Menu

Liki joka toisessa kosmetiikkatuotteessa muovia

Mikäli tilaat CosmEthicsin uutiskirjettä, on tämä postaus tuttua asiaa viime perjantailta. Mikäli et ole tilaaja, tässä tuoretta dataa tietokannastamme sinullekin!

Paljon on puhuttu kuorintatuotteiden ja hammastahnojen muovirakeista eli mikromuovista, mutta muovia on kosmetiikassa muinakin komponentteina; makro-, nano- ja liukenevassa muodossa. Selvitimme tammikuussa CosmEthics- tietokannan tuotteiden muovipitoisuutta saadaksemme käsityksen siitä, kuinka iso osa kaupan kosmetiikkatuotteista sisältää muovia jossakin muodossa.

Kävimme läpi CosmEthicsin vuoden 2017 tuotteet, eli kaiken kosmetiikan, joita käyttäjät lisäsivät tietokantaan vuonna 2017 ja joita on myyty EU-alueella vuoden 2017 aikana. Vuoden 2017 otannassa (39 298 tuotetta analysoitiin) 45,98 % sisälsi vähintään yhtä tai useampaa muovikemikaalia.

Julkisen keskustelun ja tuotteiden markkinointiväittämien perusteella voisi olettaa, että muovin käyttö kosmetiikassa on vähenemään päin, mutta CosmEthics-tietokannan data näyttää trendin olevan päinvastainen. Verratessamme vuoden 2017 tuotteiden muovipitoisuuksia vuosien 2013-2016 koostumuksiin, saimme selville muovikemikaalien käytön kosmetiikassa kasvaneen. Vuosina 2013-2016 muovia oli 40,75% tuotteista, nyt vastaava luku on 45,98%.

Teollisuus on saattanut karsia esimerkiksi mikrohelmien käyttöä, mutta muovia muissa muodoissa on tullut tilalle. Muovin tunnistaminen kosmetiikassa on kuluttajalle mahdollista, mutta erittäin haastavaa sen vuoksi, ettei muovikemikaaleja voi helposti tunnistaa nimeltä. Kemikaaliryhmässä on aineita on yli 500, eikä INCI-nimistä pysty päättelemään kemikaalia muoviksi. Käytetyimmät muovikemikaalit kosmetiikassa vuonna 2017 olivat:

  1. . CARBOMER
  2. 2. POLYETHYLENE
  3. 3. ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
  4. 4. NYLON-12
  5. 5. ACRYLATES COPOLYMER

Päivittäisillä kosmetiikkavalinnoillaan jokainen voi olla pienentämässä oman kehon ja ympäristön muovikuormitusta, kunhan valitsee muovittomat tuotteet!  Mikäli haluat varmistaa, että käyttämäsi kosmetiikka on muovitonta, on kaksi hyvää vaihtoehtoa:

1) voit joko käyttää apuna CosmEthics-appin muovilistaa tai

2) luottaa sertifioituun luonnonkosmetiikkaan, koska sertifioitu luonnonkosmetiikka on aina muovitonta. Ole kuitenkin tarkkana sertifikaattien kanssa: viherpesu on yleistä, eikä luonnollisen näköinen tuote ole tae muovittomuudesta.

Jos haluat käyttää apuna appimme Muovilistaa, lataa itsellesi CosmEthics ja huom. muista kytkeä lista päälle! Appi on maksuton ja ladattavissa iOS ja Android -käyttöjärjestemmille.

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, tsekkaa aikaisemmat juttumme:

  1. Muoviton seerumi kiitos!
  2. Muovittomat punahuulet
  3. Luonnollisilta vaikuttavat tuotteet voivat sisältää muovia

Kosmetiikassa käytetty muovi ei välttämättä ole aina paljon puhuttua mikromuovia (<5mm), se voi olla myös makro- (>5mm), nano- tai liukenevaa muovia. Pakkauksen lupaus mikromuovittomuudesta ei siis välttämättä ole tae tuotteen muovittomuudesta! Tulisiko mielestäsi mikromuovittomaksi markkinoitu tuote olla koostumukseltaan kokonaan muoviton? Osallistu kyllä-ei -kyselyyn aiheeseen liittyen CosmEthicsin FB-sivulla.

Lue uutiskirjeen koko sisältö täältä.

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei! Erisan kirjoitti juuri tänään fb-sivuillaan, että heidän tuotteensa eivät sisällä mikromuovia, joten ovat hyviä luonnolle ja ihmisille. Olen kuitenkin huomannut, että muita muoveja on, esim. Polyacrylamidea. Aika harhaanjohtavaa, eikö!

Otin yhteyttä myös Dermosiliin mikromuoveja miettiessäni, ja kommentoin heille, että heidän tuotteissaan on mm. acrylates copolymeriä, joka luokitellaan muoviksi kosmetiikassa, niin vastaus oli seuraava: ”Mikromuovit ovat tarkoituksella tuotteeseen lisättyjä, 5 mm tai pienempiä, veteen liukenemattomia, kiinteitä muovipartikkeleja, joita käytetään kuorivissa tuotteissa ja jotka eivät ole biohajoavia vesiympäristössä. Dermosil-tuotteissa ei ole näitä 5mm tai pienempiä kiinteitä muovipartikkelejä, Käytämme kuorivissa tuotteissamme vain luonnollisia aineita kuten riisinjyvämurskaa. INCI-nimi ei suoraan kerro onko kyseessä mikromuovi eli kiinteää muovia.”
Mihin tässä sitten enää uskoo, kun firma väittää, ettei ainesosa ole muovia, mutta CosmEthics ja INCI-lista sanoo näin. Osaatteko te auttaa vastikään mikromuoveista kiinnostunutta ihmistä? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.