Menu

Rintasyövän riski kasvaa hiusvärien ja hormoniehkäisyn myötä

Hormonaalisesta ehkäisystä ja hiusväreistä on ollut juttua blogin historiassa moneen otteeseen ja monet teistä ovatkin luopuneet molemmista. Itse lopetin hormoniehkäisyn vuonna 2009 (olisinpa tajunnut aikaisemmin!) ja synteettiset hiusvärit olen vaihtanut luonnollisiin vuonna 2008. Nämä ovat juuri niitä tyypillisiä keissejä, joiden osalta on viitteitä ja myös näyttöä terveyshaitoista, mutta jotka silti ovat laillisia, kunnes iso koneisto saadaan muuttamaan kurssia. On kuulkaa kannattanut lopettaa hormoniehkäisy ja hiusvärikemikaalit, koska nyt on saatu vahvaa näyttöä sille, että hormonaalinen ehkäisy ja hiusvärien käyttö suurentavat rintasyövän riskiä.

Asia käy ilmi Sanna Heikkisen väitöstutkimuksesta, jossa on arvioitu elintapatekijöiden vaikutusta rintasyövän puhkeamiseen. Vertailuryhmissä oli mukana yli 8 000 rintasyöpään sairastunutta naista ja noin 20 000 verrokkia.

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö kasvatti rintasyöpäriskiä 32% kun verrattiin naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä. Ja ”hormonikierukkaa käyttäneiden post-menopausaalisten naisten rintasyöpäriski oli 52 prosenttia suurempi kuin naisilla, jotka käyttivät kuparikierukkaa” kerrotaan Lääkärilehden jutussa.

Kuva: Wikipedia

Hiusvärejä käyttäneiden naisten rintasyöpäriskin puolestaan havaittiin olevan 23% suurempi kuin heillä, jotka eivät ole koskaan värjänneet hiuksiaan. Lääkärilehden jutussa tai Heikkisen tiivistelmässä ei tosin tarkenneta, onko kyse synteettisistä hiusväreistä vai myös luonnonkosmetiikkaväreistä, mutta oletan kyseessä olevan ne tavallisemmat, eli markettien ja kampaamoiden tavanomaiset hiusvärit, koska niitä suurin osa naisista käyttää. Koitan saada tähän asiaan kuitenkin tarkennusta ja editoin tätä postausta sitten sen mukaan.

Kirjoitin ekassa kirjassani ja vuonna 2009 blogissa siitä, kuinka kampaajilla on havaittu tiettyjä syöpätyyppejä muuta väestöä enemmän. On aivan käsittämätöntä, ettei kampaamotyöntekijöiden altistumista näille vahvoille kemikaaleille tutkita enempää!

Kun tiedetään, että rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpätyyppi, että se on suomalaisten naisten yleisin syöpäkuoleman syy, ja nyt kun on tällä tavalla mustaa valkoisella, on väistämätöntä, että johonkin toimenpiteisiin ryhdytään. Mihin, sen näyttää aika.

Lue koko Lääkärilehden juttu täältä.

4 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Jäitä hattuun ja vähän suhteellisuutta asioihin. Ylipainolla pääsee ihan samoihin riskilukuihin, ellei pahempiin.

Mihinkään toimenpiteisiin tuskin ryhdytään, koska tämä tutkimus ei todista syy-seuraussuhdetta.
Lisää voitte lukea tästä eilen tekemästä jutustani:
http://www.healthberry.fi/totuus-rintasyopariskin-ja-hormonikierukan-yhteydesta/

Eli kyseessä ei ole ihan ”mustaa valkoisella”.

Sitten tärkeä korjaus Facebookissa olleeseeen postaukseen, jossa sanotaan, että ”hormoniehkäisyn lopettaminen pienentäisi syöpäriskiä puolella”. Siis ei näin. Silloin riskin pitäisi olla 100% eli kaksinkertainen, mutta hormonikierukalla riski on 1,5 (50%).
Tarkkuutta, kiitos!

http://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva_olo/terveys/kannattaako_hiusten_varjays_lopettaa_rintasyopariskin_vuoksi_asiantuntija

Esim tässä MeNaisten vanhemmassa artikkelissa on haastateltu samaa tutkijaa, joka on siis nyt väitellyt aiheesta, aiemmin tutkinut samaa asiaa. Tutkija sanoo että myöskään kasvivärejä ei voi pitää täysin turvallisena. Olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi (ja jos saat jostain tutkittua tietoa) tästä, siis kasvivärien mahdollisista riskeistä. Itse pohdin kasviväreihin siirtymistä, mutta ovatko ne sen turvallisempia loppujen lopuksi? Entä aiotko itse lopettaa hiusten värjäämisen kokonaan?

Hei Noora,
toivoisin että tekisit juttua hormoonittomasta ehkäisystä. Itse päädyin pitkän pohdinnan jälkeen hormonikierukkaan sillä se tuntui parhaalta vaihtoehdolta tilanteeseeni. Silti hirvittää nuo haittavaikutukset, joten vaihtoehdoista olisi kiva kuulla tarkempaa tietoa!

Hei, todella tärkeä asia ja kirjoitus, mutta olisi ollut kuitenkin hyvä mainita, että tutkimustulokset koskivat yli 50-vuotiaita.
Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.