Menu

Yrittäjän vuosikymmen ilman terveystarkastusta

Olen elänyt viimeisen kuukauden melkoisen sumuisissa fiiliksissä ja hiljattain sain ehkä asialle vihdoinkin selityksen: ferritiinilukuni on 4,2. Asia tuli esiin sattumalta, kun teetin tämän postauksen myötä ensimmäistä kertaa itselleni kunnon terveystarkastuksen. Ei olisi voinut olla ajankohtaisempi ajoitus projektille, jossa lupasin mittauttaa itseni ja kertoa tulokset julkisesti teille.

Koska itse olet viimeksi käynyt terveystarkastuksessa? Media-alalla, jossa operoin, yhä useampi työskentelee freelancerina, kuulumatta perinteisen työterveyshuollon piiriin. Kun minkäänlaisia säännöllisiä terveydentarkkailuun liittyviä tarkastuksia ei ole, ja kun yrittäjän arki helposti on kiireistä tulipalojen sammuttelua, saattaa perus terveystarkastuksessa käyminen unohtua vuosiksi. Itselläni vierähti yli vuosikymmen. Toki olen hankkiutunut lääkäriin aina akuutin tarpeen ilmaantuessa, mutta siinäpä se.

terveys, naisen terveys, yrittäjän terveys, ferritiini, d-vitamiini, rauta-arvot, kilpirauhasen toiminta, kolesteroli, Tilanne on hullu sikäli, että olen perehtynyt työssäni yli vuosikymmenen ajan mm. terveysaiheisiin ja mun jos jonkun kuvittelisi olevan perillä siitä, mitä omassa systeemissä tapahtuu.  En ole mittauttanut omia arvojani, esimerkiksi kolesterolia, D-vitamiinia tai rauta-arvoja koskaan. Veikkaan, että tilanne on sama monella muullakin kiireisellä ja perusterveellä yrittäjällä, jonka arkeen ei mahdu juuri mitään ylimääräistä. Ja kun oma olo on ok, ei edes tule mieleen epäillä.

Olen aikuisiällä ollut aina tosi terve. Syön kala-kasvispainotteisesti, urheilen monta kertaa viikossa, nukun hyvin ja koen olevani onnellinen. Toki elämä on ajoittain tosi hektistä, mutta koska työni on projektiluonteista, tiedän, että stressaavan rupeaman jälkeen tilanne aina rauhoittuu. Yrittäjänä olen myös siitä onnellisessa tilanteessa, että voin itse päättää, koska himmaillaan ja koska painetaan täysillä.

Viimeisen puolen vuoden ajan olen painanut aika täysillä sikäli, että olemme Outin kanssa startanneet uudenlaisen ohjelmakonseptin, rakentaneet Torikortteleihin studion, muuttaneet studion kanssa kahdesti, lisäksi olen ostanut kodin, joka on ollut remontissa kesäkuusta saakka ja parhaillaan loppusuoralla olevan rempan lisäksi elämässä on normaali työarki ja joka toinen viikko kaksi lasta. Ei ehkä ihme, ettei tetrikseen mahdu mitään ylimääräistä.

Nauratti, kun minulta kysyttiin, haluaisinko yhteistyön tiimoilta selvittää terveydentilaani ja mittauttaa arvojani. Että on niin kiireinen yrittäjä, että verikokeeseenkin ehtii vasta, kun tullaan kotoa hakemaan. Onneksi tultiin, sain nimittäin tosi kiinnostavia tuloksia ja uskon, että moni teistä on ihan samassa tilanteessa kuin minä. Ei ole käynyt lekurissa kartoittamassa terveyttään ikuisuuteen. Siksi koen aiheesta kirjoittamisen tärkeänä.

terveys, naisen terveys, yrittäjän terveys, ferritiini, d-vitamiini, rauta-arvot, kilpirauhasen toiminta, kolesteroli, terveystalo

Käytännössä varasin Terveystalon nettisivujen kautta itselleni ajan. Toimipisteen voi valita itse ja operaatio vie noin viisi minuuttia. Arkeen tarvitsee toisin sanoen raivata lähinnä se aika, että hankkiutuu labraan ja sieltä pois, itse kävin kauppakeskus Redin toimipisteessä. Tulokset olivat luettavissa jo seuraavana päivänä Terveystalon appissa: sain tekstarin ja latasin sovelluksen, josta tulokset löytyvät.

Mun testaamalla, Laajalla Naisen tutkimuspaketilla voi kartoittaa yleistä terveydentilaansa monipuolisesti. Paketin avulla tutkitaan: verenkuva, pitkäaikainen verensokeri, kilpirauhasen toiminta, kolesteroli, sydän- ja verisuonisairaudet, tulehdukset, munuaisten ja maksan toiminta, kalsiumtaso, rautavarastot, D-vitamiini, anemia ja vitamiinipuutos.

Siihen nähden, ettei multa ole tutkittu koskaan mitään — tai ehkä joku yksittäinen arvo joskus, en ole ihan satavarma — oli tässä melkoinen infopaketti kerralla sulatettavaksi. En voi alleviivata liikaa sitä, kuinka tärkeänä pidän omasta terveydestä kartalla olemista ja kuinka saamattomana itseäni siitä, etten ole tehnyt tällaista seurantaa koskaan aikaisemmin.

Kävin tulokseni läpi Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englundin kanssa. 13 arvosta kolme oli viitearvojen ulkopuolella: kolesteroli, ferritiini ja D-vitamiini.

1. Kolesteroli

Muistaakseni minulta ei ole mitattu kolesterolia koskaan. Olen 40-vuotias, joten oli korkea aika, sillä yli puolella suomalaisista kokonaiskolesteroli on yli suositusten. Korkea kolesteroli on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Terveystalon testi kertoo kolme eri kolesteroliarvoa: HDL, LDL ja kokonaiskolesterolin.

Hyvänlaatuinen (HDL) kolesteroli itsellä on tosi hyvällä tasolla: viitearvo on 1,2 ja mun arvoni on 2. Kun hyvänlaatuinen kolesteroli on näinkin hyvä, kompensoi se sitä, että LDL-kolesterolini (”huono” kolesteroli) on viitearvojen ulkopuolella. LDL-lukuni on 3,2, kun viitearvo on 3.

Kokonaiskolesteroliarvoni on 5,8, kun viitearvo on 5. Kirsi kuitenkin totesi, että HDL-luku on niin hyvä, ettei suurta huolta ole. Sovimme toimenpiteinä, että joka-aamuisen kananmunan sijaan nautin sen jatkossa vain jokatoinen aamu. Totta on, että aikaisemmin söin esim. kaurapuuroa ainakin pari kertaa viikossa. Se on nyt jäänyt melkein kokonaan, joten otan puuroaamiaisen takaisin kuvioon taas. Kuitu tekee hyvää kolesteroliarvoille ja kaura on tässä ihan paras vilja. Kolesteroliarvojen osalta en ole kovin huolissani.

2. Ferritiini

Raudan osalta sen sijaan olen huolissani, sillä tulokseni yllättivät aika lailla. Ferritiinin eli varastoraudan mittauttaminen on niin trendikästä, että hype on ärsyttänyt ja olen ajatellut, ettei tarvitse vaivautua, kun kerran en kärsi mistään sellaisista oireista, jotka viittaisivat raudanpuutokseen.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä hypestä, todellisuudessa raudanpuute on uusi kansantauti. Sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi arvioi Yle:n artikkelissa, että Suomessa arvioidaan olevan ainakin 400 000 potilasta, jotka kärsivät raudanpuutoksesta. Tutustuttuani aiheeseen olen itse ollut jopa vähän järkyttynyt siitä, miten alhaisesta ferritiinistä kärsiville on määrätty jopa masennuslääkkeitä, sillä loppumatonta väsymystä ja alakuloa on diagnosoitu väärin.

terveys, naisen terveys, yrittäjän terveys, ferritiini, d-vitamiini, rauta-arvot, kilpirauhasen toiminta, kolesteroli, terveystalo

Raudanpuutteen tyypillisimpiä oireita ovat kova väsymys, masennus, lihas- ja nivelkivut, aivosumu, hengenahdistus, hiusten lähtö ja rytmihäiriötuntemukset. Kannattaa ehdottomasti tsekata ovat rauta-arvot, ennen kuin vetää johotpäätöksiä esimerkiksi masennukseen.

Itselleni rauta-arvoni tulivat yllätyksenä. Olen kieltämättä melko väsynyt, mutta nukun kiireisen elämäntilanteen ja työprojektien sekä remppasäädön takia liian vähän ja olen luullut väsymykseni johtuvan vain tästä. Kyse saattaakin olla raudasta.

Terveystalon appi kertoo viitearvoalueeksi 10-150 ja mulla on 4,2. Lähipiirissä jokainen, jolle olen luvun kertonut, on ihmetellyt lukua ja todennut poikkeuksetta: ”ja mä kun luulin, että mulla on matala ferritiini..”.

4,2 on kuulemma luku, jonka myötä kuvittelisi mulla olevan jo selkeästi arkea vaikeuttava raudanpuutos, mutta itse en ole huomannut mitään kovin poikkeavaa — ennen viimeistä paria viikkoa. Nyt kuitenkin on alkanut pohdituttaa, että onko väsymykseni ja sumuisen olon taustalla kiireisen elämäntilanteen lisäksi sittenkin kyse myös raudanpuutteesta.

Kyselin teiltä aiheesta Kempparin FB-sivulla ja vaikuttaa, että tähän aiheeseen on palattava vielä omassa postauksessaan. Lyhyesti kuitenkin: parhaillaan moni omassa lähipiirissä kärsii alhaisesta ferritiinistä ja sekä ystäviltä että teiltä saamani palautteen perusteella moni on kokenut, ettei oireita oteta vakavasti.

Ferritiinin puutteesta saattaa kertoa moni oire, joita itselläni parhaillaan on: väsymys, heikotus, huonokuntoiset kynnet, suun oireet, kuten suunpielten haavaumat, unihäiriöt ja masennuksen kaltaiset oireet (”masennus” tosin kohdallani vähän voimakas sana, ehkä itselleni epätavallinen alakulo kuvaa fiilistä paremmin). Mulla ei ollut hajuakaan, että kaikki nämä voisivat viitata matalaan ferritiiniin, mutta opin valtavasti, selvittäessäni aihetta tämän postauksen tiimoilta.

Alan nyt itse korjaavana toimenpiteenä käyttää rautalisää. Aion testauttaa itseni uudelleen kolmen kuukauden päästä, kiinnostavaa nähdä, saanko luvut nousuun. Lupaan palata tähän!

Mua kiinnostaa: mitä rautalisää sinä käytät? Onko hyviä vinkkejä?

3. D-vitamiini

Kolmas poikkeava viitearvoni oli D-vitamiini. Suomalaiset saavat yhä paremmin D-vitamiinia. Tästä on kiittäminen D-vitaminoituja elintarvikkeita, joita yhä useampi suosii. D-vitamiini on ihmiselle tärkeää luuston terveyden kannalta, mutta se on yhdistetty myös muiden sairauksien, kuten diabeteksen ja ylipainon, ehkäisyyn. Itseä ilahduttaa se, että esimerkiksi kasvipohjaisista tuotteista — vaikkapa kaurajuomasta — löytyy nykyään lisättyä D-vitamiinia siinä missä perinteisistä maitotuotteistakin, meillä kun ei lehmänmaitotuotteita juuri käytetä.

Mulla on työni puolesta kotona laatikko täynnä vitamiinituotteita ja myös D-vitamiinia löytyy, mutta en oikeastaan muista käyttää niitä, jos nyt ihan rehellisiä ollaan. Etenkään kesällä asia ei edes käy ikinä mielessä.

Terveystalon tulosten perusteella mun arvoni 69,2 on viitearvon 75 alapuolella ja Kirsi totesi, että etenkin näin helteisen ja aurinkoisen kesän jälkeen kuvittelisi lukuni olevan päinvastoin viitearvojen yläpuolella ja että saattaa olla sen talvella painuvan alemmas. Loogista olisi. Eli D-vitamiinilisän otan nyt tulosten saamisen myötä käyttöön, tämä  on onneksi helppo homma lisätä arjen aamurutiineihin. Ja näitä tuotteita tosiaan löytyy laatikosta roppakaupalla, ei edes tarvitse vaivautua kauppaan asti!

terveys, naisen terveys, yrittäjän terveys, ferritiini, d-vitamiini, rauta-arvot, kilpirauhasen toiminta, kolesteroli, terveystalo, vitamiinit

Näiden kolmen arvon lisäksi mun tulokset oli hyvät ja jopa erinomaiset. Erityisesti kilpirauhasarvot kiinnosti itseä, kilpirauhanen kun säätelee elimistössä tosi monia asioita, mm. kalsiumin imeytymistä, unirytmiä, energia-aineenvaihduntaa jne. Myös oli hyvä saada tietää, ettei elimistössä ole matala-asteista tulehdusta.

Olen viimeiset 15 vuotta syönyt tosi terveellisesti, liikkunut säännöllisesti ja pitänyt huolta siitä, että nukun tarpeeksi (vaikkakin viimeisenä parina vuotena on ollut liikaa vähäunisia pätkiä) ja ilahduttaa, että omat elintavat näkyvät tuloksissa. Ja tietenkin ne näkyvät — me ollaan pitkälti mitä me syödään ja miten me pidetään itsestämme huolta, mutta totuus on se, että moni asia on perinnöllistä ja sen vuoksi Terveystalon testi olikin kiinnostava. Kolesteroli liittyy kohdallani perintötekijöihin ja on hyvä tietää, missä sen osalta mennään.

Kaiken kaikkiaan sain kuitenkin Kirsiltä epäviralliseksi terveysarvosanaksi 10-. Ei verikokeiden perusteella toki ihmisen terveyttä voi pisteyttää, mutta kuitenkin viesti oli, että erinomaiset tulokset. Tämä häkellytti itseä. Hullua, että sitä on kaikesta huolimatta niin terve!

Aion nyt tehdä muutaman korjausliikkeen raudan, kuidun, kalsiumin ja D-vitamiinin osalta ja mennä kolmen kuukauden kuluttua uudelleen testiin. Jatkoa ajatellen kuulemma olisi hyvä testauttaa itsensä 2-3 vuoden välein.

Kävimme tulokseni läpi Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englundin kanssa, tsekkaa 20 minuutin jakso täältä ja nappaa talteen mun kolme helppoa terveysvinkkiä! >>>

Mikäli sun tekee mieli testauttaa itseäsi, sain 25% alekoodin käyttöönne. Koodilla NOORA25, voi hankkia itselleeen Terveystalon verkkokaupasta laajan Naisen tai Miehen tai Voimat vähissä -tutkimuspaketin. Koodi on voimassa 30. syyskuuta saakka ja lahjakortin voi käyttää seuraavan 12 kuukauden aikana.

Itselle rauta-arvojen tietoon saaminen oli iso juttu ja havahduttava tieto, joka selittikin yhtäkkiä todella monta asiaa, joiden osalta en ole ollut ihan varma, että mistä nyt tuulee. Toki täytyy myös koittaa palauttaa itselle säännöllinen unirytmi, skarpata ruokailemisen kanssa ja keskittyä tankkaamaan rautaa ravinnosta, en siis pelkän rautalisän voimalla ajatellut asiaa yrittää fiksata. Saa nähdä lähtevätkö arvot nousuun korjausliikkeiden myötä.

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Paras ja ferritiiniarvoa tasaisesti nostanut apu on ollut Solgarin Gentle Iron ja C-vitamiini illalla otettuna (niin että viimeisestä syömisestä on kulunut vähintään tunti aikaa. Tämä yhdistelmä on hellävarainen vatsalle ja tästä syystä imeytyvyyskin on suhteessa tosi hyvä verrattuna vahvempiin valmisteisiin. Tsemppiä arvojen nostoon sulle Noora <3

Odotan mielenkiinnolla miten sinulla vaikuttaa kolesteroliarvoon kananmunan vähentäminen ja kaurapuuron (kuitujen) lisääminen! Varsinkin kananmunan vaikutuksesta kolesteroliin ollaan niin kovin monta mieltä. Vahvassa istuu käsitys sen haitallisuudesta, mutta vielä syön joka aamu yhden munan, vaikka pikkasen arvo koholla itsellänikin. https://www.duodecim.fi/2020/02/05/kananmunat-eivat-haitaksi-vaikka-niita-soisi-joka-paiva/

Hyvä rautavalmiste joka ei laita vatsaa sekaisin: Salus Floradix Kräuterblut-Saft. Käytin tätä kun olin raskaana ja hb pysyi hyvällä tasolla.

Tämä kuulostaa loistavalta paketilta! Harmiksi yritin tätä nyt varata mutta terveystalon ajanvaraus ei toimi ollenkaan 😞

Noin vakavaa raudanpuutetta ei pysty korjaamaan ruokavaliolla. Tablettikuurilla voi hyvinkin mennä esim. vuosi ennen kuin ferritiini alkaa olla järkevällä tasolla. Erityisesti jos on vielä kuukautiset, kannattaa tähdätä lähemmäs sataa (tuo 10-150 viitearvo on aika höpöhöpöä; Suomessa raudanpuutteen rajana pidetään 30:tä, joka sekin on hyvin matala). Sideral Fortella moni on saanut ferritiinin nousuun. Se on myös vatsalle hellä. Kannattaa syödä joka toinen päivä aamuisin tyhjään vatsaan ja parin tunnin paasto vielä sen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.