Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Jätteetöntä luonnonkosmetiikkaa

Koska suunnittelen itsekin luonnonkosmetiikkaa, tiedän, että tuotteen pakkauksella on iso merkitys paitsi myynnin näkökulmasta (nätti pakkaus myy tietenkin enempi kuin tylsä/ankea), myös tuotteen säilyvyyden kannalta. Tietyt raaka-aineet vaativat tietynlaisen säilytysympäristön, eikä esimerkiksi pahviin vaan voi pakata mitä tahansa.

Jos saisin itse valita, myytäisiin suunnittelemani kosmetiikka lasi- tai pahvipakkauksessa, mutta toistaiseksi kumpikaan ei ole ollut mahdollista kustannussyistä. Ehkä jonakin päivänä…

Markkinoilla on kuitenkin joitakin luonnonkosmetiikkatuotteita, joiden käytöstä ei aiheudu kuin maatuvaa jätettä tai ei jätettä ensinään. Paras valinta olisi toki ostaa tuotteet ilman pakkausta. Tällaisia tuotteita on aika vähän, ymmärrettävistä syistä. Nämä tuotteet ovat lähinnä saippua- tai shampoopaloja, joita myydään irtona ilman minkäänlaista pakkausta ympärillään. Ja vaikka palassa olisikin pakkaus, on se luonnonkosmetiikkapuolella yleensä pahvinen. Nämä kuvan ihanat saippuat ovat vastikään Kampissa avanneen TwistBe:n valikoimista.

kc-twistbe4

Kuvan valkoinen saippuapala on vegaaninen avokadosaippua,  joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan mielestäni ihan täydellinen tuote lavuaarin reunalle. Maksaakin vain neljä euroa ja on valmistettu Helsingissä.

Iloisen väriset cupcake-saippuat puolestaan ilahduttavat esimerkiksi perheen jälkikasvua. Vaikkei uskoisi, ovat nekin luonnonkosmetiikkastandardit täyttäviä ja  vielä hajusteettomiakin! Värjäämiseen on käytetty micaa, eli luonnon mineraaleja, samoja joita käytetään mineraalimeikeissä. Saippuat on valmistettu Helsingissä Rabbit Mama -nimisen lafkan 2119toimesta, hinta on 7 euroa per cupcake, löydät INCI:n täältä.

Vaikka saippuapaloja voi myydä suhteellisen helposti ilman pakkausta, on pakkaus usein olemassa tuoteselosteen takia. Lainsäädäntö vaatii tuotteiden raaka-aineselostuksen esittämistä ja aina ei kaupalla ole mahkuja laittaa informaatiota esimerkiksi hyllyn reunaan. Siksi pakkaus on yleensä tarpeen ja monet saippuapalat onkin pakattu pahviin.

Violetti kanerva-palasaippua on kotimaisen Flow-kosmetiikan sheivaussaippua. Se on suunniteltu intiimialueiden,  kainaloiden, säärten ja parran ajeluun. ”Bentoniittisavi tekee iholle silkkisen liukkaan pinnan. Arktinen kanerva ja metsäntuoksuiset eteeriset öljyt rauhoittavat ihoa”. Tykkään itse tästä tuotteesta kovasti, suosittelut! Hinta on TwistBe:n verkkokaupassa 10,50 euroa.

Pakkaus on se, jonka kuluttaja näkee ekana ja usein yksin sen sekä tuotekuvauksen perusteella muodostetaan ostopäätös. Ei siis ole todellakaan ihan sama, minkä näköisessä boksissa tai pullossa tavaraa kaupataan.

Juuri Designin vuoksi innostuin aikoinaan Mádarasta: 10 vuotta sitten harva luonnonkosmetiikkamerkki näytti houkuttelevalta, saatika oli toimivaa! Mádarassa yhdistyi jo tuolloin molemmat. Nykyään on toisin: kaunista ja käyttistä luonnonkosmetiikkaa on vaikka kuinka paljon ja kuluttajalla on todellakin mistä valita. Siksi esimerkiksi juuri mainitulle, kotimaiselle Flow Kosmetiikalle soisi vähän prameammat pakkaukset, koska tuotteet ovat tosi hyviä. Mun makuun look on vähän liian kotikutoinen ja saattaa olla, että osa kuluttajista sivuuttaa Flow Kosmetiikanarkisen ulkonäön vuoksi. Jos siis multa kysytään, voisi estetiikkaan panostaa vähän enemmän. Mutta tuotteet ovat toimivia, sehän on toki tärkeintä.

kc-twistbe5

Haluaisin, että luonnonkosmetiikkaa saisi useammin valittua biohajoavissa pakkauksissa, mutta tiedän, että tällaiset pakkaukset ovat paitsi erittäin haasteellisia tuotteen säilyvyyden kannalta, myös usein kalliita hinnaltaan. Pahvipakkaus ei ole todellakaan välttämättä kustannustehokas vaihtoehto. Silti on tiettyjä tuotesarjoja, joita saa pahvissa; esimerkiksi USDA-sertifioitu Organic Essence on sellainen.

TwistBe myy sarjan dödöjä, sekä vartalo- ja huulivoiteita. Etenkin dödön haluan mainita, sillä pahvinen, mehujääpakkauksista tuttu käyttöliittymä on mainio: tuotetta puristetaan esille vähän kerrallaan ja lopuksi jäljellä on vain pahvikuori, jonka voi jopa kompostida. Kätevä reissussa, kun pakkaus ei paina juuri mitään.

Sarjan huulivoiteen käyttöliittymä on sama, vartalotuotteissa on perinteiset purkit kansineen, mutta biohajoavaa matskua nekin. Ihana tuoteperhe!

kc-twistbe.nosto3

kc-twistbe1

kc-twistbe2

Bongasin TwistBe:ltä myös Ekovistan uudet konjac-sienet, jotka kylläkin ovat mielestäni aivan turhaan näin isoissa pahvipakkauksissa.

2158Tässä kohtaa pahvipakkaus ajaakin lähinnä esteettistä agendaa: onhan boksi herkullisen näköinen. Konjac-sienet ovat mun kosmetiikka-arjessa nykyään rutiini aina, kun olen käyttänyt meikkivoidetta, eli noin 2-4 kertaa viikossa. Olen vasta kuluneen vuoden aikana hoksannut, kuinka paljon kosmetiikkajämiä iholle ilman sienellä puhdistamista jääkään! Konjac-sienelle siis ehdoton peukku, turhan väljälle pakkaamiselle sen sijaan ei. Pahvipakkaus on onneksi valmistettu biohajoavasta materiaalista, mutta on kyllä aika turhan massiivinen. Sisälle mahtuisi helposti 2-3 konjac-sientä!

Itse sieni on toki biohajoava (samaten kuin myös sen ympärillä oleva, ensinäkemältä muovilta vaikuttava kalvo). Eli kun sienestä aika jättää (käyttösuositus 4-6 viikkoa), ei siitä jää turhaa jätettä.

TwistBe on aivan ihana liike, joka vihdoinkin on avannut ovensa Helsingin Kampissa. Osoite on Lapinlahdenkatu 7 ja luonnonkosmetiikan lisäksi putiikissa on luomuelintarvikkeita, siivoustuotteita, kirjallisuutta ja esimerkiksi ihanaa lounasta ja raakakakkuja. Suosittelen piipahtamaan. Erityismainita myös henkilökunnan kemikaalitietoudesta! Toivottavasti asiakkaat löytävät tiensä Kampin aarteeseen.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.