Menu

Tikau: puhtaan omantunnon designia

Ruokakaupassa moni ajattelee elintarvikkeen alkuperää ja tuotanto-olosuhteita — esimerkiksi Reilun kaupan -sertifikaattia suosimalla koemme tekevämme viisaampia kulutusvalintoja.

On kuitenkin paljon hankalampaa suosia eettistä ja/tai ekologista sisustushankintoja tehdessä. Itse olen päätynyt ostamaan suurimman osan kotini sisustuksesta kirppareilta. Mökilleni puolestaan teetin vastikään mittatilauksena kaakeliseinän, tikkaat ja hyllyn, tukemalla paikallista osaamista: kaakelit tulivat Karjaalta, hylly ja tikkaat salolaiselta huonekalutehtaalta. En halunnut hankkia sellaista, jonka alkuperästä ei ole tietoa. Kotimaisuus on mulle yksi tärkeimmistä kriteereistä kulutusvalintoja tehdessä, olipa kyse sitten ruoasta tai sisustuksesta. Mutta on toki muitakin tärkeitä arvoja ja silloin kun mieleistä tuotetta ei voi saada kotimaisena, koitan aina selvittää tuotteen alkuperän mahdollisimman hyvin.

Tikau on Helsingin Ullanlinnassa toimiva eettisen sisustustavaran liike, jossa on ilahduttavasti tehty valinta kuluttajan puolesta. Kun ovesta astuu sisään, voi huoletta luottaa siihen, että Taina Snellman on hoitanut homman ja selvittänyt taustat minun puolestani.

Tikau on perustettu 9 vuotta sitten, Tainan Intiassa tekemän tutkimustyön innoittamana. Nainen selvitti tuolloin Intiassa sijaitsevien, isojen vaatetusalan tehtaiden työoloja ja järkyttyi siitä, kuinka työntekijät joutuvat jättämään kotikylänsä ja vaeltamaan kaukana sijaitsevulle tehtaille töihin. Taina halusi auttaa kyläläisiä ja viedä työn sinne, missä he asuvat. Näin syntyi Tikau.

Ensimmäiset Tikau-tuotteet olivat banaanikuiduista valmistettuja koreja, jonka jälkeen rinnalle tulivat villamatot. Nämä kaksi tuoteryhmää ovat yhä Tikaun suosituimmat, mutta näiden rinnalla on paljon muutakin kodin sisustustavaraa; päämateriaaleina ovat villa, luomupuuvilla, bambu ja banaanikuitu.

Kauniita mattoja ei ole markkinoilla liikaa ja juuri mattojen vuoksi suosittelen Tikauhun tutustumaan! Valikoima on monipuolinen ja itse innostun etenkin siitä, että esimerkiksi nämä alapuolen kuvan Tikau-matot on valmistettu täysin kasviväreillä värjäämällä. (HUOM: kaupan valokoimissa on myös mattoja, joissa on pikimusta väri, joka ei ole kasvipohjainen.)

Myös bambulamput ovat suosittuja, samoin Tikaun myymät kotimaiset lampaantaljat. Ne tulevat Karjaalta ja ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin isojen kauppaketjujen taljat, joiden alkuperästä ei välttämättä ole mitään tietoa. Taina tietää tarkalleen, miltä tilalta taljat tulevat ja missä olosuhteissa lampaat ovat eläneet.

Olen parhaillaan Habitare2017-messuilla, jossa osallistuin eettisen kuluttamisen paneelikeskusteluun. Puhuimme siitä, millä tavalla kuluttaja voi tehdä eettisiä valintoja ja omat vinkkini olivat paitsi tehdä omaa selvitysstyötä, myös ulkoistaa homma kauppiaalle ja suosia sellaisia kauppoja, joissa valinta on tehty asiakkaan puolesta. Tikau on yksi niistä putiikeista, jonne voin mennä ilman huolta siitä, että tulen tukeneeksi epäeettistä toimintaa.

Täällä Habitaressa on Tikaun kuratoima eettinen alue, jolla esittäytyy 7 yritystä. Esillä ovat Tikaun lisäksi: Mifuko, Sera Helsinki, Helsingin Kierrätyskeskus, The Organic Company, Iris Hantverk ja Fair Start. Suurin osa näistä brändeistä on blogissani vilahtanutkin, mutta viimeksi mainittu, Fair Start on monille varmaan tuntematon. Kyseessä on  turvapaikanhakijoiden työllistämishanke, jonka lopputuloksena on syntynyt hurmaavia mattoja ja tuolinpäällisiä (kuvat alla).

Sera Helsinki on myös itselleni uusi tuttavuus: firma työllistää vammaisia naisia ja yksinhuoltajaäitejä Etiopiassa, jossa naiset kutovat aivan ihania villamattoja. Myös näitä tulee saamaan jatkossa Tikausta.

Habitare2017 on käynnissä sunnuntaihin saakka. Jos olet tulossa mestoille, tsekkaa ehdottomasti pieni, mutta kiinnostava eettinen alue. Pisteet siitä, että messut ovat panostaneet eettisten toimijoiden esilletuomiseen edes tämän verran. Olisi tosin aika mahtavaa, jos koko Habtare lähtökohtaisesti tarkoittaisi eettistä designia. Ehkä jonakin päivänä.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.