Menu

Villakangastakki suomalaisesta lampaanvillasta: Pihlaja Coat

Kemikaalicocktailia seuranneet tietävät, että olen suomalaisen villan puolestapuhuja ja kirjoittanut aiheesta monesti. Vielä vuonna 2018 suomalaista villaa ajettiin maakuoppiin ja poltettiin. Kirjoitin silloin:

Parhaillaan suomalaisesta lampaan villasta poltetaan ja ajetaan maakuoppiiin liki puolet. (Samalla kun ulkomailta tuodusta villasta suurin osa on tehotuotettua ja eettisesti arveluttavaa.) Tilanne ei ole ongelmallinen vain meillä, vaan kyse on Euroopan laajuisesta ongelmasta; Ruotsissa villasta hukataan tutkitusti 60%. Tilanne on tämä, koska hävittäminen on halvempaa, kuin materiaalin jalostaminen käyttöön. ”Villan työstäminen kehräämökuntoon vaatii tuottajalta paljon työtä keritsemisessä, lajittelussa, pakkaamisessa ja kuljetuksessa eikä siitä maksettava hinta kata työpanosta. Osa villasta päätyykin jo tiloilla kompostiin.” kertoo Ylen juttu parin vuoden takaa.

Lue koko artikkeli täältä >>>

Ensimmäisen villa-artikkelini jälkeen olen palannut aiheeseen monta kertaa, ikään kuin päivittänyt tilannetta teille vuosittain. Viimeisin artikkelini suomalaiseen villaan liittyen julkaistiin toukokuussa, kun kerroin kotimaisen Saimaa Woolin aloittaneen kotimaisen villakangastuotannon ensimmäistä kertaa 100 vuoteen, kotimaisen lampaan villasta.

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen minulle tarjottiin mahdollisuutta suunnitella takki tästä kankaasta ja lopputulos näkyy alla: Pihlaja Coat on villakangastakki, jonka tuottamiseen hankitut villat ovat peräisin suomalaisilta lammastiloilta ja itse kangas on myös valmistettu Suomessa. Tällaista ei ole tehty Suomessa 100 vuoteen.

 

Menneistä vuosikymmenistä ammentaen

 

Olen suunnittellut Pihlaja-takin vanhan vintage-takkini pohjalta. Ostin 10 vuotta sitten kirpputorilta kotimaisen villakangastakin, josta tuli vähitellen luottovaatteeni ja pitkään ajattelin, että kunpa saman mallisen takin vielä saisi uutena sitten, kun omastani aika jättää. Mietin jopa, että olisin teettänyt ompelijalla sen pohjalta uuden. Tämä projekti mahdollisti nyt sen — plus että sain kehittää takkimallia omaan suuntaani.

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Kuva: Joonas Linkola

Takissa on itselleni tärkeitä yksityiskohtia, mm. povitasku — erittäin tärkeä asia ja naisten takeista usein puuttuva olennaisuus! —  sekä napit, joissa näkyy mieltymykseni art decoon. Napit ovat 90-luvulta peräisin ja ne bongasin helsinkiläisestä nappikaupasta, jonka hyllyssä ne olivat montakymmentä vuotta odottaneet. Tuntui ihan kohtalolta löytää ne, vielä kun nappeja oli tasan 120 kpl, juuri tarvitsemamme määrä.

Tärkeää takin suunnittelemisessa on ollut myöskin kuunnella itseään viisaampia, minä kun en koulutukseltani ompelija ole. Ateljé-ompelijaksi koulutettu vaikuttajakollegani Outi Pyy onkin ollut korvaamaton apu. Häneltä olen oppinut, miksi vuorikankaan saumavarat tulee leikata harkkosaksilla, mitä on vatiini ja kuika tärkeää takin pitkän elämän kannalta on se, että jättää saumoihin tarpeeksi pidennys- ja levennysvaraa. Outi on myös yksi Pihlaja Coat -malleista (oikealla).

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Kuva: Sam Jamsen

Pihlaja-takki on suunniteltu niin, että se todella on loppuelämän takki ja kestää sukupolvelta toiselle. Siinä missä entisaikaan vaalittiin isoäidin perintöturkkia, toivon, että tulevaisuudessa vaalitaan isoäidin Pihlaja-villakangastakkia.

Kotimainen villa on vastuullinen luksusraaka-aine

 

Itse ryhdyin projektiin siksi, että kotimainen raaka-aine ja tuotanto kiinnostavat paljon ja haluaisin olla elvyttämässä suomalaista tekstiilituotantoa. Lisäksi kun kyseessä on ominaisuuksiltaan niinkin monipuolinen, kaunis sekä eettinen materiaali kuin kotimainen villa, en vaan pystynyt pitämään näppejäni erossa! Villantuotanto ei ole globaalisti tarkasteltuna kaikkialla eläimiä kunnioittavaa ja mitä tehokkaammin hommaa tehdään, sitä vähemmän mietitään eläinten hyvinvointia. Siksi kotimaisen villan käyttäminen on itselle tärkeä asia. Toki vastuullisesti tuotettua villaa saa muualtakin kuin Suomesta, mutta Suomessa on todennäköisesti maailman eettisintä villaa.

Takkiamme voi hyvällä omallatunnolla kutsua kotimaiseksi, vikkakaan ihan pelkästään kotimaassa koko prosessia ei vielä voi tehdä: takkikankaan viimeistely tapahtuu Italiassa, sillä Suomesta ei löydy konekantaa tämän tekemiseen. Villat puolestaan pestään parhaillaan Ruotsissa, Gotlannin saarella. Kotimaisia toimijoita tähän hommaan kartoitetaan parhaillaan, toistaiseksi kankaan valmistava Saimaa Wool ei ole löytänyt tahoa, joka voisi työstää sellaisia villamääriä, kuin he tarvitsevat.

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, villakangastakin logo, Päivi Häikiö, Saimaa Wool, Noora Shingler

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Pihlaja-takki tulee myyntiin lokakuussa 2022, viikolla 41, torstaina 13.10. klo 18:00  — eli ihan kohta! Parhaillaan rakennamme verkkosivua valmiiksi, saitti aukeaa 12.10. aikana. Mikäli sinua kiinnostaa hankkia kotimainen, vastuullinen ja kestävä villakangastakki, kannattaa meilata suoraan minulle osoitteeseen nooraATkemikaalicocktail.fi ja seurata Kemikaalicocktailin FB-sivua ja minun IG-tiliäni. Takit tulevat myyntiin verkkokauppaan ja niitä valmistetaan 3o kpl. Kyseessä on ensimmäinen ja mahdollisesti ainoa erämme — emme vielä ole päättäneet, miten yhteistyömme jatkuu. Käytännössä kyse on paljon siitä, minkälaista palautetta teiltä saamme! Saimaa Wool tuottaa toki kangasta eri toimijoiden käyttöön, joten jos sinulla on yritys, jota kotimainen villakangas kiinnostaa, ole ihmeessä heihin yhteydessä.

Projekti on tosiaan minun ja Saimaa Woolin yhteinen, jossa kuitenkin allekirjoittanut toimii priimusmoottorina ja Saimaa Wool lähinnä vastaa kankaiden tuottamisesta. Meillä on molemmilla missiona mahdollistaa kestävien ja eettisten tekstiilien tuottaminen suomalaisesta lampaanvillasta.

Takki, jonka olen suunnitellut tulee olemaan käyttäjälleen loppuelämän takki; se on valmistettu pieteetillä juvalaisen ompelijan, Eija Kärkkäisen toimesta. Kaikki tiedot takin materiaaleista ja hinnan muodostumisesta tulevat sivuille, jotka aukeavat pian. Pihlaja Coatin myyntihinta on 750€.

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Takkeja on neljässä eri kankaassa, näet vaihtoehdot ylempää tekstistä. (Olen muuten valinnut jopa kankaan sidoksen itse!) Asiakas saa itse valita kankaan ja päättää koon (S-XXL). Alapuolen kuvassa vasemmalla on XL-, keskellä M- ja oikeassa laidassa XXL-kokoinen takki. Käytännössä takit tilataan verkosta omia mittoja meidän mittataulukkoomme vertaamalla. Löydät tarkat mitat Pihlajacoat.fi -sivulta!

Pihlaja Coat, pihlajacoat, villakangastakki, suomalainen villakangastakki, made in Finland, villa, villakangas, suomivilla, eettinen muoti, Saimaa Wool

Studiokuvat: Sam Jamsen

Vielä pieni odotus ja Pihlajat ovat täällä! Sääkin on alkanut viiletä juuri sopivasti villakangastakkia ajatellen.

Psst… Pihlaja Coat pääsi jo lehteen: löydät Juvan lehden artikkelin täältä >>>

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Olisi niin ihana nähdä väriä suomalaisessa pukeutumisessa…kaikki tuntuvat pukeutuvan mustaan…muuten upea mallisto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.