Menu

Myrkkyjä myös luksusvaatteissa

Tänään julkaistu Greenpeacen tiedote kertoo, että myös luksusbrändien lastenvaatteissa on vaarallisia kemikaaleja. Luksusta tuskin usein ostetaan sen perusteella, että se olisi turvallisempaa kemikaalinäkökulmasta, ehkä ennemmin haetaan parempaa laatua, mutta se että vaatteissa ylipäänsä on vaarallisia kemikaaleja, on yhä monille tuntematon asia. Ja kemikaalialtistusriski on kuluttajalle — myös lapsille — sama niin halpis- kuin luksusmerkkien kohdalla.

Testing Children's Clothing at Science Unit in UKKuva: greenpeace.org

Tänään julkaistussa raportissa Greenpeace International osoittaa luksusvaatemerkkien käyttävän lastenvaatteidensa valmistuksessa samoja haitallisia kemikaaleja, joita vähemmän laadukkaiksi mielletyt halpisvaatemerkit käyttävät. Kemikaaleja on löydetty esimerkiksi Louis Vuittonin ja Dolce&Gabbanan lastenvaatteista.

***

Vaatteiden korkean nonyylifenolietyksolaattipitoisuuden takia herää myös epäily, ovatko tuotemerkkien vaatteet tosiaan valmistettu Italiassa, kuten valmistajat väittävät. Nonyylifenolietoksylaatti muuttuu vedessä nonyylifenoliksi, joka on erittäin myrkyllinen hormonihäiritsijä. Sen käyttö on kielletty Euroopan unionissa.

Lähde: greenpeace.org

Kiinnostavaa, jos asia todella on niin, että alkuperämaa onkin toinen kuin väitetään. Kuluttajan on aivan mahdotonta tietää mistä rytky tulee ja usein ainoa mahdollisuus on luottaa niskalapun tietoon.

Makaan kotona kuumeessa, joten saatte nyt häikäilemättömän copy-paste -postauksen. Tiedote on siis Greenpeacen sivuilta, tässä osa siitä:

”Luksusbrändien menestys perustuu tuotteiden laadukkuudelle ja sille, että ne ovat vain harvojen ulottuvilla. Raporttimme osoittaa näiden mielikuvien olevan myrkyllistä valetta. Sama koskee myös monia tavallisia tuotemerkkejä, joita käyttävät tavalliset kuluttajat – haitalliset kemikaalit vaikuttavat jokaiseen meistä. Vaatebrändien täytyy varmistaa, ettei niiden tuotantoketjuun kuulu näiden kemikaalien käyttö.”

Raporttia varten testattiin 27 tuotetta kahdeksalta luksusvaatemerkiltä. Tuotteista kuusitoista sisälsi yhtä tai useampaa seuraavista kemikaaleista: nonyylifenolietyksolaatit (NPEt), ftalaatit, per- tai polyfluoratut kemikaalit (PFC) ja antimoni. Suurimmat NPE-pitoisuudet löytyivät Louis Vuittonin valmistamista ballerinatossuista ja suurimmat PFC-arvot Versacen takista [3]. Osan kemikaaleista tiedetään luontoon vapautuessaan kerääntyvän vesistöihin ja aiheuttavan hormonitoiminnan häiriintymistä.

“Luksusvaatemerkkejä ihaillaan muodin edelläkävijöinä. Niiden on aika elää tämän maineen mukaisesti johtamalla vaateteollisuus myrkyttömään vallankumoukseen. Esimerkiksi Valentino ja Burberry ovat jo sitoutuneet myrkyttömyyteen koko tuotantoketjussaan ja osoittaneet, ettei kauniin muodin tarvitse koitua maapallon kohtaloksi. Mitä myrkkyriippuvaiset Versace, Louis Vuitton, Dior tai Dolce ja Gabbana enää odottavat”, Campione kysyy.

Lainauksissa olevat pätkät ovat siis kyseisen muotiprojektin vetäjän, Greenpeace Italian Chiara Campionen suusta.

Nyt sinä voit vaikuttaa: vaadi luksusbrändejä lopettamaan myrkyllisten kemikaalien käyttö. Voit tehdä sen täällä.