Menu

Kun nuori nainen kohtaa vaihdevuodet

Kuukautiseni katosivat ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten ja tuolloin päädyin käymään lääkärin kanssa keskustelua siitä, voiko kyse olla vaihdevuosioireista. Olin 36-vuotias ja sanomattakin on selvää, ettei ihan heti tullut mieleen, että syynä olisi aikainen menopaussi.

Muistan miettineeni, miten nololta ja ankealta tuntuisi se, että minä, uuden parisuhteen alussa ja seksuaalisuuteni keväässä olisin yhtäkkiä mummoutumassa.

Onneksi sain menkat takaisin ja homma oli sillä taputeltu, mutta havahduin siihen, että moni kenen kanssa aiheesta puhuin, piti vaihdevuosia pelottavana asiana, lopun alkuna. Siispä oli hienoa saada Vogelilta pyyntö kirjoittaa nuorten naisten vaihdevuosista — hyvä syy syventyä aiheeseen itsekin.

Suomalaiset naiset kokevat menopaussin yleensä 45-55 vuoden iässä, keskimäärin 51-vuotiaana, mutta vaihtelu voi olla 40 – 60 ikävuoden välillä. Käytännössä munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussin kriteereinä pidetään yli vuoden ajan poissa pysyneitä kuukautisia.

A. Vogel, kasvirohdot, kasvirohdos, rohdosvalmiste, terveys, vaihdevuodet, menopaussi, kuukautiset, luontaishoidot, luontaisterveys, luontaistuotteet

 

Kuva: Eric Rothermel // Unsplash

Vaikka omalla kohdalla kyse ei ollut ennenaikaisesta menopaussista, olisi hyvin voinut olla, nimittäin nuorikin nainen voi kokea vaihdevuodet, vaikka se melko harvinaista onkin.

Nuorten naisten vaihdevuosista puhuttaessa tarkoitetaan liian aikaisin ilmenevää munasarjojen toiminnan hiipumista. Munasarjojen vajaatoiminta johtaa kuukautisten puuttumiseen, joko niin että ne eivät ala nuorella tytöllä ollenkaan, tai että toiminta hiipuu ja vuodot lakkaavat alle 40-vuotiaalla. Sekä estrogeenineritys että munasolun kypsyminen ja siten keltarauhashormonitoiminta jäävät puutteelliseksi.

Lue lisää A. Vogel -sivuilta, Varpu Tavin jutusta >>>

Paitsi että menkat katoavat, on muitakin oireita: masentuminen, seksuaalisen halukkuuden katoaminen, kiukku — kun näistä alkaa tulla arkipäivää, voi kyse olla ennenaikaisesta menopaussista. Itse en näistä oireista kärsinyt ja mm. sen vuoksi lääkärini piti omalla kohdallani vaihdevuosia epätodennäköisenä syynä menkkojen katoamiseen. Kannattaa siis muistaa, että kuukautisten poisjääminen todennäköisesti kielii muusta, kuin aikaisista vaihdevuosista. Mulla syy oli todennäköisesti stressiperäinen, mutta lopullista varmuutta en itse sille koskaan saanut.

Onko ennenaikaisessa menopaussissa terveysriskejä? Kyllä on. Puutteellinen hormonitoiminta aiheuttaa lapsettomuutta, lisäksi sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa. Estrogeenitason alhaisuus johtaa osteoporoosiriskin kasvamiseen. Sikäli kyse ei siis ole vain siitä, ettei enää voi tulla raskaaksi, vaan terveyden näkökulmasta aikaiseen menopaussiin tulee suhtautua kokonaisvaltaisesti ajatellen vakavasti. En toisaalta tiedä kuka ei suhtautuisi, koska ainakin itsellä kuukautisten katoaminen aiheutti kahta kamalampaa stressiä kuin se työperäinen stressi, joka menkat todennäköisesti alunperin kadotti.

On siis tärkeää koittaa saada tilanne korjattua, mikäli mahdollista.

Aivan kuten monia muitakin vaivoja, myös vaihdevuosia voi hoitaa joko miedommilla tuotteilla tai lääkkein, eli hormonihoidoin. Silloin kun nainen kokee vaihdevuodet normaalissa vaihdevuosi-iässä, eli n. 51-vuotiaana, voi avuksi ottaa kasvivalmisteet, kuten esimerkiksi Vogelin Menoforce -tuotteen. Uskon, että sinä päivänä, kun itse kohtaan vaihdevuodet, en ole oitis menossa hormonaalisiin hoitoihin, vaan testaan ensin kasvilääkintää. Toki tällaiset päätökset tulee tehdä yhdessä lääkärin kanssa, oman terveydentilan mukaan, mutta valitettavaa on se, että Suomessa luonnollisenkaltaisiin hormonikorvaushoitoihin perehtyneitä lääkäreitä ei juuri ole. Sinä päivänä kun nämä hommat ovat ajankohtaisia itselleni, on edessä osaavan lääkärin etsintä — omista oireista toki riippuen. Vaihdevuosioireet ovat nimittäin hyvin erilaisia eri ihmisillä, 10-20% naisista ei koe vaihdevuosioireita ensinkään.

A. Vogel, kasvirohdot, kasvirohdos, rohdosvalmiste, terveys, vaihdevuodet, menopaussi, kuukautiset, luontaishoidot, luontaisterveys, luontaistuotteet

Kuva: Cristian Newman // Unsplash

Vaikka menopaussioireiden hoitoon on paljon samoja vinkkejä, olipa oma ikä kolmosella tai kutosella alkava (vinkit edempänä tekstissä), on tilanne ennenaikaisen vaihdevuosioirepotilaan kohdalla sikäli vakavampi, että hormonitoiminta pitäisi pystyä pitämään käynnissä ja siksi nuorella ihmisellä hormonikorvaushoidon hyödyt ylittävät sen haitat.

Kun munasarjojen toiminta lakkaa ennen normaalia vaihdevuosi-ikää, hormonikorvaushoitoa suositellaan pienentämään osteoporoosin riskiä, parantamaan lihasmassaa – ja osin elämänlaatuakin. Lisäksi hormonikorvaushoito suojaa myös sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseltä nuorella iällä.

Lähde: A. Vogel, Varpu Tavi

Mikäli siis olet nuori ihminen ja koet ennenaikaisen menopaussin, on hormonikorvaushoito todennäköisesti paras vaihtoehto. Voit kuitenkin lievittää oireita itsekin.

Luonnon kotiapteekki -kirjassa, Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja Virpi Raipala-Cormier luettelee niksejä kotikonsteihin:

 • Aktiivinen liikkuminen ja liikunta helpottaa oloa.
 • Hikoiluun ja kuumiin aaltoihin voi käyttää salviaa
 • Turvotukseen puolestaan auttaa sisäisesti käytettynä valkoapila, puna-apila, nokkonen, kultapiisku, koivu, peltokorte, siankärsämö, voikukka ja mesiangervo.
 • Ärtyneisyyteen ja masentuneisuuteen auttaa sisäisesti käytettynä kuisma, kauranverso ja sitruunamelissa.
 • Ulkoisesti käytettynä siankärsämö- ja salviakylvyt ovat tehokkaita, samaten hieronta, fysioterapia, shiatsu, akupunktio, jooga jne.
 • Aromaterapiastakin voi olla apua: eteeriset öljyt, kuten neroli, pelargoni, ruusu, santelipuu, laventeli tai ylang ylang saattavat helpottaa oloa.

Vogelin sivuilla kuumiin aaltoihin annetaan vinkiksi:A. Vogel, kasvirohdot, kasvirohdos, rohdosvalmiste, terveys, vaihdevuodet, menopaussi, kuukautiset, luontaishoidot, luontaisterveys, luontaistuotteet

 • Kylpy ennen nukkumaanmenoa: suihkuta iholle vuoron perään kuumaa ja kylmää vettä, kuivaa iho vain hyvin kevyesti ja sukella sitten peiton alle.
 • Käytä vaatteita, jotka eivät ole liian lämpimiä, ja joissa märät läikät kainaloissa eivät näy. Unohda silkkipuserot ja paksut neuleet toistaiseksi.
 • Kerrospukeutuminen helpottaa äkillisissä kuumuuskohtauksissa.
 • Yöllisiin hikoilukohtauksiin auttaa sama kerroskonsti: käytä pelkkää lakanaa ja pussilakanalla päällystettyä peitettä, joita voit vaihdella tilanteen mukaan.
 • Perinteisesti täydentävässä lääketieteessä on käytetty salviaa kuumiin aaltoihin ja hikoilukohtauksiin. Vogelin salviauute Salvisan ja Menoforce Strong -salviatabletit helpottavat kuumottelua.

Ahdistukseen, masennukseen ja unihäiriöihin:

 • Kärsimyskukkaa on kansanlääkinnässä käytetty hermoston vahvistamiseen. Kärsimyskukka sopii erilaisiin stressaaviin tilanteisiin, se auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Vogelin Passiflora rauhoittaa nukahtamista häiritsevää ajatusten poukkoilua. Sitä voi myös käyttää päiväaikaan hermostuneisuuteen, koska se ei kehitä tokkuraista oloa.

Sydämentykytys ja muut ei-sairausperäiset sydänoireet:

 • Orapihlaja on täydentävän lääketieteen vastaus lieviin sydäntuntemuksiin. Vogelin Crataegus on perinteinen kasvirohdosvalmiste, joka vahvistaa sydämen toimintaa ja rauhoittaa mieltä. Crataegus sopii hyvin myös vaihdevuosioireiden lievittäjäksi. Huom! Säteilevän rintakivun (käteen ja / tai kaulalle säteilevä kipu) sekä alaraajojen turvotuksen syyt tulee aina selvittää ennen valmisteen käyttöä ja sulkea pois vakavat syyt, kuten sydänlihaksen hapenpuute (angina pectoris) sekä munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoiminta.

Lähde: A. Vogel

A. Vogel, kasvirohdot, kasvirohdos, rohdosvalmiste, terveys, vaihdevuodet, menopaussi, kuukautiset, luontaishoidot, luontaisterveys, luontaistuotteet

On kiinnostava nähdä, koska omalla kohdalla menopaussi tulee ajankohtaiseksi. Todennäköisesti ei vielä 10-15 vuoteen, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Hyvä puoli on se, että vaihdevuodet eivät tarkoita automaattisesti naiseuden tai seksuaalisuuden osalta ankeampaa elämää, vaan voi olla päinvastoin! 

Älä siis vello kauhutarinoissa kuumiin aaltoihin tai yöhikoiluun liittyen, koska et voi tietää, millä tavalla oma elimistösi aikanaan reagoi. Siinä kohtaa, kun ei enää voi tulla raskaaksi, voi seksi olla paljon rennompaa ja nautinnollisempaa kuin aikaisemmin. Vanhempana itsetunto on usein parempi ja naisellisuudestaan on helpompi nauttia kuin nuorempana.

Toivottavasti artikkelista oli sinulle hyötyä, kysymyksiä saa mielellään esittää kommenttiosiossa!

 

***

Jutun kansikuva: Ava Sol // Unsplash

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.