Menu

Villiruokaillallinen lähiraaka-aineista

Viime kuussa järjestimme Kallioon vasta-avatussa Väinö Kallio -ravintolassa villiruokaillalliset. Lähemmäs parisataa henkeä saapui syömään neljän ruokalajin VILLD-illallisen, jonka aikana asiakkaat saivat lautaselleen mm. takiaisenjuurta, isomaksaruohoa, korvasientä, voikukkaa, pihkaa, pihlajansilmuja, maitohorsmaa ja koivua. Kaikki raaka-aineet löytyvät lähimetsistä, ovat ilmaisia ja Ossin reseptien myötä myös helppoja käyttää. Klikkaa siis edellisiä linkkejä, jos haluat kokeilla valmistaa annoksia itsekin! No okei pihka on vähän kinkkinen, kun pihkasiirapin keittäminen on varsin sotkuista puuhaa, mutta noin muuten kaikki on aika tavallista ruoanlaittoa.

Me hullut päätimme paitsi järjestää kaksi isoa kattausta villiruoan ystäville, myös kuvata koko homman yhdeksi villiruokaohjelmamme jaksoksi. Voin sanoa, että harvoin on ollut yhtä, hmm… moniulotteinen olo, kuin illallisperjantaina, jolloin samaan aikaan toimitin ohjelman tuottajan ja esiintyjän ja illallishoustin roolia. Mutta kun on hyvä tiimi, syntyy kulkaa hienoja juttuja! Löydät jakson postauksen lopusta.

Illallisvieraita odottelemassa ensimmäistä annosta.

Pihkaa, maitohorsmaa ja auringonkukansiemeniä.

VILLD-ohjelman assistentti Samuli Hulkko, kokki Joonas Kyllönen ja VILLD-kokki Ossi Paloneva.

Illallisen toinen annos sisälsi korvasientä, voikukkaa ja tattaria — annos, joka valmistimme tämän vuoden ensimmäisessä VILLD-jaksossa. Mitä haastattelin vieraita, oli se suurimman osan suosikki. En ihmettele, sillä fritattu korvasieni on kyllä tyydyttävin makuelämys hetkeen, juuri niin kuin Teemu Arina VILLD-jakson lopussa kuvailee.

Kolmantena oli takiaisenjuuren vuoro!

Tämän annoksen kokkasimme ohjelmassa viime viikolla ja suosittelen kyllä ehdottomasti tutustumaan tähän mainioon juureen, jota kasvaa vähän siellä täällä.

Tässä postauksessa jaan teille reseptin Ossin taivaalliseen koivu-jälkiruokaan, joka sai porukan jopa vähän sekaisin. Ihmiset tulivat utelemaan, että ”mistä se maku siihen annokseen oikein tuli, eukalyptuksestako?”, mutta eipä vaan! Suomalaisesta koivusta saa taiottua esiin huikeita makuja!

Tempe-tattarikakku

 • tempe 100g
 • kaurajuomaa 2 dl (meillä käytössä Kaslink Aito)
 • sokeri 100g
 • öljy 40 g
 • tattarijauho 200g
 • leivinjauhe 2 tl

Murenna tempe yksittäisiksi pavuiksi. Lisää muut aineet. Sekoita. Anna levätä 30 min. Paista 180°c n. 30 min ajan, riippuen valitsemastasi vuoasta, kunnes kakku on kypsä.

Koivuliemi

 • 1 l vettä
 • 3 dl sokeria
 • 1 l koivunlehtiä

Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää koivunlehdet. Anna tekeytyä kannen alla 2 tuntia. Siivilöi lehdet pois.

Tempe-crumble

 • 125 g tempeä
 • koivulientä
 • ½ rkl sokeria

Murusta tempe rakeiksi. Paahda 175°c lämmössä n. 40 min loppua kohden käännellen ja sekoitellen. Ota uunista, kun tempe on tasaisen kullanruskeaa. Anna jäähtyä. Ennen tarjoilua, pyöräytä sekaan muutama ruokalusikallinen koivulientä ja sokeria maun mukaan.

Karamelisoitu koivu

Purista liemen maustaneet koivun lehdet siivilässä kuiviksi. Lisää 1 rkl sokeria. Sekoita. Kuivaa 50°c lämpötilassa 3 tuntia kerran-kaksi lehtiä käännellen, kunnes lehdet ovat osittain kuivia ja rapeita, osittain pehmeitä.

Koivugeeli

 • 3 dl koivulientä
 • 3,5 g agar agaria

Kiehuta lientä ja agaria minuutin verran, jatkuvasti vispilällä sekoittaen. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa marmeladimaisen kiinteäksi. Blendaa tasaiseksi. Jos seos näyttää rakeiselta, voit puskea sen nuolijalla siivilän läpi. Laita geeli pursotinpussiin tai pulloon odottamaan käyttöä.

Koivuvaahto

 • 1 dl vaahtoutuvaa kaurakermaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 tl perunajauhoa
 • kourallinen karamelisoitua koivua
 • kourallinen tuoreita koivunlehtiä

Vispaa sokeri, kaurakerma ja perunajauho jämäkäksi vaahdoksi. Lisää hienoksi hakatut koivunlehdet.

Koivuremmi

 • 3 vihreää omenaa
 • ½ l koivunlehteä
 • 1 rkl omenaviinietikkaa

Poista omenista kodat. Blendaa ainekset tasaiseksi soseeksi. Levitä 5 mm paksuiseksi matoksi kelmun tai silikonimaton päälle. Kuivaa n. 5 tuntia 45°c lämmössä (kuivurissa tai uunissa). Kun maton saa irroitettuna ehjänä alustasta, käännä se ympäri ja kuivaa vielä hetki. Huoneenläpöiseksi jäähtyessään matto jähmettyy. Liian pitkä kuivaus tekee matosta lohkeavaa lastua!

Mäntysima

 • 2L vettä
 • 80 g männyn neulasia
 • 100 g koivusokeria
 • 35 g shampanjaviinietikkaa
 • nokare hiivaa
 • muutama rusina

Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää männyn neulaset. Anna jäähtyä kannen alla huoneenlämpöön. Lisää etikka ja hiiva. Anna seisoa huoneenlämmössä 1,5 vrk. Siivilöi havut pois. Pullota. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 5-7 vrk kuluttua, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Iso kiitos VILLD-illallisten yhteistyökumppaneille ja sponsoreille!! Annokset kokattiin taas vegaanisti, maitotuotteet korvasimme kotimaisen Kaslinkin tuotteilla, kuten tavallisesti — koska kauramaidolla saa aikaan yhtä hyvää ilman maitoa! Kotimainen Jalotofu oli mukana myös, kuten reseptiikasta jo kävikin ilmi. Illan viineistä vastasi natuviineihin erikoistunut Let me wine.  TableOnline myi liput tapahtumaan, joka järjestettiin Väinö Kalliossa.

VILLD-keittiön tiimi: Joonas Kyllönen, Edith Keto, Ossi Paloneva, Samuli Hulkko ja Jere Lappalainen

Tiimin essut valmisti kotimainen Tauko, joka käyttää tuotteissan tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaita. Mainio brändi, josta tulossa oma postaus blogiin! Dinnerin ulkopuolella meidät pukee VILLDiin Partioaitta ja Fjällräven, joista niinikään tulossa lisää infoa pian. Tiesitkö esim. että Partioaitalla on olemassa Vihreämpi valinta -tuotteet, jotka helpottavat kestävien ostopäätösten tekemistä? Niinpä!

Mukana VILLD-keittiössä oli tavalliseen tapaan myös Eskimo, ja tiimiämme liikuttaa Nissan Finland. Kiitos Dorit Salutskij illallisten tallentamisesta ja upeista kuvista!

Seuraavat jaksot julkaistaan elo-syyskuussa, siihen saakka suosittelen testaamaan niitä villiruokareseptejä, joihin tässä postauksessa on linkit. Meillä on jo aika kiva villiruokareseptipankki kasassa.

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Olen ihan koukussa näihin VILDD-videoihin, niin kauniisti kuvattu meidän suomalaisten luonto ja mitä kaikkea ravintoa se tarjoaakaan ! Nämä videot huokuu niin paljon positiivisuutta, iloa ja rakkautta !
Vieläkö ruokakuplaan saa laittaa kysymyksen ?:) Ensiviikon aiheena on luomu. Pyrin ostamaan hedelmät luomuna. Kaikkia hedelmiä ei kuitenkaan saa luomuna kaupasta jossa käyn, esim. omena. Kuitenkin sanotaan että suurin osa vitamiineista on hedelmien kuorissa. Kannattaako ”myrkytetyt” omenat kuoria vai voiko syödä kuorineen hyvän huuhtelun jälkeen ?
-Kiitos

  Voi huippua että tykkäät meidän ohjelmasta! Luomusta: itse syön 99% ajasta luomuna omput ja kuorineen siis. Kun joskus sattuu eteen tsvanomainen, syön kuorineen, mikäli
  maistuu ok:lta, mutta kuorin jos tuntuu että on liikaa ”mömmöjä” pinnassa. Toisinaan ihan Ok syödä tavikset kuorineen, mutta kyse on siitä mitä kaikkea muuta syö. Kokonsisuus ratkaisee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.