Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Sappisaippua ja muut ympäristöystävälliset pesuainesuosikkini

Varmaan meillä jokaisella on muutamia sellaisia tuotteita, joita ilman arki vaan ei rullaa ja joita ilman ”ei tule toimeen” (vaikka tietenkin tulee, mutta ei halua tulla, koska kaikki vaan olisi vähemmän sujuvaa). Mun arjessani — etenkin niinä viikkoina kun lapset ovat kotona — yksi tällainen asia on sappisaippua. Ei mene viikkoa, jolloin en sillä jotakin tahraa jostakin irti hinkkaisi. Sappisaippua on loistava esimerkki ekologisesta pesuaineesta, joka on paitsi ympäristöystävällinen ja tehokas, myös huokea. Tämän postauksen tuotevinkit kannattaakin ehdottomasti napata talteen, jos kiinnostaa kohtuuhintainen ja tehokas ekopuhdistaminen.

Mitä tulee kodinhoitoon tai tekstiilihuoltoon, käytän pelkästään ekologisia tuotteita ja pyrin pesemään kaiken mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Moni meistä käyttää liian voimakkaita pesuaineita, joilla itse asiassa saatetaan tehdä enemmän hallaa kuin hyötyä. Sota mikrobeja vastaan on väärä tie, sillä immuunipuolustusjärjestelmämme tarvitsee bakteereita ja jos elinympäristö jatkuvasti ”räjäytetään liasta puhtaaksi” saattaa lopputuloksena olla heikentynyt terveys ja etenkin lasten kohdalla ylidesinfioitu elinympäristö voi vaikuttaa koko loppuelämän terveyteen allergioiden ja yliherkkyyksien muodossa. Monissa pesuaineissa käytetään biosideja, jotka ovat jokaisessa kodissa täysin tarpeettomia, liian vahvoja kemikaaleja:

– Ne saattavat aiheuttaa allergioita ja olla haitallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Ostamalla biosideilla käsiteltyjä tuotteita kuluttaja saattaa lisäksi olla epäsuorasti mukana vaikuttamassa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymiseen. Tutkimukset osoittavat, että biosidit huuhtoutuvat vähitellen käsitellyistä tuotteista ja päätyvät lopulta ympäristöön.

Lue lisää: Sisäilmauutiset.fi >>>

Ei siis ole ihme, ettei meiltä kotoa löydy muuta kuin ekopesuaineita ja etten hulluna stressaa bakteereista. Sen sijaan että koskaan turvautuisin tujuihin kemikaaleihin, siivoilen kotia jatkuvasti, yleensä ihan vaan kostealla rätillä. Ja juu samalla rätillä hinkkaan pöytiä ja lattioita!

Vuosien mittaan olen testannut monia ekopesuaine-sarjoja, mutta tahranpoistossa palaan aina yhteen ja samaan, Sonettin sappisaippua -palaan. Mulla on sitä jopa aina yksi korkkaamaton pala varmuuden vuoksi, jos vaikka avatulle kappaleelle tapahtuisi jotakin, haha.

sonett, Sonett, sappisaippua, pesuaine, ekopesuaine, akologinen pesuaine, sappisaippuapala, Tämä vaaleanvihreä saippua on tähän mennessä tehonnut aivan kaikkeen, mitä sillä koskaan olen hinkannut: tomaatti, mustikka, viini, meikki, syvän vihreä vihersmoothie, veri — kaikki lähtee. Lapsiperheessä etenkin ne tilanteen harmittavat, joissa kerrankin on ostettu skidille uutta päälle ja viiden minuutin päästä kankaassa on tahra, joka ei irtoa millään. Sappisaippualla on irronnut kaikki.

Käytännössä saippuapalaa kostutetaan veteen, sitä hierotaan suoraan tahraan ja annetaan vaikuttaa 1-5 minuuttia. Tämän jälkeen pesen yleensä tekstiilin käsin, tai sen voi heittää normaalisti koneeseen.

Sappisaippua ei ole vegaaninen, nimensä mukaan se sisältää naudan sappea (1-5%). Raaka-aine on Sonettin tuotteissa peräisin Demeter-sertifioidusta eli biodynaamisesta tuotannosta. Raaka-aine on siis luonnonmukaisinta ja eettisintä mitä löytyy.

Naudan sapen puhdistavat vaikutukset löydettiin jo 1700-luvulla, mutta koska sappineste sellaisenaan haisi aika kaamealta, alettiin siihen lisätä 1800-luvulla saippuaa. Niin sai alkunsa nykyinen  sappisaippua. Sonettin tuote sisältää naudan sapen lisäksi sertifioitua palmuöljysaippuaa (30%), luonnonmukaisesti viljeltyä ja sertifioitua kookosöljysaippuaa (15-30%) sekä klorofylliä, suolaa ja natriumtiosulfaattia.

Sappisaippua on käytön jälkeen täysin biohajoava (valmistetaan muuten 100% uusiutuvalla energialla)  ja sitä voikin mainiosti käyttää mökkioloissa. Sonettilla on myös nestemäinen sappisaippua, jota voi kätevästi lisätä pyykkikoneeseen pesutehon tehostajaksi.

sonett, Sonett, sappisaippua, pesuaine, ekopesuaine, akologinen pesuaine, tahraspray, vegaaninenItse suosin palaa, koska sitä on kätevä hinkata suoraan tahraan ja se on kätevä ottaa mukaan. Mulla on yleensä lomamatkoilla sappisaippua-pala reissukassissa, sillä on pelastettu monet vaatteet. Mielummin kuin pakkaan lapsille monia vaatekertoja, otan mukaan sappisaippuan ja täsmäpyykkään. Huomenna juhannuskamojenkin joukkoon päätyy tietenkin sappisaippua, palana.

Sonettilla on myös vegaaninen tahratuote, mikäli sappi ajatuksena tuntuu ikävältä. Tahraspray on kätevän kokoinen, pieni suihkepullo, joka niinikään on helppo ottaa mukaan reissuun (kuvassa).

Sonett on yksi niistä pioneereista, jotka ovat tehneet upeaa duunia ekologisemman arjen eteen jo vuosikymmenten ajan. Firma on perustettu vuonna 1977 ajatukselle kantaa vastuu puhtaasta vedestä kaiken elämän mahdollistajana. Sonettin ideologiassa vesi itsessään on pesemisen tärkein ja tehokkain aine. Kun pesuaineiden valmistuksessa käytetään nopeasti ja täydellisesti hajoavia raaka-aineita, lisätään veden puhdistuskykyä. Samalla huolehditaan siitä, että pesuaine palautuu häiriöttä luonnonkiertoon. Sonettilla puhdistaminen on “kulttuuriteko”, joka on hyödyksi ihmiselle. Yritys katsoo, että sen tehtävä on huolehtia siitä, että pesu- ja puhdistusaineet ovat tehokkaita ja samalla sopusoinnussa luonnon ja ennen muuta veden kanssa.

Sonettin tuotteita myydään yli 45 maassa. Suomessa niitä sai aikaisemmin jopa supermarketeista, mutta nykyään Sonettia myydään meillä lähinnä ekokaupoissa ja monissa nettikaupoissa (linkkaan tähän juttuun tekstin sekaan monia eri verkkokauppoja). Yksittäiset K-kaupat saattavat tuotteitaan myydä, mutta minusta esimerkiksi sappisaippua-pala on sellainen jokakodin perustuote, jota pitäisi saada jokaisesta Prismasta ja Cittarista! Huomio: kun syynäät markettien pesuainehyllyjä, löytyy sieltä toki sappea sisältäviä muita pesuaineita, mutta ekologisuus on niissä usein olematonta ja sapen alkuperä ihan muuta kuin biodynaaminen tuotanto.

sonett, Sonett, sappisaippua, pesuaine, ekopesuaine, akologinen pesuaine, sappisaippuapala, konetiskitabletti, ekopesu, sonett tuotteet

Kuten kuvasta näkyy, tuoterepertuaaria on! Suomessa Sonettin koko valikoimaa myy Ekosoppi, laaja valikoima löytyy House of Organicsista ja myös Ruohonjuuressa on tosi hyvä tuoterepertuaari tarjolla.

Vaikka sappisaippua on ehdoton Sonett-suosikkini, haluan mainita muutaman muunkin perheemme luottotuotteen: esimerkiksi konetiskitabletit ovat superhyviä (vegaanisia myös). Niiden pesuteho tulee soodasta, silikaateista ja sokeritensideistä ja kaikki raaka-aineet ovat ympäristössä hajoavia. Käynnissä olevaa mökkikautta jos miettii, saattaa kätsympi valinta olla Sonettin Käsitiskiaine, jota mulla itselläni on mökillä. Paitsi että se on ekologinen, vegaaninen ja tehokas, on hinta kohdillaan: jättimäinen 1 litran pesuaineleka maksaa esimerkiksi Hyvinvoinnin.fi -nettikaupassa 7,95 €. Sappisaippuapalakin on btw vain muutamia euroja.

sonett, Sonett, sappisaippua, pesuaine, ekopesuaine, akologinen pesuaine, sonett pesuaine, käsitiskiaine, käsienpesuneste, rasvanliuotinJos Sonett-perheestä pitäisi valita paras tuote tuoksun perusteella, olisi se ehdottomasti rosmariini-käsisaippua! Tuote tuoksuu voimakkaasti rosmariinille ja sopii kesämeininkiin ihan täydellisesti (vegaaninen tämäkin).

Käsihygieniasta puheenollen: Sonettilla on myös valikoimissaan vegaaninen ja 100% biohajoavista raaka-aineista valmistettu käsidesi. Tänä juhannuksena otan mukaan myös sen, kun haluan antaa juhannusvieraille mahdollisuuden erityisen tehokkaaseen käsihygieniaan. Tämäkin tuote tuoksuu aika voimakkaalle, musta se on hyvä, tulee tehokas fiilis siitä. Alkoholiprosentti on 70%, joten pätevää kamaa on!

Sonettilla on paljon muitakin tehokkaita ja ekologisia tuotteita, joista löytäisin kaikista hyvää sanottavaa, mutta halusin nyt mainita ne omat suosikit sen sijaan, että listaan kaikki. Kiteytyksenä kuitenkin, että kaikki Sonett-tuotteet on valmistettu 100% biohajoavista raaka-aineista, eli ympäristö ei näistä kärsi. Kaikki sarjan Suomessa myytävät tuotteet löydät täältä.

Eikö olisi ihana idea viedä juhannustuomisiksi vaikka korillinen ekologisia pesuaineita? Pottuja, silliä ja kuohuvaa kun tuovat kuitenkin kaikki muutkin. Lataa sinä koriin rosmariinikäsisaippuaa, sappisaippua-pala, käsitiskiainetta ja vaikka rasvanliuotin-saippua, joka on tehokas kodin pintojen puhdistusaine. Saat varmasti ison halin illan emännältä tai isännältä!

Sonett ei ehkä kilpaile pakkausdesignissa niiden seksikkäimpien joukossa, mutta sisältö ratkaisee. Ja jos testaat vain yhtä, testaa se sappisaippua.

Psst… Vielä sappisaippuasta: sen ykinoikeusmaahantuoja on Itubiodyn Oy ja yrityksen tuotteet tunnistaa suomennetuista etiketeistä. Sonettin sappisaippuaa päätyy Suomen markkinoille myös harmaita reittejä, jolloin tuotteissa ei ole etikettiä kotimaisella kielellä.

Psst.. Ruohonjuuren myymälöissä ja verkkokaupassa on kesäkuun ajan voimassa tarjoukset sappisaippuasta, Lemon käsitiskiaineesta ja Color pyykinpesuaineesta.

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Rosmariinisaippua on paras, tuoksuu kesälle ja Kulttuurisaunalle!

Sonett on minulle täysin uusi tuttavuus, mutta pistän ehdottomasti korvan taakse, sillä vielä olisi pari ekologista tuotetta hakusessa korvaamaan nykyisiä käyttämiäni, esim. konetiskiaine ja tahranpuhdistaja.

Meillä myös ihan ehdottomia luottotuotteita Sonetin sappisaippua sekä palana että nestemäisenä. Kolmen pojan äitinä pesen Adidaksen verkkahousuja harva se päivä ja sappisaippuapalalla pysyy raidat valkoisina, vaikka olis vähän jo pinttynyttäkin nurmi- tai hiekkatahraa! Tosin valkoisesta kauluspaidasta ja permanenttitussista löysi sappisaippuakin voittajansa, kun lapsi löysi ristiäisissä fläppitaulun ja tussi ehti ennen pesua jo hyvin jämähtää kiinni. 😉

Pyykinvalkaisijaa löytyy kaapista, alkaakin olla aika loppu 😉

Olen käyttänyt Sonettin sappisaippuaa vuosikymmeniä. Sitä on aina kotona. Nyt törmäsin tähän aineeseen, kun olin ongelmissa uuden Joutsen untuvatakkini kanssa. Kasvoista irtoaa rasvaa hupun reunaan, joka kohta tummuu rumaksi. Kävin Töölön Joutsenliikkeessä ostamassa heidän pesuainettaan ja pesin takin. Ylläri ylläri, rasvatahrat eivät lähteneet. Palasin kauppaan ja kysyin, mitä pitäisi tehdä. He neuvoivat käyttämään sappisaippuaa rasvakohtiin; eli suosittelivat ”paikallista pesua”. Ihmettelen vaan, miksei tätä pesuohjetta voi laittaa painettuun pesuohjeeseen.
Toinen tuote oli jauhemainen konetiskiaine 1990-luvulla. Ei ollut hyvä pöytätiskikoneeseen, mikä selvitysten tuloksena kuulemma vaatii nestemäisen pesuaineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.