Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Loistava nyhtökaurapasta

Kuinka nopeasti ihmisten ruokailutottumukset voivatkaan muuttua: vuosi takaperin emme tienneet nyhtökaurasta mitään, nyt paitsi nyhtis, kasvisruoka ylipäänsä on on niin iso buumi, etteivät kaupat tahdo perässä pysyä.

Vietimme viime perjantaina Ekolossa vegaanisia pikkujouluja ja olin aivan häkeltynyt, kun koko kauppa oli aivan piukassa! Kasvisruoka ja vegaanitrendi vetää puoleensa kaiken ikäisiä, sukupuoleen katsomatta. Mahtavaa!

Olen testannut muutaman viikon ajan nyhtökaurakokkailua Kaisa Niemisen Nyhtökauraa-kirjan ohjeilla. Tavallaanhan voisi ajatella, että nyhtökauran voi maustaa ihan samalla periaatteella kuin vaikka jauhelihan, mutta se ei ollenkaan pidä paikkaansa. Maustamaton nyhtökaura on hyvin neutraalia kamaa ja vaatii samaa suhtautumista kuin tofu — tosin rakenne on nyhtökaurassa ainakin minun mielestäni sata kertaa tofua kiinnostavampi. Nyhtiksessä on suutuntumaa ja sen kun maustaa oikein, on lopputulos todella tyydyttävä.

Nyhtökauraa saa jo marketeistakin ja tuotetta on eri mauissa. Itse olen käyttänyt lähinnä nude- ja lime-inkivääri -versioita omissa kokkailussani. Aluksi maustaminen haki pahemman kerran enkä tajunnut, että nyhtistä ei tosiaan tarvitse kypsentää tai hauduttaa ollenkaan. Esimerkiksi pastakastiketta valmistettaessa, ensin tehdään soosi, johon nyhtis sekoitetaan ihan vasta loppumetreillä.

kc-nyhtokauraa3Kaisa Niemisen Nyhtökauraa-kirja on mainio opas herkullisen kasvisruoan valmistamiseen. Kirja rakentuu nyhtökauran ypärille, mutta jälkkäriosiossa on reseptejä, joissa on nyhtökauran sjiaan kauraa sellaisenaan. Kirjan 36 nyhtisreseptiä pitävät sisällään vaikutteita eri keittiöistä. Sivuilla ovat sulassa sovussa aamiaiskulho, lo mein, tomaatti-fetapiirakka, quesadillat, thaisalaatti, lihapullat, uuninpeltimakaronilaatikko, flatbread jne. Juuri se onkin virkistävää, ettei liikuta vain yhden keittiön sisällä, nyhtökauraa kun voi maustaa ihan mihin tahansa ruokakulttuuriin ja keittiöön sopivaksi.

Pidän myös kirjan kuvituksesta: kauniiden ruokafotojen (Sami Repo) lomassa on entisajan oppikirjamaista kuvituskuvaa, joka tuo mieleen kaikenlaiset emännän oppaat, joissa opetettiin valmistamaan perinteisiä, suomalaisia kotiruokia. Kirja ei onneksi nojaa vain retroviboihin, mutta upeiden ruokakuvien rinnalla piirrosjälki toimii hyvin.

kc-nyhtokauraa1

kc-nyhtokauraa10
Omaan ruokailuuni vaikuttaa aina se, etten syö vehnää tai lehmänmaitoa. Esimerkiksi pastan valitsen gluteenittomana ja kerman sijaan käytän soija- tai kaurakermaa. Pastaa kokkailin aiemmin harvoin, mutta nykyään on niin mainioita vehnäpastan verrokkeja, että pasta+kastike -yhdistelmä on alkanut kiehtoa. Kirjan resepteistä paras onkin mielestäni nyhtökaura-herkkusienipasta, joka yllätti minut aivan täysin!

Vaikka kotonani on aivan älytön arsenaali reseptikirjoja, kokkaustilanteessa aina sovellan. Ja vaikka noudattaisin reseptiä, joudun melkein aina maustamaan enemmän kuin ohje suosittaa. Tämä kyseinen pastaresepti puolestaan on aivan nappi tällaisenaan ja haluankin jakaa sen, koska jokaisen vaan ON PAKKO kokata tämä.

kc-nyhtokauraa5Aloita valmistamalla pistaasigremolata:

 • 3/4 dl suolaamattomia, kuorittuja pistaasipähkinöitä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 dl tuoretta persiljaa
 • 1 rkl kapriksia
 • 2 rkl raastettua sitruunankuorta

Paahda pistaaseja kuivalla pannulla minuutin ajan. Kuori ja paloittele valkosipulinkynsi. Hienonna persilja. Pese sitruuna ja raasta hienolla terällä. Huuhtele kaprikset ja hienonna. Yhdistä kaikki esimerkiksi morttelissa. Tarjoa pastan kanssa.

Siis tämä gremolata on aivan taivaallinen! Ensi kerralla valmistan tupla-annoksen ja lusikoin puolet jälkkäriksi, haha.

Mutta ihan oikeasti: juuri tällaiset oivallukset ovat niitä, joita itse reseptejä tavatessa rakastan. Aina ei tarvitse omaksua koko pakettia, vaan takaraivoon saattaa jäädä joku jännä makupari, jota ei ole aikaisemmin tullut edes ajatelleeksi, tai sitten esimerkiksi tämä gremolata, jonka voi tehdä lisukkeeksi ihan pelkältäänkin.

No mutta, tässä varsinainen pääresepti.

Nyhtökaura-herkkusienipasta:

 • 1/2 pkt (n. 125 g) nyhtökauraa
 • 1/2 punasipulia
 • 1 rkl öljyä
 • 1/2 rasiaa (n. 100 g) herkkusieniä tai muita sieniä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 tl kuivattua tai tuoretta rosmariinia
 • 1 1/2 dl kermaa
 • 1 dl tuoretta pinaattia
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/4 tl pippuria

Lisäksi: 200g pappardellepastaa

kc-nyhtokauraa9

kc-nyhtokauraa8

Reseptissä mainitaan pappardellepasta, itse käytin Govinda-merkin tattari-linssinuudeleita, jotka ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Niiden keittäminen vie vain 4 minuuttia, mutta jos käytät perinteistä pastaa, laita pasta jo tekeytymään kun aloitat kastikkeen valmistuksen.

Kuori punasipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Kuullota öljytyllä pannulla pari minuuttia (itse käytän aina neitsytkookosöljyä paistamiseen). Lisää pestyt ja viipaloidut sienet, ohueksi viipaloitu valkosipulinkynsi ja rosmariini. Kuullota noin 3 minuuttia. Lisää kerma (itse käytin soijakermaa) ja anna kiehua pari minuuttia.  Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon nyhtökaura ja kokonaiset pinaatinlehdet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja tarjoa lisänä pistaasigremolataa.

kc-nyhtokauraa2

Tämä annos on aivan ihana ja veikkaan, että se uppoaa erinomaisesti kaikkiin, jotka vaan pitävät sienistä. Rosmariini, sitruuna, persilja, pistaasit.. Ah niin hyvä makucocktail! Tyydyttää salettiin perinteisen lihansyöjänkin.

Tämä ultimaattinen täydellisyys omien makunystyröitteni tyydyttämiseksi ei tosin päde kirjan kaikkiin resepteihin (se nyt lienee täys mahdottomuus, että kaikki reseptit uppoaisivat), mutta aina voi soveltaa.

kc-nyhtokauraa7

Esimerkiksi Nyhtökauraa, herneitä ja paistettua riisiä -resepti toimi itselläni parhaiten niin, että maustoin annoksen reilusti chilikastikkeella ja lisäsin  paljon korianteria ja tuoreita tomaatteja.

kc-nyhtokauraa11Mikäli olisin tyytynyt vain kirjan suosittelemaan lopputulokseen, olisi maku ollut omaan suuhuni liian mieto ja lisäksi kaipasin ruokaan enemmän tuoreutta. Joten pimppaushommiin vaan, jos resepti kaipaa mielestäsi ”sitä jotakin”.

Noin huomiona yleisellä tasolla: minusta nyhtis kaipaa aina soosin, johon se sekoitetaan. Tämä on maun aikaansaamiseksi aivan pakollista, muuten kokemus vaan on liian mieto ja mitäänsanomaton.

Kaisan kirja sisältää monia kiinnostavia reseptejä, joita en ole edes ehtinyt vielä testata. Seuraavaksi valmistan skideille uuninpeltimakaronilaatikon. Nyhtökaura-perunapihvit avokadoranskalaisten kera houkuttavat myös, samoin kuin kirjan loppuosan kaura-marjapatukat.

Ihana kirja, mainio joululahjaideakin!

Joulu tuli Kemppariin aikaisin: 3 kappaletta kyseistä kirjaa on tällä viikolla meidän arvonnassa. Mikäli et uskalla jäädä odottamaan potkiiko onni tai haluat kirjan sekä itsellesi, että lahjaksi, niin kirjaa myy verkon puolella ainakin Adlibris (23,90 €) ja Booky.fi (24,50 €), kadunvarsimyymälöissä kirjaa saa perus kirjakaupoista.

 

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Tänään just kokeiltiin ekaa kertaa tomaattiversiota pastan kanssa. Ihan ei kuitenkaan saanut vakuuttuneeksi tuossa eli taidan todella tarvita tuota kirjaa.. Mietinnässä oli kokeilla seuraavaksi tortilloiden täytteenä.

Lähinnä käy ärsyttää koko nyhtis. Vuosi sitä on hehkutettu kaikissa lehdissä ja blogeissa, pakettiakaan en ole kaupan hyllyllä nähnyt ( juu, en lähde jonottaa aamulla jonnekin paikkaan x tämän tuotteen perässä). On mennyt maku koko nyhtökaurasta ennen kuin sitä on edes maistanutkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.