Menu

Näin keräät ja kokkaat muurahaisia

VILLD-ohjelman uusimmassa jaksossa villiraaka-aineena ovat kotimaiset muurahaiset. Olen itse maistanut aikaisemmin sirkkoja, mutta murkkuja en koskaan. Ossi valmisti VILLDin tokassa jaksossa muurahaisia usealla tavalla, löydät reseptit tästä postauksesta. Aluksi kuitenkin vinkkejä siihen, millä keinoin muurahaiset saadaan pyydystettyä.

Muurahaisia syödään paljon ympäri maailmaa, etenkin Etelä- ja Väli-Amerikassa. Muurahaishappotikkujen imeskely on Suomessakin monille tuttua touhua nuoruuden metsäretkiltä, mutta lautaselle asti ne ovat harvemmin meillä kelvanneet.

Suomessa yleisimpiä ovat kekomuurahaiset. Niitä esiintyy viittä erilaista alalajia, mutta keräämisen ja syömisen kannalta niiden tunnistaminen ei ole välttämätöntä. Ne kaikki puolustautuvat muurahaishappoa ruiskuttamalla, ja maku on lajista riippumatta melko yhtenevä.

Näin keräät muurahaisia ja muurahaisenmunia:

  1. Helpointa muurahaisia on kerätä tiheäpiikkisellä luudalla. Öljyä ämpärin reuna, jotta muurahaiset eivät pääse kiipeämään reunoista yli. Laita luuta keon päälle, anna muurahaisten tarttua sen harjaksiin ja koputtele muurahaiset keruuastiaan.
  2. Helppo tapa kerätä isompi määrä muurahaisia on nostella pesästä havuainesta ja muurahaisia siististi pressulle. Kun muurahaiset levittyvät ympäri pressua, tee taite kekoaineksen ja muurahaisten väliin, laskosta pressu ja taputtele muurahaiset laskosta pitkin keruuastiaan. Kaada kekoaines takaisin pesään. Muurahaiset rakentavat nopeasti käytävänsä takaisin.
  3. Muurahaisenmunat kerätään levittämällä pressun päälle ohut kerros kekoainesta. Tee pressun reunoihin taitteet ja odota muutama tunti tai yön yli. Muurahaiset siirtävät munat tiheiksi havuttomiksi rykelmiksi, jotka on helppo kerätä rasiaan.

Keräämisen jälkeen muurahaiset pakastetaan horrokseen ennen valmistusta. Munat kannattaa ryöpätä suolavedessä minuutin ajan ennen käyttöä. Ryöppäämisen jälkeen kuivatut muurahaisen munat säilyvät hyvin ja somistavat — ja järkyttävät — annoksen päällä.

Ryöpätyt ja kuivatut muurahaiset säilyttävät hapokkuutensa.

  • Muurahaistahna:

2 dl pakastettuja muurahaisia
1½ dl kuorittuja hampunsiemeniä
½ valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua siankärsämöä
½ lt suolaa
2 rkl auringonkukkaöljyä

Jauha ainekset sekaisin morttelissa tai tehosekoittimessa. Tarkista suola.

  • Belugalinssipuuro:

2 rkl auringonkukkaöljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
300 g huuhdottuja belugalinssejä
½ dl valkoviiniä
1 tl suolaa
vettä
3 rkl kaura fraicea
2 rkl muurahaistahnaa
1 dl muurahaisenmunia

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää huuhdotut linssit, suola ja valkoviini. Lisää vettä 1 dl kerrallaan tarpeen mukaan. Kun linssit alkavat kypsyä, lisää munat ja kaura fraice. Viimeisenä ennen tarjoilua lisää muurahaistahna. Sekoita ja tarkista suola.

  • Pikkeliliemi:

3 dl vettä
1 dl ruokosokeria
1 dl väkiviinaetikkaa

Kiehauta ainekset.

  • Pikkelimuurahaiset:

1 dl pakastettuja muurahaisia
1 dl pikkelilientä
suolaa

Ryöppää muurahaiset suolavedessä 1 minuutin ajan. Siivilöi ja laita liemeen tekeytymään 15 minuutiksi. Ennen tarjoilua siivilöi liemi ja lisää suolaa maun mukaan.

  • Nuotiokanttarellit:

½ l kanttarelleja
hiiliä
3 dl pikkelilientä
suolaa

Nostele metalliseen kulhoon kanttarellit ja hiiliä kolmannes kanttarellien massasta. Peitä kulho foliolla ja anna kypsyä 10 minuutin ajan. Nostele hiilet pois kulhosta. Kaada liemi sienten päälle ja anna maustua lämipimässä toiset 10 minuuttia. Siivilöi liemi pois. Lisää hyppysellinen suolaa.

  • Hiillossipulit:

Sipulit voi kypsentää suoraan hiilloksessa. Kärvennä 10-15 minuutin ajan tai nosta sipulit väriä saatuaan folioon kypsymään. Sipulien mustumisesta ei ole haittaa. Palaneet kerrokset voi kuoria syödessä pois.

Annokseen sopivat koristeeksi sekä kuivatut, että tuoreet siankärsämöt.

Katso VILLD-sarjan muurahaisjakso alta!

***

Toisen VILLD-jakson on mahdollistanut Fredman Operations.  Fredman Group näyttäytyy kuluttajien suuntaan Eskimo-brändinä,  joka keittiötuotteet ovat varmaan monille tuttuja. Ohjelmassa keräsimme muurahaisia Eskimon säilytyslaatikkoon ja brändin ekopaistopussiin, joka on markkinoiden ensimmäinen, täysin biohajoavasta materiaalista valmistettu paistopussi. Ihan sairaan kätsy! Aiheesta lisää blogissa vähän tuonnempana.

Kiitos myös R-Collection (puvustus), Leena Kouhia / Rå (astiat), Nissan Suomi (sähköauto Leaf) ja LastuCase (VILLD-puhelinkuoret).

 

Postauksen kuvat: Dorit Salutskij

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.