Menu

Tervetuloa mun mökille: vegaaninen kesäkeitto merikaalista

Heti alkuun on sanottava, että merikaali (eli euroopanmerikaali) on käynyt harvinaisemmaksi ja sen keräämisen kanssa on oltava tiedostava. Uusimmassa VILLD-jaksossamme Ossi tutustuttaa mut raaka-aineeseen, jollaista en ollut koskaan aikaisemmin kohdannut ja menenkin siitä jaksossa vähän sekaisin. Merikaali on rakenteeltaan kuin keräkaali; raksuu samaan tapaan suussa, mutta maistuu kuitenkin lehtikaalimaiselle ja näyttää lähinnä raparperilta. Kerrassaan upea raaka-aine — uskomattoman kauniskin!

Merikaalta löytää soraisilta/hiekkaisilta ulkosaariston rannoilta. Suomessa merikaalia kasvaa Suomenlahden rannikolla, lounaisrannikon saaristossa ja jos siihen törmää, voi muutaman oksan napata mukaansa — mutta puskaa pitää aina jättää kasvamaan. Kannattaa myös napata mukaansa merikaalin siemeniä, lituja, ja levittää niitä ympäriinsä. Näin autat harvinaista kasvia leviämään muuallekin — vaikka omalle takapihalle. Oikeissa olosuhteissa merikaalin saa kasvamaan puutarhassakin.

Merikaali voi kasvaa tosi suureksi — kuin iso raparperipuska — ja silloin ruoanlaittoon riittää kerralla miniosti muutama oksa. Lehdet ovat 20-50 cm:n pituisia.

Me valmistimme mun mökilläni ihanan, vegaanisen kesäkeiton, jossa maito on korvattu Kaslink Baristalla (kauramaito, joka kestää hyvin kuumentamisen), raaka-aineina Ossi käytti merikaalia, herneitä, katajanmarjoja ja orvokkeja. Iisi mökkiruoka siis!

Myös annoksessa käytetyt katajanmarjat löivät mut aika ällikällä. Olen toki pitkään tiennyt, että niitä on käytetty kansanlääkinnässä ja että kyseessä on itse asiassa vaikutuksiltaan todella voimakas luonnon raaka-aine. Ennen vanhaan katajanmarjoja käytettiin ehkäisykeinona, ja odottajien pitäisikin jättää nämä marjat väliin tai syödä niitä tosi pieniä määriä. Tosin: ei näin voimakasta makua kerralla paljoa haluakaan suuhunsa, mutta mausteena katajanmarja on huikea! Miksen ole koskaan kerännyt sitä talteen ja käyttänyt ruokana? Saaressamme kasvaa katajaa vieläpä ihan älyttömiä määriä.

(Katajanmarjoja on eri värisiä, katso jaksosta, mitä eri värit tarkoittavat.)

Kymmenennessä VILLD-jaksossa me valmistamme katajanmarjoista karkkeja, jotka ovat aika hiton päräyttäviä! Katajanmarjojen koukuttava aromi yhdistettynä koivusokeriin on killeri yhdistelmä. Katso jakso alta, resepti merikaali-kesäkeittoon videon alapuolella.

(Huom! Muista valita YouTube-ikkunan oikeasta laidasta isoin resoluutio, niin kuva näkyy tarkasti!)

MERIKAALI-KESÄKEITTO

Suolattu merikaali

Leikkaa merikaali ohueksi (vertaan itse Ossin strimloja wakame-levään, eli sellaiseksi leikkaa). Suolaa kevyesti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia.

Katajaöljy

 • 2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
 • 2 rkl katajanmarjaa
 • ½ tl suolaa

Laita ainekset blenderiin. Aja kolme minuuttia täydellä teholla. Valuta katajaöljy harsokankaan läpi, saat aikaiseksi ihanan, aromikkaan katajaöljyn!

Pikkelöity katajanmarja

 • 2 dl vettä
 • 1/2 dl koivusokeria
 • 3 rkl valkoviinietikkaa
 • ½ dl katajanmarjaa

Kiehauta liemen ainekset. Lisää lopuksi katajanmarjat. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä.

Katajanmarjakristallit

 • 1 dl vettä
 • 1 dl koivusokeria
 • 3 rkl valkoviinietikkaa
 • ½ dl katajanmarjoja

Laita kattilaan vesi, ¼ dl koivusokeria ja 2 rkl valkoviinietikkaa. Kiehauta ja lisää katajanmarjat. Kiehuta kunnes neste haihtunut lähes kokonaan. Lisää 1 rkl etikkaa ja sekoita. Nostele katajanmarjat liemestä kulhoon, jonka pohjalla on koivusokeria. Peitä marjat kauttaaltaan ja anna jäähtyä sokeriin peitettynä.

(Jos et syö koko satsia kerralla, voi näin käsitellyt katajanmarjat kuivata matalassa (35°c) lämmössä.)

Fermentoitu merikaali (laita tekeytymään 3 vrk ennen kokkausta!)

 • 500 g merikaalia
 • 1 rkl suolaa
 • 6 dl vettä

Leikkaa ja suolaa merikaali. Puristele rakennetta rikki. Siirrä suljettavaan pussiin ja lisää vesi. Purista ilmat ulos pussista. Anna maitohappokäydä huoneenlämmössä 3 vrk. Mikäli pussiin kehittyy kaasuja, purista ne ulos päivittäin. Siirrä jääkaappiin.

Poltettu merikaali

Grillaa, paahda uunissa tai kaasupolttimella merikaali kauttaaltaan tummanruskeaksi / mustaksi. Hiero lehdet siivilän läpi jauheeksi. Lisää aavistus suolaa. (Minusta lopputulos näytti lähinnä karsinogeeneille, mutta on ihan hullua, kuinka musta jauhe maistuu aivan merikaalille, eikä kärventyneeltä ollenkaan!)

Liemi

Hauduta aineksia kattilassa matalalla lämmöllä 15 minuuttia. Siivilöi katajanmarjat pois. Tarkista maku.

Kiehautettu merikaali

 • 2-3 nuorta merikaalin lehteä / ruokailija

Kiehuta merikaalit liemessä kolmen minuutin ajan.

Merikaali-kesäkeittoon tulee siis liemen lisäksi kevyesti keitettyä merikaalia, fermentoitua merikaalia, merikaalituhkaa, herneitä, katajanmarjoja ja keto-orvokkeja. Kasaa annos kuten haluat, tässä Ossin taidonnäyte.

Taas on monia komponentteja annoksessa, mutta älä anna sen hämätä! Kaikki oli tosi helppo valmistaa, vaikka vaiheita olikin useita. Ja lopputulos todellakin palkitsee! Paras keitto, jota olen maistanut vuosiin, väitän. Huomasin, että Ossikin herkistyi vähän tämän annoksen äärelle. 😉

VILLD-jakson saa aikaan tämä meidän huipputiimi, joka pääsee näyttämään kykynsä, kiitos sponsoriemme! Kymmenennen VILLD-jakson mahdollistivat:

 • Kaslink Aito — kokkaamme jokaisessa jaksossa maidottomasti, kasvipohjaisilla tuotteilla,
 • Partioaitta — joka pukee minut ja Ossin Fjällrävenin kuteisiin,
 • Primus — jonka retkikeitin kulkee kätevästi mukana luonnossa,
 • Eskimo — keräämme villiraaka-aineet brändin rasioihin ja pusseihin,
 • Nissan — joka kuljettaa tiimin lokaatioihin,
 • Optipari — jonka kalusto sarjassa on käytössä.

Lisäksi kiitos Leena Kouhialle Raaka/Rå-astioista.

Kuvat: Dorit Salutskij

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.