Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan?

Aloin käyttää luonnonkosmetiikkaa 10 vuotta sitten ja teistä osa oli mukana jo tuolloin todistamassa alkuaikojeni kokeiluja, yrityksiä ja erehdyksiä. Esimerkiksi se, ettei tavanomainen, synteettinen kosmetiikka irtoa välttämättä luonnonkosmetiikan pesuaineilla oli itselleni ahaa-elämys, jonka jälkeen homma alkoi toimia! Eihän kukaan koita pestä öljymaalipensseleitäkään pelkällä vedellä — pitää olla yhteensopivat maalit ja putsarit.

Luonnonkosmetiikan käytön aloittaminen perustui lähinnä kiinnostukseen, ei iho-ongelmiin tai allergioihin. Kun huomasin, että vatsani voi paremmin sen jälkeen, kun olin tehnyt ison ruokavaliomuutoksen, ja alkanut kiinnittää huomiota elintarvikkeiden tuoteselosteisiin (karsiakseni ruokavaliosta maidon, hiivan, vehnän ja sokerin), aloin ihan itsestään tavata myös kosmetiikan tuoteselosteita. Siinä missä elintarvikkeen selosteesta yleensä ymmärtää edes jotakin, oli kosmetiikka ihan hepreaa.

Halusin ymmärtää paremmin, mitä iholleni laitan, joten aloitin INCI-listojen tavaamisen ja löysin luonnonkosmetiikan sekä ostopäätöstä paljon helpottavat  sertifikaatit. Tuntui omasta mielestä hyvin loogiselta ruokkia elimistöään myös pintapuolisesti luonnollisilla raaka-aineilla, onhan iho suurin elimemme ja lähes kaikki siitä, mitä iholle laitamme, imeytyy meihin. Kun ihan oikeasti alkaa ajatella, MITÄ sille iholle levitetylle voiteelle, öljylle, kasvovesille jne. tapahtuu, voisi kuvitella aika monilla lamppujen syttyvän. En itse löytänyt järkevää selitystä sille, että söisin luomua, mutta pinnoittaisin itseni synteettisillä kemikaaleilla, esimerkiksi muoveilla.

Ei toki ole olemassa konsensusta sille, kuinka vaarallisia muovit, ftalaatit ja vastaavat kosmetiikassa ovat. Jos oltaisi yksimielisiä siitä, että ne ovat terveydelle vaarallisia, olisi ne jo poistettu kosmetiikkakäytöstä. Viitteitä haitoista on kuitenkin sen verran — esimerkiksi tuore tutkimus hiuväreihin liittyen — että tiedostavat kuluttajat mielummin karsivat kyseenalaiset kemikaalit itse kosmetiikastaan, kuin odottavat hitaan koneiston rattaiden pyörähtämistä — potentiaalisesti turvallisempia vaihtoehtoja kun on. Kosmetiikkateollisuuden lobbaus on samalla tasolla kuin joskus muinoin tupakkateollisuuden, tälle sain varmuutta taannoisella Brysselin matkalla, josta kirjoitan blogiin lisää vähän myöhemmin.

Ryhdyin luonnonkosmetiikan koekaniiniksi vuosikymmen sitten ja olen oppinut paljon ja toki opin jatkuvasti uutta yhä. Toimittajan työni kannalta on ollut silmiä avaavaa ja hyvä oppimisprosessi aloittaa yhteistyö Mádaran kanssa, sillä suunnittelemalla kosmetiikkaa itse, tajuaa paljon helpommin sen, miksi tiettyjä raaka-aineita käytetään, mikä tuotteissa maksaa, miten pakkausmateriaalit valitaan jne.

Kuvat: Dorit Salutskij

Nykyään omassa kaapissani kaikki kosmetiikka on luonnonkosmetiikkaa: putsarit, voiteet, hiusvärit, meikit… Myös taannoisissa blogijuhlissa (kuva) koko meikki ja hiukset laitettiin luonnonkosmetiikalla. Tämä ei olisi 10 vuotta sitten ollut mitenkään mahdollista ja on ilahduttavaa ja lohdullista huomata, että maailma muuttuu. Luonnonkosmetiikan tarjonta on Suomessa aivan eri sfääreissä kuin aloittaessani blogini ja on ihanaa, kun tälläkin tontilla on mistä valita.

Kuten ehkä muistat, on Mádaran maahantuoja Suomen johtava luonnonkosmetiikan asiantuntija The Natural Goods Company, jonka kanssa haluaisimme kuulla teidän lukijoiden suhteesta luonnonkosmetiikkaan. Olisin superkiitollinen, jos vastaisit kyselyyn, joka löytyy tämän linkin takaa. Vastaaminen vie noin viisi minuuttia ja olisi isoksi avuksi mm. oman blogisisältöni kehittämisessä.

Tässä on vielä pieni porkkanakin: vastaajien kesken arvotaan 100 euron arvoinen palkinto, voittaja sa avalita haluamansa palkinnon näistä kolmesta:

  • Lahjakortti Natural Goods Company -kauneushoitolaan Helsinkiin (arvo 100 euroa)
  • Lahjakortti Natural Goods Company -verkkokauppaan (arvo 100 euroa)
  • Presentcard.fi Superlahjakortti vapaavalintaiseen kohteeseen (arvo 100 euroa)

Kiitos jo etukäteen!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.