Menu

Luomumessutuliaisia: 3 x chilisoosi

Piipahdin perjantaina Messukeskuksessa Lähi- ja luomumessuilla. Yllätyin messualueen pienuudesta, mutta onneksi laatu korvasi määrän.

Paikalla oli monia tuttuja, joista olen kirjoittanut aikaisemmin: Ullan pakari (suosikkiruisleipäni), Lapin marja (ne suloiset marjamehut), Chipstersin luomulastut, ruokakassi Middag, Biokia (kuivatut marjat, joita saa myös tummaan suklaaseen dipattuna, aah!), lastenruokamerkki Berrypicker (joiden pöperö on taloudessamme asuvan 2-vuotiaan lempiruokalistalla top kolmoessa), sekä Riihipuodin puurohiutaleet ja -jauhot, joista erityisesti on kehuttava ruismannaa: aivan älyttömän hyvää.

Löysin kuitenkin yllättävän paljon uutta, ja tulostettuani messulöydöt blogaukseksi, päätin jakaa homman osiin. Ette millään olisi jaksaneet lukea koko raporttia kerralla. Otetaanpa siksi ekana soosit. Kolme suosikkibongaustani kun olivat kaikki kastikkeita, joissa on chiliä.

JusThai — thairuokaa suomalaisista raaka-aineista

Tämä konsepti on mielestäni ihan hitti! Pohjoinen kansamme valuu massoittain joka talvi Thaimaahan, jossa monia ihastuttaa erityisesti ruoka. Suomeen kotiutunut Akraya Salomaa (Taan) on kehittänyt mm. herkullisia thai-kastikkeita, joiden kaikki raaka-aineet on kasvatettu Suomessa. Korianteri, chili, sipuli, paprika… suomalaista kaikki, mutta makumaailma on juuri sitä, mitä moni kaipaa lomareissun jälkeen. Sokeriahan näissä on aika paljon, mutta niin thaisafkassa usein on.

kc-justhai

kc-akraya

Akrayan tausta on Bangkokissa ravintola-alalla ja Suomessa tuntui kuulemma luontevalta alkaa kommunikoida ihmisten kanssa ruoan kautta, kun yhteistä kieltä ei ollut. Akrayan esimerkki on loistava ja pitää toivoa, että useampikin Suomeen päätynyt ulkomaalainen tekisi saman, sillä voi kuinka mahtavia makumaailmoja saisimmekaan kokea! Usein mietin Ravintolapäivänä, että mikseivät nämä ihmiset perusta oikeita ravintoloita? Sen verran upeita sörsseleitä saa silloin maistaa — etenkin monia etnisiä keittiöitä.

Akrayalla ei ole ravintolaa, mutta monia mainioita tuotteita, joiden raaka-aineet tulevat suomesta. Lisäksi tuotteet ovat lisäaineettomia. Messuvieraista osa oli kuulemma harmistellut sitä, että kuvan kastikkeet säilyvät avattuna vain kaksi viikkoa. Mutta sitä se on, kun ei käytetä keinotekoisia säilöntäaineita. Tällainen soosikin on ruokaa, ei vaan jotain jääkaapin täytettä, jota voi säilytellä siellä kuukausia.

Toivotaan, että mahdollisimman moni kauppaketju nappaa JusThai-tuotteet valikoimiinsa. Sarjaan kuuluu myös ruoka-annoksia, joita myy ainakin Eat & Joy Maatilatori (kuvia löydät FB-ryhmästä).

Vihreä härkä – tulinen härkäpapusoosi

Paulähteen vihannestilan innovaatio on ihan must jokaisen ekokaupan valikoimiin. Vihdoinkin nopea ja herkullinen tuote härkäpavuista! Kuvasin soosin juuresten kyljessä.

kc-vihreähärkä1

Vihreä härkä -härkäpapusoosi on vähän kuin pestoa, mutta tulista ja ruokaisampaa. Tuote sisältää härkäpapujen lisäksi chiliä, valkosipulia, parmesaania, basilikaa, korianteria… Aivan superhyvää ja mainio tulevaan grillikauteen. Siinä missä JusThai-soosit sopivat salaatin sekaan, täytyy tätä käyttää varovaisemmin. Tämä ei ole niinkään kastike, vaan lisuke. Oikein mainio sellainen!

Paulähteen nettisivuilla ei ole tietoa jälleenmyyjistä, mutta toivotaan, että kaupat ja etenkin ekokaupat hoksaavat tämän hienouden valikoimiinsa. Täällä on maisteltu kolmen aikuisen voimin ja kaikilta tuli peukku.

Tannisen Chilinen – chilisoosit

Itselleni Tanniset on tuttu lafka lapsuuteni mökkireissuilta, jolloin aina pysähdyimme ostamaan Tannisten pikkuleipiä. Mies niiden takana on kehittänyt myös chilituotteet, jotka vievät kielen aivan mennessään. Kuulemma Pirkanmaalla Tannisen Chilinen on marketeissa tuttu näky.

kc-tanninen

Ostin mukaan useampaa versiota, joista Savustettu valkosipulihilloke oli ehdottomasti paras. Se kuulemma oli kehitetty vain messumyyntiin ja voi vain toivoa, että soosi päätyy myös kaupan hyllyyn, sillä enpäs kyllä ole Suomessa näin hyvää chilikastiketta maistanut koskaan! Huomasin messuilla, että kyseinen tuote oli saanut aikaan pienen hypen, sen verran uskomaton makumaailma pieneen purkkiin kätkeytyi.

Tannisen Chilinen -tuotteita saa monista kaupoista, jälleenmyyjät löydät täältä.

Lisää messubongauksia luvassa huomenna, tähän loppuun on pakko laittaa vielä — sooseista kun postauksessa on kyse — FB-ryhmässäkin puhuttanut kuva. Misä Slush-ständi teki Lähi- ja luomumessuosastolla?!

kc-slush

Ei tosin ollut Slush ainoa messukummajainen; myös espanjalaiset marjat ihmetyttivät meikäläistä, samoin italialaiset juustot, jotka eivät olleet luomulaatuisia. Messujärjestäjillä on vastuu siitä, että kuluttajat saavat sitä mitä luvataan ja tässä kohtaa on kyllä järjestäjien päässä mennyt homma pieleen. Olisin lievästi käärmeissäni, jos esimerkiksi luonnonkosmetiikkamessuilla, luonnonkosmetiikkaa myyvän firmani viereen olisi parkkeerattu yritys, joka myy aivan tavanomaista kosmetiikkaa. Jos tähän kohtaan nyt esimerkkiä kaipaa… Slush oli lähinnä vitsi, ei tainnut kauppa kannattaa. 🙂

Onneksi oli paljon oikeasti kiinnostavaa lähi- ja luomunähtävää. Lisää huomenna!