Menu
Lue lisää

Postaus sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkattu tähdellä*. Affiliate-linkit vievät verkkokauppoihin, joista postauksessa mainittuja tuotteita voi ostaa. Saan affiliate-linkin kautta tehdyistä ostoksista komissiota, eli tietyn provikan.

Huokeaa luonnonkosmetiikkaa teinille

Olen alkanut viime aikoina saada monilta vanhemmilta yhteydenottoja liittyen meikkivalintoihin ja teini-ikäisen ihon hoitamiseen luonnonkosmetiikalla. Ilahduttaa, että näitä yhteydenottoja tulee, koska puberteetti on hormonaalisesti yksi ihmisen kolmesta erityisherkästä kehitysjaksosta, jolloin hormonihäiritsijäkemikaalit voivat vaikuttaa nuoren kehitykseen pysyvästi. Kosmetiikkatuotteissa on satoja kemikaaleja, joiden epäillään olevan hormonitoimintaa häiritseviä; tutuimpia näistä ovat esimerkiksi muovit ja ftalaatit. Etenkin meillä äideillä on mahdollisuus omalla esimerkillä vaikuttaa jälkikasvun kosmetiikka- ja meikkivalintoihin, usein kun äiskän meikit on ne, joihin ensin kajotaan. Äidin kanssa myös ehkä hankitaan yhdessä ekat puuterit, huulipunat jne.

Jokainen nainen muistanee ekat meikkikokeilunsa ja tietää, että silloin ei todellakaan valita sitä kalleinta kosmetiikkaa. Yleensä otetaan niitä halpoja merkkejä, joita mainostetaan näkyvästi/kiinnostavasti ja etenkin niitä, joita mainostavat Kylie Jennerin kaltaiset idolit. Netti on täynnä nuorten mimmien meikkitutorialeja, joissa poikkeuksetta käytetään synteettisiä meikkejä.

Kuva: Kaushai Beauty / You Tube

Olen parhaillaan Brysselissä työmatkalla ja selasin lentokentällä nuortenlehtiä, eikä yhdessäkään mainostettu teineille luonnonkosmetiikkaa. Teinimimmeille tarkoitetuissa julkaisuissa saattaa toki olla toisinaan jotakin luonnonkosmetiikka-aiheita — ainakin itse olen tainnut antaa Demiin jotain vinkkejä joskus — mutta se on enemmän poikkeus kuin sääntö. Eikä ihme, isot kosmetiikkamerkit kun ovat nuortenlehtienkin isoimpia mainostajia.

Näin naistenpäivän kunniaksi ajattelin helpottaa teitä teinityttöjen kanssa meikkiasioita pähkäileviä vanhempia. Tähän postaukseen olen listannut sarjoja ja tuotteita, jotka ovat huokeita korvikkeita synteettisille meikeille. En ota kantaa siihen, minkä ikäisenä tyttöjen olisi ok alkaa meikata, mutta haluan antaa fiksumpia vaihtoehtoja, mikäli nuori nyt välttämättä haluaa käyttää värikosmetiikkaa herkässä, hormonaalisessa kehitysvaiheessa. (Tässä postauksessa on meikkejä, seuraavassa sitten ihon puhdistusta ja kosteutusta.)

Kun puhutaan nuorista, on mainonnalla superiso merkitys siinä, mikä kiinnittää huomion. Sama pätee toki meihin aikuisiinkin, mutta siinä missä vähän vanhempana osaa jo punnita kosmetiikkaa eri näkökulmilta, on nuorelle väliä lähinnä hinnalla ja haluttavuudella.

Aloitetaan vaikka huulimeikeistä. Herkullisen värisiä huulipunia ja -kiiltoja on monilla sarjoilla. Kun mennään kukkaro edellä, on Benecos huokeimmasta päästä. Esimerkiksi sarjan huulipunat ovat Ruohonjuuessa ja Hyvinvoinnin tavaratalossa* alle kympin. Benecosin sivuilta voi kurkkia tuotevalikoimaa, huulituotteet ovat tosi herkullisen sävyisiä! Esimerkiksi kuvan Pink Blossom -huulikiilto saattaisi hyvinkin kiinnostaa perheen teiniä — muakin kiinnostaa!

Benecosin värikosmetiikan pääraaka-aineina on käytetty mm. luomutuotettua jojobaöljyä, karitevoita ja auringonkukkaöljyä. Sarja on BDIH-sertifioitu (kynsilakkoja lukuunottamatta), eivätkä tuotteet sisällä siis esimerkiksi muovia (jota on monissa tavanomaisissa huulipunissa).

Ihan uusi tuttavuus itselleni on Avril, jonka tuotteet ovat superhuokeita. Suomessa brändiä myy mm. Greendeal ja House of Organic, joiden nettisivuilla tuotteita voi käydä kurkkimassa. Tietääkseni näitä tuotteita ei saa Suomessa kivijalkaliikkeistä ja verkkokaupankin puolelle ne ovat saapuneet viime vuonna kuin varkain, enkä itse omaa näistä tuotteista vielä käyttökokemusta. Mutta Ecocert-sertifioituja ovat ja erittäin huokeita. Idan tontilla voi käydä lukemassa brändistä lisää.

Myös Natrue-sertifioidulla Laveralla on herkullisen väristä huulikosmetiikkaa ja huokeita hintoja. Kuvan Delicious Peach -huulikiille maksaa Ruohiksessa vähän päälle kympin. Sarjan huulipunat ovat reilut 13 euroa. Boho-sarjan huulipunat ovat Laveran kanssa samaa hintaluokkaa ja sävyjä on monia. Hyvinvoinnin tavaratalossa Boho-punat maksavat 11,50 €*. Bohossa itseäni ihastuttavat osittaiset pahvipakkaukset. Tuotteet ovat niiden ansiosta tosi kevyitä kantaa mukana.

Kuva: boho.fi / Hanna Nieminen

Bohoa myyvät ainakin Ruohonjuuri, Ekolo, Nudge, Pür-kauppa ja Hyvinvoinnin tavaratalo*. Boholla on valikoimissaan myös huokeita huultenrajauskyniä (miksen mä osaa käyttää koskaan huultenrajauskyniä?), jotka maksavat Ekolossa 7,50 €. Löydät muuten kaikki Boho-jälleenmyyjät täältä.

Myös Laveralla ja Benecosilla on edullisia huultenrajauskyniä, esimerkiksi Ruohiksessa sekä Lavera että  Benecos-kynät maksavat vain reilun femman. Avrilin vastaavat ovat House Of Organicin verkkokaupassa 6,90 €.

Huuliin käytettävä kosmetiikka päätyy isoksi osaksi sisuksiimme ja tavishuulipunissa on usein muovikemikaaleja, joten etenkin näiden tuotteiden osalta suosittelen valitsemaan mielummin luonnonkosmetiikkaa kuin tavanomaista.

Mainitut neljä sarjaa sisältävät kaikki myös puutereita, poskipunia ja ripsivärejä, jotka ovat huokeimmasta päästä. Itse olen tykästynyt Boho-sarjan ripsariin (kuvassa), joka maksaa alle parikymppiä (kannattaa lukea aikaisempi postaukseni Boho-sarjasta).

Huokeammallakin toki luonnonkosmetiikkaripsaria saa: Benecosin musta ripsiväri maksaa Hyvinvoinnin tavaratalossa* ja Ruohonjuuressa alle ja Laveran Volume Mascara vähän päälle kympin. Laveran meikkejä myydään myös Sokoksella, jossa ko ripsari on saman hintainen kuin Ruohonjuuressakin. Avrilin Organic Volume Mascara kustantaa House Of Organicissa 12,90 €  ja perusmaskara on alle kympin. On tietenkin paljon käyttäjästä ja omista ripsistä kiinni, mikä tuote itselle soveltuu parhaiten, minulle sopii näistä parhaiten Bohon tuote.

Kaikilla neljällä sarjalla on myös silmänrajaus- ja kulmakyniä, joiden hinnat liikkuvat 5-8 euron välillä. Itse menisin teinini kanssa suoraan Helsingin Kampin Ruohonjuureen, jossa on todennäköisesti Suomen laajin luonnonkosmetiikka-värikosmetiikkavalikoima ja juuri niitä huokeimpia sarjoja. Mutta kaikkihan eivät tietenkään pääse Helsingin apajille ja silloin pitää vaan selvittää oman paikkakuntansa ostopaikat. Sokoksillakin myydään nykyään monia sarjoja ja nämä kaikki sarjat ovat myös myynnissä nettikaupoissa.

Itse vetelin teininä naamaani meikkivoidetta, joka oli suhteellisen tuhtia tavaraa. En tajua miksi käytin sellaista?! Mulla ei edes ollut mitään kummoisia iho-ongelmia koskaan, mutta meikkivoidetta kului. Ja se haisikin kamalalle. Mutta meikkasin, kun tuntui, että niin kuuluu tehdä. Sitten kun Isla on teini ja haluaa alkaa meikata, aion kyllä koittaa ylipuhua hänet vain puuterin pariin. Harvan nuoren tytön iho oikeasti näyttää meikkivoiteen kanssa paremmalta. Mutta jos kärsii vaikka aknesta, ymmärrän hyvin, että nuori haluaa meikata tuhdimmin.

Jos tyttösi haluaa käyttää meikkivoidetta, suosittelen häntä testaamaan Laveran aivan mainiota meikkivoidemoussea. Voit lukea tuotteesta enemmän helmikuisesta postauksestani.

Tuote on meikkivoide, mutta kevyt sellainen ja tuntuu iholla ihanalta, silkkiseltä. Sen hinta on Ruohonjuuressa reilu 18 euroa, Sokoksella melkein sama, 17,90 €, samaten Hyvinvoinnin tavaratalossa 17,50 €*.
. Tämä mousse on ihan oma tapauksensa, mutta toki luonnonkosmetiikan parista saa perinteisiä meikkivoiteitakin, jotka ovat halvempia kuin ko tuote. Itselläni ei ole meikkivoiteista paljoa kokemusta, mutta hintaa jos katsotaan, löytyy halvin meikkivoide Benecos-sarjasta. Benecosilla on Ruohonjuuressa myynnissä  sekä 11,95 että 10,50 hintaiset tuotteet. Bohon meikkivoide on vähän vajaa parikymppiä, Logonan 16,99 € ja Avrilin BB-voide kustantaa 15,99 €.

Mitä tulee puutereihin, olen itse käyttänyt jo vuosia Laveraa*. Huokein puuteri lienee kuitenkin Benecosin irtopuuteri, jota on eri sävyissä, maksavat alle kympin Ruohonjuuressa. Myös sarjan kivipuuteri maksaa Ruohiksessa alle kympin. Puuteririntamalla Benecos on selvästi halvin: en löytänyt muita alle kympin luonnonkosmetiikkapuutereita, mutta jos joku siellä ruudun toidella puolella on viisaampi, saa linkata postauksen perään!

Kynsilakoista: ne ovat harvoin sertifioinnin parissa, koska kynsilakkaa ei voi tehdä 100% luonnollisilla raaka-aineilla. On silti kannattavaa valita ennemmin luonnonkosmetiikkakynsilakka kuin synteettinen, koska luonnonkosmetiikassa ei käytetä esimerkiksi ftalaatteja. Voit lukea aiheesta lisää aikaisemmasta postauksestani.

Etenkin Boholla on ihan hillitön värivalikoima (kuva täältä) ja värejä kaikissa mahdollisissa sävyissä. Myös Benecosilla on luonnonkosmetiikkakynsilakkaa, hinta Ruohiksessa on reilun 7 euroa. Bohon kynsilakat maksavat Ekolossa 8,90. Avrilin lakat kustantavat House Of Organicissa 7,90 €. Mikäli tyttösi haluaa glitteriä ja enemmän bling-osastoa, kannattaa kurkata Kure Bazaar -lakkojen valikoima, mutta niissä on sitten selkeästi korkeampi hinta kuin näissä edellä mainituissa. Kurea myydään esimerkiksi Joliessa*.

Näiden ripsarien, huulipunien ja -kiiltojen, meikkivoiteiden, puuterien ja kynsilakkojen lisäksi mimmit käyttävät toki esimerkiksi luomivärejä ja poskipunia, joita löytyy helposti postauksen linkkien kautta. Boholla on tosi intensiivisiä pigmenttejä ja Laveralla on ihania paletteja, esimerkiksi Illuminating Eyeshadow Quattro (kuvassa), jossa on upeita metallinhohtoisia sävyjä. Sarjan Beautiful Mineral Eyeshadow Quattro -paletti on myös upea: ihanat harmaan sävyt. Jos harrastaisin luomivärejä, hankkisin ehdottomasti itselleni tämän.

Törmäsin useissa kosmetiikkablogeissa myös ihan mahtavaan Bohon  Flower Power -palettiin (ylhäällä nostokuvassa), mutta kyseessä on saattanut olla vain kausotuote, jota ei ainakaan parhaillaan myydä suomalaisilla jälleenmyyjillä. Ulkomailta saattaa toki hyvällä tuurilla löytyä… Joka tapauksessa Boholla on upeita värejä yksittäisinä irtonappeina, joten vaihtoehtoja kyllä löytyy.

Vinkkinä vielä Zao-niminen värikosmetiikkasarja, jota myy ainakin Pür. Nämä tuotteet eivät ole ihan halvimmasta päästä, mutteivät kalleimpiakaan. En tosin tiedä ovatko pakkaukset teinimimmien mielestä liian ekohenkisiä. 🙂 Vaikea sanoa, kun on itse 36.

Toivottavasti tästä oli hyötyä teille äideille ja isille, jotka haluatte ohjata tyttöjä luonnonkosmetiikan suuntaan.

*Affi-linkki

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mites meikinpoisto ja kosteutus? Olisiko sillekin saralle vinkkejä teinille? Ja yksi mitä itse mietin on deodorantti, urheileva teini taitanee kohta sellaistakin kaipailla, joten siihenkin voisin ottaa vinkkejä vastaan! Kiitos 🙂

    Suosittelen moderea siellä 100% luomutuotteita👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.