Menu

Breaking news: suomalaisen lampaan villasta valmistettu villakangas

Kuvittele maailma, jossa meidän pitäisi yhtäkkiä tulla toimeen omillamme. Sillä, mitä Suomessa voi viljellä ja valmistaa. Kauppojen hyllyt näyttäisivät melko toisenlaisilta kuin parhaillaan. Paitsi että moni arjen luksustuote katoaisi — kahvi ja suklaa esimerkiksi — myös monien käyttötavaroiden osalta olisimme pulassa: läppärit, puhelimet, laturit… Puhumattakaan kaikenlaisesta ns. turhasta, kuten pikamuodista ja monista kosmetiikkatuotteista.

Skenaario, jossa olisimme täysin omillamme, tuntuu utopistiselta, mutta niin korona kuin Ukrainan sota ovat saaneet monet pohtimaan paitsi omavaraisuutta, myös sitä, mikä kaikki tulevaisuudessa voi olla ihan toisin kuin nyt.

Monilla yrityksillä on ollut koronan aikana haasteita saada tarvitsemiaan raaka-aineita ajoissa, tarpeeksi tai ylipäätään ja tuotantoketjut ovat hidastuneet ja toimitusajat pidentyneet. Esimerkiksi puutavaran hinta on noussut koronan myötä 30%-50%  ja lähipiirissä useampi remppaaja on joutunut odottamaan materiaaleja kuukausikaupalla pidempään, kuin piti. Tuttu kosmetiikan valmistaja on tuskaillut raaka-ainesaatavuusongelmien kanssa ja toisaalla yrittäjätuttu on joutunut miettimään tuoteportfolionsa ihan uudelleen muuttuneen maailmanjärjestyksen takia, kun perinteisiä juhlavaatteita ja -asusteita ei pariin vuoteen ostettu juurikaan ja bisneksensä perustuu edellämainittuihin.

Niin yksityishenkilöt kuin yritykset ovat joutuneet pohtimaan varautumista ja sitä, että mikäli nykyisenlainen toiminta muuttuu vaikeaksi, on keksittävä uusia toimintamalleja, raaka-aineita ja tuotantotapoja. Jo pelkän ilmastonmuutoksen takia joutunemme tulevaisuudessa näiden kelojen eteen, mutta kulkutauti ja sota ovat selkeästi parempia kirittäjiä, ne kun tuntuvat konkreettisemmilta uhkilta.

Tässä artikkelissa en mene tämän syvemmäs sotaan tai ilmastonmuutokseen, mutta villaan sukellan. Nimittäin: on uutisia!

Olen aina puhunut kotimaisen tuotannon tärkeydestä ja kehottanut suosimaan suomalaista, mutta etenkin tekstiilialalan osalta itseä on harmittanut osaamisen karkaaminen ulkomaille. Ja mitä tulee raaka-aineisiin: kotimainen villa! Ehkä muistat, että yli puolet kotimaisesta villasta päätyy häviksiksi, vaikka materiaali on mitä potentiaalisinta. Nyt kun on nähty toimitusketjujen pidentyminen, hintojen nousu ja pohditaan omavaraisuutta, ei katsetta voi kääntää pois villasta — päinvastoin. Ja suomalaisessa villakentässä tapahtuu, ja tänä keväänä, kaikessa hiljaisuudessa, on lanseerattu kotimaisesta lampaanvillasta Suomessa valmistettu villakangas. Innovaation takana on juvalainen Saimaa Wool.

Saimaa Wool, saimaa wool, villakangas, villa, villa kangas, suomalainen villa, suomivilla, suomalainen villakangas, Scandinavian Tweed, saimaa villa, Hanna Niskanen

Saimaa Wool, saimaa wool, villakangas, villa, villa kangas, suomalainen villa, suomivilla, suomalainen villakangas, Scandinavian Tweed, saimaa villa

 

Jos et ole perehtynyt alaan, ei tämä ehkä kuulosta uutiselta, mutta sitä se on. Suomessa ei ole valmistettu kotimaisen lampaan villasta villakangasta 60-luvun jälkeen ja se, että Saimaa Wool on tämän saanut aikaiseksi, on pieni ihme. Eikä se ole ollut missään nimessä helppoa. Nyt tilanne on se, että yrityksellä on kaksi valmista kangasta, joiden toivotaan kiinnostavan suomalaisia tekstiilialan ja myös kansainvälisiä toimijoita.

Yrityksen perustaja Hanna Niskanen (kuvassa) on entinen luomulampuri, joka usean vuoden ajan on ihmetellyt, miksei kotimaisesta villasta valmisteta villakangasta. Reilu vuosi sitten hän päätti ryhtyä selvittämään asiaa ja nyt Scandinavian Tweed by Saimaa Wool -villakangas on valmis. Kangas on valmistettu pääasiassa kotimaisensta villasta, joukossa on myös vähän ruotsalaista:

”Kotimainen villa on saanut tuekseen ruotsalaisen villan. Teemme yhteistyötä Ullvabrikin kanssa, jonka toimintafilosofia yhtenee meidän kanssa. Jäljittettävyyden takaa se, että ostamme molemmat villat suoraan tiloilta, tiedämme siis mistä villakankaassa käytetty villa tulee. Pystymme näin varmistamaan eläinten hyvinvoinnin, mutta myös sen että lampuri saa raaka-aineestaan kunnon korvauksen. Koska villa tulee pohjoisesta on se myös tehty pohjoisen roduista, esimerkiksi meillä villat ovat pääosin suomenlampaista. Näistä roduista ei kukaan maailmassa valmista villakangasta. Tuote on siis ainutlaatuinen myös raaka-aineiltaan ja jäljitettävyydeltään” Niskanen kertoo.

Saimaa Wool, saimaa wool, villakangas, villa, villa kangas, suomalainen villa, suomivilla, suomalainen villakangas, Scandinavian Tweed, saimaa villa

 

Miten kangas syntyy? Aluksi Suomessa kerätty villa pestään Polvijärven kehräämössä. Tämän jälkeen villasta kehrätään lanka: villalanka valmistuu mm. Pirtin Kehräämössä. Lisäksi lankaa kehrätään myös Virossa, sillä Saimaa Woolin tuotanto on heti alusta saakka suunniteltu vastaamaan isoja tuotantomääriä. 60-luvulla perustettu kehräämö pystyy työstämään Suomen lampaan villaa, mikä lanoliinipitoisuuden vuoksi ei onnistu joka paikassa. Saimaa Woolilla odotetaan innolla pian toimintansa aloittavan Saimas Spinneryn koneiden käynnistymistä, yritys avaa ovensa lähes naapuriin. Itse villakangas kudotaan Hämeenlinnassa, jossa vuosikymmeniä alalla ollut pariskunta sen valmistaa. Heidän osaamisensa on ollut alan uudelle tulokkaalle kullan arvoista ja se, että iäkkään yrittäjäparin osaaminen on saatu valjastettua uudestaan käyttöön, vuosikymmenten jälkeen, on ilahduttanut suuresti paitsi Saimaa Woolin porukkaa, myös yrittäjiä itseään.

On vaatinut todellista salapoliisityötä ja yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista saada aikaan lopputuote, joka on juuri sellainen, mistä Saimaa Woolilla unelmoitiin. Esimerkiksi villakankaan trimmaamotahot piti kaivaa esiin itse, kun alalla ei varsinaisesti haluttu auttaa tuoretta tulokasta ja kilpailijaa. Trimmaamot löytyivät Englannista ja Italiasta.

Saimaa Wool, saimaa wool, villakangas, villa, villa kangas, suomalainen villa, suomivilla, suomalainen villakangas, Scandinavian Tweed, saimaa villa

Käytännössä yrityksellä on parhaillaan kaksi eri kangasta, lisää on tulossa. Nykyiset tuotteet ovat ohuempi ja sileämpi sekä paksumpi ja rouheampi. Vaikka kankaat kudotaan Suomessa, on viimeistely pakko tehdä Italiassa ja Iso Britanniassa. Tämä johtuu kalustosta, jota Suomesta ei löydy. Kankaan pinta trimmataan ”höyläämällä” nukattomaksi ja sileäksi, samalla se huopuu. Käsittelyn jälkeen kangas on valmis käytettäväksi ja parhaillaan sitä ovat ostaneet käyttöönsä Nouki ja Design Pukeutumishuone Helsinki, jotka hyödyntävät kangasta ensi syksyn mallistoissaan.

Saimaa Wool, saimaa wool, villakangas, villa, villa kangas, suomalainen villa, suomivilla, suomalainen villakangas, Scandinavian Tweed, saimaa villaKankaat suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa niistä langoista, mitä Saimaa Woolin valikoimasta kulloinkin löytyy. Varastossa oleviin lankasävyihin vaikuttaa sesonki ja saatu villa. Jokainen värierä on uniikki, esimerkiksi ruskean sävyinen kangas on sekoitettu kaikista ostetuista, ruskeista villoista. Koska ruskeiden lampaiden villan sävy vaihtelee, on lopputulos aina vähän erilainen. ”Teemme myös omia sävysekoituksia, esimerkiksi minun lemppari on tumman harmaan ja ruskean sekoitus, tumma greige” Niskanen kertoo.

Mitä tulee muihin, kuin villan luonnollisiin väreihin: parhaillaan Saimaa Woolilla tutkitaan eri vaihtoehtoja villan värjäämiseen.

”Olemme tutkimassa mahdollisuutta värjätä villaa, sekin tapahtuisi Suomessa, Lappajärvellä. Lankojen värjääminen onnistuu varmasti, mutta laadun varmistamiseksi teemme vielä testejä. Värjääminen tapahtuu Ökö-Tex -standardin mukaisilla väriaineilla, mutta olemme jatkuvasti etsimässä uusia vaihtoehtoja. Vastikään keskustelimme Natural Indigo Finlandin kanssa heidän tarjoamistaan luonnonsävyistä, jotka valmisetaan kotimaisesta morsingosta, pajusta ja sipulinkuorista” Hanna Niskanen valottaa.

Käytännössä asiakas määrittää lähes täysin Scandinavian Tweed -kankaansa ulkonäön: kankaan oletusväri, eli loimilanka voi olla mikä vain yrityksen varastosta löytyvistä lankavaihtoehdoista joko sellaisenaan tai värjättynä. Kudelanka samaten. Myös sidos vaikuttaa kankaan ulkoasuun: erilaisia sidoksia on yli 300.

Saimaa Wool on valmiudessa palvelemaan yrityksiä, jotka haluavat tuottaa vaatteita tai asusteita kotimaisesta, luksuslaatuisesta villakankaasta. Sain itse hiplailla kankaita vastikään ja kokeilin mm. kuvan prototyyppitakkia paljasta ihoa vasten: ei kutita yhtään. Ja kuinka kauniisti ohuempi villakangas laskeutuu pöydän kulmien yli!

Materiaali on todella potentiaalista, mutta ei toki sieltä huokeimmasta päästä. Esimerkiksi kuvan takin valmistaminen olisi todennäköisesti jossakin 500 euron kieppeillä. Olisitko valmis maksamaan sen verran kotimaisesta villakangastakista? Hinnasta huolimatta Saimaa Woolilla uskotaan materiaalin kysyntään, jännityksellä jäämme odottamaan, mihin kaikkialle Scandinavian Tweed vielä päätyy.

18 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ihastuttavaa! Tätä on odotettu❣️

500€ kunnollisesta, kestävästä ja tarvittaessa korjattavissa olevasta takista ei ole missään nimessä liikaa. Jos joku valmistaja tekee sopivaa mallia niin ostan heti.

Tsemppiä kovasti tälle! Onpa tyylikäs kangas.

Miten kestävä materiaali on? Onko kallis takki monivuotinen investointi ?
Pisteleekö valmis villakangas iholla?
Saatakisiinko kuvassa näkyvät törrötttävät haituvat pois. Pelkään että ne menevät nenään ja silmiin ja ärsyttävät. Vrt. angoraa en voi käyttää lainkaan irtoisevien karvojen vuoksi.
J o s kangas on pistelemätön ja ilman irtoisevia karvoaj, voisin hyvinnkin satsata kotimaiseen villakangastakkiin.

    LENA SUOMINEN: Ei pistele ollenkaan, kuten tekstissä kerron. Hinta riippuu täysin yrityksestä, joka alkaa tuottaa kankaasta tuotteita, vielä markkinoilla ei ole yhtäkään.

Liiiiiian pitkä alkusaarna, jonka sisällön kaikki tietävät eivätkä jaksa lukea.

Minä ohitin sen ja etsin missä on viestisi. Onko sinulla jotain mienekiintoista uutta `?
No olihan se siellä jossain

    LENA SUOMINEN: No hyvä että löytyi. Olennainen on jo otsikossa.

Hei,
kovasti kiinnostaa teidän villa.
Yksityisviestiänne odotellen
Sari R-K/ Muotihuone Selavi

Aivan mielettömän upea uutinen! Todellakin olisin valmis maksamaan 500 euroa suomalaisesta villakangastakista, olenhan maksanut sen verran ulkomaisesta jakustakin, pitkästä takista enemmänkin.
Vaatteet, kuten muukin kulutustavara tulisi ostaa ajatuksella koko elämäksi.
Toivottavasti tämä kestävän kulutuksen alkava buumi jää pysyväksi tavaksi kuluttaa ja kertakäyttökulttuuri jää historiankirjoihin vain erehdyksen aikakauden merkiksi.

    TANJA/MINIMAATTORI: <3

Tämä oli päivän paras uutinen! Tähän asti kotimaiset villavaatteet on pitänyt neuloa itse käsin tai neulekoneella kotona. En osaa sanoin kuvata miten ilahtunut olen. ”Upeeta, mahtavaa” kun ei tunnu riittävän.

    RAILI BERGQVIST: Samoin ajattelen itse!

Onko tota kangastamyytävänä jossain?

    CHRISTINE NYHOLM: Otapa yhteyttä yritykseen, sieltä saat lisätiedot: https://saimaawool.fi

Olisin valmis maksamaan
hyvästä takista ja
Suomalaisesta villasta.
Ihana uutinen💕

Hienoa! Osaaminen ei ole kokonaan kadonnut, mutta esim. kankaan viimeistyksen laitteita on Suomessa vähän. Toivottavasti koko ketju voidaan jonakin päivänä tehdä taas kotimaassa. Nordic Tweed olisi ollut mukavampi nimi, kun emme ole Skandinavian maa. Paljon onnea ja menestystä🥰👍🏻!

😻Innolla odotan syksyä että pääsemme ompelemaan takkeja ja hattuja Suomessa valmistetusta villakankaasta.
Tähän asti olemme tehneet takit, hatut, mekot ym. Italiassa valmistetusta villakankaasta. Tämä on siis upea uutinen.
Takit tulevat myyntiin tuonne 👉🏻www.minnasuuronen.fi heti kun valmistuvat.

Jo ainakin 6v. olen etsinyt kunnollista, suomalaisesta villasta valmistettua ja pitkäikäisiä villakangastakkia. En edelleenkään sellaista omista , koska en suostu tyytymään kuin ainoastaan kaikki kriteerini täyttävän takkiin.
Löytyisikään se nyt?
Jään odottelemaan ilouutisia! ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.