Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Tyynyjä ja peittoja vihdoinkin kotimaisesta lampaanvillasta

Perheemme on koisinut Porin Villa & Peitteen 100% luonnollisilla patjoilla vuosien ajan ja viimein pari viikkoa sitten päätin ottaa asiakseni mennä tehdaskäynnille. Olisin varmasti käynyt Villa & Peitteellä aiemmin, jos matka olisi lyhyempi, kokonainen työpäivä kun menee Poriin junailuun, juttukeikkaan ja paluumatkaan. Elokuussa oli vihdoinkin mahdollisuus aikataulujen puolesta tehdä reissu tehtaalle ja tämän postauksen lisäksi kannattaakin kurkata tehdasvisiitin videot IG-tilini kohokohdista.

Porin Villa & Peite on suomalainen, tänä vuonna 90 vuotta täyttävä yritys,  jonka perusti leskeksi kahden tyttärensä kanssa jäänyt Anna Rajamäki vuonna 1929. Alunperin ihmiset toivat villaa liikkeeseen, jonka Anna lähetti eteenpäin karstattavaksi ja kehrättäväksi. Asiakkaat saivat lankaa ilman omaa vaivannäköä. Peittojen ja patjojen teollinen valmistaminen alkoi vuonna 1935.

Villa & Peite on poikkeuksellinen toimija Suomessa, eikä voi kuin hattua nostaa firmalle, joka tekee omaa juttua isojen jättiyritysten rinnalla. Aika moni hakee patjansa Ikeasta, edes ajattelematta muita vaihtoehtoja. Mutta kannattaisi, sillä suuri osa meistä nukkuu muovissa, ja sängyn mikroilmastossa vietetään kolmannes elämästä.

Oli kiehtovaa seurata tehtaalla patjojen, peittojen ja tyynyjen valmistumista. Saapuessani paikalle, oli meneillään juuri villa-kookos -futonpatjan valmistus. Näkymää kuvatessani (kurkkaa ne klipit IG-kohokohdista) mietin, kuinka moni oikeasti ikinä saa läpileikkauksen omasta sängystään? Kun lähietäisyydeltä pääsee katsomaan, mitä patjan sisään menee, voi olla vain tyytyväinen siihen, että on löytänyt tämän suomalaistoimijan. Lampaanvillaa, puuvillaa, kookoskuitua… Ja päälliseksi voi valita jopa pellavakankaan nykyään. Se on Villa & Peitteellä uusi juttu.

Porin Villa & Peite, lampaanvilla, patja

Toinen uutuus tuodaan kuluttajien tietoisuuteen tällä viikolla Habitare-messuilla. Nimittäin: vuosien yrityksen jälkeen, firma on vihdoinkin saanut aloitettua tuotteiden valmistuksen kotimaista lampaanvillaa käyttäen! Se on ihan huikean hienoa! Kotimaisesta lampaanvillasta valmistetaan tyynyjä, peittoja ja sijauspatjoja. Suomivilla-tuotteiden hinta on noin 15% kalliimpi, kuin ulkomaisesta villasta valmistettaessa, eli kustannusnäkökulmasta kyseessä on aika pieni ero, onneksi.

Porin Villa & Peite, lampaanvilla, patja

”Lampaanlihatuotannon ohessa saadaan aina myös villaa, mutta sitä ei ole Suomessa tähän mennessä saatu hyödynnettyä. Suomalaisen lampaan villakuitu on todella hyvä peittojen ja tyynyjen täytteeksi. Se on karkeaa ja kiharaista, joten se pysyy tuotteissa hyvin kuohkeana. —  Olemme käyttäneet tuotannossamme tähän asti ranskalaista villaa. Jatkossa valmistamme kuitenkin osan tuotteista suomalaisesta lampaanvillasta. Voidaankin sanoa, että kotimaisen lampaan villa todella sopii meille – lähellä tuotetuista raaka-aineista kotimaisena käsityönä jo 90 vuotiaan porilaisen perheyrityksen tuottamana. Villa tulee meille Uotilan Perhetilalta sekä Kaivosojan Lammastilalta molemmat tilat toimivat Kiikalassa.”

Lue lisää: Villa & Peite

Vuorokaudessa Villa & Peite -tehtaalla syntyy 40-50 peittoa ja tyynyä, patjoja tehdään kymmenkunta. Vaikka volyymit eivät ole verrattavissa monikansallisiin toimijoihin, bisnes kannattaa, sillä kysyntää on, ihmiset ollessa yhä tiedostavampia. Tehdas valmistaa patjat täysin tilausten mukaan, joten hävikkiä ei synny. Kaikki mitä tehdään, menee.

Ja se mikä on erityisen hienoa on materiaalien luonnollisuus. Monet allergikot ovatkin saaneet avun Villa & Peitteen kamikaalivapaista tuotteista.

Porin Villa & Peite, lampaanvilla, patja

Tyynyjä ja peittoja saatetaan tilata testaamatta, mutta patjoja harvemmin. Jos siis Villa & Peite -tuotteet kiinnostavat, kannattaa mennä koemakoilemaan näyttelytiloihin. Niitä on Helsingissä, Porissa, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa. Ainakin itselle tuntuisi vieraalta ajatukselta hankkia patjaa, kokeilematta sitä fyysisesti ensin. Sen päällä kuitenkin nukutaan vuosien ajan ja hutiostos harmittaisi ihan sairaasti.

Porin Villa & Peite, lampaanvilla, tyyny

Hauska juttu ovat brändin tyynyt: ne saa avattua vetoketjulla ja villaa voi ottaa pois, mikäli tyyny on liian korkean tuntuinen. Jos taas korkeutta haluaa lisää, on mukana pieni täyttöpussi lampaanvillaa.

Porin Villa & Peite, lampaanvilla,

Visiittini lopuksi firman toimitusjohtaja päätyi pöydälle villapeiton sisään, haha. Pisteet heittäytymisestä ja aivan ihasta vastaanotosta muutenkin! Todella symppisporukkaa koko Villa & Peitteen väki. Heidät löydät Habitaresta 11.-15.9. Kuka on menossa? Mut löydät ehkä heidän pisteeltä päikkäreiltä. On meinaan vähän univelkaa taannoisen Love Harvestin jälkeen…

Onnittelut Villa & Peitteelle hienosta avauksesta kotimaisen lampaanvillan suuntaan, toivottavasti tätä esimerkkiä seuraavat muutkin. Habitaressa nähdään!

Psst… Tämän postauksen yhteyteen sopii linkata kainaloiseksi juttu kotimaisesta sänkyvalmistajasta, Nukkuvillestä. Lue juttu täältä >>>

12 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mikä rotu kelpaa tähän villantuotantoon ?

Hei,

luen usein blogiasi, ja tämä on mitä ihanin uutinen, paitsi että hieman aamukahvi potki takaisinpäin kun esität että ”suomalainen villa on karkeaa ja kiharaista eikä sovellu vaatteiden valmistukseen”. Kyse ei ole lampaan kansallisuudesta, kyse on lammasrodusta joka kuvan mukaisesti näyttäisi olevan hollantilainen texel – ja joita onneksi myös Suomessa ammattitaidolla kasvatetaan että saatte sitä jämäkämpää villaa.

Suomalaisen alkuperäisrodun, suomenlampaan (finnsheep) villa ei paljoa häviä merinovillalle vaatekuituna. Kauniisti pyydän sinua näkyvänä kuluttajainformanttina erottamaan toisistaan nämä kansallisuudet ja rodut, että vielä totaalisen aliarvostettu, pehmeä, pistelemätön ja kiiltävä suomenlampaan villa löytäisi kuluttajien tietoisuuteen ja käyttöön.

Ystävällisin terveisin

Krisse Liinaharja
(suomenlammas)lampuri
lähiruokalähettiläs
Tammela

    Kiinnitin myös huomiota tuohon väitteeseen suomalaisen lamapanvillan karkeudesta – sehän ei tosiaan pidä paikkaansa millään lailla, jos puhutaan vaikka suomenlampaan tai kainuunharmaan lähes merinovillaa lähentelevästä pehmeydestä! Eipä taas paineta suomalaista alkuperäislaatua ”hienon” ranskalaisen kustannuksella alas, meillä on erinomaisia ja laadukkaita omia materiaaleja. Lammasrodut todellakin eroavat toisistaan, mutta se ei tarkoita, että esim. pohjoiset alkuperäisrodut olisivat muuta maailmaa huonompia.

    Hei Hanna. Kiitos palautteesta, tekstiä on viilattu!

    Kiitos Krisse, korjaan tekstiä. Tässä asiassa näköjään olisi pitänyt olla useampia lähteitä.

    Krisse on täysin oikeassa. Suomen lampaan villa ei pistele ja on viileämpää mitä merino varsinkin petivaatteissa. Eri villoja tuottavat eläimet, kuten alpakka ja merino ovat hienonpaa ja tiheämpää koostumukselta mutta hengittävyys on hyvä juuri Suomen lampaan villassa. Usein korostetaan merinoa ja se toimiikin hyvin juuri vaatteissa, mutta petivaatteisiin laittasin Suomen lampaan villan. En ymmärrä miksi Porin villa ei käyttäisi kotimaista villaa vaan kehuskelee ranskalaisilla hienouksilla, mistä palaute on ollut lähinnä, ”menee linttaan”. Suomen lampaan arvostus olisi syytä nostaa jälleen jalustalle ja Porin Villakin voisi harkita materiaalin ja tuotteiden vientiä tuonnin sijasta!

Hienoa, että edellinen kommentoija jo ottikin esille ilmiselvän virheen blogin tekstissä. Harrastajaneulojille on lähilanka-ajattelun vahvistuessa onneksi tarjolla jo monien eri tuottajien ihania suomenlampaanvillaisia lankoja, ja kainuunharmasta myös. Aivan ihanan pehmeitä ja lämpimiä lankoja!

Hyvin todennäköisesti käyttävät juurikin texel rodun villaa, koska se ei huovu. Ja se on paljon karkeampaa kuin suomenlammas tai kainuunharmas. Siis ei todellakaan saa yleistää, että suomalainen villa on karkeaa. Ne ovat rotuominaisuuksia ja on hienoa, että on keksitty myös texelille ja ehkä ahvenmaanlampaan villalle joku käyttökohde!! Mielenkiinto nousi heti!

Kyllä, Porin Villa ja Peite käyttää juurikin Texel-lampaiden villaa. Tämä on erityisen hieno juttu sillä toisin kuin suomenlampaan villa, Texelien villa erittäin harvoin päätyy jalostukseen karkeutensa vuoksi. Alkuperäisrotumme suomenlampaan villa on pehmeydessään liki merinon veroista eli ei voida puhu ”suomalaisen villan” ominaisuuksista yleisesti. Aivan mahtavaa on kuitenkin se, että suomalainen villa päätyy nyt käyttöön edes pieniltä osin myös Texelin osalta.

Ihana juttu ja kaikki tsempit Villa & Peitteelle! Hienoa työtä tekevät.

Jäin miettimään, että minkä kriteerin mukaan lampaanvilla on ekologista? Ymmärrän, että on hyvä hyötykäyttää villa, joka tulee lammaslihateollisuudesta. Mutta, voiko villaa oikeasti kutsuu ekologiseksi? Tässä mietin esimerkiksi lampaiden metaanipäästöjä, rehunkulutusta yms.

Itseäni kiinnostaa vastuullisemmat materiaalit, ja näin ollen olisin vain kiinnostunut kuulemaan asiasta lisää. 🙂

Hei Noora, onko sinulla tietoa Porin Villa ja Peitteen käyttämän suomalaisen villan tuotanto-olojen eettisyydestä? Heidän nettisivuiltaan eikä myöskään googlettamalla ei löydy tuotantotiloista yhtään enempää tietoa. Hieno juttu että suomalaista villaa käytetään ja olen itsekin Porin Villan ja Peitteen suuri fani, mutta lampaiden elinolot ja hyvinvointi ratkaisevat tässä kuitenkin viime kädessä. Ekologista on varmasti mutta olisi tärkeää tietää kuinka millaiset olot lampailla tuotantotiloilla on eli onko villa myös eettistä?

Tein itselleni villatyynyn ja ei ole tullut mieleenikään vaihtaa sitä mihinkään muuhun. Karstasin käsin Suomen lampaan hukkavillaa ja mittasin oikean määrän vetoketjulliseen puuvillatyynynliinaan. Näin minulla oli villatyyny.
Tyyny on helposti muokattavissa. Tyyny tasaa lämpöä ja viileässä huoneessa villatyyny on mukavan lämmin ja lämpimässä sopivan viileä. Villatyyny myös kerää kosteuden, joten pää pysyy kuivana aamuun asti.
Tyyny, peitto ja petari on helppo tehdä itse. Peittoon tarvitsen vain pussilakanan ja huovutettua villalevyä. Petarin voit toteuttaa samoin miten peiton.
Yhteenvetona villa on käsittämättömän mukava juuri petivaatteissa ja menee heittämällä ohi monista muovisista materiaaleista. Keho pysyy läpiyön sopivan viileänä ja kuivana ja juuri tuo hienoksi karstattu villa on kaiken juuri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.