Menu

Ekologisten ulkoiluvaatteiden jäljillä

Ulkoilu- ja retkeilyvaateostoksilla menee helposti sormi suuhun ja nousee hikikarpaloita otsalle. Monissa ulkoiluvaatteissa on terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaalipinnoitteita ja tuntuu absurdilta hankkia luonnossa liikkumiseen vaatetusta, joka on ekologisesti ajatellen huono valinta.

Olen tästä syystä vältellyt uusien, teknisten vaatteiden hankkimista ja koittanut etsiä lähinnä kirpparilta, jos jollekin on tarve. Jo kertaalleen käytössä olleesta tuotteesta on a) kulunut pois kemikaalipinnoitetta ja b) se on jo valmistettu ja joku muu on tehnyt ostopäätöksen aikanaan puolestani.

Kun kaupoissa koittaa kysellä näistä asioista, eivät myyjät valitettavasti useinkaan tiedä mitään formaldehydistä, syöpää aiheuttavista atsoväreistä, hormonitoimintaa häiritsevistä ftalaateista tai likaa hylkivistä Foa-yhdisteistä (jotka todennäköisesti kielletään muutaman vuoden sisällä) jne. Siksi ilahdutti, kun törmäsin Partioaitassa Vihreämpi valinta-merkkiin, joka helpottaa fiksumpien ulkoiluvaatevalintojen tekemistä.

Partioaitta on yksi VILLD-sarjamme sponsoreista ja olen tämän vuoksi tutustunut ketjun valimoimaan ja oivaltanut, että karhu-logo helpottaa ulkoiluvaateostoksilla.

Merkki ei kylläkään tarkoita, että tuote olisi 100% ympäristöystävällinen, mutta se kertoo, että se on sarjassaan kaupan fiksuin valinta. Tuote saattaa esimerkiksi olla valmistettu kierrätetyistä tai luomulaatuisista materiaaleista, valmistusprosessi saattaa olla kemikaalinäkökulmasta ympäristöystävällinen, tuote voi olla energiatehokas valinta jne. Eli kyllä se suuntaa antaa ja helpottaa ainakin sikäli, että jos merkkiä ei löydy, tietää, että olemassa on ekologisempiakin vaihtoehtoja. Ainakin itse koen, että merkki helpottaa valintojen tekemistä.

Merkki on sijoitettu tuotteen hintalapun yhteyteen (jutun nostokuva), joten se on kaupassa helppo bongata.

Itseäni Partioaitassa miellyttävät eniten villapaidat, merinovillaiset alusvaatteet ja reput, mutta arvatkaa mitä muuta bongasin? Mikromuovin suodattavan pesupussin! Näitä myydään varmaan muuallakin, mutta en ole itse aiemmin näihin törmännyt. Ostin Guppyfriend-pesupussin (27,95 €) kotiin ja olen testannut sitä pari kertaa, mutta vielä ainakaan sen sisään eri ole kertynyt ”muovinukkaa”.

Pussin idea on siis se, että mikromuovia sisältävä vaate pestään sen sisällä ja pussi (nailonia) suodattaa irtoavat muovihiput. Ne kertyvät pussin sisälle, saumoihin ”nukaksi”, joka sitten käsin poistetaan ja heitetään roskikseen.

Olen pessyt urheiluvaatteitani pariin kertaan pussissa, mutta vielä en ole saanut käsiini mikromuovia. Pitänee pestä aika monta kertaa, ennen kuin se akaa olla käsin kosketeltavaa, luulen.

Kiinnostaisi kyllä kuulla, onko kellään teistä kokemuksia tällaisista pesupusseista, ja kuinka nopeasti mikromuovia alkaa kertyä saumoihin?

Meidän perheessä tosiaan vältetään keinokuituvaatteita, mutta ulkovaatteissa mikromuoveilta on mahdoton välttyä. Ostan yleensä esimerkiksi lasteni ulkovaatteet käytettynä, niin on edes vähän parempi omatunto, mutta onhan se fakta, että vettä ja tuulta hylkivät kuteet on muuta kuin villaa ja pellavaa…

Maria Nordin kirjoitti viime talvena blogissaan omista ulkoiluhousuistaan, jotka ovat mokkaa. Sellaisia pitäisi saada lapsillekin — nahkahousut pakkaseen! Räntäsateessa eivät olisi ehkä kuitenkaan ihan kauhean hyvä idea, haha.

Ekologisin vaate on 100% luonnonmateriaali, jota ei ole pinnoitettu kemikaalein tai värjätty myrkyllisillä väreillä. Niin kauan kuin ei sada tai tuule hyytävästi, pärjää ko matskuilla hyvin, mutta aika epärealistista on ajatella, että paljon aikaansa ulkona viettävä aikauinen tai lapsi voisi pukeutua pelkkiin luonnonmateriaaleihin. Parhaansa kuitenkin kannattaa tehdä, ja välttää pahimpia myrkkyjä. Siinä esimerkiksi Vihreämpi valinta -logo jeesii ja toki se, että haastaa kaupanhenkilökuntaa etsimään tietoa. Oletteko törmänneet muissa kaupoissa vastaaviin, ulkoiluvaateostopäätöksissä helpottaviin merkkeihin?

11 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei!
Toivon sinulta vastinetta Anna Pastakin postaukseen ”Itsekäs paha ihminen”. Käy lukemassa hänen postaus Mungolife-blogista. Iloista syksyä! 🙂

Moi! Sulla on tuossa kuvassa päällä Kiinassa valmistettu ja sieltä asti tänne rahdattu Fjällravenin paita. Miten kommentoisit tätä? Siinä tuskin on käytetty ihan hirveän eettisesti tuotettuja materiaaleja. On olemassa runsaasti myös lähellä tuotettuja vaihtoehtoja, esimerkiksi Varustelekan suomalainen sarka. Myös puuvillasta saa veden- ja säänkestävän vahaamalla, vaatevahaa saa Fjällraven-merkiltä, mutta jos kotimaisuus ja kemikaalittomuus kiinnostaa niin myös Varustelekalta.

Mietin myös tuota puuvillavaatteen vahaamista, olisiko se ratkaisu ekologisiin ja säänkestäviin vaatteisiin. Ajatuksena kuulostaa ainakin hyvältä.

Tuosta pesupussista olisi kiva kuulla lisää, itseasiassa tämän blogin jostain kirjoituksen kommenteissa tuli esiin et tää pesupussi ois viherpesua, et se ei ookkaan niin hyvä juttu.

Entäs ainakin osa Patagonian vaatteista, olen ymmärtänyt että niiden tulisi olla vähän paremmalla kantilla tässä asiassa? Olen kerran löytänyt fjällin vahattavat housut kirpparilta ja ne oli kyllä superhyvät ennen kuin jäivät pieniksi!

Muistan joskus löytäneeni nettiä penkoessa ulkoiluvaatteita, joissa ois myrkytön pinnoite. Haeskelin uudelleen ja samaa osumaa en löytänyt, mutta löysin Patagonia-merkin, joka kertoo tuotekehittelynsä olevan sillä tasolla, että: And for the Fall 2019 season, we are pleased to introduce our first products that use PFC-free chemistries.
https://www.patagonia.com/dwr-durable-water-repellent.html
Tiedä sitten mistä tuo pinnoite on tehty, mutta hienoa, että tuotekehitystä tehdään ja myrkyttömiä vaihtoehtoja alkaa varmasti tulla laajemmin tarjolle lähitulevaisuudessa.

Euroopassa valmistetut vahattavat Etaproof-puuvillavaatteet olis mun valinta kunhan valikoimaa olisi edes hiukan lisää.

Lapsilla meillä on käytössä Etaproofista tehdyt Bux housut ja takki. Toimii vuoden ympäri. https://wind-wetter-zeug.de/kaufen/

Lisäksi Disanan villavaatteet. Joko pelkiltään tai Buxien alle.

Ei olla tarvittu vielä yhtään toppahaalaria, sofshelliä, fleeceä tai buxien jälkeen edes kurahousuja tai kuorivaatteita.

Saksasta löytyy kyllä niitä nahkahousujakin 😉 Mutta BUXit on kyllä kivemmat. https://www.original-lederdesign.de/kinderlederhosen/latzhosen

PFC-vapaita tuotteita on nykyään monella merkillä, Patagonian lisäksi esim. Vaude, Jack Wolfskin ja tietty Fjällräven. Ympäristöystävällisyydestä on tullut myyntivaltti, joten jos merkit eivät ole kokonaan siirtyneet PFC-vapaisiin tuotteisiin niin lähes jokaisella isommalla ulkoiluvaatevalmistajalla mallistoista ainakin osa on jollain tavalla ekompia.

Aikaisemman kommentoijan tapaan suosittelen Varustelekaa, heidän omien uusiotuotteiden suunnittelu tapahtuu Suomessa ja valmistus Euroopassa. Kun vertaa vaikka Fjälluun, jonka vaatteet valmistettu suurimmaksi osaksi siellä Kiina/Bangladesh-akselilla.

Kotimaisista suosittelen lisäksi myös nurmeslaista Sastaa, joka käyttää ulkovaatteissaan esim. villasarkaa. Kärsämäkeläinen Svala tekee myös päteviä tuotteita. Ja Savotta Karstulasta!

Lisäksi haluan muistuttaa, että ulkoilmassa voi liikkua vaikka farkuissa jos se itselle tuntuu hyvältä. Ei tarvii välttämättä hankkia kaikkia uusimpia erikoisvermeitä vaan laittaa päälle sitä mikä itselle tuntuu hyvältä. Sit jos siltä tuntuu, niin hankkii vaikka takin tai pökät joita voi käyttää vaikka siellä metässä kulkiessa sekä vaikka työmatkoilla tai koiraa lenkittäessä. Sit jos menee syvemmäks harrastamiseks, niin voi olla omat spessujutut vaelluksille jne, mutta vähemmälläkin voi pärjätä.

Minua mietityttää tuon pesupussin toimivuus. Voiko tuo oikeasti suodattaa mikromuovin, jos sitä ei pystytä vedenpuhdistamossakaan suodattamaan pois, vaan se päätyy mereen?

Kotimaista tuotantoa on myös Sallassa toimiva Tuntsakauppa.

Itse olen enemmän ja enemmän siirtynyt sarka/villakäyttäjäksi vaelluksillani. Tämän syksyisellä Paistunturien reissulla olikin Tuntsan Loden villasarkainen anorakki. Se pitää tuulta kohtuullisesti, ja jos ei rankkasade yllätä niin pysyy kuivanakin. Jos enemmä sataa niin sadeviittaa vaan päälle. Kokeilin vedenpitävyyttä ihan hanankin alla, ja vesi juoksi kun hanhen selästä. Ja lienee turha mainita miten mahtavasti nuo hengittää, eli omasta hiestä ei kamppeet normitoiminnassa kastu.

Villa/sarka kestää myös nuotiohommia paljon paremmin kuin keinokuidut.

https://www.tuntsa.fi/kauppa/?product=anorakki-metsa

Puuvillaa voi tosiaan vahata, ainoa miinuspuoli on paino. Kokeilin itse tekemääni vahaa, jossa oli mehiläisvahaa, jojobavahaa ja pellavaöljyä notkistamassa seosta. Toimiihan tuokin. Helppo tehdä, ja vaha imeytyy kankaaseen hienosti kun levityksen jälkeen vie saunaan hetkeksi että vaha sulaa. Sama toimii kaikkien vahojen kanssa, turha on silitysrautojen kanssa tuhria.

Olisi kiva kuulla kokemuksia tuosta guppyfriend pussista. Onko se osoittautunut tehokkaaksi ja jäikö se käyttöön?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.