Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Petivaatteiden huolto: helppohoitoiset luonnonmateriaalit

Poikkeuskevät on muuttanut monien arkea ja etenkin arjen painopisteitä. Koti on saanut isomman roolin ja monet ovatkin innostuneet sisustamaan, remppaamaan, puunaamaan ja tekemään sellaisia kodin töitä, jotka ovat saattaneet odottaa toteuttamista jopa vuosikausia. Meillä on ekaa kertaa vuosiin (tai ehkä ikinä) ikinä tehty kunnon petivaatteiden huolto-operaatio ja tässä postauksessa jaan muutaman hyvän vinkin kaikille teille, joiden petivaatteet ovat luonnonmateriaaleja.

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, Kemikaalicocktailissa kotimaisen villan eduista puhuminen on monille teille jo tuttu juttu: meidän taloudessa nukutaan suomalaisen Porin Villa & Peitteen villapatjoilla ja -tyynyillä sekä villapeittojen alla. Vaikka saattaa kuulostaa siltä, että villassa koisiminen on hikistä hommaa, on asia nimenomaan päinvastoin: kotimainen villa on paitsi mieletön raaka-aine eettisestä ja ekologisesta vinkkelistä katsottuna, lisäksi se takaa todella miellyttävän nukkumiskokemuksen. Villa ei hikoiluta ikinä, koska se haihduttaa tehokkaasti imemänsä kosteuden, jonka vuoksi peitto tuntuu aina hengittävältä ja miellyttävältä. Sitäpaitsi tuotteet tulee toki valita vuodenajan mukaan: kesällä ohuempi villapeitto ja talvella paksumpi jne.

Lähes kaikki petivaatteemme, muutamaa tyynyä ja yhtä peittoa lukuunottamatta, ovat porilaisen perheyrityksen tuotoksia. Viimeksi kerroin Porin Villa & Peitteestä elokuussa, kun tein ekaa kertaa tehdasvisiitin Poriin. Kannattaa tsekata tuo kesäinen postaus, mikäli kiinnostaa se, missä ja miten kotimaiset villapatjat, -petarit, -tyynyt ja -peitot valmistetaan. Oli kiehtova reissu!

Veikkaan, että monilla teistäkin on näitä samaisia tuotteita käytössä ja siksi ajattelimme yhdessä Villa & Peitteen kanssa toteuttaa postauksen, jossa on vinkkejä siihen, miten villatuotteita huolletaan. Kaikki Porin Villa & Peitteen käyttämä villa on vesipestävää ja helppo pestä kotona. Itse patjat eivät toki pesukoneeseen mahdu, mutta melkein kaikki muu kyllä! Käytetty villakuitu on erityisen vahvaa, karheaa ja kiharaa, joka tekee tuotteista paitsi ilmavia, myös pesun kestäviä.

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, patja, villapatja, kotimainen patja,

Meidän talouden patjavarustelu käsittää kaksi lastensänkyä, aikuisten parisängyn ja kaksi vieraspatjaa. Lisäksi kesäsiirtolamökkimme parvella on leveä villapatja petareineen.

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, patja, kotimainen patja,
  • Lisäksi kolmosluokkalaisella on villainen säätötyyny, jonka korkeuden voi itse päättää; villaa voi ottaa pois/lisätä tyynyn sisään oman mieltymyksen mukaan.
  • 5-vuotias nukkuu vauvatyynyllä, jonka alla on toinen vastaava (täytyy juu päivittää jäbälle tämäkin).
  • Aikuisilla käytössä on talvisin vahva villapeitto ja nyt kesän korvalla olen ottanut käyttöön Porin Villa & Peitteen kesäpeiton. Kyseinen tuote on brändin uutuus: 100% lampaanvillaa, päällinen on kemiallisesti valkaisematonta 100 % puuvillaa.  Peitto on ÖKO-TEX -sertifioitukin. Täkki on ihanan ohut ja kuohkea, silti lämmin, muttei hiostava. Pidän!

… Eli voi kai sanoa, että ollaan erittäin brändiuskovaisia, mitä tulee sänkyhommiin! Itselle kemikaalinäkökulma on erityisen tärkeä asia, enkä ole löytänyt markkinoilta kemikaalivapaampaa, ekologista ja eettistä toimijaa, jolla olisi asiat paremmin hallussa kuin Porin Villa & Peitteellä, joten miksipä sitä ei silloin suosisi hyväksi havaittua.

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, patja, kotimainen patja, patjan huolto,

 

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, villanpesuaine, villanhoitoainePetivaatteiden säännöllinen tuuletus on tärkeää (tästä lisää edempänä), mutta välillä pitää käyttää pesuainettakin — etenkin jos tuotteisiin tulee tahroja. Itse käytän tahroihin aina sappisaippuaa, joka on aivan mieletön, luonnollinen tahranpoistaja. Olen irrottanut sillä vaatteista ja tekstiileistä kaiken nurmikosta veritahroihin. (Knoppina: teurastajat ovat kautta aikain puhdistaneet käsiään naudan sapella.) Jos puhutaan yleisluontoisesta pesemisestä, käyvät  Sonett-merkin villapesuaineet kaikkien Porin Villa & Peite -tuotteiden pesuun. Joissakin tuotteissa myös villanhoitoaine on tarpeen.

TYYNYT

Tyyny tulee pestä kerran vuodessa, tuulettaa ulkona kerran viikossa ja tyynyliina vaihtaa viikottain. Tunnustaako joku muu olevansa vähän harvemman huoltofrekvenssin edustaja? Koitan petrata, lupaan!

Se mikä tosin sai itseni innostumaan tyynyjen perusta on Villa & Peitteen säätötyynyjen sympaattisuus: kun tyynyn vetoketjun avaa, edessä on ihana villapilvi! Tämä on kätevää sikäli, että jokainen voi kustomoida itselleen juuri oikean paksuisen tyynyn. Sen kun ottaa villaa pois tai lisää sitä tyynyn sisään sen mukaan, mikä on itselle sopivasti. Se mitä en ollut tehnyt omille tyynyillemme vielä kertaakaan ennen tämän jutun kirjoittamista, on vesipesu.  Villatyynyt pestään 30-asteessa, ilman rumpukuivausta. Tyynyn sisukset otetaan pesun jälkeen ulos ja levitetään kuivumaan. Kuivunutta villaa kannattaa nyppiä kuohkeaksi ennen kuin laittaa ne takaisin tyynyn sisään.

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, villatyyny, tyynynsisus

Porin Villa & Peitteen lasten tyynyt on ommeltu niin, ettei sisuksia saa ulos, mutta muuten niille on samat pesuohjeet kuin muillekin tyynyille. Koneeseen kolmeenkymppiin vaan, ei rumpukuivausta. Pesuun kannattaa käyttää sekä villapesuainetta että -hoitoainetta.

PEITOT
Peitot tulee pestä 1-2 kertaa vuodessa (riippuen siitä, käytätkö samaa peittoa ympäri vuoden vai et), tuulettaa ulkona viikottain ja pussilakanat sekä aluslakanat vaihtaa parin viikon välein. Kai voin myöntää tässä sen, etten ole pessyt peittoja ennen tätä ehkä ikinä. En ainakaan muista. Olen tuulettanut vain.

Villapeitot pestään villaohjelmalla, villapesu- ja villahoitoaineella 30-asteessa (linkous max 600 rpm.). Tärkeää on muistaa, että villapeitto tulee vetää mittoihin kosteana! Luomupuuvillaiset peitot puolestaan voi pestä 40°C lämpötilassa. Kumpiakaan peittoja ei saa rumpukuivata.

PATJAT

Miten sitten tulee pestä ja huoltaa villapatja? Sekä patja että petauspatja kannatta viedä ulos tuuletettaviksi neljästi vuodessa, aina vuodenajan vaihtuessa. Porin Villa & Peitteen patjat ovat symmetrisiä, joten patja kannattaa kääntää sängyssä kerran tai kaksi vuodessa ja aina tuuletuksen yhteydessä ”veulata” eli rullata.  Käytännössä patja rullataan ja suoristetaan kahdestaan (iisimpää jonkun kanssa). Tällä toimenpiteellä saadaan aikaiseksi täytemateriaalien kuohkeus. Voit esimerkiksi rullata molemmista päistä pari kolme kertaa hellästi kohti patjan keskiosaa.

Petauspatjoista: petarien puuvillaneulospäällinen on helposti irrotettava ja sen voi pestä koneessa 40-asteessa, hienopesulla. Petarin sisäosa tulee tuulettaa. Luonnonkumipetari puolestaan tulee pestä 30-asteessa. Nämäkin tulee vetää mittoihinsa kosteana, eikä rumpukuivausta ja suositella. Kannattaa lisäksi aina tsekata ohjeet nettisivuilta, siellä on kerrottu jokaisen tuotteen pesu- ja huolto-ohje.

Itse makuuhuonetta tulisi tuulettaa kunnolla kerran viikossa. Samalla petivaatteet tulisi viedä ulos tuulettumaan ja patjan antaa hengittää ilman rihmankiertämää!

villapeitto, Porin Villa & Peite, villa, kotimainen villa, eettinen villa, villatuotteen huolto, petivaatteet, patja, kotimainen patja

Mikäli haluat suojata petivaatteet ötököiltä, suosittelen punaseetriä. Luonnonmateriaalit eivät vedä puoleensa ötököitä, mutta jos haluaa pelata varman päälle, on punaseetri helppo, edullinen ja luonnollinen tapa suojata arvokkaat petivaatteet. Mulla on käytössä punaseetri-pallot, joiden ostopaikkaa en edes muista, mutta näköjään vastaavia tuotteita löytyy kaikkialta marketeista ekokauppoihin.

Toivottavasti näistä huolto-ohjeista oli hyötyä! Kun petivaatteita huoltaa säännöllisesti, takaa tuotteille mahdollisimman pitkän iän.

Psst… Porin Villa & Peite halusi antaa käyttöönne koodin ”kesapeitto99”, jolla brändin uutuuden, mainitsemani ohuen kesäpeiton saa 99 €:lla normaaalin 117 € sijaan. Alekoodi on voimassa 30.6.2020 asti. Vinkki: alennus näkyy maksun yhteenvedossa siinä kohdin, kun olet täyttänyt yhteystiedot. 🙂

14 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Linkistä aukeava kesäpeitto ei ollut kotimaista villaa vaan ranskalaista. Onko heillä valikoimissa myös suomivilla kesäpeitto? Ei osunut omaan silmään kun katsoin. 🤔

Mainitsit, että sinulla on tuo uusi kotimaista villaa oleva kesäpeitto, tarjouksen takaa löytyy kuitenkin ranskalaista villaa oleva peitto.

Helena: Kaikki Porin Villa & Peitteen käyttämä villa ei tosiaan ole kotimaista. Kyseinen kesäpeitto on villaltaan ranskalaista, kotimaista kesäpeittoa heillä ei ainakaan toistaiseksi ole myynnissä.

Henni: pahoittelut, korjasin tekstin! Kesäpeiton raaka-aine on tosiaan ranskalaista.

Olisi kyllä ihana aloittaa tutustuminen villapeittoihin,vaikka villa Ranskasta peräisin olevaa olisikin.Uskon,että vastuuullista kuitenkin.

rakastan villaa eikä minulla ole kesäpeitettä

Rakastan villaa eikä omista kesäpeitettä!

1

Olisipa mielenkiintoista kokeilla.
Ostin talvella painopeiton eikä se ollut ihan nappiostos.

Villa on parasta ❤️
Toivottavasti myös kotimaisuusaste tuosta kohoaa.

Meillä on aikuisilla sängyssä villainen petarin suojus, se on todella hyvä ja lisännyt jenkkisängyn (keinomateriaaleja oleva) mukavuutta. Hikoilevalle mukavempi yö!
Lapsella on lasten villainen tyyny. Tyytyväisiä ollaan oltu ja haluaisin lisää heidän tuotteitaan!

Näitä olen niin halannut kotiin ja mökille. Hikoilen ja palelen vuorotellen öisin, tämä voisi olla oiva ratkaisu.
Pitäisi tilata myös patjat kun osaisi päättää mitkä ne olisivat.
Ihanaa kesää!

Olen kipupotilas ja lääkkeeni aiheuttavat hikoilua ja ovat kalliita. Peitto voisi tuoda helpotusta olooni. ”Kesäkissa”

Hei! Onko tällä hetkellä ohuista villapeitoista tai muista alennuskoodia. Heräsin hiukan myöhään kevyisiin peittoihin, vieläkin olisi tarvetta..

TERTTU: Ei ole parhaillaan valitettavasti..

Moi!

Minulla on ollut villatyynyt kohta vuoden, mutta tuntuu että täyte menee kasaan eivätkä tyynyt ole niin kuohkeita kuin uutena. Olen yrittänyt nyppiä täytettä aina kun vaihdan tyynyliinan parin viikon välein, mutta en saa aivan samanlaista lopputulosta. Pitääköhän täytevilla karstata että kuohkeus palautuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.