Menu

Voita SunSpeltin koko spelttituotevalikoima!

Spelttiä eli alkuvehnää saa nykyään tavallisista ruokakaupoista, mutta kuinka monia erilaisia spelttituotteita olet itse käyttänyt? Tiedätkö edes oikeastaan, mitä speltti on?

Speltti on vehnänsukuinen jalostamaton vilja noin 10 000 vuoden takaa, joka on säilyttänyt alkuperäisen koostumuksensa näihin päiviin saakka. Vilja sisältää runsaasti B-vitamiineja (tärkeitä aineenvaihdunnalle ja hermoston toiminnalle) ja speltistä löytyvät kaikki kehon tarvitsemat aminohapot (13–18 % on hyvälaatuista proteiinia).

Juttelin kotimaisen SunSpeltin perustajan, Kari Kaipaisen kanssa siitä, kuinka olen itse ollut havaitsevinani, että vatsa ei reagoi alkuvehnään yhtä ärtsysti kuin tavalliseen vehnään. Kuulemma monet muutkin ovat huomanneet saman (tästä aiheesta jatkan myöhemmin blogissa). SunSpeltin sivuilla todetaan: ”… Koska speltti parantaa aineenvaihduntaa, se sopii erityisen hyvin vatsa- ja suolisto-ongelmista kärsiville. Jopa jotkut vilja-allergiset pystyvät nauttimaan speltistä. Speltti sulaa elimistössä hyvin ja imeytyy helposti. Speltin kuiturakenne aktivoi vatsan ja suoliston toimintaa puhdistaen elimistöä kuona-aineista. Koska elimistö saa speltin ravintoaineet tasaisesti käyttöönsä, verensokeri pysyy tasaisena ja näläntunne pitkään poissa. Speltti hillitsee myös makeannälkää. Olotila pysyy pidempään vireänä ja aktiivisena. Tämän vuoksi speltti sopii hyvin myös diabeetikoille ja painonhallinnan kanssa kamppaileville”.

Speltti on ympäristönäkökulmastakin katsottuna oiva raaka-aine: se menestyy ilman lannoitusta karuillakin maaperillä ja sen kasvualue ulottuu Suomessa vehnää korkeammalle, Oulun seudulle asti. Spelttivehnän väitetään myös kestävän paremmin tuholaisia kuin vehnän, siksi se sopii paremmin luomuviljelyyn. Parhaiten speltti viihtyy vähäravinteisilla rinnemailla ja siksi speltin viljely onkin hyväksi luonnolle; kun lannoitusta ei tarvita, säästetään ympäristöä.

Itse arvostan sitä, että kaikki SunSpeltin alkuvilja on kotimista ja luomulaatuista. Firman valikoimiin kuuluu yli 20 erilaista tuotetta: myllytuotteet(jauhot, hiutale, rouhe ja täysjyvämanna), pastat, näkkileivät, kuitulisät ja lakut(lakupatukka ja lakupala).  SunSpeltin spelttilaku on ihan parasta, suosittelen maistamaan! Laku ei ole ällömakeaa, mutta ihan sairaan hyvää. Lisäksi tykkään täysjyvämannasta ja näkkäristä — jos nyt pitää luetella omia suosikkeja. Kaikki tuotteet ovat luomulaatuisia, kotimaisia ja lisäaineettomia.

Tämän viikon arpana on hillitön satsi spelttituotteita. Kari kysyi, että mitä mun lukijoille kannattaisi arpoa ja heitin vastaukseksi, että kaikkea. Niinpä kolme teistä voittaa SunSpeltin koko spelttituotevalikoiman! Arvomme kaksi voittajaa täällä blogissa ja yhdenFB-sivulla. Kyseessä ovat siis kaikki spelttituotteet, jotka näkyvät SunSpeltin sivuilla  (näkkärit, pastat, manna, hiutaleet, risotto, jauhot, lakut, kuitulisät ja kvinoa) ja näitä paketteja arvotaan kolme. Tuotepaketin mukana tulee lisäksi Speltillä luonnollisesti parempaa -reseptikirja, jossa on suomalaisten keittiömestareiden spelttireseptejä. Mukana mm. Maija Silvennoinen, Kira Åkerström, Teresa Välimäki, Sasu Laukkonen, Heikki Ahopelto ja Arto Rastas. Koko paketin arvo on n. 90 €.

Kerro kommenttiosiossa, mikä SunSpeltin spelttituote kiinnostaa sinua eniten ja miksi? Miten sitä käyttäisit? Arvonta on käynnissä 5.marraskuuta klo 23:00 saakka.

Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja nimimerkit julkaistaan myös Kemikaalicocktailin Facebook-ryhmässä.

Onnea skabaan!

88 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Spelttinäkkäri ja -manna humpsahtivat heti ostoslistalle. Olipa mielenkiintoista lukea speltistä enemmän, vaikka nimi olikin jo silmäkulmassa vilahtanut.

Spelttinäkkäri on mielenkiintoisin, koska se olis helppo käyttää ja hyvää vaihtelua perusnäkkäriin.

Spelttipasta, pastaruokien ystävänä.

näkkäri <3

Spelttinäkkäri Täysjyvä, koska näkkäri vaan on niin hyvää! Käyttäisin aina kun näkkärinhimo iskee.

Spelttimanna vei pari päivää sitten kielen mennessään! Myös spelttipastan kokeilu kiinnostaa; tykkään koota erilaisia vegaani”kastikkeita”, joissa on sitten maissi- tai kikhernepasta lisukkeena. Tää vois tuoda paljon hyvää ruoanlaittoon 🙂

Laku!
Oisi kiva kokeilla sopisiko nuo lakut itselle ja jauhoista sun muista voisi leipoa sitten miehelle kaikkea mahdollista 🙂 <3

Kuitulisä mustikka ja tyrni.

Speltti manna kiinnostaa eniten ja tekisin siitä ihan ekana puuroa! Lapsena ja vähän isompanakin oli mummolassa aina aamiaisena mannapuuroa. Yhä edelleen lempparini kaikista puuroista.

Lakut kun elimistöni ei kestä lisäaine/vehnähöttökarkkeja, jopa Panda lakuista tulee vain äärimmäisen huono ja ällöttävä olo. Haluaisi silti silloin tällöin herkutella ja nämä vaikuttavat lupaavilta, spelttiä en olekaan vielä kokeillut. Ja käyttäisin äärimmäisen makeanhimon iskiessä 🙂

Mulle ei sovi vehnä, ärtynyt suoleni suorastaan vihaa sitä. Jospa näistä spelttituotteista olisi apua ruokavalion monipuolistamiseksi. Erityisesti pasta, näkkärit ja risotto kiinnostavat.

Spelttipastat ja -hiutaleet kiinnostavat eniten, sillä kotimaiset tehotuotetut viljat eivät oikein omalle keholle sovi. Hiutaleet uppoaisivat leipään ja pastat lisukkeeksi.

Olen tähän mennessä kokeillut vain spelttijauhoja, mutta kaikki tuotteet kiinnostavat. Nyt juuri erityisesti laku!

Spelttilaku kiinnostaa!

Erikoishienojauho /Alkuvehnäjauho ja käyttäisin ihan vehnäjauhojen tilalla vaikka lettutaikinassa ja leivonnassa

No laku tietenkin! 😊
Migreenipää ei kestä vehnän syömistä ja vehnälakut on takuuvarma kohtauksen aiheuttaja. Mutta spettilaku ei! Rakastan 💙!

Näkkäri ja laku 📣

Spelttinäkkäri mustikka olis mieleen

Mannaa olenkin joskus kokeillut, mutta tuo laku voisi olla mielenkiintoinen kokeilla! 🙂

No toki spelttijauho oisi kova leipovalle ukkelille 🙂 Toki testannut sitä vuosia sitten, ja tykkäsin. Muutkin tuotteet kiinnostavat <3

Näkkäri ja pastat 😍

Spelttimustikkanäkkäri.

Monikäyttöiset hiutaleet

Speltti kuitulisät tyrni ja mustikka kiinnostaa eniten, sopii varmasti hyvin smoothiin. Näkkäritkin kuulostaa hyvältä. 😉

Risotto ja puurohiutaleet kiinnostavat ja toisivat vaihtelua ruuanlaittoon.

Spelttijauhoa olen leivonnassa käyttänyt.

Eniten kiinnostavat kuitulisät, erityisesti tyrni. Käyttäisin puuroon, jugurttiin ja smoothieen

Spelttipadtat kiinostaa eniten. Terveellistä vaihtelua arkiruokaan. Meillä syödään paljon pastaruokia.

Speltti kuitulisä ja tietenkin laku. 🙂 Toki ihan kaikkia noita olisi kiva kokeilla.

Lakut ehdottomasti! Nam!

Tyrni kuitulisä 🙂 Vähän vaihteua jokapäiväiseen ruokailuun 🙂

Spelttimanna kuulostaa sopivalta meidän keittiöön. Lapset tykkää mannapuurosta joten tässä olisi kova vastus perusmanna suurimoille.

näkkäri ja laku ,söisin niitä =)

Spelttilaku on niin herkullista, joten sitä kautta kaikkein kkiinnostavin! Lisäksi olen puuron suuri ystävä, joten spelttipuuroa on testattava !

Spelttimannaa ja näkkäreitä on jo tullut syötyä, näkkärit ihan sairaan hyviä.
Lakuihmisenä niitä pitäisi vielä saada maistettua 🙂

Jauho tämänhetkinen suosikki. Kivoja kokeiluja, kun resepteissä vaihtaa tavallisen vehnän spelttiin.

Spelttipasta,nam.

Olen jo kokeillut monia tuotteita ja käytän säännöllisesti. Monta on vielä testaamatta

Kuitulisiä en ole vielä sunspeltä kokeillut muuten tuotteet ovat tulleet erittäin tutuksi pastojen, jauhojen, lakun ym. Muodossa. Kuitulisää laittaisin smoothieisiin:) ja näkkärikin taitaa olla kokeilematta🤔

Spelttinäkkäri ja spelttimanna kiinnostavat.

Mukana ihanassa arvonnassa! Spelttimanna kiinnostaa, kokeilisin tehdä mannapuuroa 🙂

Olen käyttänyt spelttiä jo 20 vuotta. Spelttirouhepuuro on aivan mahtavaa marjojen ja raejuuston kanssa. Olen käyttänyt lähes kaikkia spelttituotteita, mutta kun niitä ei täältä meiltä saa, muuta kuin jauhoja ja hiutaleita (joita olen pyytänyt kauppoja tilaamaan) , niin täytyy aina isompiin paikkoihin mennessä ostaa sieltä. Spelttinäkkäri on aivan ihanaa. Käytän kaikkeen leivontaa spelttiä ja olen kehittänyt itse reseptejä. Spelttipizza ja spelttifetafocaccialeipä ovat suosittuja. samoin speltti-mango-suklaakääretorttu, johon käytän kyllä mangon tilalla pihlajanmarjahilloa nyt kun pihlajanmarjoja on niin paljon. .

Näkkäri. <3 Töihin välipalakso. 🙂

Laittaisi ja jauhot.

Käytän jo säännöllisesti spelttihiutaleita, -jauhoja ja -pastaa. Ehkä näkkäri ja patukat.

Speltti on jatkuvassa käytössä 🙂 leivissä ja leivonnaisissa. Spelttimannaa ei ole vielä testattu ja laku kiinnostaisi myös.

Karkeaa jauhoa tulee käytettyä eniten koska monipuolisuus..manna on hyvääää <3

Pojan vehnäallergian takia speltti on ollut iso osa koko perheen ruokavaliota viime vuodet. Kokeiluun lähtisi manna ja näkkäri.

Spelttihiutale kiinnostaa monikäyttöisyyden vuoksi. Hiilareista en malta kokonaan luopua, joten pitäisi löytää parempia vaihtoehtoja nykyiseen ruokavalioon.

Spelttimanna hyppäsi heti silmille, mannapuuron suurena ystävänä. Toisekdi valkkaisin lakut. Kummatkun suuria herkkujani ja kummatkin muistuttavat jo efesmenneistä isoäideistä!

Manna ja näkkärit kiinnostavat.

näkkärit kiinnostaa, hienoa että speltti on vuosituhansien aikana säilynyt meille

Mä rakastan SunSpeltin erikoishienojauhoja. Ne toimivat niin monessa leivonnaisessa kuin unelma. Kaikki tuotteet kiinnostavat, mutta noilla jauhoilla on sija sydämessäni. <3 Aika moni muukin on tullut testattua.

Spelttipasta on todella hyvää, käytössä kokonaiset jyvät mm. kaalilaatikossa ja hiutaleet, joista saa ihanaa pähkinäistä puuroa. Näkkäri kiinnostaisi 🙂

Näkkäri

Spelttijauhot, koska pidän leipomisesta ja speltti on terveellisempi vaihtoehto. Noh, myös lakritsa kiinnostaa, koska olen suuri lakritsan ystävä! 😀

Osa tuotteista on jo käytössä, näkkärit ja lakut kiinnostavat sekä tuo kirja.

Spelttinäkkäri on ihan parasta! Mannaa ja pastoja en ole kokeillut, ne kiinnostavat.

Manna kiinnostaa, on monikäyttöinen.

Laku ja näkkäri

Meillä on otettu lapsuudesta tuttu puuropäivä uudelleen mukaan viikon ruokailuihin. Itse syön myös aaupalaksi puuroa, joten eniten kiinnostaisi spelttipuurot. 🙂 Toki olisi kiva saada joskus myös suut makiaksi, joten lakukin saattaisi maistua. 😉 Spelttileipää olen joskus maistanut, mutta muut spelttituotteet ovat jääneet vieraamiksi, nyt saattaisi olla hyvä aika tutustua niihinkin.

Lakut ihaniin herkkuhetkiin! Vatsa ei kestä ns. vehnäsokerihöttölakuja, mutta speltistä riemuitsee vatsa ja mieli.

Puurohiutaleet kiinnostaa eniten. Jokainen aamu tulee aloitettua spelttipuurolla <3 ihan koukussa olen spelttituotteisiin.

Laku laku laku! Mä rakastan lakua!
Olisi mielenkiintoista maistaa speltti- lakua!

Olen syönyt spelttipuuroa ja se oli niin hyvää. Haluaisin kokeilla, että osaisinko itse tehdä yhtä hyvää. Siispä haluaisin puurohiutaleita.

Lakut on ihania pikkuherkkuja.
Pastat meillä on käynyt herkälle vatsalle.
Ja seuraavaksi tuo manna kokeiluun. Se ei ole jostain syystä osunut silmiin vaikka puurot on meidän lasten herkkuja.
Kuitulisä on hyvää smoothien seassa 🙂

Spelttinäkkäri on hillittömän hyvää

Spelttilakua tahtoisin koittaa, spelttimannasta teen lapsille vispipuuroo (Nam!), ja näkkäriä on pakko maistaa!

Spelttirisotto on parasta! Lakua haluaisin kokeilla.

Spelttinäkkäri ja manna kiinnostavat 😊

Spelttinäkkäri kiinnostaa kovasti

Laku. Herkutteluun.

Spelttilaku on ehdoton suosikki!

Mannapuuro ja vispipuuro on suosikkejani joten spelmanna kiinnostaa sekä ihan speltauhot.Kuitulusä jo käytössä 🙂

Manna ja laku kuulostavat hyvältä! 🙂

Spelttilaku leffailtaan 🙂

Spellttilaku ehdottomasti, koska kaikkia lakuja nyt vaan pitää kokeilla. 🙂

Kaikki! Mutta erityisesti hiutaleet, jauhot ja lakut. Terveellisempiä vaihtoehtoja valkoisille jauhoille ja herkkuhetkiin.

Mielenkiinnosta laku, jos saisi karkkipäivistä terveellisempiä ja puuro toisi aamuihin ja aamupaloihin vähän vaihtelua. 🙂

Näkkärit ja laku, kun nyt joutuu valitsemaan.

Risotto ja pastat

Lakua popsisin makeannälkään. Näkkäri kiinnostaa myös, sillä se on ruokakaappini perustarvike, sitä pitää aina löytyä.

Spelttilaku! Myös mannsa haluaisin kokeilla. Tekisin siitä puolukkalappapuuroa.

Näkkäri, koska tykkään napostella! Tosi ihana arvonta! Olisi kiva päästä kokeilemaan ja maistamaan tuotteita! Onnea matkaan😉

spelttimanna, täysjyväjauho, hiutaleet

En ole syönyt mannapuuroa sitten lapsuuden! Tuli nostalginen mannapuuroa ja marjoja -himo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.