Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kauramaito on uusi lehmänmaito

Olen korvannut lehmänmaidon ruokavaliossani kaurajuomalla yli 10 vuoden ajan. Kauratuotteet ovat korvanneet meillä niin juomamaidon kuin ruokakerman, lehmänmaitojogurtit ja muut maitopohjaiset tuotteet. Lapseni ovat molemmat siirtyneet kaurajuomaan imetyksen jälkeen, eikä kaurajuoman kanssa ole koskaan ollut vatsavaivoja. Toisin oli lehmänmaidon kanssa ja juuri se ajoikin esikoisen kohdalla testaamaan kaurapohjaisia tuotteita, lehmänmaidot kun saivat Islan vatsan sekaisin. Lähipiirissä monissa lapsiperheissä on sama tilanne: skidit juovat kaurajuomaa lehmänmaidon sijaan. Monilla syy on vatsavaivoissa, mutta yhä useammalle syy ovat ympäristöseikat: eläinperäiset raaka-aineet eivät ole ilmastoystävällinen vaihtoehto.  Tiedostavat ihmiset siirtyvät kohti kasvispainotteista ruokavaliota. Sitäpaitsi: suurin osa maapallon väestöstä elää lehmänmaidotta.

Olen kirjoittanut maidosta paljon —niin paljon, että sille on blogin teemoissa oma kategoriansa.  Etenkin blogin alkuaikoina kirjoitin maidosta usein, koska sen poisjättäminen omasta ruokavaliostani oli yksi ratkaisevimmista tekijöistä siinä, että sain oman vatsani ja suolistoni kuntoon. Elämänlaatu koheni isosti, kun vatsani lopetti epämääräisen turpoamisen ja mölinän. Mutta siltikään minulla tai 7-vuotiaallani ei ole todettu laktoosi-intoleranssia, vaikkei maito meille sovi. Monella suomalaisella on sama tilanne: vatsa on levoton maidon myötä, vaikkei todettua maitoproteiiniallergiaa ja laktoosi-intoleranssia olekaan.

En ollut koskaan ajatellut, että voisin jättää maidon pois kokonaan, koska muiden tapaan olin kyllästetty perinteisellä maitopropagandalla. Nykyään kuitenkin tiedetään, ettei lehmänmaito vahvista luita ja että kalsiumia saa ravinnosta kyllä muualtakin, esimerkiksi palkokasveista, vihreistä vihanneksista, pähkinöistä ja siemenistä.

Lehmänmaidon kalsium ei myöskään imeydy erikoisen hyvin; vaikkapa kaaleista kalsium imeytyy paremmin kuin maidosta. Mikäli sen saman kalsiummäärän, joka lehmänmaidossa on, haluaa välttämättä saada juomamaidosta, on kaupan kaurajuomissa ihan samat kalsiumpitoisuudet ja D-vitamiinilisät kuin lehmänmaidossakin (ellet sitten valitse luomua, johon ei saa kalsiumia lisätä). Kyse ei ole siitä, että ihminen tarvitsee terveenä pysyäkseen lehmänmaitoa, vaan siitä, että ihminen tarvitsee kalsiumia ja D-vitamiinia, joita löytyy maidon lisäksi muualtakin.

Kalsium-luusto-terveys -läppä alkaa olla aikansa elänyt ja liittyy sodan jälkeisen Suomen jälleenrakennukseen, jolloin nykyiset rakenteet on pystytetty, tiedäthän, koulumaitotuki ja kaikki se neuvolasta saakka alkava maitovauhkoaminen, joka jatkuu päiväkodeissa ja kouluissa. Koulut joutuvat mainostamaan oppilaille maitoa, saadakseen rahaa.

Kananmunalle allerginen välttelee kananmunaa ja maapähkinästä oireita saava (esimerkiksi minä itse) jättää maapähkinät syömättä. Allergiset ja yliherkät yleensä välttelevät oireita aiheuttavia ruoka-aineita, ellei sitten siedätyshoito ole vaihtoehto. Maidon kohdalla teollisuus muokkaa maitoa jatkuvasti, jotta se saataisiin sopimaan kaikille kuluttajille. Mutta mitä, jos se ihan käsittelemätön maito, raakamaito, oliskin vatsalle kaikista parasta? Se on minun oma teoriani, johon en kuitenkaan tässä postauksessa mene syvemmin. Mutta jos aihe kiinnostaa, voit katsoa vaikka ohjaamani Silminnäkijädokumentin Pilattu maito, joka muuten löytyy yhä kokonaisuudessaan YouTubesta. Yllättävää!

Vaikka raakamaito sopisikin, olen silti sitä mieltä, että maidon tulisi olla aikuiselle harvinainen herkku, ei jokapäiväinen elintarvike.

No mutta asiaan. Kun kerran lehmänmaito on paitsi epäekologinen ratkaisu ja myös monille vatsavaivoja aiheuttava ruoka-aine, on kasvimaitojen pariin siirtyminen kätevä vaihtoehto. Nykyään valikoimaa on vaikka kuinka, mutta itse koen, että maun puolesta ruoanlaitossa kätevin on kauramaito. Lapset eivät ainakaan meillä tykkää juoda soija- tai riisimaitoa (en itsekään pidä niistä), sen sijaan kaurajuomassa on mukava, pehmeä maku, joka on miellyttävä aikuisenkin suuhun.

Kaupoissa on muutamia erilaisia kaurajuomatuotteita, joista uusin tulokas on kotimainen Kaslink.  Kaslink on siinä mielessä poikkeuksellinen firma, että tuotteet tehdään täysin kotimaisesta kaurasta ja vieläpä Suomessa. Kyseessä on niin suomalainen kasvimaitovaihtoehto kuin olla ja saattaa! Tykkään vetää kotiinpäin aina kuin vain mahdollista ja siksi Kaslink on rantautunut meidänkin ruokapöytään heti lanseerauksen jälkeen. Tuoteperhehän on ollut markkinoilla vasta kuukauden päivät.

Kaslink-tuoteperhe on vasta muutaman tuotteen laajuinen, mutta sekä kaurajuoma, ruokakerman kaltainen Ruokakaura ja Mustikkajuoma ovat mainioita. Sekä kaurajuomaa että mustikkavrsiota saa myös pikkutölkeissä ja täytyy antaa pisteet kierrekorkista: pikkuihmiset eivät aina jaksa juoda kaikkea kerralla ja kierrekorkin avulla tuote on helppo kantaa mukana ilman, että koko reppu on mustikkamaidossa.

Omille lapsilleni lehmänmaito ei enää näyttele samaa roolia kuin aikaisemmille sukupolville. Käsitykset muuttuvat vähitellen ja on ilahduttavaa, että yhä useampi tarttuu kaupassa kasvimaitoon. Mun lapsille normaalia on se, että auto on sähköinen, lastenohjelmia katsotaan suoratoistona padilta ja maito on kaurasta. Niin se vaan menee.

16 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kaurajuoma Aito sisältää karrageeniä mitä se on ? Jotenkin kielteinen kaiku.

Jos en väärin muista niin karrageeni on merilevä jota käytetään happamuusestoaineena jonka pelätään aiheuttavan suolistosyöpää. Kaslink kuulostaa ihan venäläiseltä. Jos yritys heittäytyisi vähän läpinäkyvämmäksi -> haluamme oikeasti tuoda markkinoille kotimaisen terveellisen (inci kondikseen kiitos) pehmeän kauramaidon jossa on rasvaa 3,5%, pienentääksemme ympäristön vaikutuksia (firmahan voisi ottaa ihan vakavasti tämän) eikä niin ”oi tästä kauramaidosta on tullut buumi, heittäydytään markkinoille ja vähän oikastaan tuotteen valmistuksessa, pääasia on saada tukku rahaa!”.

Hei! Anteeksi viive, emme ole huomanneet tämän postauksen kommentteja! Kaslink vastaa karrageeniasiaan piakkoin, mutta tosiaan, karrageeni on levästä valmistettava sakeuttamisaine.

  Kaslink vastaa: ”nämä stabilointiaineet (karrageeni ja gellaanikumi) ovat kaurajuomassa parantamassa sen monikäyttöisyyttä mm. ruoanlaitossa ja se sopii sellaisenaan myös vaikka kahviin.”

  Kertovat myös, että näitä lisäaineita käytetään aina mahdollisimman vähän ja ainoastaan parantamaan tuotteen laatua.

  Aitolta on tulossa tähän vaihtoehto, mutta siitä ei kuulema vielä voi kertoa enempää.

Todellakin…. on kuulemma karsinogeeninen ja immuunipuolustusta heikentävä aine, aiheuttaa muistaakseni muitakin ikäviä asioita, siis tämä karrageeni eli E 407.
Itse olen jo vuosia vältellyt kaikkia tuotteita missä sitä on ja voin sanoa, että sitä on joka paikassa.
Kyseinen aine löytyy jopa valion luomukermasta ja Alpron tuotteista, mitä ihmettelen suuresti.
Oma kiinnostukseni karrageeniä kohtaan lisääntyi, kun näin vuosia sitten erään lääkärin haastattelun, joka ihmetteli suuresti tämän aineen käyttöä.
Ei tarvitse kuin laittaa googleen karrageenin haitat, niin tietoa löytyy.

Juu, jääpä tämä maito käyttämättä tuon karrageenin takia. Meillä tyttö sai niin selkeät oireet juotuaan tätä juomaa, ettei epäilystäkään että johtui tuosta karrageenista.. Voisiko tätä tehdä ilman tuollaista ainetta.. Kotimaisuus plussaa, ylimääräiset aineet ei.. En olisi ostanut jos olisin lukenut hieman tarkemmin.

Onko tämä Postaus jokin kaurajuoma mainos? Itse olen maidon ystävä ja juonut sitä jo 45 v. Eikä mitään vaivoja ole ilmennyt. Ihmettelen, miten nykyään niin monet kärsivät kaikenlaisista vaivoista , joita ennen ei ole ollut. Liekö liika hygieenisyys vai mikä siihen on syynä.

Ensimmäisen kerran kun ostin tätä ihan vaan kokeeksi (törmäsin instagramissa kun oli erään henkilön sponsorina), niin jälkimaku oli ihan pahvinen ja jäi aika paljon juomatta siitä purkista. Nyt tässä mökkeillessä laitoin tutun ostamaa kaurajuomaa huvikseni myslien sekaan ja ihan hyvin sopi siihen. Ajattelin nyt jonkin aikaa testailla tuota. Maku jo varmaan tottunut kun pystyn juomaan sitä pelkästää.
Itelläni on ollut monta vuotta tarkoitus lopettaa maidon juonti, mutta vaikea sitä syödä myslejä esim. veden kanssa, niin pakko ollut laittaa maitoa tai jugurttia. Puuroon (ruis tai kaura) en koskaan laita mitään muuta kuin suola ja ehkä marjoja, niin siinä en kaipaa kaura juomaa.
Ostin testiksi oatlyä, kaslinkiä ja valion kaura juomaa. Kaksi ekaa maistui aika samalta. Valiossa oli pieni jauhomainen jälkimaku poikkeuksena. En ainakaan noissa huomannut mitään lisäaine merkintöjä ja ainakin valion sivun mukaan niiden juoma on lisäaineeton.

Hei, kiitos mielenkiintoisesta ja asiallisesta kirjoituksesta! Tämä virke oli kuitenkin harhaanjohtava: ”Nykyään kuitenkin tiedetään, ettei lehmänmaito vahvista luita…”. Tuossa linkatussa artikkelissa useampi taho myös kyseenalaisti tuon tutkimustuloksen, ja yhden tutkimuksen perusteella ei muutenkaan vielä ”tiedetä” mitään. Tuollainen syö kirjoituksesi uskottavuutta.

Onpa edesvastuutonta kirjoittelua vailla tieteellistä pohjaa. Tämä on yksi ”lahkolaisuuden” ilmenemismuoto. Vrt. jotkut vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan. Maidottomuutta ei pidä perustella ympäristösyillä.

  Sahamies: Olen kaukana lahkoista, eikä lehmänmaito ole ihmiselle millään tavalla välttämätön ruoka-aine. Saamme D-vitamiinin ja kalsiumin aivan yhtä helposti muualtakin, joten ei kannata olla huolissaan meistä kaurajuoman käyttäjistä. Rokotusasia ei liity tähän mitenkään ja rokotuskentässäkin on tarpeellisia ja vähemmän tarpeellisia rokotuksia (esim. tuhkarokko vs- vesirokko). Ei kannata sotkeä puuroja ja vellejä.

Onhan normaalissa maidossa paljon muutakin kuin kalsium ja d-vitamiini. Käsitykseni mukaan maito on pienten lasten tärkein riboflaviinin ja jodin lähde on maito. Maito on parempi proteiinin lähde kuin kauramaito. Olen miettinyt kalsiumin lähteitä ja tullut siihen tulokseen, että pienen lapsen on käytännössä mahdoton saada suositusten mukaista kalsiummäärää juomatta maitoa tai jotain vastaavaa esim kauramaitoa. Lehmänmaidosta kalsium näytti imeytyvän hyvin ja vahvistavan luita. Kaupassa näin vain yhden kauramaito merkin kauramaitoa, johon oli lisätty jodi. Vielä jos perhe käyttää joditonta suolaa ainekset katastrofiin ovat valmiit. Lapset kärsivät jodin puutteesta? Se jättää hiljaisen pysyvän jäljen lapsen aivoihin. Ihmettelen, jos ideologia on niin tärkeä, että on valmis ottamaan riskin lapsen aivojen kehityksen kannalta. Neuvolassa jodista ei puhuta ja moni pitää maitoa virheellisesti ainoastaan kalsiumin ja d-vitamiini lähteenä. Ihmisillä ei ole riittävästi osaamista erikoisruokavalion noudattamiseen. Hullunrohkeutta ei minulla ole eikä riittävää tietoa ravitsemusasiasta, että uskaltaisin kokeilla.

Vaikka tämä onkin. Jo vanha ketju kommentoin silti. Aina maidon sopimattomuus ei ole kiinni maitosokerista, se voi olla maidon proteiini jota ei keho pysty pilkkomaan ja käyttämään hyödyksi. Itselläni ja vauvallani ja hänen isällään on meillä kaikilla maitoproteiini yliherkkyys. Vauvalla todettiin se 10,5kk iässä.
Kauramaitoa juo hyvin mielellään, kun taas maito aiheutti vatsakipuja ja ikävää limaisuutta josta hän kärsi.

Mikä ongelma muka on täysmaidossa, vilä kun ottaa käsittelemättöntä niin mitään vivoja ei ole. Ne kannun pesu vedet jota kevytmaidoksi kutsutaan on kenelle tahansa myrkkyä.
Maito on maitoa ja kaikki muu on roskaa, lehmä tietää mitä tuottaa mutta teollisuus tuottaa itselle pelkkää rahaa, siitä on kysymys.
Itse en ole koskaan voinut juoda kannunpesu vettä, 20vuotta kesti totutella kaupan maitoon ja huonosti sittenkin . Onneksi tuli käsittelemätön maito kauppoihin ei tarvitse enää tilalata noutaa josta ei kukaan saa mitään vaivoja. Haastatelkaa vaikka niitä jotka tilamaitoa juovat.

  En kyllä antaisi lapsille kuin korkeintaan matkoilla kaurajuomaa. Esim. lisätty kalsium ei imeydy ja voi tulla sitten 70-90 v osteoporoosia. Myös hampaat voivat reikiintyä kun pääsee eläkeikään.
  Asioilta ei ole peruutusvaihdetta.

Kun jätin maidon pois yhteiskoulussa, hampaat alkoivat vauhdilla reikiintyä. Kyllä se on monipuolinen ravinne.
”Epäekologisuus” on mielestäni mielestäni asiaton väite; suomalainen maitokarja on luonnollinen ja sympaattinen asia.
Maapallon liikakansoitus on pahin juuriongelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.