Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kaupan kylmäkaapin uutuus: suomalainen luomutuorekaurajuoma

Olen käyttänyt lehmänmaidon tilalla kaurajuomaa yli 10 vuotta. Lapsenikin käyttävät sitä ja kaurajuoma on meidän keittiössä yhtä tavallinen asia kuin suola ja pippuri. (Kirjoitin aiheesta syyskuussa jutussa Kauramaito on uusi lehmänmaito.) Paitsi, että ei-eläinperäisten tuotteiden suosiminen on ekoteko, on kauramaito monen sellaisen valinta, jolle lehmänmaito ei vatsavaivojen vuoksi sovi. Ja meitä on paljon.

Eko- ja terveysnäkökulman lisäksi myös ruokaturva puhuttaa monia. Erilaisten ruokaskandaalien myötä arvostus kotimaisuutta kohtaan on kasvanut ja vaikka emme Suomessa eläkään sellaisessa lintukodossa kuin usein kuvittelemme, on suomalainen ruokaturva yhä maailman huippuluokkaa. Meillä ei maitoon sekoiteta muovia, myydä ruokaöljyä muuna kuin mitä se on tai huijata kuluttajia ostamaan hevosenlihaa — muutamia esimerkkejä mainitakseni. Suomalainen elintarvike on hyvin luotettava (tosin esimerkiksi einesten terveellisyys onkin sitten toinen keskustelunaihe).

Tänään on sikäli iso päivä, että juuri äsken lanseerattiin ensimmäinen kotimainen luomutuorekaurajuoma. Se tarkoittaa kotimaisesta kaurasta Suomessa valmistettua tuotetta, joka on luomusertifioitu. Olen iloinen! Tuotteessa ei ole muuta kuin kauraa, vettä ja suolaa, eikä se ole UHT-tuote, siksi se täytyy myydä kaupassa kylmähyllyssä. Asialla on Kaslink, jonka kanssa olen ollut tekemisissä viime syksystä, kun aloitimme yhteistyön VILLD-ohjelmamme kanssa. Olen innoissani seurannut läheltä, kuinka kotimainen kaurajuomabrändi puskee eteenpäin huimaa vauhtia. Vuosi sitten kukaan ei tiennyt Kaslinkista juuri mitään ja tänään tuotejulkkareissa kerrottiin, että markkinoille saapuu parin viikon sisään paitsi kotimainen luomukaurajuoma, myös kotimaisista marjoista ja kaurasta valmistettu mansikka- ja mustikka”jogurtti” sekä maustettuja ”ruokakerma”-tuotteita. Olispa ollut tällainen valikoima 10 vuotta sitten kun jouduin jättämään lehmänmaidon. Ois ollut vähän helpompaa!

Kaslinkin normi-kaurajuomassa on karrageenia, josta osa teistä oli huolissaan. Tiedoksi, että tässä ei nyt ole sitäkään. Tuote on pastöroitu, mutta ei homogenoitu, joten tölkkiä täytyy ravistaa ennen käyttöä. Gluteenittomuutta tuotteelle ei voida luvata, mutta gluteenipitoisuus on todella alhainen, alle 100 mg/kg (100 ppm).

Pyrin aina suosimaan kotimaista kun sen vaan on mahdollista ja olen ollut innoissani kaikista niistä kauraan liittyvistä innovaatioista, joita on viime vuosien aikana alkanut putkahdella. Kauran potentiaali on tajuttu isosti ja sen nyt näkee selkeästi jo esimerkiksi kaupan kaurajuomavalikoimista, jotka ovat hiljattain kasvaneet monella uudella toimijalla. Nyhtiksestä ja kaikista puurohyllyn uutuuksista puhumattakaan! Kaura saattaa hyvinkin olla uusi Nokia.

Alkaa olla jo melkein absurdi olo kaupan maito- tai kasvimaitohyllyllä, kun molemmissa leireissä on niin paljon vaihtoehtoja. Jos isovanhempani eläisivät, olisi kiinnostavaa kuulla, miten he reagoivat vuonna 2018 kaupan kylmäkaapin maitovalikoimaan. Isoisäni varmaan pyörtyisi! Mulle tärkeintä on se, että käyttämäni ruoka tulee mahdollisimman läheltä, jotta tiedän alkuperän. Lisäksi ostan luomuna kaiken sen, mitä luomuna saa. Kaslinkin luomu-kaurajuoma on markkinoiden ainoa kotimainen, joten ei tarvitse miettiä mitä valitsee. Tosin: mikäli haluaa kaurajuomaan kalsium- ja D-vitamiinilisän, silloin täytyy tietenkin valita ei-luomuversio, koska luomutuotteisiin ei edellämainittuja saa lisätä. Itse olen lasten vuoksi käyttänyt vuorotellen molepia, luomua ja tavanomaista, mutta toki annan heille myös D-vitamiinilisää suihkeen muodossa ja kalsiumia saamme muualtakin kuin ruokajuomasta.

Mausta: Kaslinkin kaurajuoma on vähän paksumpaa kuin Oatlyn vastaava, jota käytin 10 vuoden ajan ennen kotimaiseen siirtymistä. Itse en juo kaurajuomaa sellaisenaan, vaan käytän sitä lähinnä myslin kanssa ja ruoanlaitossa. Musta vähän täyteläisempi koostumus on siksi kivempi. Juomamaitona lapset rakastaa Kaslinkia, mutta niinpä aiemmin käytössä ollutta Oatlyakin, molemmat siis uppoaa. Kun lapset ovat 1-vuotiaasta tottuneet kaurajuoman makuun, ei pienillä paksuuden muutoksilla ole niin isoa väliä, näköjään. Tänään lanseerattu luomuversio Kaslinkista on normiversioon verrattuna ihan saman tuntuinen, vähän ehkä raikkaamman makuinen. Erona aiempaan on täysjyväkaura, josta luomuversio on valmistettu. Täyteläinen ja freesi, niin ihana! Aivan täydellinen kahviinkin, ei nimittäin sakkaa, testasin:

Nämä on näitä pieniä askelia, joiden myötä arki paranee ja tuntuu, että maailma muuttuu. Ilahduttaa isosti! Tuotelanseerauksessa kerrottiin lisäksi, että Kaslink suosittelee kaupoille vähittäismyyntihinnaksi samaa hintaa luomulle ja normille kaurajuomalleen. Luomu ei siis tällä kertaa tarkoita kalliimpaa, hyvä!

8 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ihan mahtavaa et tulee myös luomuversio! Toi Kaslink on ollu mulla nyt käytössä aina sillon kun en oo saanu Oatlyn iKaffea käsiini ja oon tykästyny. Ja niin siistiä että Suomessa on herätty 🙂 Testaan luomun heti kun vaan on saatavilla!

Hyvä että mainitsit tuon, ettei luomuun lisätä D-vitamiinia tai kalsiumia. Vanhassa päiväkodissa ei muistettu kertoa, että kaurajuoma on luomua eikä näin osannut lisätä niiden saantia muualta.
Meillä saa lapsi valita mieluisan kaurajuomansa, hän kun on ainoa juoja.

Kiva kuulla kotimaisesta vaihtoehdosta. Odotan et koskakohan suomalaiset hampputuottajat tuovat markkinoille suomalaista hamppumaitoa. Kumminkin kun hampputuotteita on aika laaja kirjo saatavilla 🙂 Maku onkin sitten vähän totutteluasia, kauramaito on aika helppo siirtymä maidosta

Hei. Kirjoitat, että ”normi-kaurajuomassa on karrageenia, josta osa teistä oli huolissaan”. Mikä on oma kantasi E407’ään?

Hei Noora, kiitos kotimaisen kauran nostamisesta esille jälleen!

Pieni huomio, ruokaturva (food security) ja elintarviketurvallisuus (food safety) ovat eri käsitteet. Ehkä haluat oikaista tämän tekstissäsi.

Aurinkoista talven jatkoa sinulle!

Mahtavaa! Vielä kun saataisiin luomu ja _gluteeniton_ kaurajuoma, olisi se jotain, sellaista ei löydy vielä edes ruotsalaisena versiona 😉

Ois hienoa, että kaikki kahvilat osaisivat valita Barista kauramaidokseen karrageenittoman tuotteen, mitä Kaslink ei tarjoa. Karrageenipitoisesta barista-kauramaidosta on aiheutunut paljon harmia, sillä siitä tulee monille vatsavaivoja. Tämä on tosi nurinkurista, kyn kauramaitoon usein vaihdetaan vatsan hyvinvoinnin takia. Juustoportilla olisi jo kotimainen Barista kaurajuoma ilman karrageenia ja gluteeniakin!

Hei! Kirjoitat, että ”Tuotteessa ei ole muuta kuin kauraa, vettä ja suolaa”. En tiedä onko tuo tuote uudistettu myöhemmin mutta nyt ainankin linkkiä klikatessa näyttäisi sisältävän myö rypsiöljyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.