Menu

Jouluinen kaardemummamysli

Muistatteko kun hiljattain oivalsin, että voisin ehkä laventaa mausteiden käyttöä? Kun aina jumitan niissä samoissa. Että välttämättä ei tarvitse vaihtaa raaka-aineita, jos ruoka kyllästyttää, vaan että ihan vaan jos koittaisi olla vähän innovatiivisempi maustevalinnoissaan— tai edes vähemmän rutiineihinsa jämähtänyt.

Parhaillaan menossa on mausteiden testailuporojekti myslin osalta. Teen mysliä vähintään kerran kuussa, usein siinä on kuivattua omenaa, jotakin kuivattuja marjoja ja saksanpähkinää kuten omenamyslireseptissäni.

Testasin eilen versiota, johon lisäsin uuniin menevään myslipohjaan kurpitsansiemeniä ja myös saksanpähkinät paahdoin vaihteeksi uunissa, yleensä kun laitan ne mysliin vasta uunittamisen jälkeen. Lisäksi käytin kanelin lisäksi kaardemummaa ja vaniljajauhetta (siis sellaista mustaa, aitoa vaniljaa, ei mitään vaniljasokereita!). Jouluinen mysli syntyy siis helposti tuttuun pohjaan, mausteita lisäämällä. Pakko mainita, että myös inkiväärijauhe sopii mysliin loistavasti! Mulla ei vaan sattunut olemaan sitä kaapissa, mutta olisin heittänyt sekaan, jos sitä olisi ollut käsillä…

kc-maustemysli

Itse tehty mysli on loistava joululahjakin. Hanki kirpparilta erilaisia lasipurkkeja ja täytä ne myslillä, tee kivat etiketit ja kääräise ympärille kaunis naru.

Mikäli haluat tehdä gluteenittoman version tästä, löytyy kempparista tattarimyslin resepti.