Menu

Kotimaiset kengät, made in Töysä

Vietin viime torstain 30-luvulla perustetussa jalkinetehtaassa. Töysän kenkätehdas on toiminut samoissa tiloissa ja ollut saman suvun omistuksessa firman perustamisesta lähtien ja minua odottikin aikahyppy astuessani sisään vaatimattoman tehtaan ovista. Oli hienoa ja jännittävää nähdä miltä näyttää paikassa, joka edustaa katoavaa perinnettä: eipä ole maassamme enää monta jalkinetehdasta.

kc-toysa1

Tiedätte, kuinka minulla on aina sydämessäni paikka kotimaisille toimijoille, jotka todella tekevät tuotteensa Suomessa. Torstaina tapasin melkein kaikki kuusi suutaria, jotka tekevät Töysän kengät. Yksi heistä on ollut talossa 40-vuotta. Upeita tyyppejä! Vielä 70-luvulla tehdas työllisti 60 työntekijää, nyt porukkaa on jäljellä kymmenes tästä.

kc-pirjo

kc-toysa2

kc-arctips2

kc-lestit

kc-arctips3

kc-arctips61, 3 j 5 kuva: arctips.fi

Tutustuin tehtaalla Töysän kenkätehtaan hittituotteeseen, Arctips-lapikkaiden valmistukseen. Huopalapikas syntyi muutama vuosi sitten, kun yksityishenkilö tiedusteli, josko tehdas voisi valmistaa tilaustyönä vähän erilaiset lapikkaat. Ennakkoluuloton tehtaanjohtaja Harri Mäkelä funtsi hetken ja päätti kokeilla. Syntyikin innovaatio!

Arctipsit ovat hieno esimerkki siitä, kuinka perinteinen konsepti voidaan uudistaa vanhaa kunnioittaen, jos vaan uskalletaan ajatella laatikon ulkopuolelta.

Arctips-huopikkaiden materiaali tulee Saksasta ja materiaalit ovat Ökotex 100-laatuisia, tuotteet valmistetaan kokonaan Töysässä. Meitsi sertifioi.

kc-arctips4

arctips.Alempi kuva: arctips.fi

Sain itse viime talvena lahjaksi Arctipsit ja tästä innostuneena halusin tutustua tehtaaseenkin. Opin torstaina kaikki 12-13 työvaihetta ja tein teille videon, jossa seikkailen tehtaan uumenissa. Pienten teknisten ongelmien vuoksi julkaisen sen vähän myöhemmin, pitäkää peukkuja että saan matskun ulos vihoittelevasta kamerasta…

 

kc-arctips5

Arctips 2.0

Tehtaanjohtaja Harri on syystäkin ylpeä huopalapikkaistaan ja myös niiden uudemmasta versiosta, matalista huopatanhukengistä (kuvassa), mutta kun kiinnitin huomioni tehtaan klassikkomalliin, Jatsareihin kurtistui toimarin otsa. ”Et kai sinä noista, unohda ne…” totesi hän ja oli selvästi ahdistunut, että aloin puhua ”junttikengistä” kun tarkoitus oli keskittyä huopajalkineisiin.

Meni hetken aikaa ennen kuin sain väännettyä, että miesten jalkaan suunnitellut Jatsarit ovat ihan oikeasti todella loistavat myös naisten jalassa ja että niitä kannattaisi mainostaa siellä missä Arctipsejäkin. Että kyllä naisia kiinnostaa. Jatsareita saa pienimmillään 38-kokoisina, mutta nepäs olivat minulle juuri sopivat ja tein parhaani uskotellakseni, että nämä pitäisi saada vaikka Nudgen ikkunaan. Nämä ja vaikka Sanna Hopiavuoren neule + hankamini tai jotain kreisiä R/H:lta — tai ihan vaan pillifarkut ja villapaita, toimii todella hyvin.

kc-jatsarit

Jatsarit

En suostunut poistumaan tehtaasta ilman Jatsareita. Ei minulta kyllä suostuttu ottamaan maksuakaan. Ostin niihin villapohjalliset ja ovat oikein tukevat ja hyvät kengät tuonne pikkupakkaseen. Ei luista pohja ja voi kuinka on hyvä fiilis kun tietää, keiden käsissä nämä ovat valmistuneet.

Ymmärrän hyvin, että tehdas, jossa on vuosikymmenet tehty työkenkiä, ei ehkä osata nähdä niiden ajankohtaisuutta. Nyt on kuitenkin juuri oikea aika yhdistää perinnemuotoilua moderniin pukeutumiseen ja jos Töysässä vaan hoksataan puskea oikeisiin markkinarakoihin, ennakoin Jatsareillekin uutta tulemista. Punaisia ja sinisiä versioitahan on myyty jo parina talvena Salakaupassa.

Lady_jatsari36_11

kc-nahkalapikas1Kuvat: salakauppa.fi ja arctips.fi

Töysässä valmistetaan nahasta myös perinteisen näköisiä lapikkaita, jollaisia on alkanut nähdä Helsinginkin talvessa monilla. Lapikas on oma kestosuosikkini ja omistankin kolmet. 🙂 Kelpaisivat Töysän tekeleet varmaan teillekin?

Kotimaisen designin ja työn ilosanomaa julistaakseni laitan jakoon yhdet kengät, jotka saat valita itse Arctipsin tai Töysän kenkätehtaan sivuilta. Osallistua voit perjantaihin asti laittamalla kommenttiosioon kenkä- ja väritoiveesi ja kuvailemalla valitsemaasi paria yhdellä tai kahdella sanalla.

kc-jatsarit2

Olin lähes liikuttuneessa tilassa hypätessäni päivän päätteeksi tehtaanjohtajan auton takapenkille. Koko kenkätehtaan väki Töysässä… Toivottavasti työpaikkansa on olemassa vieä toiset 80 vuotta. Onnea ja menestystä upealle perheyritykselle!

… Ja Harri usko nyt mua tässä Jatsari-asiassa!

Psst… Blogauksen kenkiä saa ainakin Design Forumista ja suoraan nettisivuilta tilaamalla. Hinnat ovat kengistä riippuen alle satasesta reiluun 200 euroon.