Menu
Lue lisää

Postaus sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkattu tähdellä*. Affiliate-linkit vievät verkkokauppoihin, joista postauksessa mainittuja tuotteita voi ostaa. Saan affiliate-linkin kautta tehdyistä ostoksista komissiota, eli tietyn provikan.

Jätteen määrän vähentäminen uusien hoitorutiinien avulla

Sain juuri sähköpostia lukijalta, joka on huolestunut käyttämisensä vanulappujen määrästä. ”Kun niitä tulee käytettyä vähintäänkin yksi päivässä, eli aika monta vuodessa…” Vanulappu kuulostaa pikkujutulta, mutta vuoden satsi, 365 yhdessä kasassa, ei olekaan niin pikkujuttu, kun määrän kertoo vaikka oman kotikerrostalon muilla käyttäjillä. Tätä kerrostaloasukas-kuvittelua teen usein ja sitä kautta ryhtynyt miettimään vaihtoehtoja. Se on aiheuttanut myös muutoksia mun ihonhoitorutiineissa.

Aikaisemmin käytin aktiivisesti vanulappuja puhdistukseen. Nykyään teen puhdistuksen poispestävillä tuotteilla ja kasvoveden suihkutan kasvoille (esim. Nokkossuihke* toimii tässä hyvin). Noorakin on kuulemma luopunut vanulapuista ajat sitten. Vanulaputtomuus on ollut mulle yksi luonnonkosmetiikan tarjoamista isoimmista ahaa-elämyksistä! Lähestulkoon kaikkien aiemmin käyttämieni sarjojen kasvovedet oli tarkoitettu lähinnä puhdistukseen, ei kosteutukseen. Tuli käytettyä aivan liian tujuja tuotteita.

Toinen muuttamani rutiini on silmämeikinpoisto öljypitoisilla tuotteilla (esim. Flow:n öljygeeli* toimii hyin). Ne pesevät meikin huolella pois samalla kosteuttaen ripsiä. En ymmärrä miksi olen joskus raastanut ripsiä vanulapun kanssa.

Jos sinuakin ahdistaa jätteen määrä, mutta olet huolissasi puhdistustehon puolesta, kannattaa testailla kasvojen pesussa musliiniliinaa, puhdistusliinaa tai Konjac-sientä* (Nooran suosikki). Molempien liinojen puhdistus tapahtuu pyöräyttämällä pikaisesti käsin vaikka kasviöljypitoisella saippualla ja heittämällä aika ajoin pesukoneeseen samanväristen kanssa, Konjac sienen pesuun riittää vesi. Nämä tuotteet lisäävät puhdistustehoa ja korvaavat kertakäyttöiset tuotteet. Toki niitäkin hetkiä tulee, kun vanulappuja tarvitaan, ja silloin ostan itse aina luomulaatuisia lappuja, koska puuvillan tuotannon ympäristövaikutukset on tulleet tutuiksi.

Yksi asia, mitä olen suunnitellut, mutten vielä toteuttanut on kestolappujen ompeleminen. Ajattelin leikata ja ommella vanhasta ohutlaatuisesta pyyhkeestä tai musliiniliinasta vanulappuja, jotka voisin käytön jälkeen kerätä pesupussiin ja huuhtaista sitten muun pyykin seassa. Jos ehdit ensin ompeluhommiin, niin tule tänne hihkaisemaan oliko idea hyvä vai susi jo syntyessään.

Ompeluinspistä odotellessa pääset ostoksille täältä:

Jos aihepiiri kiinnosti, niin Nooran pohdintaa jätteettömästä kosmetiikasta pääset lukemaan täältä ja mun aiemman jutun täältä.

Aurinkoa, Laura

 

 

 

11 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kestopesulappuja vanujen tilalle ompelee moni kestovaippafirma, kuten esimerkiksi Pikkupulu, Onnikas, Hahtuvahullu… Materiaali on usein bambujoustofroteeta, joka pysyy pehmeänä pesusta toiseen ja omaa hyvät ja nopeat imuominaisuudet. Jos oma ompelu ei kiinnosta tai ei ehdi, niin muutamalla eurolla saa ostettua niitä pieniltä kotimaisilta ompelijoilta. Suosittelen! 🙂

    Kiitos vinkistä Murkinamasu!

Olen ommellut kestopesulappuja vanhasta puuvillaisesta t-paidasta, ja nämä on toiminut loistavasti kertakäyttöisten tilalla! Seuraavaksi ajattelin virkata lappuja bambulangasta. Tottumuksiin toki vaatii muutoksia hieman nämä kestolaput kuten tekstissä mainittu, esimerkiksi kynsilakkaa en lähtisi niillä poistamaan. Muuten ovat käytössä hyvin toimivia!

    Kiinnostavaa Elina! Kuinka monta lappua sulla on käytössä? Pesetkö ne käsin vai koneessa? Tyyliin heti käytön jälkeen vai harvemmin, isompana satsina?

Itse revin vanulapun aina neljään osaan: irrotan puolet toisistaan ja revin nekin vielä puoliksi. Musliiniliinaa haluaisin kokeilla.

    Basilikka: miten neljäsosa lappua riittää? Mietityttää…

No mä taas virkkasin itselleni puuvillalangasta sellaisia vanulappujen kokoisia ympyröitä. Ovat vähän paksumpia, mutta äkkiä niihin tottuu. 🙂 Ja värit on tietenkin sellaisia, jotka piristää mieltä.
Käytön jälkeen kerään niitä purkkiin ja purkista pesupussiin ja pyyhkeiden kanssa pyykkikoneeseen.

    Onpas fiksu systeemi Paula K! 😀

Kaikkien liinojen kanssa vanulappuja ei tosiaan edes tarvitse. Kuvassa näkyvä AQUIS kasvojenpuhdistusliina on niin pehmeä, että se sopii myös silmämeikin puhdistamiseen toisin kuin musliiniliina
ja konjac sieni. Meikki ja epäpuhtaudet lähtevät pelkällä lämpimällä vedellä, joten puhdistustuotteita ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Toki iho tykkää ja saa kosteutta siitä, että niitä käytetään 🙂

    Konjac-sieni on ihan huikea! Mä putsaan aina sillä, jos olen käyttänyt meikkivoidetta. Näin en tarvitse suihkun jälkeen mitään vanulappuja tai liinoja ollenkaan.

Minä olen tehnyt vanhoista flanellipaidoista ja puuvillaisista T-paidoista tai ompelusta jääneistä puuvilatrikoopaloista kaksinkertaisia ”vanulappuja”, saumurilla vaan yhteen ja suunnilleen ympyräksi. Parikymmentä kappaletta riittää vallan mainiosti, kerätään pesupussiin ja pestään muun pyykin seassa aina isompi määrä kerrallaan. Toimivat todella hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.