Menu

Korkeasaaren tiikereitä viihdytetään hajuvesillä — terveysriski eläimille

Aloin saada alkuviikosta viestejä, joissa linkattiin erääseen tiettyyn keskusteluketjuun Korkeasaaren FB-sivulla. Keskustelunaloitus näkyy kokonaisuudessaan alla. Käytännössä Korkeasaaren henkilökunta pyysi kuluttajia tuomaan tiikereille hajuvesiä, koska niitä käytetään eläinten viihdyttämiseen. Vastaavaa toimintaa on myös joissakin muissa eläintarhoissa, esimerkiksi BBC on uutisoinut, kuinka Calvin Kleinin tuoksut ovat tiikereiden hittituoksu Banhamin eläintarhassa.

Korkeasaari ei ole keksinyt tempausta toisinsanoen itse tai ensimmäisenä, mutta kummalliselta se kuulostaa.

Korkeasaari, tiikeri, hajuvesi, eläintarha

Lähde: Korkeasaaren FB-sivu

Eläintarhan ilmoitus särähti monen korvaan ja pian keskustelukentässä haastettiin eläintarhaa aiheesta, itsekin kommentoin ja tiedustelin, mihin perustuu ihmisille tarkoitettujen kemikaalien käyttäminen eläinten virikkeenä (kuvakaappaus alla).

Olen toimittajana seurannut kosmetiikkakemikaalikenttää ja hormonihäiritsijäkemikaaliaiheita toista vuosikymmentä, kirjoittanut kosmetiikan kemikaaleja käsitteleävn kirjan ja seurannut kentän uutisia ja tutkimusta sen verran, että tiedän Korkeasaaren toiminnan olevan eläimille terveysriski. Eläimet eivät saa hajuvesistä akuutteja oireita, mutta kemikaalit voivat vaikuttaa etenkin pennuilla hormonitoimintaan, joka saattaa tulla ilmi vasta vuosien päästä.

On absurdia, että paikassa, jossa elinten pitäisi olla niin turvassa kuin mahdollista, ne altistetaan kemikaaleille, jotka saattavat häiritä niiden lisääntymistä ja terveyttä.

Korkeasaari, tiikeri, hajuvesi, eläintarha

 

Otin yhteyttä Turun yliopiston professoriin, lisääntymisterveyteen ja hormonaalisiin haitta-aineisiin erikoistuneeseen Jorma Toppariin, joka on aiheesta kanssani samaa mieltä. Professori totesi kaksi olennaista asiaa, jotka haluan nostaa esille tässä:

  1. Kosmetiikkaa ei nykyään enää testata EU:ssa eläimillä, joten ei ole tietoa, miten esim. nämä tuotteet eläinten terveyteen vaikuttavat. Tuotteet on tarkoitettu aikuisille ihmisille, ei edes lapsille.
  2. Toisekseen, eläimet todennäköisesti nuolevat pintoja, joissa hajuvettä on. Tuotteiden sisältämiä kemikaaleja ei ole tarkoitettu suuhun.

Edellisten pointtien lisäksi: hajuvedet sisältävät tuotteesta riippuen kymmeniä tai jopa satoja hajustekomponentteja, joita ei tuotteessa edes tarvitse mainita. Näinollen, vaikka eläintarhassa tulkitaan tuoteselostetta, ei se kerro kaikkea, mitä hajuveden rakenteesta löytyy. Perinteiset eli ns. tavalliset — ei luonnonkosmetiikka — hajuvedet sisältävät synteettisiä raaka-aineita ja mm. ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa (Lähde: THL).

Ftalaateista on kirjoitettu Kemikaalicocktailissa moneen kertaan, mutta muistutuksena kuvakaappaus THL:n sivuilta:

 

Korkeasaari, tiikeri, hajuvesi, eläintarha

Lähde: THL

EU on rajoittanut ftalaattien käyttöä leluissa, koska kemikaalien tiedetään olevan riski kehittyvässä iässä oleville lapsille. Samalla logiikalla tulisi suhtautua tiikeripentuihinkin. Topparin mukaan lisäksi ongelma kosmetiikan kemikaaleissa on se, että tietoa on vähän ja vaikutuksista emme tiedä — varovaisuusperiaatetta tulisi noudattaa. Eivätkä ftalaatit ole ainoa riskikemikaali, joita hajuvesissä voi olla, joten vaikka eläimille valitsisi tuotteita, joista olisi syynätty tietyt aineet, ei se ratkaisisi ongelmaa, sillä synteettisissä hajuvesissä voi olla ”kaikkea mahdollista”, kuten Toppari totesi.

Korkeasaari, tiikeri, hajuvesi, eläintarha

Kuvakaappaus Korkeasaaren FB-sivun videosta

Kissaeläimet pitävät tunnetusti tuoksuista ja perinteisesti eläinkaupoissa on myyty kissanminttua, jolla omankin lapsuudenkodin kissaa koitettiin saada innostumaan kiipeilypuustaan sohvan selkämyksen sijaan. Se toimi hyvin. Miksi Korkeasaari ei käyttäisi vaikka kissanminttua, mihin tarvitaan hajuvettä?

Katsoin esim. Mustija Mirri -liikkeen nettisivuilta Kissanminttu-tuotteen tuoteselostetta, jossa todetaan: ”Kissanminttu on oiva tapa kannustaa kotipetoa sallittuihin kynsihuoltopuuhiin sekä henkistä ja fyysistä vireyttä lisäävän leikin pariin. Erittäin tehokas Yeowww!-kissanminttu on viljelty täysin luonnonmukaisesti käyttämättä kemikaaleja tai torjunta-aineita.” Kuulostaa aika paljon fiksummalta, kuin Calvin Klein.

Korkeasaaren hajuvesikeräyksestä ovat kirjoittaneet mm. Iltalehti ja Seiska. Seiskan jutussa Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen kertoo, että eläimille annetaan myös luonnollisia hajuvirikkeitä:

– Esimerkiksi kahvia, kanelia tai yrttejä käytetään usein. Hajuvesi on vain yksi näiden joukossa. Eläimillä on omat mieltymyksensä, ahmat tykkäävät currysta, ja lumileopardin lempihaju on kahvi. Toisten eläinten ulosteita tai toisen eläimen tarhassa ollut saaliseläimen turkki tai nahka voivat olla mieluiset hajut joillekin eläimille.

– Erityisesti meidän tiikeriuroksemme ovat todella innoissaan hajuvesistä – miksi me se ilo riistettäisiin heiltä? Tässäkin asiassa mennään eläinten hyvinvointi edellä.

Lähde: Seiska

Vastauksena Lehmoselle: tämä ”ilo kannattaa riistää” tiikereiltä siksi, että näitä synteettisiä kemikaaleja ei ole testattu eläimillä, niitä ei ole tarkoitettu eläimille, niitä ei ole tarkoitettu nuoltavaksi ja ne sisältävät kemikaaleja, jotka viranomaisen mukaan epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Ja kun näköjään monia luonnollisempiakin tuoksuaineita käytetään, miksei voisi pysytellä niissä?

—–

1.3.2021: AVI pitää Korkeasaaren tiikereiden hajuvesikeräystä ongelmallisena — eläintarha perustelee toimintaa virikkeellisyydellä / Yle

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.