Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Ekomatkailua Lapissa: tunturiin lumikengillä

Kun suomalaiset lähtevät talvisaikaan lomalle Lappiin, on aika usein kyse laskettelusta tai hiihtämisestä. Yleensä matka tehdään lentäen, omalla autolla tai autojunalla. Minulla ei ole autoa, enkä ole ollut Lapissa kuin kahdesti. Saadessani kutsun 7Fells Hostelliin ajattelin, että nyt jos koskaan on mainio idea kokeilla Lapin matkailua mahdollisimman ekologisesti.

Reissuun lähti mukaan valokuvaaja Dorit Salutskij, jonka kuvia jo saittekin ihailla reissustamme kertovassa, ekassa jutussa. Nyt vuorossa ovat elämyspostaukset, eli kaikki se, jota puuhailimme tuon hostelliviikkomme aikana.

Vaikka olenkin oppinut tykkäämään murtomaahiihdosta, halusin nyt kokeilla jotakin muuta. Kokeilimme Doritin kanssa kotkasafaria, avantouintia, lumikenkäilyä, läskipyöriä ja issikkaratsastusta lumisessa metsässä. Noina päivinä mietin, ettei työni ole pöllömpää (vaikka olinkin aivan älyttömässä flunssassa ja oikea paikka olisi ollut sängyn pohjalla).

Kaikkea kokemaamme on mahdoton änkeä yhteen postaukseen, joten tässä sarjan eka juttu. Voi ah näitä Doritin kuvia!

kc-kuer1

Jos lomabudjetti on todella tiukka, ei oikeastaan tarvitse majapaikan lisäksi hankkia muuta kuin lumikengät. Talvinen luonto on itsessään parasta ja kauneinta huvia, mutta umpimetsässä tarpominen on tavallisilla jalkineilla mahdotonta. Lumikengät helpottavat hommaa huomattavasti. Me saimme kengät lainaan 7 Fells Hostelliltamme, veikkaan, että muissakin majapaikoissa näitä on. Myös esimerkiksi urheiluliikkeet ja vastaavat vuokraavat niitä. Sportia Ylläksen henkilökunta vinkkasi meille myös liukulumikengistä, joista emme olleet kumpikaan aikaisemmin kuulleet. Niitä emme ennättäneet testaamaan, mutta mikäli olet kiinnostunut lumikenkien ja suksien yhdistelmästä, kysele Sportia Ylläksestä lisää.

kc-kuer9

kc-kuer10

kc-kuer3

Lumikengillä oli yllättävän kevyt liikkua ja silloin kun ympärillä kohoaa Kuer-tunturin kaltainen taikametsä, ei parempaa liikkumismuotoa olekaan.

Me lumikenkäilimme reissumme viimeisenä päivänä, kun flunssani alkoi jo olla siedettävän puitteissa. Olin valitettavasti koko matkamme ajan todella tukossa ja pelkäsin maanantaina, ettei hommista tule mitään. Mutta onneksi olo parani viikon mittaan ja saimme koettua kaikki suunnitellut elämykset.

kc-kuer6

kc-kuer5

kc-kuer16

kc-kuer2

kc-kuer11

kc-kuer12

kc-kuer7

Emme päässeet tunturin laelle, koska meidät yllätti äkäisen oloinen lumimyräkkä. Päästessämme tunturissa ylemmäs, nousi tuuli yllättäen, tiputtaenpuista isoja lumimöhkäleitä. Tykkylumi on raskasta, eikä sen alle kannata jäädä, joten pidimme eväshetken katkenneen puunrungon päällä ja käänsimme suunnan takaisin kotiin. Harmitti jättää tunturin valloitus kesken, mutta päätös oli viisas, koska hostellin pihaan päästessä näkyvyys oli nolla.

kc-kuer8

Lumikenkäilyyn kannattaa varautua kerrospukeutumisella, repulla ja eväillä. Hommassa tulee yllättävän kuuma, itse karsin vaatteita pariin kertaan. Termarissa kannattaa olla lämmintä juomaa ja jotain purtavaa kandee varata repun pohjalle, mikäli reissu venyy — vaikka yllättävän lumimyräkän vuoksi.

Tajusin myös, että kenkävalintani oli nerokas: huopaiset lapikkaani eivät paina juuri mitään, mutta lämmittävät silti tehokkaasti. Polviin saakka ylettyvästä varresta on hyötyä, kun tarpoo umpihangessa. Kengän kärki kaartaa lapikasmaisesti ylös, ja pysyi siksi lumikengässä kuin nakutettu. Kuvaa mulla ei Arctipseistäni ole, mutta täältä löydät fotoja.

kc-kuer15

Ensi kerralla kun menen Lappiin, saan luvan olla terve kuin pukki ja silloin omistan tuntureilla lumikenkäilyyn vuorokausia. Ihanaa hommaa!

Kuvat: Dorit Salutskij ja minä

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.