Menu

Kempparin joululahjatärpit

Enää viikko jouluun. Elän yhtä vuoden kohokohdistani, joulun odotus on minulle yhä yhtä jännää kuin lapsena. Skidinä jännitin lahjoja ja joulupukin kohtaamista, nyt odotan hetkeä, jolloin koti on siivottu, porukka istuu puurolautastensa ääressä ja joku saa mantelin. Sitä kun voi vaan nautiskella lapsen riemusta, kuusen tuoksusta ja olla hetken irti töistä. Joulu on taianomaista aikaa ja se liittyy minun kohdallani lapsuuden perinteisiin, joita tykkään vaalia.

Jouluun liittyy myös väistämättä kuluttaminen. Melkein jokainen aikuinen ostaa jollekin jotakin lahjaksi ja moni myös stressaa aiheesta. Onneksi on olemassa useita hyviä eettisiä ja aineettomia lahjojakin, mutta vaikka satsaisi tavaraan, voi sekin olla jotakin tarpeellista. Tässä blogauksessa pari vinkkiä siitä, mitä tiedostava lahjan antaja voi laittaa pakettiin. Blogauksen lopusta löytyy myös aineettomia lahjaideoita.

kc-hunajapähkinat

Annan itse mielelläni syötäviä lahjoja. Itse tehty kaardemummamysli, purkillinen ruispipareita, tai viime jouluna tehtailemani hunaja-chili-valkosipuli -pähkinät (kuvassa) — täydellisiä joululahjoja, kun vain pakkaa nätisti. Kauniita purkkeja saa kirpparilta, mutta jos tarvitsee jotakin tiettyä, löytää kannellisia lasiastioita helposti kaupoista uutenakin.

1450909_648952295127696_146308287_n

kuvaYlempi kuva: Goodion FB-ryhmä

Jos ajattelet lahjan saajalle suklaata, on Hertooniemessä valmistettu Goodion raakasuklaa ihan parasta A-luokkaa. Mádaran Pihlajavoidelanseerauksen yhteyteen valmistettua Pihlaja-suklaata ei varsinaisesti myydä, mutta hyvällä tuurilla siihen voi törmätä jossakin… Mutta sekä Goodion Smooth, että uusin Velvet-suklaa, ovat silkkaa luksusta suklaan muodossa. Lahjaksi yksi levy on ehkä vähän pieni, mutta jos ostat pari levyä ja kylkeen vaikka jotakin hyvää teetä, on paketti jo aika kiva! Itse olen tällä hetkellä Pukka-nimisten teelaatujen suurkuluttaja, mutta onhan noita vaikka mitä. Sekä Goodiota että Pukkaa myyvät ekokaupat.

Hyvä joululahjaidea voisi myös olla vaikka brunssilahjakortti (tsekkaa ideoita brunssipaikoista Brunssipartion sivuilta) tai vaikka raakaruokakurssi. Ainakin Keittiökameleontin Outi Rinne vetää tietääkseni sellaisia.

Luonnonkosmetiikka on mielestäni aina hyvä lahjaidea, mutta sitä ei kannata ostaa tietämättä mihin satsaa. Laajin lahjapakettipotentiaalinen luonnonkosmetiikkavalikoima kera osaavan palvelun löytyy Uudenmaankadun Joliesta. En taida ehtiä tehdä postausta kosmetiikkatuotevinkeistä ennen joulua, mutta Jolien mimmit tietävät kyllä mikä toimii.

kc-kosmetiikkakc-kure1

Omia meikkisuosikkejani ovat esimerkiksi Zuiin tuotteet: käytän sarjan poskipunaa ja puuteria päivittäin. Hyvä pikkulahjaidea ovat myös Kuren kynsilakat. Annoin juuri ystävälle Kuren uutuussävyä ja saaja ilahtui kovasti. Kynsilakka ei ole kallis investointi, mutta silti vähän juhlava. Kurea myyvät paitsi mainittu Nudge ja Jolie, myös työhuoneellani Liinun´n-nimistä ekohoitolaansa pitävä Karoliina — jolta muuten voi ostaa joulupaketiin vaikka lahjakortin. En panisi pahitteeksi, jos minua muistettaisiin vaikka kasvohoitolahjakortilla tai kokovartalohieronnalla

kc-dd-stocka

Ja jos nyt yhtä voidetta suosittelen, niin tietenkin Madaralle suunnittelemaani Pihlajavoidetta. Lahjaideaksi se on loistava siksi, että tuote sopii koko vartalolle, ja lahjan saaja voi käyttää sitä kaikkialla kasvoista jalkapohjiin. Moni atoopikko on meilannut, että voide toimii myös atooppisella iholla. Saa ainakin ekokaupoista, Sokoksilta, Emotioneista ja Stockmannilta. Parhaillaan ainakin Sokoksilla on myynnissä myös Mádaran joulupaketti, jossa DD-voiteen lisäksi on sarjan vartalo- ja kasvosaippuat.

Lisää ideoita luonnonkosmetiikkalahjavinkeiksi saat tsekkaamalla blogini kosmetiikka-aiheiset postaukset.

Musta_02_PinjacoladaSaana-ja-Olli-Maailman-synty-15

Kuvat: ylempi Pinja Rouger / pinjacolada.com, alempi saanajaolli.com

Tiskiharjassa ei ehkä ensiajattelemalta ole joululahjapotentiaalia, mutta ylijäämämuovista valmistettu Musta 5101 ja ekologinen käsitiskiaineensa ovat niin stailikas kaksikko, että jos kylkeen hankkii vielä kauniin pellavaliinan, on lahja minusta oikein jees. Pellavaliinoista kuneimpia valmistavat mielestäni Saana ja Olli.

Musta 5101 -harjaan olen itse törmännyt muistaakseni Pinossa, netissä myy ainakin nettikauppa Kokou. Saana ja Ollin jälleenmyyjät löydät täältä. Ihania pellavaliinoja ja muuta käytännöllistä tekee muuten myös Kierti, jolla on sivuillaan nettikauppakin. Näitä tuotteita saa kivijalassa ainakin Ekolosta. Myös joulumarkkinoita kannattaa kierrellä pellava-asioiden ja vaikka puisten tiskiharjojen bongaamista ajatellen. Minä ostin joulumarkkinoilta vihdoinkin satsin puulusikoita (ja palloja kuuseen).

joululahjat

kc-villikset

Villasukat ovat oma suosikkijoululahjani. Tarvitsen niitä ympäri vuoden: kotona jalassani on aina villasukat ja reissaaminen (junassa tai lentokoneessa pitkään istuminen) on aina mukavampaa, kun voi odottaa määränpäähänsä saapumista villikset jalassa. Kuvan läjän hankin tänään lahjahommia varten Malmin kutojamummolta. Tuli kuulkaas hyvä mieli mummolle ja mulle!

Jos haluaa satsata lahjaan enemmän, on laadukas ja kestävä laukku hyvä idea. Törmäsin vasta Nudgessa uuteen, kotimaiseen laukkumerkkiin: Kasperi-nimeä kantava laukkumallisto suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, materliaalina on kasviparkittu nahka ja laukkujen muotoilu on hurmaava! Käytännöllisiä, tilavia, ergonomisia. Upeita. Suunniteltu pyöräilijää ajatellen.

bag_shoulder_small_pic_4

kasperi_front_08

bag_shoulder_small_pic_5Kuvat: kasperi.net

Myös Barcelonassa vaikuttava suomalaisbrändi Väska kannattaa noteerata, ihan mahtavia tuotteita! Niitä saa Kasperin tapaan ainakin Nudgesta parhaillaan (Väskasta lisää tammikuun puolella). Laukuista puheenollen: Lumi on yksi omista suosikkimerkeistäni ja brändiltä löytyy paljon eri hintaisia tuotteita, pienistä kukkaroista isoihin laukkuihin. Kuvan oranssin Nelli Satchel -laukun sain Lumin Brunolta syksyllä Pihlajavoidetuubia vastaan. Teimme mielestäni aika hyvät vaihtarit. 😉

kc-lumi

Myös Suomessa vaikuttava espanjalaistaustainen MoiMoi tekee ihania laukkuja ja MoiMoihin voi todennäköisesti törmätä Helsingin design-joulumyyjäisissä.

Mitä tulee muotiin ja designiin noin laajemmin, kannattaa käydä jo mainitussa Nudgessa, jossa oli ihan hillitön valikoima kaikkea lahjaksi sopivaa. Ostin esimerkiksi itselleni kotimaisen Sanna Hopiavuoren villapaidan, jota en aijo riisua ehkä ikinä. Paljon muutakin mahtavaa Nudgesta löytyy. Myös Urban Story ja Sofinah myyvät eettistä ja ekologista muotia ja designia. Ovvnista löytyy kotimaisten pikkumerkkien tuotteita ja monista joulumyyjäisistä samaten. (Näitä saa vinkata mielellään lisää blogauksen perään!)

Globe Hopen liikkeestä löytyy lahjoja kierrätystä arvostavalle ja Arelalizzan kashmirhuivit ovat loistolahja naiselle kuin naiselle. Sain vastikään oranssin kashmirhuivin (kuvassa), joka on ehkä lämpimin koskaan omistamani asia. Kuvan takki on Globe Hopen Koskela, markkinoiden kauneimpia parkatakkeja sanoisin. (Huivi ja takki on saatu blogin kutta).

kc-arelalizza

Vinkiksi myös tähän kohtaan tekstiä — designista kun puhutaan —, että kotimainen korudesign on myös loistava lahjaidea. Ylempänä postauksessa oleva kosmetiikkakuva pitää sisällään Aarikan Muskotti-kaulakorun, joka on täysin suomalaista tekoa. Aarikan korut kootaan Suomessa, se on aika harvinaista nykyään. Erika puolestaan valmistaa koruja ja vaatteita käyttämällä käytettyä nahkaa ja maalaamalla sitä. Ihan uskomattoman upeita juttuja! Tutustu Erikan töihin täällä.

Lehden tilaaminen on lahjaideana mainio siksi, että lahja voi kestää vaikka koko vuoden (riippuen tietenkin tilauksen kestosta). Olen itse tilannut siskolleni joskus viikonloppuhesarin ja äidilleni Kotilääkäriä, jonka kolumnistina toimin. Tänä vuonna paras lahjalehti on Huili.

huili_2-2013Kuva: huili.fi

Huili on lehti, joka todennäköisesti kiinnostaa ketä tahansa, jota kiinnostavat Kempparinkin teemat. Huili on ihan loistava joululahja siksi, että se tehdään kotimiaisin voimin, tärkeistä aiheista, hyvällä esteettisellä silmällä ja maalaisjärjellä, analyyttisellä ja kriittisellä otteella laadusta tinkimättä. Lehden sivut ovat uusiopaperia ja käytetyt värit kasvivärejä. Ihan loistava julkaisu ja edullinen joululahja, vuositilaus maksaa 35 euroa. Suosittelen lämpimästi!

Leffaliput, kuntosalikortti, risteilylahjakortti tai viikonloppu kylpylässä jne. Hyviä ideoita kaikki! Aina ei lahjan ole pakko olla jotakin fyysistä, elämys tai palvelu ovat lahjoina tätä päivää ja monien toivelistojen kärjessä. Hyvä lahjakortti voisi olla vaikka käynti huippukampaajalla!

Erilaisia hyvää tekeviä lahjavaihtoehtoja on joka joulu yhä enemmän. Kepan sivuille on kerätty monien eri toimijoiden eettisiä joululahjaideoita: moskiittoverkkoja, ruokapaketteja ja vaikka syntymätodistus afrikkalaiselle lapselle. Voiko tärkeämpiä lahjoja kukaan saada? Käymäläseura Huussi puolestaan antaa mahdollisuuden huussikummiuteen tai vaikka koulun käymälän rakentamiseen. Planin kautta voi antaa lapsille esimerkiksi koulukirjoja ja Unicefin kautta talvivaatepaketin tai rokotteita.

Näyttökuva 2013-12-16 kohteessa 22.58.23

Talvivaatepaketti lapselle, joka on kylmissään. Paketista löytyvät mm. haalari, kengät, hanskat, pipo, kaulaliina, sukat ja pyjama. Voit ostaa sen tästä.

Myös supertaifuunin uhrit tarvitsevat yhä apua, bloggaajat ovat keränneet jo yli 4000 euroa, mutta lisää kaivataan. Voit lahjoittaa vaikka tekstarilla täällä.

Luonnonperintösäätiön kautta voi antaa lahjaksi palan ikimetsää ja WWF:n joululahjavaihtoehtoja ovat saimaannorpan, lumileopardin ja Itämeren suojelu.

Hienoja tahoja on vaikka kuinka, tässä nyt vain muutama.

EIKÄ KANNATA UNOHTAA KIRPPUTOREJA! Kirppareilta löytyy vaikka mitä lahjaksi kelpaavaa, esimerkiksi upeita astioita.