Menu

Mádara-yhteistyö

Olen suunnitellut ja kehittänyt yhdessä luonnonkosmetiikkayritys Mádaran kanssa Pihlaja- ja Nokkonen -tuoteperheet.  Ensimmäiset Pihlajat lanseerattiin Suomen markkinoille lokakuussa 2013 ja elokuussa 2014. Parhaillaan myynnissä on kuusi suunnittelemaani tuotetta. Tällä sivulla avaan sitä, miksi ja miten yhteistyöni latvialaisen luonnonkosmetiikkabrändin kanssa starttasi.

kc-dd-cream

Kuva: Dorit Salutskij, meikki: Katja Kokko /Jolie

Alunperin pääsin käymään Mádaran tehtailla kesällä 2012 bloggaajakilpailun myötä. Pohdiskelin brändin perustajille Lottelle ja Paulalle, ettei kukaan ole tehnyt Suoemssa ”madaroita”, valjastanut suomalaista lähiluontoa kosmetiikkaan ja brändännyt hommaa yhtä hienosti kuin Mádara on tehnyt Latviassa. Kävellessämme illalliselle Paula ja minä keksimme, että jospa tehtäisiinkin yhdessä Suomen markkinoille tuote, jossa on hyödynnetty suomalaisen luonnon antimia. Mádara oli juuri lanseerannut suomalaista koivunmahlaa hyödyntävän sarjansa ja firmassa oli havaittu, että luonnonkosmetiikkamarkkinat Suomessa ovat suotuisat.

Tiesin alusta alkaen haluavani tuotteeseen jonkin suomalaisen marjan. Pihlajanmarja valikoitui mukaan sen jälkeen, kun Mádaran päästä oli vahvistettu raaka-aineen sopivan mainiosti kosmetiikkatuotteseen. Juuri näin toimimme: minä ehdotan ja innovoin, Mádaralla tutkitaan ja annetaan punaista tai vihreää valoa. Mádara tekee Latviassa tiivistä yhteistyötä yliopiston laboratorion kanssa.

rowanOlen useana vuonna kerännyt pihlajanmarjoja talteen, kuivannut niitä ja käyttänyt talven mittaan sisäisesti. Harvat ovat pihlajaa maistaneet, vaikka kaikki sen tietävät. Pohdin, kävisivätkö pihlajanmarjat mahdollisesti myös lähikosmetiikan raaka-aineeksi? Marjat ovat vitamiinipitoisia, sinnittelevät puissa vielä ensilumen tultua ja kestävät hyvin kylmää. Voisiko nahkeista pihlajanmarjoista olla hyötyä ihon suojaamisessa viimalta ja kylmältä?

Esikoistuotteeseeni päätyi sekä luomulaatuista pihlajanmarjauutetta että luomulaatuista pihlajanmarjaöljyuutetta.

Pihlajanmarjauute saadaan Sorbus Aucuparia puun marjoista. Se sisältää paljon C-vitamiinia ja karotiinia (A-vitamiinin esiaste). Sillä on ihoa kiinteyttäviä, tulehduksenvastaisia ja antioksidanttisia vaikutuksia.

Lähde: madaracosmetics.fi

Pihlajan tilalla voiteessa voisi olla jokin muu vastaava, vitamiinipitoinen marja, mutta halusin kiinnittää ihmisten huomion sinne, missä hyvä raaka-aine menee hukkaan. Pihlajia kasvaa Suomessa kaikkialla, syksyllä marjat jäävät puuhun lintujen ruoaksi, vaikka niitä riittäisi muuhunkin käyttöön. Pihlajanmarjoissa on enemmän C-vitamiinia kuin yhdessäkään kaupan hevi-osaston raaka-aineessa!

Jo ennen kuin valitsimme raaka-aineeksi pihlajan, olimme päättäneet kehittää monitoimituotteen. Halusin voiteen, joka toimii kaikkialla kasvoilta jalkapohjiin. Tehokosteuttajan, mutta nopeasti imeytyvän ja kasvoille tarpeeksi kevyen tuotteen. Joka olisi loistava käsirasvakin. Yhden tuotteen taktiikalla!

Tarkkasilmäiset huomaavat tuoteselosteesta, että voiteessa on käytetty kosteuttavana raaka-aineena sheavoita. Se ei ole lähiraaka-aine, mutta syy sheavoin käyttöön on vegaanisuus: halusin tuotteesta ehdottomasti vegaanisen. Siksi emme käyttäneet mehiläisperäisiä raaka-aineita  — joita olisi löytynyt lähempää.

Pihlaja Daily Defence -voiteen julkaisun myötä aloimme saada palautetta, että tuotetta halutaan isommassa koossa. Niinpä kehitimme Pihlaja-vartalovoin, joka tuli myyntiin kesällä 2014. Molemmat voiteet ovat vegaanisia ja 100% luonnonkosmetiikkaa sekä Ecocert-sertifioituja. Pihlajavoidetta on myyty kymmeniä tuhansia tuubeja ja se voitti vuonna 2013 Cosmopolitan-lehden Beauty Awardseissa lehden kaikkien aikojen ensimmäisen luonnonkosmetiikkatimantin.

Pihlajavoide on osoittanut soveltuvuutensa ja toimivuutensa erityisesti atoopikkojen iholla: saamme jatkuvasti atoopikoilta kiitosta voiteen tehosta. Tuote sopii koko perheelle vauvasta vaariin, ellei vaaria epäilytä tuotteen tuoksu!

.. Ja mikäli epäilyttää, kannattaa testata Pihlaja-sarjan pikkuveli: Nokkonen-sarja lanseerattiin syksyllä 2015. Loimme lähes hajuttoman ja värittömän version Pihlajavoiteesta.

Nokkosvoide on herkän ihon versio Pihlajasta ja sopii hyvin todennäköisesti kaikista herkkiksimmillekin, vaikkei tuote olekaan aivan hajuton. Nokkosella on erilaisia iho-oireita ja ärsytyksiä rauhoittavia ominaisuuksia ja suosittelenkin voidetta heille, joiden iho reagoi ja ärsyyntyy todella helposti. Kuten Pihlajakin, suojaa Nokkosvoide suomalaista ihoa erilaisilta sääolosuhteilta. Voide sopii niin kasvoille, kuin vartalollekin ja on siksi loistava reissutuote.

Nokkonen Body Lotion puolestaan on vartalotuote. Se on helposti mukaan otettava, täyteläinen, mutta helposti levittyvä ja imeytyvä voide, joka on herkälle iholle suunniteltu, lähes hajuton ja sopii koko perheen käyttöön.

Viimeisimmät lanseerauksemme ovat Pihlaja-sarjan Pihlaja For Face -kasvovoide ja Pihlaja Glow Booster -öljyseerumi.

 

INFOA TULOSSA PIAN!