Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Lammas tuli taloon

Tiedätkö miltä tuoksuu lammas? Minä kyllä tiedän, mutta olin aivan unohtanut. Haluaisin, että voisimme lasten kanssa käydä rapsuttelemassa lampaita ja muita eläimiä joka viikko — tai edes kerran kuussa — mutta näin Helsingin keskustan alueella asuvana se ei ole kovin helppoa. Malmilla asuessa poljimme usein Falkullaan, mutta täältä ytimestä ei ole tullut lähdettyä, vaikka kotieläintiloja kyllä löytyy julkisten varreltakin. Pitäisi käydä useammin.

Miksi horisen eläinten rapsuttamisesta? No koska olen saanut tuntea ihanan lampaan tuoksun nenässä parin viikon ajan joka päivä. Ja ei, minä en mennyt lampaan luo, vaan se tuli minun luokseni. Se on niinkin arkinen asia kuin villakaulus, tai kauluri, jonka Myssyfarmi-niminen yritys minulle postitti.

kc-myssyfarmi2Olen vilukissa ja inhoan kylmää. Paketoin mielelläni itseni villaan heti kun vaan syksy alkaa tuntua liian kalsealta. Myssyfarmin mummojen puikoilla syntynyt 100% suomenlampaan luomuvillasta valmistettu Susi-kauluri on megalämmin ja kauniskin. Käsistään ketterä ystävä totesi, että ”tuollaisenhan tekaisee itse nopeasti”, mutta minä en ole sellainen tekaisija, enkä varmaan olisi mistään saanut tätä upeaa tuoksua kaupan päälle.

Lampaan tuoksu ja 100% villakaulus laittoivat miettimään: olen blogissa kirjoittanut usein siitä, kuinka tutkimusten mukaan luonnon ja eläinten kanssa tekemisissä olevat lapset kärsivät kaupunkilaislapsia vähemmän allergioista.

”Maaseudulla varttuneet lapset ovat tutkitusti terveempiä kuin kaupungeissa kasvaneet. Altistuminen kasvien siitepölylle, luonnon mikrobeille ja eläimille suojaa allergioilta, astmalta sekä suolisto- ja tulehdussairauksilta läpi elämän” kirjoittaa mm. Maaseudun tulevaisuus. (Lue myös juttuni Altistu luonnolle, vältä allergia.) Muistatko esimerkin vastasyntyneestä ja lampaan taljasta? Kuinka lapsen astmariski pieneni jopa 41% kun skidi oli altistettu eläimen taljalle (lue postaukseni aiheesta).

Mietin, että ehkä 100% lampaanvillatuotteet voivat vaikuttaa samalla tavalla kuin lampaan taljakin? Kysyin asiaa Myssyfarmin päästä ja yrityksen perustaja Anna Rauhansuu kertoi miettineensä samaa ja uskovansa siihen, että vain miedolla saippualiuoksella pestyt lampaanvillatuotteensa vaikuttavat allergianäkökulmasta samalla tavalla edullisesti kuin lampaan taljakin (ovathan taljatkin aina pestyjä).

Rauhansuu kertoi, että normaalisti kaupan villalangassa on lampaan luontaista rasvaa, lanoliinia, alle 1%, mutta Myssyfarmin tuotteissa on 5%. Tuoreessa, pesemättömässä raakavillassa lanoliinia on 25%. Suuri osa siis häviää, mutta silti lanoliinin tuntee selkeästi käsissään, kun Myssyfarmin tuotteita hieman hieroo sormien välissä. Tuntuma ja tuoksu ovat todella ”aidot”. Jos allergia-ajatusta jatketaan, erottaa taljan langasta toki eläimen hilse, jota on taljassa nahan pinnassa, mutta Rauhansuun mukaan hilsettä saattaa olla langoissakin, määriä vaan on vaikea arvioida, kun tutkimusta ei oikein ole.

kc-myssyfarmi.nosto

kc-myssyfarmi1

Myssyfarmi lähetti myös pipot skideille, joista toinen tykkää kulkea Vetehinen-myssy  päässä sisälläkin. Eilen jopa siivottiin pipoon sonnustautuneena. Sama ihana lampaan tuoksu on näissäkin.

Juuri kuvan myssy on koko Myssyfarmin perusta. Firman tarina alkaa Sveitsistä vuoristokylästä, jossa Myssyfarmin isäntä Janne opetteli kutomaan myssyjä paikallisten mummojen opettamana (ensimmäinen myssy on edelleen nähtävissä paikallisessa vuoristokahvilassa Svetsin Alpeilla). Vuonna 2008 Janne kuitenkin palasi juurilleen sukutilalleen ja Myssyfarmi sai alkunsa. Myssyfarmi on nykyään luomutila Pöytyällä. Myssyjen ja muiden tuotteiden raaka-aine on 100% suomenlampaan luomuvillaa, joka tulee oman ja naapuritilan lampaista. Villa on käsinpestyä ja tuotteita kutovat paikalliset myssymummot, joille kutominen on intohimo. Tuotteet ovat myös jäljitettävissä, joten tuotteesta tiedetään sen kutonut myssymummo sekä lammas, josta villa on saatu.

Vaikka olen tällainen kemikaaleja ja materiaaleja paljon kelaileva henkilö myönnän, että skideillä on ulkovaatteiden osalta paljon kirppiskamaa, joka ei välttämättä materiaaleiltaan ole luonnonmatskua. Nyt havahduin siihen, että taidankin tehdä eteisen kaappien joulusiivouksen priorisoiden luonnonmateriaalit etenkin päähän ja kaulaan tulevien asusteiden osalta. Käsineet on toki pakko valita niin, että ne kestävät kosteutta; kuraleikeissä ei pelkkä villa ei riitä, mutta mitä tulee kaulahuiviin, kauluriin ja pipoon — niiden osalta voi kyllä luottaa luonnonmatskuihin.

Myssyfarmilla on tosi laaja valikoima ihania lampaanvillatuotteita aikuisille ja lapsille, kannattaa kurkata nettikauppaan. Halusivat antaa teille -20% alekoodin KEMIKAALICOCKTAIL, joka on voimassa 18.12. saakka. Ja ihan parasta on se tuoksu, jonka saa kaupanpäälle. Ah!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.