Menu

Kemikaalicocktailin toinen alku

Tervetuloa Kemikaalicocktail-median pariin — siinäpä lause, jota en ollut ajatellut enää kirjoittavani, rehellisesti.

Viime viikolla kerroin Vastuullisuusmedian FB-sivulla, kuinka olemme päättäneet palauttaa viime syyskuussa perustetun median takaisin siihen, mitä tontti oli ennen muutosta. Toki olin tiennyt, että persoonavetoisen median muuttamisessa muuksi on riskinsä, mutta suhtauduin siihen kuten periaatteeni yrittäjänä on: jos se tuntuu hyvältä idealta, jos on potentiaalia onnistua, miksi ei? Olen optimisti, kaipaan säännöllisesti uutta ja oli vahva tunne, että 12 vuoden jälkeen on ihan freesi idea kokeilla jotakin muuta.

Aina kuitenkaan hyvät ideat eivät toimi, kuten toivottua ja silloin pitää katsoa peiliin ja todeta faktat. Teimme niin.

Kirjoitin Facebookissa:

”Joskus käy niin, että hyvältä tuntunut idea ei toimi. Olen aina luottanut intuitioon ja harvoin se pettää, mutta Kemikaalicocktailin muuttaminen Vastuullisuusmediaksi ei ollut onnistunut liike. Tavoitteenani ja tavoittenamme yhdessä Måndagin kanssa oli laajentaa Kemikaalicocktail-median aiherepertuaaria ja tarjota enemmän sisältöjä kuin aikaisemmin. Vastuullisuusmedia valittiin nimeksi, koska halusimme tuoda mukaan juttuaiheistoon ihmisoikeus- ja vastuullisuuskysymykset niiden aiheiden lisäksi, joita Kemikaalicocktailissa on perinteisesti totuttu käsittelemään.

Kuluneen kuuden kuukauden aikana olemme seuranneet tarkkaan reaktioita mediassamme ja somekanavissamme ja huomanneet, etteivät sisällöt resonoi teillä siten, kuten olisimme toivoneet. Olemme nyt toimituksen kesken miettineet vaihtoehtoja sille, kuinka saisimme tilanteen käännettyä niin, että olisitte tyytyväisiä siihen, mitä täältä päästä tarjoillaan. Olemme ymmärtäneet, että haluatte minun ääneni ja ne teemat, joita täällä on ennen Vastuullisuusmediaa käsitelty, takaisin.

Ymmärrän hyvin sen, että moni teistä on saattanut kokea Vastuullisuusmedian olevan entiseen verrattuna kasvoton toimija — onhan tällä foorumilla on totuttu 12 vuoden ajan kommunikoimaan minun kanssani henkilökohtaisesti.

Itsestäni ei tunnu vaikealta myöntää, ettei homma onnistunut, kuten olisimme halunneet. Yrittäminen ja erehtyminen kuuluu elämään. Kunnianhimoiset tavoitteemme ja resurssit eivät yksinkertaisesti kohdanneet ja siispä olemme pohdinnan päätteeksi tulleet siihen lopputulokseen, että on parasta, että media palaa täysin omaksi tontikseni.

Maaliskuusta, eli ensi maanantaista alkaen, nykyisen Vastuullisuusmedian paikalla on taas Kemikaalicocktail. Tulen keskittymään kuluttaja-aiheisiin, viherpesuun, ruokaan, ympäristö- ja kemikaaliteemoihin — siihen, mitä minulta osaatte todennäköisesti odottaakin.

Jatkan yhteistyötä Måndagin kanssa muiden projektien osalta, mutta media siirtyy takaisin omiin käsiini. Vastuullisuusmedian somekanavat (IG, Twitter, Linkedin) eivät enää päivity, mutta kannattaa ottaa seurantaan sekä minun että Måndagin somet.

Kiitos kärsivällisyydestä, joustavuudesta ja palautteesta.”

Kaikessa lyhykäisyydessään ja yksinkertaisuudessaan asia on juuri näin, eikä median muutokseen liity draamaa. Nytpähän on kokeiltu, opittu ja viisastuttu. Oloni on helpottunut, vaikka toki olen läpikäynyt viimeisten parin kuukauden aikana myös pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita.

Hienoa on se, että vaikka Kemikaalicocktail palaa omiin käsiini, teen silti jatkossakin projekteja yhdessä Vastuullisuusmedian taustalla toimineen Måndagin kanssa. Olen viimeisen puolen vuoden aikana päässyt tekemään töitä vastuullisuuden kanssa ihan eri tavalla kuin aikaisemmin ja sanoisin, että vaikka tämä mediajumppa on ollut aikamoinen, koen silti olevani voiton puolella.  Koen olevani tavallaan toisen urani alussa ja Måndagilla on ollut ja on siinä iso rooli.

Noora Shingler, Kemikaalicocktail, Vastuullisuusmedia

Olen kaivannut kirjoittamista, paljon. Vaikka olenkin saanut tehdä sitä myös Vastuullisuusmedian aikana, en ole päässyt syventymään aiheisiin samalla tavalla kuin toivoin. Toki tiesin, että se on osittain juuri sitä, mistä luovun uuden työarjen edessä, mutta todellisuudessa ehdin kirjoittaa paljon vähemmän, kuin olin kaavaillut.

Freelancerina ja yrittäjänä tulee harvemmin laskettua omia työtuntejaan ja kun yhtäkkiä on pakko optimoida omaa tekemistä, tajuaa konkreettisesti sen, kuinka tavattoman hidasta journalismi on ja kuinka sisältöjen luominen vie paljon kauemmin aikaa, kuin mikä olisi yritysmaailmassa kannattavaa. En ole koskaan ollut kovin bisnesorientoitunut, kontentti edellä mennään.

Ei silti: mainostoimisto (jossa olen yhä osakkaana), on kentällään ihan omaa luokkaansa ja vaikka Måndag ei jatka Vastuullisuusmedian emoaluksena, tekee se silti mielettömän upeaa duunia. Kannattaa tutustua tarkemmin, mikäli etsit tarpeisiisi mainostoimistoa, jolla on vahva eettinen, ekologinen ja kulttuurinen selkäranka.

Pitäisikö puhua sananen kosmetiikasta?

En ole kirjoittanut luonnonkosmetiikasta kuin kerran Vastuullisuusmedian aikana. Koen, että olen kääntänyt luonnonkosmetiikkatontin niin ylösalaisin viimeisen vuosikymmenen aikana, että en enää keksi siitä sanottavaa — paitsi kemikaalinäkökulmasta ja tähän tulenkin palaamaan. Ja juuri siksi tein syksyllä nimenomaan jutun Luonkoksesta, koska ideansa metsämikrobien käyttämisestä kosmetiikassa on vaan ihan mieletön! Toisekseen huomasin syksyllä, että luonnonkosmetiikkayritykset alkoivat vierastaa Vastuullisuusmediaa alustana ja ymmärrän sen, koska en itse ajanut kosmetiikka-aiheita vahvasti mediamme kanaviin.

Kosmetiikan kemikaaleista on kuitenkin luvassa kokonainen juttusarja: työstämme Mádaran kanssa teille useampaa infopakettia, muistatko esimerkiksi jutun kosmetiikkakemikaalien vaikutuksista jätevesissä? Olen myös kiinnostunut nostamaan esille kotimaisia kosmetiikka-alan toimijoita, pakkausfiksuja ratkaisuja ja jätteetöntä kosmetiikkaa, joten eiköhän tältä tontilta löydy asiaa myös luonnonkosmetiikasta kiinnostuneille jatkossakin, mutta ihan perus tuote-esittelyjä ei ole luvassa. Eipä niitä ole aika pitkään aikaan ollutkaan.

Mistä tulette kuulemaan lisää on kotimaan matkailu ja luontokohteet. Olen koronavuoden aikana ollut metsässä ja luonnossa enemmän kuin koskaan ja tajunnut monen muun suomalaisen tavoin, kuinka paljon potentiaalia tässä maassa on. Olen löytänyt niin Nuuksion kuin Saariselän ja molempiin paikkoihin palaan pian postauksen muodossa.

Ruoka on vahvasti mukana Kemikaalicocktailin teemoissa ja ensimmäisenä tulen kirjoittamaan kaakaomaailman viherpesusta, jota olenkin käsitellyt alkuvuodesta Instagramin puolella. Jos et jo seuraa minua siellä, suosittelen, sillä olen Instagramissa aktiivinen monta kertaa päivässä siinä, missä median puolella uutta on 2-3 kertaa viikossa. Toimin IG:ssä omalla nimelläni, tili on @noorashingler.

Etenkin huhtikuussa kannattaa olla langoilla Instassa ja jos sulla ei vielä ole siellä tiliä, suosittelen luomaan sellaisen. Tulemme vaikuttajakollega Outi Pyyn kanssa toteuttamaan ensi kuussa projektin, jonka seuraamiseen IG-tili on välttämätön!

Näiden sanojen myötä: takaisin ollaan ja hyvältä tuntuu. Hassua olla 13 vuoden jälkeen tavallaan alussa, mutta kuitenkin tosi tutussa paikassa.

<3

***

Kuvat minusta: Helka Miettuen

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

kivaa, että olet bäk! ei resonoinut ne måndagin jutut lainkaan.
lisäksi:oot ihan tun kuuma näissä kuvissa 😀

Kiitos Lilia! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.