Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Jos ostat pullovettä, osta kotimaista, 100% kierrätetyssä pullossa

Suomalainen vesi on tutkitusti maailman puhtaimpien joukossa ja siihen nähden, että meillä on puhdasta, juomakelpoista vettä reilusti yli oman tarpeen, on aika erikoista, että Suomeen tuodaan moninkertaisesti enemmän juomavettä kuin mitä täältä viedään.

Olen kirjoittanut vedestä blogin historiassa moneen kertaan, milloin kemikaalinäkökulmasta, milloin pullojäte-perspektiivistä, milloin oman, lasisen juomapullon mukana roudaamisesta. Jokainen tarvitsee vettä elääkseen ja jostakin me sitä päivittäin hankimme.  Tärkeä aihe, yksi tärkeimmistä.

Pullovedellä on negatiivinen klangi eikä ihme: sen lisäksi että kertakäyttöiset juomapullot saastuttavat maailman rantoja, meriä, tienposkia ja täyttävät kaatopaikkoja, suhtaudutaan vesifirmoihin nihkeästi, koska tietyin paikoin yritykset pullottavat vettä alueilla, jotka kärsivät kuivuudesta (esimerkiksi Kalifornian osavaltio on tästä hyvä esimerkki). Lisäksi pullovesiin liittyy kemikaaliongelma: siinä missä Suomessa tulee hanasta maailman puhtainta vettä, sisältää pullovesi mikromuoveja. Vielä ei tiedetä, mitä mikromuovi ihmiselle tekee (vai tekeekö mitään), mutta fakta on, että kaksi vuotta sitten tehdyssä laajassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin 259 pulloveden kemikaalipitoisuuksia, vain 17 tuotteessa muovia oli niin vähän, että se olisi saattanut päätyä testausveteen tutkimuksen aikana (lue Ylen artikkeli aiheesta). Yhtäkään kotimaista vesimerkkiä ei ollut mukana tutkimuksessa.

Vesi, vesi, pullovesi, makuvesi, vichy, Villi-vesi, villi, Finn Spring, kotimainen vesi, villivesi,

Kaiken tämän valossa sanoisin olevan melko haastavaa markkinoida pullovettä nykypäivän kuluttajille. Jos kuitenkin olemme realistisia, on pullotetuille tuotteille tarvetta, vaikka kuinka puhuisi lasisten kestopullojen ja hanaveden puolesta. Monissa paikoissa hanavettä ei yksinkertaisesti voi juoda ja pullovesi on elinehto. Moninpaikoin taas vesitilanne voi olla hyvä (kuten Suomessa), mutta pullovesi on tarpeen tilannekohtaisesti, esimerkiksi reissatessa tai vaikka isoissa urheilukilpailuissa tai festivaaleilla.

Koska markkinoilla on laaja valikoima vesituotteita, kannattaa pullovettä ostavan selvittää nämä seikat:

  • Mistä pullotettu vesi on peräisin?
  • Onko se pullotettu ympäristön näkökulmasta kestävästi?
  • Veden puhtaus ja kemikaalinäkökulma?
  • Miten muovipullo on tuotettu?

Ja lopuksi: tärkeintä on se, mihin pullo käyttäjältä päätyy.

Veden alkuperä: suomalaisten ei Suomessa ole mitään järkeä ostaa ulkomaista pullovettä. Kun tiedämme, että meillä vesi on jo lähtökohtaisesti maailman puhtainta, miksi ostaisimme muuta? Tämä nyt siis oletuksena, että hanavettä ei aina ole käytössä ja on pakko ostaa vettä pullossa. Kotimainen Finn Spring, joka tilasi minulta tämän artikkelin, on pullottanut suomalaista lähdevettä 90-luvulta saakka. Lähdevesi otetaan talteen Suomenselän harjualueelta Multilan lähteestä, jonka kapasiteetista yritys hyödyntää noin kolmanneksen. Suurin osa lähteen vedestä päätyy siis bisneksestä huolimatta läheiseen puroon ja jokeen.

Ympäristönäkökulma: kuten alussa mainitsin, moninpaikoin vesifirmat ovat saaneet vihat niskaansa, mikäli vesi valjastetaan kuivuudesta kärsivillä alueilla kaupalliseen käyttöön. Vesi kuuluu kaikille ja ennen kaikkea paikalliselle väestölle. Mikäli sitä on yli tarpeen, en näe ongelmia sen myymisessä, kunhan myyminen ei ole paikallisväestöltä pois.

Kotimaiselle Finn Springille ympäristö on supertärkeä — eläähän yritys Suomen puhtaasta luonnosta — mutta ei myöskään tämä firma ole selvinnyt ongelmitta: yritystä syytetään parhaillaan ympäristörikoksesta, jonka mittasuhteet kuitenkin ovat melko pienet ja rike melko mieto. Mm. väite siitä, ettei yrityksellä ole ollut ympäristölupaa (viittaan Ylen uutiseen) pitää paikkansa, mutta Finn Spring on todellisuudessa hakenut lupaa jo yli 15 vuotta sitten. Viranomaiset ovat jättäneet reagoimatta hakemukseen (tämä mainitaan Ylen jutussa myös). Lisäksi yritys katsoo, ettei syyttäjä ei ole ymmärtänyt päästöjen vaikutusta vesistöön ja että yritystä syytetään toisen yrityksen rikkeistä (lue lisää täältä). Asia on menossa oikeuteen ja Finn Spring on vakuuttunut pystyvänsä osoittamaan syyttömyytensä. (Päivitän tiedon tähän artikkeliin.)

Tämän asian ulkopuolelle jos katsoo, on Finn Springin osalta mielestäni olennaista se, että käyttöön valjastettu lähde saa suurimmaksi osaksi virrata vapaasti, eikä kaupallinen toiminta uhkaa lähteen toimimista. Pullotetun veden myynti ei ole keneltäkään pois. Tämä on vähän sama kuin metsien marjasato: meille kaikille riittää marjoja, vaikka myös kaupalliset tahot keräävät ja myyvät kotimaista marjaa.

Vesi, vesi, pullovesi, makuvesi, vichy, Villi-vesi, villi, Finn Spring, kotimainen vesi, villivesi,

Veden puhtaus: Kuten mainittua, kotimainen vesi on maailman puhtainta, ja jos jotakin pullotettua itse ostaisin, ostaisin kotimaista. Puhtauteen liittyy myös mainittu kemikaalinäkökulma, josta niinikään mainitsin alussa. Kun kaikesta testatusta pullovedestä on löydetty mikromuovia, en usko kotimaisen pulloveden olevan poikkeus, mutta se antaako sen haitata itseään on jokaisen henkilökohtainen asia. Mikromuovia on ympärillämme kaikkialla ja sen totaalinen välttäminen on mahdotonta, mutta toki oman kuormituksen minimoiminen on fiksua. Itse suosin hanavettä, mutta ostan pullovettä toisinaan reissutilanteissa.

Pakkaus: Tämä on oikeastaan syy siihen, että halusin kirjoittaa kyseisen artikkelin — pulloveden hiilijalanjäljestä noin puolet koostuu pullon valmistuksesta. Paitsi että monia kiinnostaa (toivon) veden alkuperä, tulisi yhtä paljon kiinnostaa pullon materiaali ja tuotanto. Maailmanlaajuisesti muovisia juomapulloja ostetaan minuutissa miljoona ja tuotetaan lähes 20 000 kappaletta joka sekunti. Muovisista juomapulloista on ennustettu yhtä suurta ympäristökatastrofia kuin ilmastonmuutoksesta. Jotain on siis tehtävä.

Kierrätys meillä toimii jo ja pullopantti-systeemiämme ihastellaan ympäri maailmaa.  Pelkkä vesipullojen kierrätys ei kuitenkaan ympäristöä pelasta. Se että kuluttajat kierrättävät pullonsa ei tarkoita sitä, että yritykset oletusarvoisesti käyttäisivät vanhoja pulloja uusien materiaaleina. Jotkut yritykset kuitenkin käyttävät 100% kierrätettyä muovia ja mm. Finn Springin uusi Villi-sarja on paitsi 100% kierrätysmuovista valmistettu, sen hiilijalanjälki on myös 100 % hyvitetty. Kokonaan kierrätysmuovista valmistetun Villi-pullon hiilijalanjäljen arvioidaan olevan noin 30 % neitseellisen pullon hiilijalanjäljestä. Kun suurin osa muovipulloista on yhä neitseellistä muovia ja yhden vesipullon valmistamiseen kuluu kolminkertainen määrä vettä, kuin mitä pullon sisälle laitetaan, ei ole vaikea valita uuden ja kierrätysmuovipullon väliltä.

Vesi, vesi, pullovesi, makuvesi, vichy, Villi-vesi, villi, Finn Spring, kotimainen vesi, villivesi,

Ambitioita on muillakin: Coca Cola on ilmoittanut pyrkivänsä tilanteeseen, jossa vuonna 2025 puolet heidän muovipullojensa materiaaleista olisi kierrätettyä muovia ja esimerkiksi myös Bonaqua pullottaa suomalaista vettä kierrätysmuovipulloihin.

Villi on Finn Springin luoma kokonaan uusi juomabrändi, joka saapui markkinoille huhtikuussa. Villi-sana kuvaa villinä virtaavaa suomalaista lähdevettä. Villivesi on mainio tuoteperhe myös siksi, että vichyissä ja mehukivennäisvesissä on käytetty tuttuja kotimaisia makuja kuten kuusenkerkkää, katajanmarjaa ja mustikkaa. Villi Vichy sitruuna-katajanmarja on oma suosikkini, joka itse asiassa innosti mut testaamaan juhannuksena mökillä veden maustamista katajanmarjalla itse.

Tämän postauksen myötä haluan toivottaa kaikille rauhallista juhannusta ja mikäli siellä tien päällä tartut pulloveteen, valitse kotimainen, koska meidän vesi on maailman parasta!

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei, Sinebrychoff valmistaa hiilihapollisia Bonaqua-vesiä Suomessa ja suomalaisesta vedestä ja pullottaa ne 100% kierrätysmuovista valmistettuihin puolen litran pulloihin.
Myös kaikissa muissa Sinebrychoffin valmistamissa Coca-Cola-yhtiön virvoitusjuomissa on käytetty edelläkävijänä jo useita vuosia puolen litran pulloja, joissa on 50% kierrätysmuovia.
Kierrätetyn muovin lisäksi 0,5 litran Coca-Cola ja Coca-Cola Sokeriton Zero pulloissa on kierrätettävää biopohjaista PET-muovia.

    Kiitos tarkennuksesta Thea. Pahoittelut asiavirheestä – teksti on nyt korjattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.