Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Huulipuna: sisuksiisi päätyvää muovia

Syöt suurimman osan huulimeikistäsi. Huulipunan käyttäjä nielee vuorokaudessa keskimäärin 24 milligrammaa huulipunaa, mutta jos huulimeikkiä korjaa monta kertaa päivän aikana, voi määrä olla jopa 87 milligrammaa /vrk. Tällaisesta huulipunamäärästä elimistöön joutuu FDA:n mukaan huolestuttavia määriä raskasmetalleja (lyijyä, kromia, alumiinia, kadmiumia, mangaania jne.),  mutta myös muovia, johon haluan kiinnittää huomion tässä postauksessa.

Muoveista kosmetiikassa kannattaa olla huolissaan, koska ne ovat potentiaalisia hormonihäiritsijäkemikaaleja (EDC chemicals), joista meillä on tietoa vasta hyvin vähän. Etenkin äideille ja iseille haluaisin antaa neuvon, että jaatte tietoa teini-ikäisille tytöillenne. Ihminen on kehitysvaiheessa kolmesti erittäin herkkä EDC-kemikaalien vaikutuksille: 1) sikiövaiheessa 2) ensimmäisen elinvuoden aikana ja 3) murrosiässä. Eli juuri silloin, kun meikkejä usein aletaan käyttää. Teinimimmien ei missään nimessä pitäisi käyttää muovia sisältävää kosmetiikkaa ja kun tietää ne realiteetit, joilla siinä iässä meikkejä ostetaan, on aika todennäköistä, että ostoskoriin päätyvät ne kaikista halvimmat ja epätodennäköisesti luonnonkosmetiikkatuotteet (jotka siis ovat muovittomia).

Skannailin taannoin kiinnostuksesta CosmEthics-appilla tavaratalon huulipunatarjontaa ja melkein jokainen antoi muovihälytyksen.

Kosmetiikan muoveja on vaikea tunnistaa, INCI:ssä kun ei lue plastic. Muovikemikaalit voivat olla meikeissä monilla eri nimillä, esimerkiksi:

  • Acrylates Copolymer
  • Ammonium Polyacrylate
  • Behenyl Dimethicone/Bis-Vinyldimethicone Crosspolymer
  • Polybutene
  • Styrene/Acrylates Copolymer
  • Nylon-12

… ja 510 muuta kemikaalia, joita harva kuluttaja osaa yhdistää muoviin.

Muovin osalta itseäni kiinnostaa paitsi oma terveyteni, myös ympäristönäkökulma. On paljon kivempi toteuttaa turhamaisuuksia ympäristöystävällisesti, kuin syytää luontoon mikromuovia. Luonnonkosmetiikkahuulipunan valinta ohi synteettisen verrokin on mulle itsestäänselvyys.

Olen korvannut luonnonkosmetiikalla tavanomaiset meikit jo vuosien ajan, enkä ole etenkään huulipunien osalta kaivannut synteettisiä tuotteita luonnonkosmetiikkaa korvaamaan. Laadukasta valikoimaa on vaikka kuinka, ainakin tällaiselle peruskäyttäjälle. On varmaan eri asia, jos on tottunut johonkin aivan överitehokkaasti huuliin jämähtäviin maaleihin, jotka oikeasti pysyvät siinä koko päivän, mutta itselläni ei koskaan ole ollut tarvetta niin tujuihin huulimeikkeihin. Etenkin pussaillessa sellaisten luulisi olevan hyvin epäkäteviä. 😉

kc-ilia3

Olen käyttänyt vuosien ajan mm. Zuiin huulipunaa, mutta nyt rinnalle on löytynyt toinenkin aivan mainio merkki: Los Angelesissa päämajaansa pitävä ILIA Beauty. Sarja on saanut alkunsa tuttuun tapaan, terveysongelmien myötä: merkin perustajan, Sasha Plavsic´n veli kärsi lapsuudessa pahasta astmasta ja allergioista, jonka vuoksi äitinsä haki apua homeopatiasta ja ruokavaliosta. Vähitellen, yrityksen ja erehdyksen kautta äiti löysi ratkaisun poikansa terveysongelmiin ja myöhemmin (2008 ja 2012) Zachary Ilia osallistui jopa olympialaisiin. Kiinnostus luonnolliseen ja siihen ei-tavanomaiseen kulkee siis perheessä ja nykyään ILIAn tuotteita myydään globaalisti yli 15 maassa. Sasha loi aluksi huulipunavalikoiman: alle parissa vuodessa merkin perustamisesta huulipunatuotteita oli 40. ILIA-huulipunien raaka-aineista 85% on bioaktiivisia, luomuraaka-aineita ja sarja on siis luonnonkosmetiikkaa, eikä sisällä synteettisiä kemikaaleja — varsinkaan muoveja. Hylsykin on kierrätettyä alumiinia, mikäli funtsit pakkausjäteaspektia.

Tuossa yläpuolen kuvassa mulla on huulilla kahta eri ILIA-sävyä, joista alempi on nimeltään Neon Angel. Se on ollut tämän syksyn ja alkutalven ajan oma suosikkini, ihan sairaan ihana ehta pinkki! Ylähuulen punan nimeä en muista, mutta Karoliinan puljussa voi käydä testailemassa näitä vapaasti. Huulipunasävyjä on tosiaan ihan hillitön kattaus ja mitä mainitsin postauksen alussa teini-ikäisistä tytöistä: he löytävät varmasti sopivia sävyjä itselleen esimerkiksi ILIA:n valikoimista, eikä tarvitse turvautua muovikemikaalituotteisiin. Nämä tuotteet vaan eivät löydy markettien hyllyiltä ja siksi huoltajien kannattaa ehdottomasti olla jeesimässä teinejä ensimmäisten kosmetiikkatuotteiden hankinnassa ja ohjata terveysnäkökulmasta fiksujen vaihtoehtojen pariin.

iliabeauty_iputaspellonyou_1024x1024ILIA-sarjassa on muitakin kiinnostavia tuotteita kuin huulipunat; esimerkiksi ihan nerokas Multistick, jota itse käytän sekä poskiin että huuliin.  Voidestickillä on helppo levittää väri poskipäihin, ja hieroa se sormin luonnollisen näköiseksi. Just täydellinen! Sama tuote käy huuliin ja sävyjä on kuusi erilaista. Itselläni on käytössä All of Me -sävy.

(Löydät muuten tuotteeiden INCIt täältä, jos kiinnostaa.)

Itsellä on käytössä myös ILIAn ripsiväri, joka on aivan sairaan hyvä.

Tämän blogauksen ideana oli lähinnä muistuttaa, että huulimeikki tulee isoksi osaksi syödyksi, ja tavanomaisella puolella tuotteet sisältävät usein muovia. Mikäli ei napostele syödä muovikemikaaleja, kannattaa vaihtaa luonnonkosmetiikan pariin ja/tai käyttää apuna CosmEthics-appia (voit ladata appin ilmaiseksi blogini oikeasta laidasta). Saat kytkettyä päälle appin muovihälytyksen näin:

screen-shot-2016-12-15-at-10-32-41-pm

 

lipstick_03

Kuvat: CosmEthics

Muovittomia huulimeikkejä löydät helpoiten luonnonkosmetiikkaa myyvistä putiikeista tai sitten mainittua appia hyödyntämällä. ILIAn tuotteet ovat Suomessa parhaillaan myynnissä vain Liinu´n Organic -hoitolassa (ja toki nettikaupassaan).

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.