Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Tee makuvesi helposti omaan lasipulloon

Olen kantanut lasista juomapulloa mukanani monen vuoden ajan. Hoksasin muovikemikaalien irtoamisen juomaveteen ja lasiset juomapullot 10 vuotta sitten, lasisten tuttipullojen myötä. Muistan silloin soitelleeni kauppoja läpi selvittääkseni, kuinka monessa paikassa lasituttipulloja myydään, ja muistan ikuisesti, kuinka erään aika ison ketjun sisäänostaja nauroi minulle ja totesi, että ”elätkö plikka 50-luvulla”? Stockmannilla puolestaan todettiin, ettei niitä enää saa mistään.

Kyllä se maailma kuulkaa muuttuu kymmenessä vuodessa.

Nyt lasipulloja myydään kaikkialla ruokakioskeista design-kauppoihin ja brändejä on monia — malleja sitäkin enemmän.

Sain viime vuonna testiin lasisen juomapullon, joka poikkesi kaikista aikaisemmin testaamistani: se on paitsi juomapullo, myös termospullo! SIGG-merkin Hot and Cold on kulkenut siitä saakka laukussa viikoittain: talvella siellä on teetä (pullossa tulee mukana kätevä teesihvilä-osa) ja kesällä se on kylmävesipullo. Pullon muotoilu on kauniin simppeli ja silikoniset osat saa kokonaan irti. Pullon suuaukko on leveä ja siksi teelehtien lisääminen on iisiä ja jos pulloa haluaa käyttää vaikka treeneissä, saa siihen erikseen sportti-juomaosan.

Huvittavaa on se, etten ole koskaan käyttänyt pulloa muiden juomien, kuin veden ja teen säilyttämiseen. Se nimittäin on loistava astia makuvesien tekoon!

Valmistamme Ossin kanssa uusimmassa VILLD-jaksossa orvokki-variksenmarja -makuvettä, villiruokakokki on innostunut viime kesänä cold brew -juomista ja pullottanut ties mitä. Cold brew -meiningillä mauista tulee selkeitä ja hienostuneita, ei siis mehuja, vaan freesejä ja raikkaita juomia, joissa selkeä haudutettavan tuotteen oma maku. Näistä itsekin innostuneena halusin jakaa makuvesi-ideat teille, sillä niiden tekeminen on helppoa ja lopputulos ilahduttaa yllättävän paljon.

Makuvesiä voi tietenkin valmistaa tuoreista marjoista ja hedelmistä, mutta suosittelen kuivattamaan raaka-aineet ensin, koska kuivattuna maku tiivistyy pieneen pakettiin ja kuivattu materiaali luovuttaa makua paljon kauemmin kuin tuore. Käytimme kuvan makuvesissä mustikoita, aroniaa, raparperia, variksenmarjaa, orvokkeja ja mansikoita. Orvokkeja lukuunottamatta kaikki oli kuivattu etukäteen tehokkaassa kuivurissa, alle 40 asteessa, jotta vitamiinit säilyisivät mahdollisimman hyvin.

Kuivatuksen voi tehdä toki myös kotiuunissa, kunhan muistaa laittaa flektin päälle ja pitää luukkua raollaan.

Kun käyttää kuivuria (kuva), on homma helppoa ja vaivatonta. Tuntuu, että jokaisessa keittiössä on nykyään blenderi, siihen viereen kannattaisi ehdottomasti hankkia kuivuri! Kuivurin avulla voi valmistaa esimerkiksi ihanaa siemenleipää, raaka-aineita mysliin ja kuivata kaikkea mahdollista sienistä hedelmiin, saaden aikaan ihan uusia juttuja ruoanlaittoon. Lisäksi kuivattamalla voi kätevästi vähentää ruokahävikkiä.

Eri raaka-aineilla on toki eri kuivumisajat. Esimerkiksi marjoissa menee helposti kauan, kun kuori estää kosteutta haihtumasta. Näillä kuvan mansikoilla kesti kuivua pari vuorokautta, koska olivat niin meheviä ja kosteita. Saimme Ossin kanssa ison satsin hävikkimansikkaa, ja kuivattaminen oli ehdottomasti fiksuin tapa säilöä saalis.

Kun marjat, hedelmät yms. on kuivattu, säilyy raaka-aine kaapissa vaikka vuoden. Käytännössä teet makuveden tällaiseen Hot & Cold -pulloon iisisti, laittamalla kuivatun materiaalin teelehdille tarkoitettuun sihvilä-osioon. Vettä pulloon, pullo kylmään, ja seuraavana päivänä makuvesi on valmis. Samoista ”roippeista” saa helposti toisenkin pullollisen.

Mansikat ja muut marjat toimivat tarkoitukseen ihan täydellisesti, mutta myös monista hedelmistä saa ihanaa makuvettä, kunhan kuivattaa raaka-aineen ensin.

Tuoreet yrtit ovat niinikään täydellisiä SIGG-pulloon ujutettuna, me käytimme VILLD-jaksossa tuoreita orvokkeja. Ne ovat pullossa niin kauniitakin! Senkus laitat sinne vaan ja odotat, että luovuttavat makunsa veteen. Cold brew -juoma syntyy nopeasti jääkaapissa, kun odotat yön yli. Tällaisen itse tehdyn makuveden pulloineen voisi helposti viedä vaikka lahjaksi jollekin. Niin ja jos haluaa kikkailla, voihan tähän yhdistää vielä hiilihapotuksen. Hapot perään ja sulla on oma limsa!

Cold brew -juomat ovat loistava alkoholiton vaihtoehto hienommallekin dinnerille ja toisaalta näen tässä valtavasti potentiaalia lapsia ajatellen. Jos haluaa välttää sokeriset mehut ja valmistaa lapsille terveelliset eväsjuomat itse, ei tämän helpompaa tapaa oikeastaan ole. Skidien voi antaa kunkin valita omat makuaineensa itse, lapsethan voi osallistaa pullojen täyttämiseenkin, ja seuraavana päivänä piknikillä kaikilla on oma suosikkimakunsa mukana.

Kaikista yksinkertaisimmillaan voit sujauttaa pulloon vihreää teetä, antaa olla jääkaapissa yön yli, ja nauttia aamulla green tea cold brewn. 🙂

Näitä lasisia, SIGG Hot & Cold -pulloja saa ainakin Partioaitasta ja Ruohonjuuresta.

Aargh mikä kesän kaipuu iski käydessäni läpi näitä Doritin ottamia kuvia… Mitä voi tehdä, jos jo syyskuussa kaipaa lämpöä ja aurinkoa? Apua.

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mä en oikein innostu näistä makuvesistä. Pelkkä hanavesi sellaisenaan on parasta. Ja helpointa!

Olen tehnyt vastaavia juomia mihin tahansa kotoa löytyviin lasipurkkeihin. Teepussin kanssa helppoa ja siistiä, muulloin voi yleensä käyttää roippeisiin siivilää tai tarjoilla sopivasti muotoillusta kannusta. Retkillä toiminee tavallinen terästermos, joka monesta kodista löytynee valmiiksi. Toki jos on tarvetta uudelle mukana kuljetettavalle pullolle, niin miksipä ei SIGG olisi siihen yksi vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.