Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kowtow — tiedän kuka teki vaatteeni

Meneillään olevan Vaatevallankumousviikon henkeen sopii puhua eettisestä muodista. Rana Plaza -tehtaan romahtamisen vuosipäivästä ja viikosta sen ympärillä on tullut kansainvälinen tiedostavan muodin viikko, jolloin somessa tägätään vaatemerkkejä ja kysytään Who Made My Clothes?

Vaatteitteni valmistaja on aina mielessä kun hankin uutta ja siksi pyrin suosimaan brändejä, joiden osalta tiedän eettisen puolen olevan kunnossa. Asioin mielelläni kaupoissa kuten Nudge juuri siksi: sisään astuessa valinta on jo tehty, eikä tarvitse keskittyä olemaan salapoliisi, vaan asiakas.

Nudgessa on monia merkkejä, joille soisi näkyvämpää preesensiä suomalaiskuluttajien keskuudessa ja yksi niistä on oma suosikkini Kowtow. Hassu sattuma muuten, että kirjoitin ko brändistä ja Nudgesta myös viime vuonna Vaatevallankumouksen aikaan. Sanailin silloin näin:

”Uusiseelantilainen Kowtow tekee simppeleitä, vähän japanilaisen oloisia, pääasiassa mustia, valkoisia ja harmaita vaatteita, joiden rinnalle ilmestyy sesongeittain muutamia kausivärejä. Vaatteissa on reiluhko mitoitus, joka juuri nyt tuntuu tosi ajankohtaiselta.” Samat kelat yhä. Itseeni kolahtaa ihan täysin merkin minimalistinen tyyli ja reilu mitoitus. On kiva leikkiä mittasuhteilla kaikkien pillifarkku-nahkarotsivuosien jälkeen, ja olen huomannut, että etenkin housurintamalla on omassa kaveripiirissä alettu kaivata vaihtoehtoja tiukkojen farkkujen rinnalle. Kowtow-mallistossa on monia väljiä housumalleja, joista omasta kaapistani löytyy esimerkiksi nämä kuvan culottesit.

Kowtow-mallistot koostuvat aina kauden uutuuksista, sekä pysyvästä Building Blocks -perusmallistosta, jonka vaatteet ovat helposti yhdisteltävissä muihin, oman vaatekaappisi kuteisiin, tai käytettävissä sellaisenaan. Olen parhaillaan Lissabonissa ja valitsin Nudgesta reissuun Building Blocks-malliston mustan t-paitamekon, jossa olenkin ollut melkein joka päivä. Aivan täydellinen kesämekko silloin, kun lämpötila keikkuu vähän alle tai päälle 20 asteen. Olen pitänyt mekkoa vähän viileämpinä päivinä maihareiden ja nahkatakin kanssa, hellepäivinä sandaalien ja aurinkohatun kaverina.

Kuvat: Leyla Avsar ja Saara Helkala

T Shirt Dressiä saa myös viininpunaisena, mutta jotenkin aina kallistun itse mustaan.

Mukana matkalla ovat myös Building Block -malliston nerokkaat Lounge Pants -housut, jotka ovat asustamisesta riippuen joko rennot tai juhlavat. Korkkareiden ja kauluspaidan kanssa näistä saa helposti dinnerikelpoiset, maihareissa ja t-paidassa ne taas ovat rennot jokapaikan housut, joissa oli ihanan pehmeä istua lentokoneessakin. Mulla on sekä mustat että sammaleenvihreät. Housuissa on laskettu haara, nilkkaan kapeneva malli, kiristysnauha vyötäröllä ja taskut — aika täydelliset sanoisin. Housujen malli ei ole edukseen brändikuvissa mielestäni, kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan, miltä ne näyttävät päällä. Sain valita Kowtow-mallistosta kolme tuotetta ja jotain kertonee se, että otin nämä housut molemmissa väreissä.

Nudgen sivuilla kerrotaan tärkeät faktat: ”Kowtow käyttää vaatteissaan ainoastaan Reilun Kaupan sertifioitua luomupuuvillaa, joka kasvatetaan ja työstetään kankaaksi ja vaatteiksi Kolkatassa Intiassa. Tehdas, jossa Kowtow vaatteet valmistetaan työskentelee ainoastaan sertifioidun luomupuuvillan kanssa. Tehdas tukee mm. tyttöjen koulutusta sekä viljelijöiden kylässä suojia/katoksia lehmille. Kaikki kankaat värjätään käyttäen Global Organic Textiles Standard (GOTS) hyväksymiä väriaineita joissa ei ole vaarallisia aineita kuten nikkeliä, lyijyä, formaldehydiä, amiinia, torjunta-aineita ja raskasmetalleja. Työntekijät saavat palkan ja tehdas maksaa heidän sosiaaliturvan ja eläkerahaston. He saavat myös asumisen vuokran, joka on 5% heidän perustulosta, sekä kuljetuksen työpaikalle. Työntekijöille maksetaan lomakorvaus, sairaspoissaoloista, tapaturmavakuutus, lounasavustusta sekä korvaus ylitöistä. He työskentelevät hyvin valaistussa, ilmastoidussa ja tilavassa työskentely-ympäristössä. Työntekijöiden lapset pääsevät ilmaiseksi kouluun.” Moni näistä asioista kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutteivät sitä todellakaan ole monissa tehtaissa, joissa meidän länkkäreiden jokapäiväiset vaatteet valmistetaan.

Silloin kun aloitin blogini, toivoin, että luonnonkosmetiikasta alettaisi puhua monilla muullakin foorumeilla. Nyt se on tapahtunut, koskakohan on eettisen muodin vuoro? Heitänkin pallon kaikille Suomen muotibloggaajille: kuka valmisti sinun vaatteesi?

Kun seuraavan kerran liikut Helsingin keskustassa Forumin suunnalla, kurvaapa Nudgeen ja tutustu Kowtow-merkkiin — ja toki muihinkin paikan eettisiin vaatebrändeihin. Shoppailu on paljon miellyttävämpää silloin, kun kassalle vie vaatteen, jonka vuoksi ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa.

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Olen jo jonkin aikaa katsellut eettisiä vaatebrändejä, mutta valitettavasti ne kaikki tuntuvat tekevän hyvin samantyylisiä vaatteita, jotka minun silmissäni näyttäytyvät muodottomina säkkeinä. Mutta Nudgessa näytti muutama minunkin tyyliseni vaatekappale olevan tarjolla, joten kiitos vinkistä!

    Mulla on usein sama ongelma Taika, ja ahdistus iskee yleensä silloin, jos menen ”tavallisiin” vaatekauppoihin. Oma ratkaisu on käydä Helsingissä lähinnä Nudgessa, Sofinahissa, OVVN:ssa, RH:lla jne. — putiikeissa, joissa koko valikoima on eettistä. Monikansallisia ketjuja koitan vältellä, koska niistä löytyy aina kaikkea ihanaa, jonka edessä tuntee olevansa ihan voimaton ja sitten löytääkin itsensä kassalta…

People Treellä myös laaja valikoima eettisiä vaatteita 🙂

    Totta, ja näistä eettisistä brändeistä voisi toki tehdä vaikka oman postauksensakin…

Vähän myöhässä olen kommentoimassa, mutta ajattelin vinkata Varkautelaisesta ehta -vaatteesta. Heidän kankaat ja vaatteet ovat ekologisesti ja eettisesti tuotettuja. Ommellaan jopa Suomessa. https://ehtavaatteet.mycashflow.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.