Menu

Tiedostavan odottajan vaatteet

Pyrin pitämään kotini ja arkeni mahdollisimman vapaana turhista kemikaaleista. Se pätee kaikkeen kosmetiikasta kodintekstiileihin, vaatteista leuluihin, astioihin, ruoan säilytykseen, pesuaineisiin jne. Etenkin nyt raskausaikana asioita kelailee ja selvittää luonnostaankin enemmän, kasvaahan sisälläni sentään uusi elämä. Se, mille kemikaaleille altistun odotusaikana vaikuttaa sisälläni kasvavaan lapseen ja mahdollisesti jopa siihen, mitkä ovat hänen mahdollisuutensa lisääntyä, kun sen aika koittaa. Isojen asioiden äärellä ollaan.

Veikkaan monien odottavien äitien miettivän samoja asioita ja olevan sormi suussa kaupassa, kun pitäisi tehdä valintoja.

Kosmetiikan kemikaaleista raskausaikana olen kirjoittanut Kempparissa moneen kertaan, samaten lisäaineettoman ja tuoreen luomuruoan merkityksestä. Etenkin raskausaikana on fiksua paitsi lopettaa synteettisen kosmetiikan käyttö, myös tutustua luonnonkosmetiikkaan, sillä ihan ilman kosmetiikkaa tuskin yksikään odottaja selviää  — eikä edes kannata. Esimerkiksi vatsan ja rintojen iho kaipaa säännöllistä öljyämistä (tästä lisää myöhemmin).

Ruoan osalta luomua kannattaa suosia ja pitää huoli, että saa monipuolisesti tuoretta ja värikästä. Odottaja tarvitsee toki myös hyvän monivitamiinivalmisteen.

Entä vaatetus? Yksi ongelma on toki se, että ylipäänsä löytää kivoja äitiysvaatteita, toinen on se, mitä kemikaaleja vaatteissa on. Muistanette Eevan jutun ystävästään Outista, joka kärsii kemikaaliyliherkkyydestä. Eevan koko blogaus on melko pysäyttävää asiaa, mutta erityisesti tämä kohta tekstissä vetää vakavaksi:

”Joissakin vaatekaupoissa kemikaalien käry on tällaiseen herkkään nenään niin voimakas, että voin vain kääntyä ovella. Olen huomannut, että ketjuliikkeiden lastenvaateosastolla haju on kaikista voimakkain.”

Vaatteiden kemikaalijäämistä ja -pitoisuuksista on puhuttu viimeaikoina onneksi aika näkyvästikin, viimeksi tänä keväänä Greenpeace kiinnitti ihmisten huomiota luksusmerkkien kemikaalipitoisuuksiin, että ne eivät poikkea bulkkimuodista, vaikka kuvitella saattaisi.

Mitä tulee ruokaan ja kosmetiikkaan, on meikällä homma hallussa. Vaatteiden kanssa kemikaalihommat ovat usein hankalia: valitako kivan näköinen vai haitallisista kemikaaleista vapaa vaate? Öko-Tex standardin täyttää yhä useampi tekstiilituote, mutta näitä saa kyllä hakemalla hakea. Hyvä tapa säästyä tekstiilikemikaaleilta on suosia käytettyjä ja jo moneen kertaan pestyjä vaatteita.

Nyt toista lasta odottaessani olen selvästi isomahaisempi kuin ekan kohdalla ja koska tulen olemaan tässä tilassa koko kesän, asettaa se haasteita vaatekaapin suhteen. Valitettavasti äitiysvaatemarkkinat eivät ole kovin kummoiset. En tajua, miten odottajia kohderyhmänä ei palvella paremmin, raskaana olevia kuluttajia kun todennäköisesti tulee olemaan yhtä kauan kuin on, noh, ihmisiä. Odottajat myös todennäköisesti ovat muuta kuluttajakuntaa valmiimpia maksamaan luomumateriaaleista ja kemikaalivapaista vaatteista, miksi aniharva firma tarttuu tähän mahdollisuuteen?

Naisen kiinnostus omaan ulkonäköönsä ei lopahda sen myötä, että tekee positiivisen raskaustestin ja minua ottaa nuppiin se, että valikoimaa on todella hintsusti. Sen lisäksi, että haluan inhimillisen näköisiä raskausajan vaatteita, haluan ne toki mieluusti myrkyttöminä.

kc-treenimaha

Juu ei ihan mene parhaillaan päälle perus urheilutoppi

En ole vuosiin ostanut juuri mitään esimerkiksi Hennes & Mauritzilta, mutta äitiysvaatteita olen lafkasta hankkinut.  Syy on yksinkertainen: H&M tekee ajankohtaisen näköisiä äitiyskuteita (jopa luomupuuvillasta, kuten alemman kuvan raitaneule), eikä pakota äitejä johonkin ihme mammamuottiin.

kc-hm-raitapaitaLisäksi: jos sattuu harrastamaan paljon liikuntaa kuten allekirjoittanut, on H&M lähes ainoa löytämäni kauppa, josta saan odottajille suunniteltuja luomupuuvillaisia urheilutoppeja, jotka peittävät mahan ja istuvat hyvin. Kun tuota meikäläisen mahaselfietä katsoo niin ymmärtää, että tässä kohtaa raskautta ei ole mahdollista änkeä itseään perustoppeihin.

(Pakko muuten tarkentaa, että luomupuuvillakin on kinkkinen juttu, lue postaus Uuden Mustan puolelta niin ymmärrät miksi.)

Suosin silti mielummin muita lafkoja, kuin mainittua monikansallista vaatejättiä aina kun mahdollista, sillä H&M ei todellakaan edusta niitä arvoja kuin toivoisin. Siksi olenkin taas ryhtynyt Bebesin asiakkaaksi.

Tustustuin kyseiseen kauppaan nelisen vuotta sitten, kun Islalle piti löytää BPA-vapaa tuttipullo. Moni asia on neljässä vuodessa muuttunut, muun muassa bisfenolitietoisuus — ja lainsäädäntö ko kemikaalin osalta — mutta tuolloin ei ollut kauheasti vaihtoehtoja. Bebes oli ja on kemikaalitietoisuudessa edelläkävijä ja kaupasta löytyykin paljon tuotteita tiedostaville vanhemmille.

kc-bebes.haalari

Bebesin myymä, vähän coolimpi äitiyshaalari

Bebes on odottajalle samaa kuin Sandron brunssi vegaanille: sitä tuntee olevansa taivaassa, kun koko valikoima on mahdollisuus. Koko kauppa on täynnä herkkuja hänelle, jolla maha kasvaa ja heille, joita kiinnostavat tuotteiden ekologisuus ja kemikaalinäkökulma. Kaikki Bebesin tuotteet eivät tosin ole ”kemikaalifiksuja” tai ekologisia, tarkoitan, että joukossa on myös ihan tavanomaisia tuotteita, mutta liikkeessä on paljon sellaista, jota tiedostava odottaja tarvitsee.

kc-mamaliciousItse olen molemmissa raskauksissa alkanut tukea mahaa heti sen alkaessa pömpöttää. Vatsaa tukeva alustoppi on ollut itselleni ihan must ja omistankin sellaisia useammassa värissä. Yleensä minulla on toppi vaatetuksen alla ja öisin nukun sellaisessa. Toppi tukee yöllä rintoja, jotka itselläni kasvoivat kuppikoolla heti raskauden ekalla kolmanneksella. Käyttämäni topit ovat Mamalicious-merkkisiä (kuvassa) ja Öko Tex -standardoituja ja olen ostanut kaikki kolme Bebesistä. Topit soveltuvat hyvin treenaamiseenkin.

Toinen raskauden alkumetrien hankinta oli mahatuubi, jota käytän mahan tukemiseen silloin, kun toppi ei riitä (tai kun ne ovat kaikki pesussa). Ingrid & Isabel BellaBand -tuubi on ollut kovassa käytössä, hankin senkin Bebesistä. Jostain syystä tuotetta ei näy kaupan sivuilla, mutta ”tiskin alta” sen kyllä saa.

Treenivaatteista jo lyhyesti mainitsinkin. Urheilen 3-4 kertaa viikossa ja oikeastaan mitä tulee urheilemiseen, vain toppien osalta on tullut tarvetta uusien tuotteiden hankkimiselle. Sekä mainitut Mamalicious-topit että H&M:n luomupuuvillaiset topit ja t-paidat ovat palvelleet hyvin — kunhan alla on tukevat urheiluliivit .

kc-marvellousAlaosat olen antanut olla reilusti vaan mahan alapuolella. Tosin täytyy mainita, että löysin Stockalta sattumalta Wellicious-merkkiset, 3/4 -lahkeiset treenileggarit, joista saa vyötäröosan tukemaan kätevästi mahaa (kuva täältä). Mahattomana korkean vyötäröosan voi taittaa kaksinkerroin lantiolle, mutta odottajan kannattaa nostaa osa ylös, jolloin vatsa saa tehokasta tukea treenin aikana. Nämä leggarit ovat 92% luomupuuvillaa.

Myös Bebesissä näin joitakin treenileggingsien näköisiä, joita en kuitenkaan kokeillut, näillä muutamilla jo omistamillani kun pärjään ihan hyvin.

Vastaava korkea vyötärö löytyy myös American Apparellin Cotton Spandex Jersey High-Waist -leggareista (kuvassa), joita käytän parhaillaan housujen asemesta.

kc-americanapparelMateriaali ei ole luomupuuvillaa, nämä ovat ihan tavalliset, mutta kangas on aika paksua ja leveä resori tukee mahaa superhyvin. Näissä elin ekankin raskauden ajan ja parhaillaankin ko leggingsit ovat kovassa käytössä. Mallia saa sekä yksivärisenä että kirjavana, kuten kuvassa. Ostin taannoisella Kalifornian matkalla AA:sta myös pyöräilyshortsit samanlaisella vyötäröllä. Ovat superhyvät lyhyiden kesämekkojen alla.

Parhaiksi odotusajan farkuiksi olen kokenut Bebesistä keväällä ostetut Love2Wait Superskinny -pillifarkut, joita voi käyttää myös vaikkei olisi raskaana, koska housut jäävät mahan alle. Housut ovat hyvän malliset ja näyttävät ihan normaaleilta byysoilta, mutta antavat tilaa kasvavalle keskivartalolle. Näissäkään materiaali ei ole Öko Texiä tai luomua, kannattaa pestä siis ennen käyttöä (niin kuin kaikki vaatteet).

Rintsikoiden osalta raskaus vaatii garderoobin päivitystä, jokainen tarvitsee ainakin hyvät imetysliivit. Muistan, kuinka neljä vuotta sitten tuskailin, kun en löytänyt kivan näköisiä imetysliivejä, onneksi olen nyt varautunut! Liivit meinaan kannattaa hankkia ennen skidin maailmaantuloa, ei ole ihan aikaa sovitella niitä synnytyksen jälkeen. Siinä on vähän muut jutut mielessä, kuin sovituskopeissa hikoilu. Nyt olen varautunut. Tyhmä oppii mokistaan…

Bebesissä on huomattu tämä alati puodissa ramppaava bloggaaja ja kaupassa kiinnostuttiin blogiyhteistyöstä kanssani. Sain testiin liikkeen bestseller-tuotteen, Bravado-merkkiset, saumattomat imetysliivit, joita voi hyvin käyttää jo raskausaikana. En ihmettele, että tuote on kaupan parhaiten myyvä liivimalli, se istuu meinaan kuin unelma ja tuntuu ihanalta päällä! Olisi kiva, että liivit olisivat luomumateriaalia, sitä ne eivät valitettavasti ole.

kc-boobRintaliivien kohdalla tilanne on erityisen kinkkinen: niiden jos minkä on istuttava ja tuettava hyvin ja oltava vieläpä tässä tapauksessa hyvät imettämisessä. Pelkkä luomulaatuisuus tai kemikaalittomuus ei tee istuvia liivejä, mutta voi kun se olisi itseisarvo! Kannattaakin siis muistaa, että peset aina kaikki uudet vaatteet ennen käyttöä, etenkin rintaliivit, jotka ovat ihoa vasten, jota vasten vauvasi painaa huulensa juodessaan maitoa. Tärkeä juttu.

Bebes onneksi myy myös Boob-merkkisiä alusvaatteita, jotka ovat kaikki Öko Tex -standardoituja. Kuvan Warming wool -liivit kiinnostelevat ja veikkaan, että hankin vielä nämäkin, jos ne vaan istuvat hyvin. Tiedoksi, että Boob valmistaa alusvaatteiden lisäksi myös odottajalle ja imettäjälle tarkoitettuja vaatteita, jotka niinikään ovat kaikki Öko Texiä. Bebes myy Boobin lisäksi Milker-merkkisiä vaatteita, jotka niinikään ovat Öko Tex standardoituja.*

Sain liivien lisäksi Bebesistä kokeiluun myös jotakin erittäin tarpeellista, nimittäin vatsan tukivyön. Olen ekaa kertaa kärsinyt liitoskivuista ja vyö tukee vatsaa tehokkaasti, helpottaen oloa yllättävän paljon. (Hanne kirjoitti tontillaan vastikään vatsan tukivöistä, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.)

kc-mahavyoBebes myy kuvan Anita-mahavyötä, joka on aivan mahtava tuote! Olo on vähän sama — voisin kuvitella — kuin DD-kupin omaavalla, joka saa ekaa kertaa päälle sopivat rintaliivit. Tuki tekee olosta varmemman ja liikkuminen helpottuu. Huomasin vasta vyön myötä, että olen viimeiset pari viikkoa (liitoskipujen alettua) kävellyt normaalia varovaisemmin. Nyt mahatuen ansiosta olo on taas normaali. Kivutkin ovat kadonneet

Olen koko raskausajan treenannut säännöllisesti ja huomannut, että liikunta auttaa vointiin todella paljon, mutta synnytyksen lähestyessä näköjään vyö toi apua, jota en tiennyt olevan olemassakaan.

Mitäs vielä? Odotusajan vaatetuksen osalta taisin purkaa sanaisen arkkuni kokonaan, toivottavasti postauksesta oli jollekin hyötyä! Jos on jotakin kysyttävää tai kommentoitavaa, avautukaa ihmeessä postauksen perässä.

Mainittakoon vielä, että Bebesistä saa paitsi kivoja äitiys- ja vauvatuotteita, myös muuta fiksua. Hehkutin aikaisemmin keväällä Instagramin puolella, kun bongasin kaupasta lasiseen juomapullooni Flip cap – juomakorkin. Tämä 13 euron investointi on ollut taas esimerkki siitä, miten pienillä asioilla voi olla iso merkitys. Korkin ansiosta lasipullosta juominen on esimerkiksi juoksumatolla mahdollista. Aikaisemmin meni aina vedet rinnuksille, lasisen Lifefactoryn pullon suu kun on iso, yhtä leveä kuin koko pullo. Bebes myy myös lasisia, kannellisia säilytysrasioita ruoalle, mikäli et halua säilyttää ruokaa muovipurkissa.

kc-lifefactory.cap

Taas ehti aihe ensin Instagramin puolelle 🙂

Vauvanvaatteiden osalta en joudu tekemään isoja hankintoja, meillä kun on tallessa paljon kaikkea Islan jäljiltä. Toki tekisi mieli shoppailla kaikkea suloista uudelle tulokkaalle, mutta koitan olla järkevä. Niille teistä, jotka tarvitsette uusia vaatteita pienelle, suosikaa ehdottomasti kemikaalittomia vaihtoehtoja. Mitä käytetympi vaate on, sitä vähemmän siinä on kemikaalijäämiä, sikäli kirpparihankinnat ja tutuilta saadut, jo kertaalleen käytetyt vaatteet ovat hyviä vaihoehtoja. Jos ostat uutta, katso, että tuote on luomulaatuinen ja mahdollisesti vielä Öko Tex. Bebes myy ainakin Serendipity-merkkistä luomuvaatesarjaa vauvoille.

Palaan kemikaalihommiin liittyen lastentuotteisiin jne. omassa postauksessaan. Tästä kun tuli jo kilsan mittainen. 🙂

*Miksi, oi miksi äideille tarkoitetut tuotteet ovat niin urpon nimisiä? Boob, Milker, Mamalicious, …. Aargh!