Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Tarvitseeko lapsi kosmetiikkatuotteita?

Järkytin keskustelukumppania tässä taannoin kertomalla, että olen pessyt 4-vuotiaan poikani hiukset shampoolla vain muutamia kertoja. Lapseni ovat innokkaita kylpijöitä, pulikoivat ammeessa 2-3 kertaa viikossa ja käyvät säännöllisesti suihkussa — kyllä he siis peseytyvät — mutta saippuoin etenkin pienempääni harvoin. Suihkussa käytiin hikiseen kesäaikaan joka päivä, mutta talvella ehkä joka toinen. Pidän huolta hygieniasta, mutten ole fanaattinen puunaaja (käsipesun kanssa meillä ollaan toki supertarkkoja).

Lapsen kannattaa antaa altistua bakteereille etenkin ihan elämän alussa. Liian hygieninen elämä voi kostautua allergioina ja jopa leukemiana, mikäli immuunijärjestelmä ei pääse kehittymään normaalisti. En ole ollut huonona siitä, jos ruoka menee suuhun ravintolan lattian kautta tai maasta pistellään jotakin poskeen. Samaan tapaan olen halunnut lasten ihon ja hiusten tottua normaaliin olotilaan, ilman kaiken maailman tuotteita ja tököttejä.

Luonnonkosmetiikkavalikoimien kasvettua, myös lapsille suunnattuja tuotteita on ilmaantunut markkinoille yhä enemmän ja multa kysytään aika ajoin, mitä tuotteita itse suosittelen lasten iholle käytettävän. Vastaus: mahdollisimman vähän mitään, ja jos on pakko, niin sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Valikoimaa on paljon, tässä jutussa on omia suosikkivaihtoehtojani, toki hyvä tuotteita on muitakin.

Siinä missä aikuistenkin kosmetiikka, voi lasten kosmetiikka sisältää muovia ja myös voimakkaita säilöntä- ja väriaineita, hajusteista puhumattakaan. Välillä ihan järkytyn kaupassa, kun kiinnostuksesta nuuhkin lapsille suunnattuja tuotteita. Hormonihäirikköjä on useimmiten juuri voimakkaan tuoksuisissa tuotteissa. Ja kaiken kaikkiaan kosmetiikassa on paljon sellaista, jonka vaikutuksista ei vielä tiedetä. En myöskään suosittele sitä perintistä apteekkikosmetiikkaa, joka niinikään voi sisältää muovia ja hormonihäirikköjä. On aika järkyttävää, mitä lasten ihoille laitetaan vain siksi, että tuotteet löytyvät apteekista. CosmEthicsissa aiemmin tiiviimmin työskennellessäni sain konkreettisesti tuntumaa siihen, mitä ns. perus- ja jopa apteekkikosmetiikka sisältää — ja mitä sinne saattaa eksyä ”vahingossa”.

lapset, kosmetiikka, luonnonkosmetiikka, ihonhoito, lapselle, luonnonkosmetiikka lapselle, kosmetiikkaa lapsille

Mitä sitten tulisi käyttää lapsen iholle? Mietoja ja hajustamattomia, sertifioituja luonnonkosmetiikkatuotteita. Luonnonkosmetiikkaa, koska hormonihäiriköt ja muovi. Koska parabeenit ja hajusteet. Toki luonnonkosmetiikassakin voi olla voimakkaita tuoksuja, mutta ne ovat luonnollisia, eivät hormonihäirikköjä eli EDC-aineita (Endocrine Disrupting Chemicals) sisältäviä, ja jos voimakas luonnontuoksu aiheuttaa oireita, senkus vaihtaa toiseen. EDC-aineiden kanssa ongelmana on se, ettei niitä näe, eikä käyttäjä ollenkaan tiedä altistuvansa.

En rasvaa lasteni ihoa, ellei se hilseile, ole superkuiva, tai vaadi helpotusta vaikka hyttysenpistoon. En rasvaa lasteni hipiää ”ennaltaehkäistäkseni” jotakin, vaan ainoastaan kun on tarve. Tällainen tarve on itse asiassa meillä aika harvinaista, mutta toisinaan on jotakin paikallista, pientä, mitä tarvitsee vähän kosteuttaa. Olen myös huomannut rasvalla olevan psykologisen merkityksen. Se on etenkin Hectorille (4-v) kuin lääke, jos iholla on joku pieni pipi. ”Voide auttaa” hän hokee. Silloin laitetaan yhdessä vähän.

lapset, kosmetiikka, luonnonkosmetiikka, ihonhoito, lapselle, luonnonkosmetiikka lapselle, kosmetiikkaa lapsille

Käytän toki kesällä lapsille aurinkovoidetta tarpeen mukaan, mutta muuten ihollaan lähinnä Nokkosvoidetta. Kehitin sen siksi, että koko perhe voisi saada apua samasta tuotteesta ja että myös atooppiset lapset ja aikuiset saisivat luonnonkosmetiikan vaihtoehdon apteekin voiteille, joita yleensä herkkäihoisille suositellaan. Myös Nokkonen Body käy hyvin herkkäihoisen lapsen iholle ja Nokkossuihke on omien skidieni suosikki kesähelteellä. Mutta sen voi kyllä korvata ihan vaan tavallisella vedellä, jos omaa suihkepullon, josta saa kivasti kosteutettua kasvoja. 🙂 Raikas suihkaus helpottaa pienten oloa etenkin kuumassa autossa.

Nokkosvoiteen lisäksi suosikkini on Sophie La Girafe SOS -voide, jota kuvaillaan maahantuojan nettisivuilla ”luonnonkosmetiikan 8-hour creamiksi”. Eli voide suojaa, kosteuttaa, parantaa ja hoitaa ihoa hellävaroen. Jos tätä vertaa Nokkoseen, on erona oikeastaan vain tuoksu — jota on kummassakin ihan minimaalisesti. Sofie la Girafe on brändätty lapsille, mutta sopii tietenkin mainiosti myös aikusiten iholle! Tuubi on lisäksi ihanan pieni, ja mahtuu mukaan mihin taskuun vain.

Minitsin, että lapseni ovat innokkaita kylpemään. Toisinaan vaahtokylpy, toisinaan ei. Vaahtokylpyä varten käytän saippuaa, mutta muuten en juuri saippuoi Hectoria (4-v), ellei ole jokin kaamea kakkakatastrofi. Isla (8-v) sen sijaan pesee jo kainaloita urheilun jälkeen saippualla. Parhaillaan on käytössä paljon Santea, johon tykästyin kevään blogiyhteistyön myötä. Brändin uudet Energy-, Happiness- ja Balance-suihkugeelit ovat hauskan näköisiä ja tuoksuvat ihanalta. Läpinäkyvät suihkusaippuat ovat luomulaatuisia ja vegaanisia. Islan hiuksiin käytän shampoota, vaikkakin aika hasvoin. Santen Family-sarja on mainio: shampoot ja hoitoaine ovat hajuttomia ja vaaleita, sekä mietoja, mutta tarpeeksi tehokkaita silti. Just hyvä lapsen tarpeisiin.

lapset, kosmetiikka, luonnonkosmetiikka, ihonhoito,

lapset, kosmetiikka, luonnonkosmetiikka, ihonhoito,

Se mikä itseäni ärsyttää kosmetiikassa lapsiin liittyen, on lapsille brändääminen ja toisaalta sukupuoliroolit. Santenkin kivoissa suihkusaippuoissa punainen on ”pikku prinsessoille” ja vihreä ”pienille tutkimusmatkailijoille” ja kuvassa on poika. Grrrr… Meillä punainen on aina ollut pojan väri, ja Islan lempiväri on sininen. Ärsyttää niin hemmetisti se, että lapsille lanseerataan värimaailma jo pikkuisena. En myöskään pidä siitä, miten ”lastentuotteet” saavat monet vanhemmat luulemaan, ettei skidi sitten voi käyttää muuta. Esimerkiksi mun omat Pihlaja- ja Nokkonen -sarjat on vastalauseita tälle: olen halunnut suunnitella tuotteet, jotka sopivat koko perheelle.

Toisaalta homma toimii toisinkin päin, kuten jo mainitsinkin: tiedän naisia, jotka käyttävät omalla ihollaan vain lapsille brändättyjä tuotteita, koska niistä on ”karsittu kaikki turha”. Usein niin onkin ja se on minusta ihan mainio periaate, mutta riippuu kyllä kosmetiikasta, koska lapsille on olemassa mitä kamalampia väri- ja hajustepommituotteita. Mutta esimerkiksi juuri mainittu Sophie La Girafe -sarja on sellainen, joka on monen aikuisenkin naisen suosikki.

Toivottavasti jutusta oli apua ja jos on mitään kysyttävää lasten ihonhoidosta — vaikka täsmätuotteista — kysy ihmeessä, etsimme teille vastauksia ja käytössämme on luonnonkosmetiikan ammattilaisia laajalta skaalalta, kysyä saa!

Psst.. Sua saattaa kiinnostaa myös juttu: Teini-ikäisen ihonhoito luonnonkosmetiikalla

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Onko atooppiseen ihottumaan vinkkejä? Ja myös erittäis kuivaan päänahkaan? Lapsen hiuksia pestiin ensimmäiset 3 vuotta vain vedellä, mutta päänahka oli todella kuiva ja lapsi heräsi yölläkin raapimaan sitä. Nyt on koitettu pestä välillä flown palashampoolla, tilanne ehkä vähän parempi, mutta ei hyvä.

Kokeile öljyhoitoa pesemisen sijaan. Oman lapsen hilseilevä päänahka rauhoittui heti. Vaihtoehtoja on monia, joten omaa parasta valitsemaan.

Olisi tosi kiva kuulla lapsen ihonhoidosta, kun nyppyjä alkaa tulla kasvoihin. Lapsi on vasta 8-vuotias, mutta T-alueelle puskee jo nyt pientä (teini-)nyppyä! Olen ihan neuvoton, kuinka hoitaa ihoa turvallisesti ja oikein.

    Malla: oho, pyydän ammattilaisen apuun vastaamaan, hetki vain!

Mukava kuulla, että on muitakin, jotka välttelee lapsilla turhaa pesuainelotraamista… Tyttö on 8v enkä ole ikinä pessyt shampoolla hänen hiuksiaan eikä ne edes rasvoitu, vaikka on pitkät hiukset. 4-5 krt viikossa treenaa urheilussa, mutta silti vesipesut on riittäneet. Ei hikoile eikä hiukset rasvoitu, niin hyvä juttu! =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.