Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Suolaa, savea, propolista ja hiiltä — ekotahnoissa ei ole muovikemikaaleja

Kosmetiikan muovikemikaalikeskustelun myötä myös hammastahnat ovat joutuneet monen kylppärissä syyniin — ja syystä. CosmEthics-tietokannan selvityksen mukaan liki joka toinen kosmetiikkatuote sisältää muovia, eivätkä hammastahnat ole poikkeus. Jopa lapsille markkinoiduista hammastahnoista löytyy muovikemikaaleja (pikaisella INCI-syynäyksellä esimerkiksi Oral-B -sarjan Disney-tahnat).

Muovin lisäksi fluorin turvallisuus mietityttää monia. Fluorin tehtävä on ehkäistä hampaiden reikiintymistä, mutta fluori on myrkyllistä jos sitä saa liikaa ja siksi pikkulasten kanssa onkin oltava tarkkana, he kun usein nielevät tahnan. Fluoria on tahnoissa erilaisina yhdisteinä, tavallisin on natrium-fluoridi. Hammastahnassa saattaa olla myös puolisynteettistä amiinifluoridia, jonka turvallisuudesta ei ole takeita, joten tsekkaa mitä fluoria tahnasi sisältää.

Hormonitoimintaa häiritsevään triklosaaniin (triclosan) törmää onneksi nykyään lähinnä valkaisevien erikoishammastahnojen kohdalla. Kemikaali on biokertyvä ja yhdistetty moniin terveyshaittoihin — Aamulehti kirjoitti aiheesta viime viikolla.

Moni tarttuu nykyään luonnonkosmetiikan tahnoihin, jotka ovat yleensä fluorittomia, ja joita käytän itsekin, mutta kokonaan en ole fluorista luopunut. Mun taktiikka on fifty-fifty -periaate: pesen hampaita kerran vuorokaudessa fluroitahnalla ja kerran vuorokaudessa fluorittomalla.

Jos oma ruokavalio on erittäin terveellinen, sokeriton, jos omaa säännölliset ruoka-ajan, eikä napostele, saattaa fluorittomilla tahnoilla pärjätä ihan pelkältäänkin. Se että tarvitsemme fluoritahnaa on paljon kiinni siitä mitä syömme ja miten syömme. Syväkurkkuni hammaslääkäri-skenessä kertoi, että ihan liian usein vastaanotolle tulee ihmisiä, jotka kuvittelevat voivansa ulkoistaa hampaidenhoidon hammaslääkärille. Purukaluston kunto on eniten itsestä kiinni ja siinä on mullakin peiliinkatsomisen paikka: vaikka syön aika terveellisesti, napostelen ihan liikaa. Olisi aika skarpata ruoka-aikojen kanssa. Ehkä otankin tästä projektin itselleni…

Kun pohdin, mitä ekohammastahnoja haluaisin testata, vinkkasi Laura heti Ecodentan. Sarjan Triple Effect Toothpaste on oma suosikkinsa ja ollut käytössään pitkään, pitäen ikenet kunnossa ja hampaat valkoisina. Kolmivaikutteinen tahna sisältää kiillettä vahvistavaa valkoista savea, ikeniä suojaavaa ja iensairauksia ehkäisevää propolista ja Teavigoa-TM -uutetta, joka on vihreästä teestä saatava, plakin muodostumista  ja hammaskiveä ehkäisevä uute. Ecodenta on liettulainen brändi, jonka tuotteet on kehitetty yhteistyössä Liettuan yliopiston terveystieteiden laitoksen ja hammaslääkärien kanssa.

Myös Lauran siippa Janne käyttää kolmatta tuubia putkeen Ecodentan Black Whitening, mustaa, valkaisevaa hammastahnaa. Tahna on paljon iisimpi käyttöliittymältään, kuin parin vuoden takaiset jauhekokeilut! Tämä hammastahna on mun mieleeni paljon, vaikken nyt osaa sanoa, valkaiseeko se varsinaisesti. Mulla on aika vaaleat hampaat muutenkin, enkä juo esimerkiksi kahvia, joka värjää hampaita. Black Whitening -tahnassa on hampaita valkaisevan mustan hiilen lisäksi jo mainittua Teavigoa ja suu tuntuu pesun jälkeen tosi raikkaalta. Tätä tuotetta suositellaan käayttämään kuuriluontoisesti.

Testasin viittä erilaista Ecodenta-tahnaa, joista edellisten lisäksi luomulaatuinen Salt-suolatahna on suosikkini. Suolahammastahnoja olen testannut muiltakin merkeiltä, joten konsepti oli entuudestaan tuttu. Ecodentan luonnonsuolaa ja kaliumsitraattia sisältävä, fluoriton hammastahna on suunniteltu vihloville hampaille ja ikenille, kaliumsitraatti auttaa muodostamaan hampaisiin suojakerroksen, joka suojaa vihlomiselta. Syväkurkkuni totesi, että sellaisille, joilla on herkät limakalvot tai jos tulee helposti aftoja, voivat ekologiset tahnat olla tosi hyvä vaihtoehto, mutta että fluoria kannattaisi käyttää silti rinnalla myös.

Oikeastaan kaikki testaamani Ecodentat jättivät suun raikaaksi ja tuntuivat hyviltä käyttää, paitsi Coconut Anti Plaque, plakkia ehkäisevä kookos-sinkkitahna. Sen tuoksu oli liian kaukana freesistä, enkä oikein innostunut, syy saattaa olla siinä, että käytin lapsia odottaessa vartalolla pelkästään kookosrasvaa ja olen ehkä vähän kypsynyt kookosen tuoksuun. 🙂

Näissä Ecocert-sertifioiduissa tahnoissa on ihania raaka-aineita, eikä kuluttajan tarvitse olla huolissaan muovista, hormonihäiriköistä tai ympäristöön kertyvistä kemikaaleista. Ja brändillä on myös fluoritahnoja! Testiin saamistani tuotteista karieksen ehkäisyyn tarkoitettu Papaya-tahna sisältää fluoria. Muista: ellet omaa sokeritonta ja megaterveellistä ruokavaliota, kannattaa fuoria käyttää rinnalla. Muista kuitenkin skannata tahnasi vaikka CosmEthics-appilla, niin saat helposti tietää, löytyykö koostumuksesta esim. muovia.

Kiinnostaa tietää: pesetkö hampaasi fluorittomasti? Jos, niin mikä on sun suosikkituote hammastahnarintamalla?

23 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Käytän juurikin tuota mustaa EcoDentan tahnaa ja tietty bambuharjaa. Voisi kyllä olla huomattavasti aktiivisempi sen harjaamisen kanssa. Varsinkin iltaisin.

  Mä päädyin monen vuoden jälkeen hankkimaan sähköhammasharjan, kun niin monesti sitä hammaslääkärin suunnalta suositeltiin. Sillä kun pesee niin tuntuu, että saa hampaat puhtaammaksi vähemmällä voimalla, mä aina painoin hammasharjaa ihan täysillä, en tajua miksi. 😀 Varmaan jotenkin varmistaakseni, että hampaat varmasti puhdistuu, ja sitten painoinkin liian kovaa.

No tätä hammastahna-asiaa olen viime aikoina pohtinut ja varsinkin tätä fluoria vai fluoritonta -kysymystä. Siitä kun tuntuu olevan kaksi koulukuntaa jotka on täysin päinvastaista mieltä asiasta. Siinä sitten pähkäilet että mitä tehdä? Olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan muuten lähes kokonaan ja nyt tuli tämä hammastahnan vaihto ajankohtaiseksi. Lopulta päädyin ostamaan juurikin tuota Ecodentan kookoshammastahnaa ja noin viikon on ollut käytössä. Ihan raikkaaksi se jättää suun pesun jälkeen, varsinkin kun pesen sähköhammasharjalla ja kookoksen makukin on aika mieto mielestäni. En sitten tiedä pitäisikö kuitenkin olla fluoritahna rinnalla..? Sellaista puolueetonta ja perusteltua tietoa kaipaisin asiasta, että kumpi olisi parempi, mutta sellaista ei taida olla tarjolla.

  Heippa,
  Happohyökkäyksen aikana (tapahtuu aina, kun jotain syödään/juodaan, vesi, xylitoli, juusto ja pähkinät neutraaleja) kiille liukenee. Syljessä olevat mineraalit, tärkeimpänä fluoridi mitä saadaan fluorihammastahnasta, kovettavat kiilteen takaisin kovaksi. Joten mikäli fluoridia ei ole -> kiille ei kovetu takaisin -> reikiintyminen. Samasta syystä aterioiden välillä tulisi olla aina pari tuntia, jotta kiille ehtii kovettua takaisin ennen seuraavaa happohyökkäystä.
  Joten vaikka näissä ekotahnoissa on paljon hyvääkin, fluoridi on hampaille tosi tärkeä ja sen saannista kannattaa huolehtia.

   Kiitos Suuhygienisti. 🙂 Kysymys: onko sillä väliä, sisältääkö nautittu ruoka sokeria vai ei?

   Suuhygienistin kommentissa ollaan asian ytimessä. Kulkeeko fluori kiilteeseen elimistön kautta? Eli onko reitti hammastahnasta (tai muutoin) mahaan ja siitä erittyminen sylkeen ja takaisin hampaisiin? Eli pintavaikutus harjatessa ei ole oleellinen? Tähän olen yrittänyt etsiä luotettavaa vastausta koska kaivovedessämme on fluoridia hieman yli suositusten. Olen siksikin käyttänyt perheellämme ekotahnoja (musta ecodenta on oma lemppari).
   En ylenkatsoisi fluorin merkitystä kokonaan, mutta saahan sitä myös purkista jos haluaa vältellä normitahnoja. Annostus lienee se tärkein asia. Tiedän monia jotka haluavat käyttää varsinkin lapsilla ekotahnoja ja epävarmoina kikkailevat puolet ja puolet välimaastossa.

  Paula saman kanssa olen paninut ja tullut juuri siihen lopputulokseen kuin jutussa, että jos syö superterveellisesti ja säännöllisesti, saattaa pärjätä ekotahnalla, mutta jos sortuu sokeriin ja naposteluun, niin fluori olisi tarpeen.

Minulla on myös käytössä tuo black
whitening tahna ja käytän rinnalla
fluorillista toista tahnaa. Olen ollut
tyytyväinen, mutta en ollut tietoinen,
että sitä suositellaan käytettävän vain
kuuriluonteisesti. Osaatko sanoa miksi?

  Johanna: uskoisin sen johtuvan siitä, että tahna on valkaiseva = hampaan pintaa hankaava.

Siis tuo Kauppalehden uutinenhan julkaistiin alun perin räikeän virheellisessä muodossa, jossa mm. väitettiin fluorin aiheuttavan autismia. Julkisen sanan neuvosto teki tästä huomautuksen ja virheellisestä informaatiosta tuli langettava päätös, jolloin Kauppalehti korjasi tekstiään tuohon muotoon. Ei ehkä ihan uskottavin väite lähteä tarkastelemaan fluorin mahdollisia haittoja.

Fluorin piikkiin laitetaan mitä ihmeellisempiä väittämiä esim. sen kertymisestä käpyrauhaseen ja haittaavan unennäköä.

Olisin ennemmin huolissani huonon hammashygienian aiheuttamista seurauksista kuin pienestä määrästä fluoria.

  Aurora: Mä olen tehnyt skidien kanssa niin: puolet ja puolet. Mutta kai mun täytyy sanoa, että ”keskustele hammaslääkärisi kanssa”. 🙂

Pesen. Käytön weledan suolahammastahnaa. Tämän postauksen luettuani taidan kyllä siirtyä käyttämään toiseen pesuun fluoria sisältävää tahnaa. Toimiskohan lapsella sama 50/50 tahna meininki?

Tykkään nimenomaan tuosta Ecodentan mustasta mönjästä. 2 kertaa päivässä sähköhammasharjalla+lankaus, ei ole hammaslääkärillä ollut pitkään aikaan moitittavaa. Valkaisevaa efektiä en tosin ole huomannut vielä…

  Lilli: joo en mäkään varsinaisesti.. Mutta tuubissa lukee, että ”kuuriluontoisesti”. Kannattaa muistaa se, sillä tahna saattaa olla pitkässä juoksussa hampaan pintaa liian paljon hankaava!

Onko joku testannut Lushin ToothFary-jauhe, jättää raikkaaksi, ei fluoria, mutta ei huolta jos nielaise…aikoinaan Salutem-hammastahnaa Apteekista mainostettiin paljon lapsille jtn 7€ tuubi, mutta siinä sen koostumus oli sellainen, että jos lapset nielaisivat sitä paljon ei haittanut, sitä saa myös aikuisille, ei vaahtoa paljon, jtn fluoria sisälsi, mutta sähköhammasharjastani en luovuta ja Plackers-hammaslangaimen…

  Tanja mulla ei ole kokemusta ko tahnasta!

Ite käytän tuota Salutemin hammastahnaa. Saa siis apteekeista. Olen allerginen monelle kemikaalille, mutta Salutemin tahnassa ei montaa eri ainesosaa ole ja sopii siis minulle. Vinkkinä, jos joku haluaa löytää fluorillisen hammastahnan, jossa ei ole ylimääräisiä aineita. Taitaa olla myös kotimainen. Voisin tuohon rinnalle kyllä katsoa jotain luonnonkosmetiikan hammastahnaa, jos löytyisi sellainen mitä voi käyttää. Tuo 50/50 kuulostaa hyvältä.

  Riina: mäkin olen suosinut sitä!

  Mikä luonnonkosmetiikan hammastahnassa olisi parempaa kuin Salutemissa? Sitä ei tietysti olisi testattu yhtä perusteellisesti kuin Salutemia, mikä ei liene suurikaan ansio.

Kommenteissa näköjään asiantuntijat puolustelevat fluorin käyttöä ja sivuuttavat kokonaan tutkimukset, jotka osoittavat fluorin olevan haitallista. Eräs kommentoija toteaa: ”Fluorin piikkiin laitetaan mitä ihmeellisempiä väittämiä esim. sen kertymisestä käpyrauhaseen ja haittaavan unennäköä.”

Kyllä, fluori tosiaan muuttaa käpyrauhasen kiveksi:
Luke J. Fluoride deposition in the aged human pineal gland. Caries Res. 2001 Mar-Apr;35(2):125-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11275672

Hiirillä fluori aiheuttaa hedelmättömyyttä:
Lu Z, Wang S, Sun Z, Niu R, Wang J. In vivo influence of sodium fluoride on sperm chemotaxis in male mice. Arch Toxicol. 2014 Feb;88(2):533-9. doi: 10.1007/s00204-013-1099-0. Epub 2013 Jul 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23881332

Yli 60 tutkimusta osoittaa, että fluori aiheuttaa hedelmättömyyttä:
http://fluoridealert.org/issues/health/fertility/

Fluorille altistuminen lapsena voi aiheuttaa sairauksia myöhemmin elämässä:
Nakamoto T, Rawls HR. Fluoride Exposure in Early Life as the Possible Root Cause of Disease In Later Life. J Clin Pediatr Dent. 2018 May 15. doi: 10.17796/1053-4625-42.5.1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29763350

Fluori aiheuttaa vahinkoa ihmisten ja eläinten aivoissa:
Ge Y, Chen L, Yin Z, Song X, Ruan T, Hua L1, Liu J, Wang J, Ning H. Fluoride-induced alterations of synapse-related proteins in the cerebral cortex of ICR offspring mouse brain. Chemosphere. 2018 Jun;201:874-883. doi: 10.1016/j.chemosphere.2018.02.167. Epub 2018 Feb 27.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29567471

Useimmat eivät tiedä, että hammastahnaan käytetty fluori on alumiini- ja lannoiteteollisuuden teollisuusjätettä. Alun perin fluoria myytiin rotanmyrkkyjä valmistaville yrityksille. Kuinkahan paljon fluoria imeytyy hammastahnasta suun limakalvojen kautta elimistöön?

Olen pessyt fluorittomasti yli kymmenen vuotta ja kaikki kolme lastani ovat aina olleet fluorittomia. (vanhin on 13 v.) Tänä aikana reikiä 0!

  Superia Marlen!!

Fluorilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.