Menu

Ei niin makeat = oi niin herkulliset ruispiparit

Minun piti jakaa tämä resepti kanssanne jo ennen joulua, koska tarkoitukseni oli valmistaa piparit ajoissa, eikä viimeisenä yönä ennen aattoa. Koska reseptiä ei kuulunut, arvannette kuinka kävi… Mutta hei: kuka sanoo, ettei ruispipareita muka voi leipoa tammikuussa? Ja onhan se joulu tänä vuonnakin. Laita respeti muistiin!

Ruispiparit (noin 90-100 kpl)

  • 150 g voita
  • 1,5 dl sokeria (inkkarisokeri käy myös!)
  • 1 dl siirappia
  • 3 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1/2 tl maustepippuria
  • 2 kananmunaa
  • 5,5 dl ruisjauhoja
  • 1,5 tl soodaa

1) Kiehauta kattilassa kaikki reseptin ainekset kananmunia, ruisjauhoja ja soodaa lukuunottamatta.

2) Lisää munat kevyesti vatkaten ja sen jälkeen jauhot, joihin on sekoitettu sooda.

3) Anna taikinan maustua jääkaapissa 10-12 tuntia.

4) Paista piparit 175 asteessa noin 10 minuutin ajan.

HUOM! Jos et ehdi odottaa taikinan tekeytymistä12 tuntia TAI unohdat tehdä piparit ajoissa, ei hätää.

Minä nimittäin tein ruispiparit viime tingassa ja hyvällä menestyksellä. Heitin taikinan tunniksi pakkaseen, josta siirsin sen jääkaappiin, josta otin klöntti kerrallaan taikinaa käyttöön. Onnistui oikein hyvin. Taikinaa ei siis ole pakko valmistaa vuorokautta etukäteen.

Ruisjauhoja kannattaa heittää leivonta-alustalle reilusti, sillä ruistaikina tarttuu helposti kiinni pöydän pintaan.

Ruispiparit hajoavat herkemmin kuin vehnäiset, joten käsittele varoen. Piparit eivät ole niin makeita kuin vehnävastaavat, mutta minusta mainioita juuri siksi! Omaan suuhuni ne ovat superherkkuja esimerkiksi juustojen kanssa. Tämä mairea hymy tosin taisi tallentua kameraan suklaakonvehtiövereiden jälkeen…

Anoppi valmisti muuten joulupöytäämme omat piparinsa tällä samalla reseptillä, mutta käytti tavanomaisen sokerin sijaan intiaanisokeria. Nekin maistuivat hyviltä, olivat vähän vähemmän makeita kuin omani. Mietin itse myös hunajan käyttämistä sokerin tilalla, mutta en ole sitä vielä testannut.

Ai hitsi, alkoipas tehdä mieli ruispiparia ja lampaanmaitojuustoa. Ja jääkaapissa on muistaakseni vielä viikunahillon jämätkin…