Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Joulun paras lahja on villainen

Viimekuinen villa-postaukseni päätyi ilahduttavasti Iltalehteen, ja tärkeä asia sai näkyvyyttä laajasti teidänkin kauttanne — kiitos jakamisesta! Monille taisi tulla yllärinä se, että villaakin tehotuotetaan ja että Suomessa myydään usein epäeettisistä oloista peräisin olevaa villaa samalla, kun kotimaista materiaalia poltetaan ja tuhotaan. Surkea tilanne, johon toivottavasti saadaan muutos.

Villa on oma lempimateriaalini: käytän äidin kutomia villasukkia vuoden ympäri, talvet viihdyn villapaidoissa ja koko perheemme myös nukkuu villapatjoilla ja käyttää villapeittoja. Päässäni on villapipo varmaan kolmanneksen vuodesta ja kaulaa lämmittää villatuubi — se lampaalta tuoksuva yksilö, josta kirjoitinkin syksyllä 2015 jutussa Lammas tuli taloon. Ja niin: molemmat lapseni ovat aloittaneet elämänsä lampaantaljalla nukkuen.

Laadukkaimpia villatuotteita olen tavallisesti tottunut bongailemaan joulumyyjäisistä, sekä yksittäisiltä brändeiltä ja käsityölöisiltä, mutta oivalsinpas tässä syksyn tullen ihan uuden paikan villatuotteiden hankintaan: retkeilykaupat! Ennen VILLD-ohjelmaa  en ollut vieraillut Partioaitassa varmaan vuosikausiin ja kuvausvaatteita sovitellessa aloinkin nähdä ihan uusin silmin valikoimaa, jonka olin kuvitellut koostuvan pääasiassa goretexista, puukkovalikoimista ja repuista. Villaa — vaikka kuinka paljon! Ja kun kävin läpi merkkejä ilahduin siitä, että suurin osa niistä on vastuullisia toimijoitakin.

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

VILLD-kuvauksissa meitä sponssasi Fjällräven, jonka villapaitoja käytimme Ossin kanssa ohjelmassa kumpikin. Tuo kuvan Övik-villis on oma suosikkini merkiltä. Se on niin ohut, että mahtuu vaikka nahkatakin alle, mutta on kuitenkin tosi lämmin. Sain niin paljon kyselyitä tämän nimenomaisen kuvan myötä, että ajattelin kunnon villapläjäyksen olevan paikallaan.

Övik-paidan lisäksi toinen lempparini on tämä jättisuuri miesten malliston Fjällräven Polo NO. 5 -villapaita, joka mulla on päällä koossa XL. Just ihana! Paita on englantilaista lampaanvillaa. Partioaitta käyttää tuotteissaan ”vihreämpi valinta” -logoa, joka tarkoittaa liikkeen vastuullisimpia tuotteita. Tämä harmaa jättivillis on juuri sellainen. Blogissa puhutaan toisinaan siitä, kuinka ekologiset tuotteet maksavat ”liikaa”. Itse koen, että halpavaateketjut ovat vääristäneet käsityksemme siitä, mitä vaatteiden tulisi maksaa. Ei ekologista ja/tai eettistä villapaitaa kuulu minun mielestäni saada alle satasella. Fjällrävenin Polo NO. 5 maksaa Partioaitassa reilun 300 €, joka on jo itsellenikin satsaus.

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Jos olet klassisten villapaitojen ystävä, on merkkisi norjalainen Devold. Ossin päällä kuvassa on merkin Nordsjo-neule, joka on valmistettu norjalaisesta villasta Euroopassa. Tällainen klassinen kalastajaneule näyttää aina yhtä ihanalta ja lämmittää kylmimpienkin pakkasten aikaan (jos nyt enää sellaisia saadaan). Malli on musta täydellinen, ajaton klassikko. Devoldilla on myös eettistä tuotantoa olevia merinovillatuotteita, joista lisää tietoa täällä.

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Tämä mun päällä näkyvä punavalkoinen villis on myös Devoldin, Svalbard-malli. Tällä paidalla on myös Vihreämpi valinta -merkki ja matskuna on norjalainen lampaanvilla.

Otimme nämä kuvat itsenäisyyspäivän aamuna ja mietin, että vaikka ulkona oli pieni pakkanen, pärjäsi sitä mainiosti takitta. Pitäisiköhän alkaa käyttää villapaitaa takin sijaan näinä ekoina pikkupakkasina? Miksei me tehdä Suomessa niin?!

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Päässä mulla on kotimaisen Myssyfarmin Muffi, jota olen käyttänyt VILLDissä monessa jaksossa. Se on ehkä kasvanut kiinni mun päähän. Ossin pipo nyt ainakin on! Nämä eettiset, ekologiset ja kotimaiset lampaanvillapipot on meidän molempien suosikkeja ja Myssyfarmilla on monia — aika kreisejäkin — pipomalleja. Tsekkaa mallit täältä.

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Devoldin Nansen Sweater High Neck -villapaita on näiden kaikkien postauksen villisten tapaan yhtä sopiva miehelle kuin naiselle. Ossilla on päällään tässä miesten malli, joka oli munkin päällä kivan näköinen. Norjalaista lampaanvillaa tämäkin ja Vihreämpi valinta -merkillä varustettu.

Olisi tehnyt mieli kuvata villatuotteita vaikka kuinka, mutta ehkä näiden kuvien perusteella jo saa käsityksen käytännöllisten ja lämpimien villatuotteiden visuaalisesta puolesta. Nättejä kuin mitkä! Pakko kuitenkin vielä mainita, että liikkeesä panin merkille Sherpa-merkin villatuotteet, jotka valmistetaan Nepalissa. Näiden tuotteiden osalta ilahdutti vähän modernimpi muotoilu, siinä missä muut villamerkit tekevät aika perinteistä villapaitaa ja pipoa.

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Villapaitojen lisäksi Partioaitassa on laaja valikoima villaisia alusvaatekerrastoja. Icebreaker, Devold, Aklima ja Woolpower valmistavat kaikki ihania villa-alusvaatteita, joista Woolpowerilla ja Aclimalla on Öko tex -sertifikaatit ja Vihreämpi valinta -logo. Noita alusvaatteita kannattaa ehkä käydä syynäämässä tarkemminkin, siellä oli vaikka kuinka supereita kuteita, joissa olisi aika leppoisa hengailla kotona joulun välipäivinä — tai ihan minä tahansa laiskana lauantaina.

Partioaitan piporintamaa jo sivusinkin. Myssyfarmi on liikkeessä hyvin edustettuna, mutta niin myös kotimainen outdoor-merkki Vai-ko, joka on erikoistunut ekologisesti ja eettisesti tuotettuihin merinovillapipoihin ja muihin merinovilla-asusteisiin. Brändi on osunut monessa paikassa silmääni, mutta mulle vielä melko tuntematon. ”Tuotteissa käytetään laadukasta ekomerinovillaa, jolla on sekä Bluesign-, että GOTS-sertifikaatit. Villa käsitellään ja värjätään Euroopassa ja tuotteet valmistetaan Suomessa” kerrotaan nettisivuilla. Valikoimassa on vaikka minkä väristä ja mallista pipoa, tsekkaa tarkemmin täältä.

Postauksen alussa päässäni heiluu ruotsalaisen Sätila-merkin villapipo, aika ihana jättitupsu siinä! Ja saman merkin kaulahuivi on mulla kuvassa myös. Partioaitan sivuilla Karin-pipolla on Vihreämpi valinta -merkki, mutta villan alkuperää sivuilla ei mainittu. Sätilan omilla sivuilla puhutaan vastuullisuudesta paljon, mutta vähän harmillista on se, että sivu Code of Conduct ei toimi. Jokatapauksessa kyseessä on 1800-luvulla perustettu yritys, jonka työntekijät on esitelty kasvoillaan sivuillaan, mutta villan alkuperä minua kiinnostaisi. Editoin infon tähän postaukseen, jos siihen törmään.

Bongasin Partioaitasta myös ihania, perinteisiä villasukkia! Helsingin Villasukkatehdas valmistaa Helsingissä simppeleitä, yksivärisiä villasukkia, joita saa lyhyt ja pitkävartisina. Villasukkatehdas Oy on Suomen ainoa perinteinen villasukkatehdas, jonka neulontakoneet ovat peräisin 50-luvulta! Väreinä sukissa on ainakin harmaa, punainen, vihreä ja sininen — puhtaita klassikkovärejä.

Villan alkuperästä ei löydy harmillista kyllä tietoa. Tietoa villasta löytyy, muttei sukkien materiaalin alkuperää. Tuotteita kutsutaan kotimaisiksi, mutta kaipaan tarkkuutta. Kunpa brändit skarppaisivat alkuperämerkinnöissä!

Se ken haluaa päästä joululahjojen suhteen helpolla, valitsee yhden paikan, josta hankkii sieltä paketit kaikille. Mietin itse, että hankkisin tänä jouluna jengille lahjat eräästä pienestä kirjakaupasta Helsingissä (en mainitse sitä, kun meette kuitenkin tyhjentää hyllyt ennen mua, haha!), mutta myös Partioaitta on sellainen mesta, josta löytyy pehmeä tai kova paketti jokaiselle.

Esimerkiksi kestojuomapulloja on hyllyssä iso valikoima — myös se VILLDissä käytetty SIGG, joka toimii myös termarina (kuvassa).

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

villa, merinovilla, villapaita, kotimainen, eettinen, ekologinen, partioaitta, wool, villasukka

Villaa vai kirjoja pakettiin? Ehkä valitsen kuitenkin molempia. Ja myös pari kestopulloa. Sori lähipiiri, olen niin ennalta-arvattava! Aion myös toistaa viime vuonna hyväksi havaitun idiksen: paketoida itselleni yhden lahjan aatoksi.

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mutta eikö se kutita hirveästi?

Merinovillallahan on kovin ikävä maine eläinten kannalta.  Bluesign merkki ei sinällään yksin kerro vielä eläinten hyvinvointiin tai eettisyytteen ja ympäistöön vaikuttavista seikoista juurikaan joten tärkeämpää olisi varmistaa että onko merinovillan tuottajalla (kasvattajalla) ZQ merino merkki, mikä olisi jo huomattavasti tärkeämpi tieto.

Mikäli tuotteissa käytetään tämänkaltaisia eläinperäisiä raaka-aineita tulisi mielestäni ehdottomasti huolehtia siitä kaikkien raaka-aineiden alkuperä olisi luotettavasti ja läpinäkyvästi selvitettävissä sekä että villan tuottaneiden eläinten oloista on 100% hyvinvointitakuu.
Nythän ei näin ole koska villan alkuperästä tiedetään vain se että se on peräisin Uudesta- Seelannista, Australiasta tai Argentinasta ja että villa on jäljitettäissä mutta ennen ostopäätöstä ei kuluttaja saa tietoa villan alkuperästä koska ZQ merkistä ei ole mitään mainintaa.
Eettisin vaihtoehto olisi valita suomessa valmistettuja tuotteita ja joiden valmistuksessa olisi käytetty suomalaisia raaka-aineita eli tässä tapauksessa kotimaista eettisesti tuotettua villaa.

Uusi-Seelanti on mm. Kiinan, Argentiinan ja Australian ohella erittäin suuria merinovillan tuottajamaita ja toisaalta merinolampaita kasvatetaan niin villan kuin lihankin takia. Näissä suurissa tuottajamaissa lampaat saavat kyllä laiduntaa vapaasti, mutta tuhansien lampaiden laumat aiheuttavat mm. eroosiota ja vähentävät luonnon monimuotoisuutta. Suuret lammasmäärät ovat ongelma myös eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta, sillä eläinten yksilöllinen tarkkailu ja hoito on mahdotonta. Lammastalouden päätuote on kuitenkin liha, ja myös villarotuisten lampaiden elämä päättyy noin neljävuotiaina teurastamossa, kun niiden villantuotanto laskee. Australian ja Uuden-Seelannin lampaille tämä tarkoittaa viikkojen pituista merimatkaa ahtaissa laivoissa, joiden päämääränä ovat Lähi-idän ja Kiinan teurastamot. Lampaita kuolee kuljetuksen aikana nälkään, janoon, kuumuuteen, sairauksiin ja tukehtumalla. Eri eläinsuojelujärjestöt ovat julkaisseet järkyttäviä kuvia sadoista laivamatkan aikana kuolleista tai kuolemaa tekevistä lampaista.
Tärkein vastuullissussertifikaatti mulesing-vapaalle merinovillalle on ZQ standardi. ZQ on tunnusmerkki, joka kertoo kasvattajan toimivan korkeimpien standardien mukaan koskien eläinten hyvinvointia, ympäristöstä huolehtimista ja vastuullisuutta.  
Mielestäni tulisi olla jo itsestäänselvyys että e vastuullisuuden puolesta puhuvan toimijan tuotteista löytyisi korkein mahdollinen vastuullisuus sertifikaatti  ja taustat olisi näin ollen paremmin tutkitut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.