Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Kemikaalivapaat unet villapatjalla

Monen muun äidin tapaan aloin kiinnostua patjoista ja vuodevaatteista saadessani lapsia. Aloin miettiä, missä materiaaleissa skidit nukkuvat, pienet kun ovat sängyssä ja lastenvaunuissa ison osan elämän alustaan. Sängyn mikroilmaston merkityksestä on Kempparissa ollut puhetta aikaisemminkin, voit lukea jutun täältä.

Sittemmin koko perheen patjat, peitot ja tyynyt on uusittu yksi kerrallaan, viimeisimpänä oman sänkyni patja, jossa tosin oli aikaisemminkin Porin Villa & Peitteen petari, mutta nyt myös itse patja on luonnonmateriaaleista valmistettu. Lisäksi hankin taannoin Hectorille (2-v) isomman patjan sänkyynsä vauvafutonin jäädessä pieneksi. Lapset kasvaa niin nopeasti!

kc-futon4

Muutin kesäkuussa uuteen asuntoon ja kotiutin vanhan rakkaan sänkyni 10 vuoden takaa. Nukuin siinä opiskeluaikoina, jonka jälkeen sänky siirtyi siskoni hoiviin, tehden kuitenkin kesäkuussa come backin uuteen asuntooni. Alunperin opiskeluaikaisen kämppikseni isän tekemä puufuton painaa kuin synti, eikä sen Helsinkiin saaminen ihan mutkaton keikka ollutkaan — kiitokset vaan kaikille sängyn kanssa hikoilleille. Sänky on puuta, ei muuta. Eikä se haise millekään, monissa uusissa sängyissä kun voi olla inhottava kemikaalimainen haju.

kc-futon8

kc-futon5

kc-futon6

Tilasin futoniini 120 senttisen  villa-luonnonkumi -futon-patjan, joka on valmistettu villasta ja puuvillasta. Patjan ydin on luonnonkumia. Oikeassa kuvassa näkyy patjan halkileikkaus, joka demonstroi rakenteen hyvin.

0bcc4f2b45a48f5a9089a0387077156cEn jostakin syystä ollut ennen lasten saantia tullut edes ajatelleeksi, mistä materiaaleista patjat yleensä valmistetaan. Kun aloin selvittää asioita tajusin, että aika monet meistä nukkuvat muovilla— etenkin lapset. Se, että patjan voi valmistaa villasta, oli mulle uusi juttu kun tutustuin Porin Villa & Peitteeseen pari vuotta sitten.

Villa sopii materiaalina mainiosti patjan sisään, koska se  paitsi pehmentää, myös lämmittää, kuitenkaan olematta hiostava. Villapatja haihduttaa imemänsä kosteuden, eikä ime itseensä ilman mikrohiukkasia. Villa on sitäpaitsi luonnostaan paloturvallinen, joten siihen ei tarvitse lisätä terveydelle haitallisia palonestoaineita.

Materiaalina villa on ekologinen ja Porin Villa & Peitteen tapauksessa se on myös kemikaalivapaata, samaten kuin käyttämänsä puuvillakin. Puuvilla on patjan runkomateriaalina tukeva, eikä se allergisoi.

Patjan ytimenä oleva luonnonkumi valmistetaan kumipuun maitiaisnesteestä. Luonnonkumituotannon osalta mm. Finnwatch on selvittänyt, että tuotantoon voi liittyä sekä vaarallisia kemikaaleja että lapsityövoimaa. Siksi suosin itse firmoja, joilla on tae raaka-aineen eettisyydestä. Porin Villa & Peitteen raaka-ainetoimittajilla on luonnonkumilleen ECO Institute, TUV Rheinland Products GmbH ja QMS-sertifikaatit. Lisäksi toimittajat täyttävät ISO 9001 standardin vaatimukset.

Vaikka raaka-aineet ovatkin ulkomaisia, valmistetaan kaikki tuotteet Porissa (niin on tehty j0 85 vuoden ajan). Itse tykkään tukea suomalaista tuotantoa, niin moni arjen tavara kun tulee nykyään kaukomailta.

kc-futon2

kc-futon1

kc-futon3

Tämä mulla käytössä oleva villa-luonnonkumi -patja soveltuu sellaisiin vuoderunkoihin, joissa on hengittävä puusälepohja. Juuri sellainen tässä frendini faijan rakentamassa, syntisen painavassa puusängyssä on.

Jokainen sänkyäni liikutellut on kironnut sen syvimpään helvettiin, mutta minua vaan ilahduttaa niin valtavasti se, että ei ole tarvinnut ostaa uutta ja selvitellä, missä, kenen toimesta ja minkä kemikaalien kyllästämänä tuote on valmistettu.

Nauratti paitsi tutun sängyn takaisin saaminen myös se seikka, että patjalähetys tuoksui lampaalle!

kc-sänky2

Avatessani patjalähetyksen tulvahti asuntoon ihana villan tuoksu, ihan kuin olisin saanut kylään muutaman päkäpään. Toisia tuoksu saattaa häiritä, mutta hyvä puoli on se, että se katoaa patjasta aika nopeasti. Musta on aika paljon ihanampaa haistella villan tuoksua, kuin sitä muovista tai pistävää lemua, joka monien patjojen kohdalla on tosi ikävä. (Maria onkin kirjoittanut aiheesta blogissaan.)

Osviittana: tuo postauksessa näkynyt patjani on kooltaan 120 x 200 cm ja ovh-hinta sille on 433€ + petari 78€.

6 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei, Mahtava kirjoitus, kiitos. Tuolla Maria Nodinin blogissa oli kuitenkin kokonaan tyrmätty tuo lateksi materiaalina. Ja ilmeisesti juuri Porin villan ja puuvillan tuotteista hän oli saanut tosi vcakavat oireet.
Itsekin tämän ongelman kanssa nyt pähkäilevänä ihmettelen, ettei kukaan tuota kunnon tuotteita, käsittelemättömiä täyspuisia sänkyjä jne., jne. Tarvetta olisi!! Mikä on Sinun kokemuksesi nyt pitemmältä ajalta? Oletko vielä tyytyväinen?

Tähän yhteyteen on vielä lisäksi pakko sanoa, että Tempur materiaali on ihan mahdottoman allergisoivaa, vaikka mitä puhutaan, ja sehän on täyttä ”muoviroskaa” selälle tuntuu kyllä mielestäni hyvälle, mutta sitten kaikki muut ongelmat ovat niin pahoja, ettei kenenkään jos on herkkä kannata ostaa.

(Huom! Minusta on vain reilua että nämä merkit sanotaan ihan ääneen, jotta ongelmiin edes joskus joku tarttuisi).

Itsellänikin mietinnässä ensimmäisen futonin hankinta Porin villa ja peitteeltä. Kovasti suositellaan tuota, jossa luonnonkumia sisuksena ensimmäiseksi. Mietityttää silti, kuinka allergisoivaa se on. Olisi upea kuulla kommentteja patjasta pidemmän käyttöajan jälkeen!

Aivan samoja kokemuksia, ostimme jopa kahdet erilaiset tempurit kahteen eri asuntoon) saman aikaisesti, kun ensin se tuntui tosiaan selälle hyvältä – mutta sitten kaikki muut allertgia-ongelmat alkoivat. Ja löytyypä allergialiiton sivuilta nyt tieto, että ”monikemikaaliherkille” Tempur (ja vastaavia viskoelastisia) ei suositella!!!!!

Onko hinta vuodessa tuplaantunut, kun pelkkä tuo patja on 940e !? Todella harmi, sillä sitten ei ole varaa vaikka onkin pahat selkävaivat ja kiinnostaisi tuo vaihtoehto.

Ostin täysvillasängyn – en Porista. Sain heti eka iltana oireita ja poistuin sänkyhuoneesta. Nenä, silmät, kurkku, keuhkot kipeät, yskää, limaa, käheyttä, hengenahdistusta. Yritin myöhemmin nukkua sängyssä… 4 h eikä yhtään syvää unta, tuli pölynäppy kasvoihin. Reilun viikon kärsimisen jälkeen vein puolet sängystä varastoon ja kurkku – keuhkokipu/ yskä hellitti.
Edelleen nenä, silmä-oireita ja pää kipeä. Missä sänkyä voisi tutkia vai meneekö oman herkkyyden piikkiin?

Tutkitaanko sänkyjen päästöjä jossain? Minulla on juuri nyt kotona villasänky ja kallis lasku. Olisi kiinnostavaa tietä, mistä voimakkaat oireet tulevat. Lähdin maalle ja paranin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.