Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Mehua lingolla vai puristimella?

Olen viimeisen puolen vuoden ajan testannut kahta keskenään hyvin erilaista mehukonetta. Toinen on mehulinko, joka rauhallisesti puristaa kasviksista mehut vikaa tippaa myöten, ja toinen on kasvikset atomeiksi silppuava mehulinko, joka on supernopea ja tehokas. Molemmat tekevät yhtä hyvään makuista mehua, vaikka ovat laitteina tosi erilaisia.

En juo mehua päivittäin, välttämättä edes joka viikko, mutta smoothieita nautin melkein joka päivä. Kasvismehut kuitenkin tuovat vaihtelua keittiöön ja etenkin 1- ja 5-vuotiaan vitamiinibalanssi on helpoin fiksata smoothien tai mehun avulla. Tänä aamuna skidit imaisivat porkkana-omena-selleri -mehut aamupuuron kylkiäisinä.

Mehustimien maailma on laaja, joten kysyin ekana supermehustaja Tara Langelta, mikä kone on hänestä paras. Nainen suositteli Philipsiä ja kirjoitinkin kesäkuussa kokemuksia Philipsin Avance Collection HR1871 -mehulingosta. Toinen testaamani laite on aivan erilainen, Optimum 600 mehupuristin.

kc-mehulinko.nosto

Linko ja puristin ovat toimintamekanismeiltaan kuin yö ja päivä: toinen on kovaääninen ja nopea, silputen kasvikset nopeasti hienoksi ja toinen veivaa mehut irti hitaasti, kasvikset kuivaksi puristaen. Se mikä kuitenkin on kiinnostavinta, on terveysvaikutusnäkökulma: puristamalla aikaansaatu mehu on terveellisempää kuin lingottu. Ilmiö liittyy kasvisten entsyymeihin, joista osa tuhoutuu lingon metalliterien kehittäessä pyöriessään kuumuutta.

”The problem with centrifugal juicers is that the fast-spinning metal blade generates heat, which destroys some of the enzymes in the fruits and vegetables you’re juicing. The heat also oxidizes those nutrients, rendering less nutritious juice than a cold-press juicer”.

optimum_black_studio_600… Toteavat The Huffington Postin ruokatoimittajat artikkelissaan Juicer Types: The Difference Between Cold Press Juicers vs. Centrifugal Juice Extractors. Mehupuristin ei kehitä kuumuutta lingon tapaan ja siksi puristimella valmistettu kasvismehu pitää sisällään isomman määrän ravinteita.Olen myös kuullut väitettävän, että puristettu mehu säilyttää lingottua mehua paremmin ravinteet esimerkiksi jääkaapissa, jos mehua säilyttää vuorokauden tai pari.

Kesäkuussa reittaamani Philipsin linko on kovaääninen laite.  Optimum 600-puristin (kuvassa) on hiljaisempi ja rauhallisempi. On melkein meditatiivista katsoa, kun puristin hitaasti kiertää kasvikset ruuvausosan ympärille ja samalla tiputtaa yhdestä suuaukosta mehua ja työntää toisesta kuivaa kasvikuitua. Lapset tykkäävät kovasti seurata rauhallisen puristimen toimintaa siinä, missä Philips saa 1-vuotiaan itkemään (korvasuojat onneksi ovatkin keittiömme vakiovaruste, koska Vitamix).

Oheinen video havainnollistaa hyvin Optimumin käytön. Videolla näkyy selkeästi se, miten hyvän kokoinen laitteen syöttöaukko on (helpottaa toimintaa) ja kuinka mehu tulee yhdestä aukosta ja kuitu toisesta.

Sekä Philips, että Optimum 600 tekevät yhtä hyvää mehua ja molemmat vievät suunnilleen yhtä paljon tilaa keittiötasolla. Molemmissa laitteissa on iso syöttöaukko, joka nopeuttaa projektia. Kasviksia ei siis juuri tarvitse palastella ennen kuin ne työntää laitteen sisään. Se, missä Philips kuitenkin voittaa Optimumin on puhdistuksen helppous. Philipsin saa nopeasti ja helposti osiin ja huuhdeltua, mutta Optimumin kanssa puhdistus on ollut toistuvasti ongelmallista.

Ellei aamupalatilanteessa olisi kaksi pientä lasta ja aina kiire, kallistuisin Optimumin suuntaan, sillä nautin sen rauhallisesta temmosta ja tottakai ravinteiden maksimaalinen säilyttäminen kiinnostaa myös. Ilman skidejä ehtisin omistaa aikaa laitteen huolelliselle puhdistamiselle, mutta tässä elämäntilanteessa kone, jonka saa huuhtelemalla nopeasti puhtaiksi, kiilaa aikaavievemmän vaihtoehdon ohi.

Miksi Optimum on vaikea puhdistaa? Koska esimerkiksi sellerinvarsi ja monet yrtit jäävät jumittamaan laitteeseen alapuolen kuvan tapan. Aukko, josta kuitu tulee ulos on kapea ja matala, ja siksi tosi hankala puhdistaa.

kc-optimum1

Optimumissa on kyllä mukana hauska, ison hammasharjan näköinen puhistusharja, jolla saa avitettua jumittuneita kasviksia irti koneen uumenista, mutta edes jättihammasharja ei tehonnut kuvan tapauksessa ja kasviskuitua sai väkertää irti ties millä. Kone on jumittanut samalla tavalla useamman kerran ja se on hankalaa etenkin siksi, että puhdistaminen tulisi aina tehdä välittömästi käytön jälkeen, muuten kuitu jumahtaa kiinni entistä pahemmin. Aamulla en vaan ehdi omistaa varttia putsausoperaatiolle.

Optimum 600:ssa vahvuutena ovat Philipsiä hiljaisempi ääni, rauhallinen mehustustempo ja mehustusprosessin seuraamisen mahdollisuus (kiitos läpinäkyvien osien), sekä ravinteiden maksimaalinen säilyminen.

Philipsin etuna puolestaan on tehokas ja nopea mehustus, sekä osien helppo puhdistaminen.

Molemmissa on puolensa, molempia voin suositella ja jos esimerkiksi pukin konttiin mehukonetta etsit, ilahtuu lahjan saaja salettiin kummasta vaan. Optimum 600 maksaa Froothien verkkokaupassa parhaillaan 340 euroa ja Philips laite merkin omassa verkkokaupassa 199 euroa.

Näiden kahden välillä kallistun puhdistamisongelmien vuoksi Philipsin kannalle. Philipsin mehulinko voitti myös Kuningaskuluttajan testin ( TM pikatesti koneesta puolestaan täällä). Vaikka puristin ilmeisesti säilyttääkin ravinteet linkoa paremmin, ei se auta, jos koko mehu jää valmistamatta. Huomasin nimittäin, että lopetin Optimumia testatessani aamumehun valmistamisen ajanpuutteen vuoksi, koska jumittava kone ei aamurumbassa vaan ehdi kiinnostella.

Tässä nyt oli vain kaksi laitetta, sekä linkoja että puristimia on toki muitakin. Olisi kiinnostava testailla etenkin muita puristimia kuin Optimumin vehjettä. Mitä laitetta sinä suosittelisit? Ainakin Instagramin puolella vaikutti, että teillä on minua enemmän kokemusta eri puristimista. Vinkkejä otetaan vastaan! Kallista puristinta ei viitsi ostaa, ennen kuin on ihan varma siitä, mikä on paras tällaisessa kiireisessä lapsiperhearjessa.

Lisää laitevertailua löytyy esimerkiksi näistä artikkeleista:

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.