Menu

Ruisskagen ja uusi suosikkileipä

Sitä kuvittelisi, että kun raaka-aineina ovat vain vesi, ruis ja suola, ei lopputulos voi olla kovin kummoinen. Etenkään ei kuvittelisi, että eri ruisleivillä, joissa on käytetty kaikissa kolmea edellämainittua raaka-ainetta, olisi keskenään kovin isoa eroa. Mutta onpas vaan! Bongasin uuden suosikkileipäni viikonlopun Ruokamessuilta ja voi hyvänen aika, että olen menettänyt sydämeni kuvan reikäleivälle.

 Kuva: syvätty valmistajan sivuilla olevasta kuvasta

Olen tähän saakka luottanut aina Salosen ruisleipään ja harvoin ostanut mitään muuta. Nytpä sille on kuitenkin todistetusti olemassa hyvä kilpailija: Ullan Pakarin ruisleipä.

Rakenne on pinnalta — tarkemmin ulkoreunasta — rapsakka ja sisältä pehmeä. Leipä on tosi ohut siinä missä Salonen on paksumpaa. Tämä on siis vähän ”kevyempää” sikäli, että leipäpalaa syödessä saa paljon pinta-alaa, mutta vähemmän paksuutta. Diggaan yleensäkin enemmän täytteistä kuin itse leivästä, joten siksikin ohuempi on kivempi. Tosin Ullan Pakarin ruistekele on kyllä niin herkkua, että vetelin puoli leipää vaan voin kera. Tätä pureksiessa oli perjantai-iltana kyllä tippa linssissä.

Itse nautin ruisleivän yleensä joko voin kera tai avokadon ja tomaatin kanssa. Viikonloppuna totesin, että toast skagenkin onnistuu ruipparilla ja maistuu itse asiassa paremmalta kuin perinteiseen valkoiseen leipään tehtynä.

Väänsin skagen-soosin eräisiin Ruotsi-teemaisiin illanistujaisiin yksinkertaisesti miksaamalla majoneesia, katkarapuja, tilliä ja kananmunaa. Sitä ruisleivälle, päälle vähän mätiä jos hotsittaa, sitruunan mehua ja huiviin. Niin hyvää, että elin kaksi päivää pelkillä ruisskageneilla.

Kuva: mindo.fi

Kuvia omista tekeleistäni ei ole, mutta onneksi netti tarjosi kuvamateriaalia. Ruisskageneista tulee ehdottomasti osa seuraavaa brunssia, jonka fiksaamme. Helppoa, herkkua ja sisältää majoneesia. 😀

Vielä Ullan Pakarista… Paras puoli heti maun jälkeen Ullan Pakarin ruisleivässä on myös se, että tätä nimenomaista lättyä saa lähi-Prismastani. Ainakin jälleenmyyntipaikkalistauksen mukaan. Ei siis tarvitse alkaa hakea leipäänsä kaukaa. Voi iloa!

Psst… Löysin messuilta myös muita kiinnostavia elintarvikkeita, niistä lisää myöhemmin!