Menu

Kosmetiikan hormonihäiriköt: miten niitä voi välttää?

Kuva:  afterglowcosmetics.com

Hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, sekä aineita, joiden epäillään olevan hormonihäirikköjä, on arjessa yli 800. Vain murto-osa niistä on tutkittu hormonitoimintaan vaikuttavuuden osalta. Kemia-lehti kertoo, että Pohjoismaiden ministerineuvoston raportin mukaan hormonihäiritsijät aiheuttavat esimerkiksi Pohjoismaissa 36 miljoonan euron laskun miesten lisääntymisterveydelle ja EU-maissa kustannukset ovat lähes 600 miljoonaa. Ei toisin sanoen puhuta mistään pikkujutusta ja marginaalihommasta. (Kannattaa lukea taustaksi aikaisempi postaukseni ko kemikaaleista.)

EDC-kemikaalit (Endocrine Disrupting Chemicals) ovat siitä kinkkinen kemikaalijoukko, että niihin ei päde sama kuin vaarallisiin aineisiin yleenä; altistusmäärä ei ole ratkaiseva. Mekanismia voi verrata valokatkaisimeen: on ihan sama napsautatko valot päälle hipaisemalla katkaisijaa kevyesti, vai moukaroimalla sitä vasaralla. Valot joko ovat päällä tai sammutettuina. Nämä EDC-aineet toimivat kuten valokatkaisija: niille ”väärään aikaan” altistuttaessa saattaa käynnistyä prosesseja, joita ei voi palauttaa ennalleen.

Eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen työskentelee EU:ssa hormonihäirikkö-työryhmän puheenjohtajana (työryhmä koostuu poliitikoista ja kansainvälisesti arvostetuista tutkijoista) ja kertoi puhelinhaastattelussa, kuinka epillään, että EDC-kemikaalit vaikuttavat kansantautien, kuten diabeteksen ja alzheimerin puhkeamiseen. Kemia-lehdessä (kuva) Pietikäinen toteaa: ”Miesten hedelmällisyysongelmat ja naisistumispiirteet ovat lisääntyneet Euroopassa. Esitetään myös arveluja, että valtavasti levinnyt kakkostyypin diabetes olisi hormonihäiritsijöiden seuraus.”

EDC-kemikaaleja on arjessamme monissa paikoissa: muoveissa, palonestoaineissa (joita käytetään esimerkiksi huonekalujen ja tekstiilien pinnoilla), elektroniikassa, asusteissa (esimerkiksi lenkkarien pohjamateriaalissa). Pietikäinen kertoi, kuinka esimerkiksi tekstiilien osalta kuluttajat hyötyvät palonestoaineista tuskin ollenkaan, sillä vaikka ne hidastavat palon syttymistä, luovuttavat ne kuumentuessaan ilmaan niin myrkyllisiä kaasuja, että ihminen kuolee näihin ennen palokunnan ehtimistä paikalle.

EDC-aineet ovat ihmiselle erityisen vaarallisia kolmessa kehitysvaiheessa: sikiö-, varhaislapsuus- ja puberteetti-iässä. Näden kehitysvaiheiden aikana näille aineille altistuttaessa saattaa hormonitoiminta häiriintyä niin, että se vaikuttaa ihmisen terveyteen loppuelämän ajan. Pietikäisen mukaan palontorjunta-aineet ovat yhtä iso ongelma kuin hometalot.

Omassa arjessa EDC-kemikaaleja välttää parhaiten suosimalla luonnonmateriaaleja, välttämällä pehmytmuoveja, turhaa elektroniikkaa, pesemällä uudet vaatteet ennen käyttöä ja valitsemalla kosmetiikkansa tiedostavasti. EDC-aineita on nimittäin myös kosmetiikassa, ja nyt puhutaan sadoista aineista. On aika hullua, että kemikaalien, joilla tiedetään tai epäillään olevan EDC-vaikutuksia, saa ylipäätään käyttää kosmetiikassa.

EU:n kiellettyjen kosmetiikkakemikaalien listalla on toki hormonihäirikköjä, eli osa näistä EDC-aineista on lailla rajattu kosmetiikan ulkopuolelle, mutta kaikkea ei ole. Kosmetiikkakäytössä on yli 200 kemikaalia, joilla epäillään olevan hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia. Näitä aineita on tavallisen kuluttajan tai edes kosmetiikan ammattilaisen vaikea seuloa INCI-listasta.

Kuten tiedätte, teen töitä CosmEthicsille ja koko syksyn olemme tiimin kanssa valmistelleet appin uusia kemikaalilistoja. Biokemistimme ovat huhkineet mm. EDC-listan parissa ja nyt se on valmis ja livenä applikaatiossa! Käytännössä appi siis hälyttää, mikäli kosmetiikkatuotteesi sisältää jotakin niistä 216:sta aineesta, joita hormonihäirikkölistallamme on. Lista on koottu tieteellisten julkaisujen perusteella ja voit tarkastella lähteitämme täältä (scrollaa sivun alalaitaan).

EDC-listalta löytyy mm. bisfenoli-A, josta blogissani on ollut juttua vuosien mittaan monesti  sekä harvemmin uutiskynnyksen ylittänyt bisfenoli-F. Synteettiset myskit (mm. Musk Xylene ja Musk Ketone) ovat listalla myös (estrogeenisia).

Tämä biokemistiemme kokama, reilun 200 kemikaalin EDC-lista löytyy CosmEthicsin uudesta Premium-veriosta, joka sisältää myös palmuöljy-, petrokemikaali-, silikoni- ja alkoholi-listat. Oikealla näet mun CosmEthics-appi -näkymäni, jossa aktivoituna suurin osa meidän listoista. Muistutuksena, että appiin voi siis syöttää ihan yksittäisiä kemikaalejakin, jos haluaa muokata sovellusta omien tarpeiden mukaan.

CosmEthicsin perusversio on ja tulee aina olemaan ilmainen, Tämä uusi Premium on maksullinen (19,99€ vuodessa, kyseessä on kampanjahinta, joka on toistaiseksi voimassa). Joku saattaa ajatella, että onpas ärsyttävää, että nyt pitää alkaa maksaa CosmEthicsista, mutta jos nyt ihan järjellä asiaa ajattelee, niin ymmärtää, että jostainhan ansainta pitää saada. Appin peruslistat tulevat aina olemaan ilmaisia, mutta nämä uudet listat maksavat kuussa muutaman euron. Lisäksi Premium-asiakas saa nopeamman tuoteanalyysin, eli kun lisäät appiin uusia tuotteita, saat tiedot lisäämistäsi tuotteista nopeammin kuin he, jotka käyttävät appin ilmaisveriota.

Maksullisuus myös auttaa meitä olemaan vapaita mainonnasta. Henkilökohtaisesti maksan paljon mielummin mainosvapaasta ja riippumattomasta appista vähän, kuin otan sinne mainontaa, joka CosmEthicsin tapauksessa ei vaan sopisi kuvioon alkuunkaan. Appi on täysin riippumaton, enkelisijoittajien ja EU-komission rahoituksella toimiva sovellus, jonka ydinidea on datan uskottavuus.

Voit ladata Premiumin AppStoresta ja GooglePlaysta. Huomaa, että Premium ei ole erillinen appi, vaan sen voi tilata sen ihan perinteisen CosmEthicsin sisältä, latauslinkki on siis sama kuin aina, mutta voit valita, tilaatko appista ilmaisosan rinnalle nämä maksulliset listat vai et.

Lisää tiedoa EDC-aiheesta löydät esimerkiksi jutussa mainitusta  Sirpa Pietikäisen haastattelusta Kemia-lehdessä. Ja myös Makeup & Medicine -blogi on julkaisuut kiinnostavaa asiaa aiheeseen liittyen.

Jutun nostokuva:  afterglowcosmetics.com/ Top 3 Cosmetic Endocrine Disruptors

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Hei, kiitos jutusta. Olisin mielelläni lukenut linkatun Sirpa Pietikäisen haastattelun, mutta saan vain 404 sivua ei löydy ilmoituksen. Saisitkohan päivitettyä toimivan linkin? Iso kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.