Menu

Kemikaalivapaa patja 5-7-vuotiaalle lapselle

Niin koitti se päivä, kun taloudesta lähtee viimeinenkin lastenpatja. Jokainen äiti ja isä tietää sen jatkuvan rumban lähteviä ja tulevia vaatteita, urheiluvälineitä, leluja, soittimia — koko ajan jotain jää pieneksi ja jossakin on nyssäkkä, jossa odottaa valmiiksi kavereilta perityt isommat kurahousut, farkut, luistimet jne. Lapsiperheessä pitäisi olla terminaali, jossa kaikki vääränkokoinen vaate ja tavara saisi rauhassa odottaa seuraavaa sijoituspaikkaansa.

Viimeisen parin viikon ajan meidän kotitalouden ”terminaalissa” on sijainnut myös pojalle pieneksi jäänyt Porin Villa & Peite -lastenpatja. Se saa lähteä uuteen kotiin, tilalle tuli isompi.

Siitä saakka kun Hector syntyi, olen etenkin kemikaalisyistä hankkinut kaikki talouden patjat, tyynyt ja peitot kotimaiselta Villa & Peitteeltä ja nyt oli aika vaihtaa nykyinen villa-luonnonkumi -futonpatja isompaan patjaan. Syksyllä ensimmäisen luokan aloittava jäbä on nyt ”aikuisen mitoissa”, kuten hän itse totesi. 🙂

Millainen patja 5-7 -vuotiaalle tulisi koon puolesta hankkia? Poika ei todellakaan ole vielä aikuisten mitoissa, vaikka itsensä söpösti niin mieltääkin. Porin Villa & Peitteen markkinointijohtaja Ville Viinikka opasti näin:

”Moni harkitsee sitä, ostaako lasten patjan vai aikuisten patjan 5-7 vuotialle. Jos uusi runko pitää hankkia niin suosittelemme siirtymään heti aikuisten kokoon. Näin patjan käyttöikä pitenee ja kun murrosiässä painoa alkaa kertyä, voi patjan päälle hankkia petauspatjan tuomaan pintapehmeyttä.”

Porin Villa & Peitteen lapsille tarkoitettuja patjoja löytyy kahdessa kategoriassa:

Isla siirtyi aikanaan lasten patjaltaan Luonnonkumi-patjalle 5-vuotiaana. Hän on nyt 10-vuotias ja nukkuu samalla patjalla edelleen. Tässä patjatyypissä on luonnonkumiydin ja luonnonkumirungon ympärillä molemmin puolin kemikaalivapaata puuvillaa sekä villakerros sen päälla ja alapuolella. Patja on 14 cm paksu, eli ihanan muhkea ja silti jämäkkä. Tuote on kestänyt hyvin ja sillä mennään varmaan vielä monta vuotta.

Lue juttu vuodelta 2016 >>>

Poikani on nyt samassa iässä kuin Isla viisi vuotta sitten ja päädyin hankkimaan Hectorille Porin Villa & Peitteen Villa-Kookos -patjan. Se on niinikään 14 cm paksu, mutta patjaa saa myös 10 cm korkuisena. (Suosittelen kerrossänkyyn 10 senttistä, jotta patja ei nouse liian ylös kaiteeseen nähden.)

Tässä futonissa (näkyy kuvassa alapuolella) on laitettu kookoskuitukerros villaisten ja puuvillaisten kerrosten väliin, patja on kivan jämäkkä. Päällimmäisenä on lämpöä ja ylellisyyttä tuova villakerros.

Matalampi, 10 senttinen versio maksaa 296 ja korkeampi 389  euroa.

 

Onko hinta kallis?

Olen kirjoittanut Porin Villa & Peite -tuotteista monia kertoja vuosien mittaan ja saanut välillä kommenttia, että patjat ovat liian tyyriitä tavalliselle suomalaiselle. Markkinointijohtaja Viinikka totesi, että koska patjat myydään nykyään suoraan brändin verkkokaupasta, eikä välikäsiä ole, pitäisi hinnankin olla melko kilpailukykyinen.

Päätin selvittää, mitä patjoista saa pulittaa muualla.

Kun 5-7 -vuotiaalle skidille haluaa hankkia täysimittaisen, eli 80 x 200 -kokoisen patjan, on kotimaisen patjan hinta esimerkiksi Iskussa aika samaa luokkaa kuin Villa & Peitteelläkin. Iskussa suositeltu patja on Ilo Softi -merkkinen kimmovaahto-patja, joka maksaa ilman petaria 304 euroa. Tämä on toki huokeampi kuin Porin Villa & Peitteen 389, mutta kun katsotaan materiaaleja, on kyseessä vaahtomuovipatja. Jos haluaisi ostaa lapselleen mahdollisimman luonnollisista matskuista valmistetun patjan Iskusta, on vaihtoehtona ruotsalainen Carpe Diem -patja, jonka hinta on ilman petaria 1300 €. Tässä vertailussa kotimainen Villa & Peite on huomattavasti huokeampi.

Jyskistä löytyy googlaamalla halvimmillaan 11 cm paksu lastenpatja polyeetterivaahtomuoviytimellä, hinta on 59,50 euroa. Patja ei ole kotimainen, eikä luonnonmateriaaleista, joten sikäli ei verrattavissa Villa & Peitteeseen. Luonnollisista raaka-aineista valmistettuja patjoja en Jyskistä kuitenkaan löytänyt.

Mulperipuussa sen sijaan luonnonmateriaalista valmistettuja patjoja on. Lapsille suositellaan liikkeessä Futon Basic -patjaa, joka on kuulemma usein lasten oma valinta, kun he pääsevät patjoja testaamaan. 11-12 cm korea patja on valmistettu Puolassa ja patjat valmistetaan tilauksesta. Puuvillatäytteinen patja, koossa 80×200 kustantaa 173 euroa. Hintaero Villa & Peitteeseen selittyy pääasiassa valmistusmaalla, mutta myös valmistusmateriaalilla, joka on huokeampi.

Moni hankkinee patjansa Ikeasta. Ikean halvin vaihtoehto 5-7 -vuotiaalle on 12 senttiä korkea Innerlig-vaahtomuovipatja, jonka hinta on 71,96 euroa. Kun haastattelin asiakaspalvelua luonnonmateriaalivaihtoehdoista selvisi, ettei Ikea sellaisia tarjoa, eli sikäli en löytänyt Porin Villa & Peitteelle Ikeasta luonnollisista matskuista valmistettua verrokkia. Minusta on epäreilua verrata vaahtomuovipatjaa ja villa-kookospatjaa — vähän sama kuin vertailisi varvassandaaleja ja maihareita. Ihan eri kengät. Ihan eri patjat.

Totuus on kuitenkin, että ihan niin kuin sen varvassandaaleissa että maihareissa voi kummissakin kävellä, voi sekä halvemmalla että kalliimmalla vaahtomuovipatjalla tai luonnonmateriaalipatjalla nukkua. Kyse on siitä, mitä haluaa/vaatii/tarvitsee.

Jos siis hakee patjaa koossa 80×200, eikä materiaalilla ole väliä, löytää patjan kympeillä, mutta jos haluaa patjan luonnonmateriaaleista, tarvitsee muutaman satasen — tai jopa tonnin. Kotimainen Villa & Peite on puolet kalliimpi Puolalaiseen patjaan nähden, mutta vain kolmanneksen ruotsalaisesta.

 

Sekä itseä, että lapsia ajatellen, sängyn mikroilmasto on supertärkeä asia, vietetäänhän sängyssä kolmannes elämästä. Lapset nukkuvat vieläpä usein enemmän kuin me aikuiset. Kannattaa siis ehdottomasti patjaa ostaessa selvittää paitsi materiaalit, myös käytetyt kemikaalit.

Mikäli omaan perheeseesi on tulossa jälkikasvua tai sulla jo on lapsia, kannattaa lukea aiempi juttuni patjojen kemikaaleista ja sängyn mikroilmastosta täältä. Samassa jutussa käsitellään myös lasten vaunujen kemikaaliasiaa.

Loppuun vielä iloinen uutinen: viime vuodesta lähtien Porin Villa & Peitteen kaikki lapsille tarkoitetut peitot, tyynyt ja patjansuojat on valmistettu Suomivillasta. Tämä on aivan superhieno uutinen niin kotimaiselle villantuotannolle kuin meille kuluttajille, sillä kuten tiedämme, kotimaisen villan saatavuus on ollut ongelma, vaikka kysyntää on paljon.

Porin Villa & Peite aloitti kuusi vuotta sitten tuotekehityksen, joka kesti nelisen vuotta ja vuonna 2019 lanseerattiin ensimmäiset Suomivilla-tuotteet. Kävin tuolloin juttukeikalla itse pääkallopaikalla — lue tehdasvierailusta täältä.

Muistutuksena, että kaikki lasten ja aikuisten Villa & Peite – patjat valmistetaan myös mittatilauskokoisina, joten jos on tarvetta adjusteerata patjan kokoa, ota vaan rohkeasti yhteyttä brändin asiakaspalveluun.

 

Päädyitpä ostamaan skidille minkä patjan tahansa, muista, että sen päällä vietetään paljon aikaa ja patjan tulee kestää vuosikausien käyttö. Laadukkaat luonnonmateriaalit säästävät lompakkoa ja ympäristöä.

 

Psst… Ja siinä kohtaa, kun talouteen rantautuu patja tai petivaatteita luonnonmatskuista, löydät tästä postauksestani ohjeet niiden huoltoon!

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ihania ovat, aikuisillekin!

    Todellakin, kokemusta on! 😀

Lapset tarvitsevat uusia patjoja eli pitääpä tutustua tarkemmin.

Itselläni (olen siis keski-ikäinen aikuinen) on ollut samaisen puljun villa-kookospatja+villapetari jo monta vuotta. Kemikaalinäkökulman lisäksi patjaa hankkiessani oli tärkeää, ettei patja sähköisty. Jousipatjaan tottuneella meni nelisen viikkoa totutella käytännössä kivikovaan patjaan, mutta enää en vaihtaisi – ero on huomattava. Paksu villakerros helpottaa kummasti reumaattisen nivelsärkyjä. Viime vuonna hankin villapetarin myös mökille (en raaskinut uusia koko sänkyä), samoin villapeiton ja -tyynyn. Ovat ehdottomasti olleet hintansa arvoisia.

Tuo on totta, että lasten sängyn täytyy kestää päivittäistä käyttöä ja mielellään pitkään. Futon -patja kyllä kiinnostaisi lapsille hankkia koska meillä omassa sängyssä jo sellainen on. Yksi hyvä vinkki muistuu mieleen kaverin kautta. Hän hankki vuodesuojat sänkyihin. Tällä keinolla hän on pystynyt sängyt säilyttämään hyvässä kunnossa koska sänky helposti voi saada nestettä päälleen tai muuta likaa ja suoja auttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.