Menu

Kemikaalifiksu ja ekologinen keittiöremontti — kesän 2021 projektini

En ole ainoa, joka parhaillaan remontoi kotiaan. Korona-aikana suomalaiset ovat innostuneet paitsi ostamaan mökkejä ja vaihtamaan asuntoa isompaan, myös remontoimaan kiinteistöjään. Kun ei ole voinut sosialisoida tai reissata ulkomaille, on monilla ollut paitsi aikaa, myös rahaa kodin tai loma-asunnon laittoon.

Itsekin myin kuumentuneessa asuntokauppabuumissa alkuvuodesta kaksioni ja ostin isomman kodin, jonka myötä ajankohtaiseksi tuli myös remontoiminen. Myönnän, että olen helppojen ratkaisujen ystävä, eikä remppaaminen ole ollut asia, jota olisin millään tavalla tavoitellut tai siitä unelmoinut, mutta kun kohdalle osui neliö, jossa oli kaikki, mitä kodilta haluan — ja jonka vielä ihmeen kaupalla sain — oli pakko kohdata remontti.

Olen etsinyt omistusasuntoa aktiivisesti alkusyksystä saakka ja tuntui ihan lottovoitolta löytää vihdoinkin asunto, josta pääsen aamulla uimaan ja josta näen merelle. Näiden ominaisuuksien vuoksi olin valmis ottamaan vastaan remonttikohteen, jossa keittiö on se, mikä vaatii isoimman muutostyön.

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Herkkä hetki asuntokauppojen jälkeen

Olen aikaisemmassa elämässäni remontoinut kerran asuntoni isosti, keittiötä myöten, kumppanini kanssa vuonna 2007. Mutta nyt kun asuttaa talouttaan ainoana aikuisena, on ainakin itselläni ollut aikaisempaa isompi kynnys riskien ottoon — sellaisena näen rempan tekemisen — ja siksi olen erityisen ylpeä itsestäni, että uskalsin ryhtyä projektiin, vaikka en voi tukeutua hommassa kehenkään toiseen. Kahdestaan kun tekee, on usein käytössä kahden ihmisen rahat. Yksin remontoidessa on erityisen tärkeää se, että aikataulut, suunnitelmat ja budjetti pitää. On ensisijaisen tärkeää valita hommaan osaavat ja luotettavat tekijät, etteivät kustannukset ja aikataulu karkaa käsistä. Osittain tämän vuoksi raportoin rempastani Instagramin puolella avoimesti: haluan paitsi antaa hyville tekijöille kiitosta, myös haastaa tekemistä silloin, kun työn jälki ei mielestäni ole riittävän hyvää.

Kun puhutaan remontoimisesta tuntuu, että tosi monilla on negatiivisia kokemuksia tekijöistä: aikataulut venyvät, budjetit paukkuvat ja ihmisillä menee hermo. Olen ihmetellyt, mihin tämä kaikki perustuu ja miten voi olla, että alalla on niin paljon hähmäistä tekijää jaa laadutonta jälkeä? Ajattelin, että olen tässäkin asiassa nyt koekaniinina ja Instagramistani oletkin jo ehkä huomannut, ettei itsellä ole kaikki mennyt putkeen… Mutta palataan siihen myöhemmin tekstissä. Peruutan vähän!

Kyselin teiltä Instassa sisustussuunnittelijöiden perään, koska halusin löytää avukseni tyypin, jolla on selkeä visio ja rohkeutta toteuttaa kreisejäkin ajatuksia. Helsingin Merihaassa sijaitsevan neliöni lattiat ja seinät olivat ihan ok kunnossa ja keittiökin kohtalainen, mutta kuitenkin yli 10 vuotta vanha ja omaan silmääni esteettisesti niin muuta, kuin halusin, että keittiörempan tekeminen oli must. Lisäksi keittiö ei palvellut niitä toiminnallisuuksia, joita keittiöltäni vaadin, joten oli pakko etenkin tämän takia siirtää esimerkiksi lieden ja uunin paikkaa toisaalle.

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Asunnon vanha keittiö, joka lähti kierrätettynä muualle, kodinkoneita myöten

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Tilanne asunnossa parhaillaan

Halusin, että joku suunnittelee mulle työtarkoituksiini soveltuvan ja silmiäni hivelevän keittiön, sekä sen yhteyteen tulevan ruokailutilan. Lisäksi vaatimuksenani oli se, että suunnittelija ymmärtää vanhan uudelleenkäytön ja kierrätyksen päälle. Kymmenet teistä ehdottivat hommaan Meja Hynystä, joka luotsaa Instassa tiliä @mejadesign.fi ja kun otin häneen yhteyttä, tiesin heti, että tässä on mun tyyppi!

Meja on sisustussuunnittelija ja flippaaja, eli ostaa, remppaa ja sisustaa asuntoja ja myy ne edelleen ja viimeisen puolen vuoden aikana kun olen roikkunut Oikotiellä, olen ollut yhdestä asunnosta erityisen vaikuuttunut — kaksiosta, jonka sain kuulla Mejan suunnitelleen! Kämppä päätyi jopa Japanin Vogueen saakka, joten kertonee siitä, ettei ollut ihan mikä tahansa design-kaksio, vaan oikeasti todella persoonallinen kokonaisuus. Muutama kuva Mejan asunnosta tässä:

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti, Meja Design, mejadesign.fi

Kuvakaappaus: @mejadesign.fi IG-tili

Jo ennen kuin kontaktoin Mejan, olin ajatellut, että tuleva keittiöni on Puustelli Miinus. Sisäilma- eli kemikaalifiksu ja ekologinen keittiöbrändi lanseerattiin markkinoille vuonna 2013 ja siitä saakka olen ajatellut, että kunhan on oman keittiöremontin aika, kontaktoin Puustellin oitis. Niin tein.

Oman keittiön suunnittelu on kenelle tahansa iso juttu, eikä sitä montaa kertaa elämässä tule tehtyä. Olin tosi vakuuttunut silloin kun Miinus-keittiöt lanseerattiin siitä, miten pitkälle sisäilma-ajattelu on viety ja oikein harmittelin, ettei ollut moneen vuoteen rempan tarvetta omassa kodissa.

Olen seurannut, kuinka tuttavapiirissä Miinus-keittiö on löytänyt tiensä yhden jos toisen kemikaalititetoisen kotiin — esimerkiksi tunnettu beatboxaaja ja terveellisten elintapojen puolestapuhuja Felix Zenger on miinuskeittiöläinen ja yhdysvaltalainen, tunnettu julkkiskokki Andrew Zimmern luottaa niinikään Miinus-keittiöön omassa studiossaan. Selasin huolella Puustellin saittia ja somea päästäkseni käsitykseen siitä, löytyisikö brändiltä myös visuaalisesti itseäni miellyttävät vaihtoehdot ja päädyin ensimmäisen palaverimme jälkeen siihen, että kyllä me Mejan kanssa saamme rakennettua sekä sisäilmafiksun että oman näköiseni keittiön.

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Kuvakaappaus: Puustelli Miinus IG-tili

Miinus-keittiön lähtökohtana on ekologisuus, kestävä kehitys, turvallisuus ja hygienisyys. Käytännössä kaikkea on lähdetty kelaamaan sisältä ulospäin, siten, että on eliminoitu materiaalit, jotka tuottavat huoneilmaan esimerkiksi turhaan VOC-päästöjä. Miinus-keittiön materiaalivaihtoehdoista on poistettu mm. MDF ja lastulevy, laminaatti- ja melamiinipinnat. Lisäksi materiaalien CO2-päästöt on laskettu:

”Hiilijalanjälkilaskelmissa olivat mukana materiaalien ja valmistusprosessien lisäksi kuljetusten aiheuttamat päästöt. Miinuksen oletetun elinkaaren päättyessä puhtaiden materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrättäminen ovat suuri etu. Puhdas huoneilma on meille jokaiselle tärkeää. Miinus-keittiöiden sisäilmamittaustulos yltää jopa puolet puhtaampaan tulokseen, kuin mitä M1-raja-arvo määrittelee.”

Tulen avaamaan teille oman keittiöni CO2-päästöt, kunhan saadaan remontti käyntiin. Parhaillaan elämme tilannetta, jossa käynnissä on asunnon lattiaremontti, jonka jälkeen seuraava askel on keittiön remppa. Rakenteet saapuu minulle tämän viikon aikana.

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti, UPM, biokomposiitti

Miinus-keittiön runko on vedenkestävää ja kierrätettävää biokomposiittia, joka itse asiassa vilahti Studio NO_GO:n UPM-jaksossa (kuva yllä). Kyseessä on kalustealan innovatiivisin keksintö vuosikymmeniin: matsku kestää hyvin paitsi +90 asteen kuumuutta, myös -25 asteen pakkasta. Sen formaldehydipitoisuus on 0%. Runko on suunniteltu siten, että  saman rungon käyttötarkoitusta voidaan myöhemmin muuttaa, itse runkoa vaihtamatta. Biokehikossa on jokaiselle Miinus-mekanismille omat kiinnityskohtansa jo valmiina. Välinekaapin voi vaihtaa vaikkapa laatikostoksi tai päinvastoin. Seinäkaapista tulee helposti kuivauskaappi, lasivitriini tai vaikka avohylly. Miinus-runkojen osat, sivut ja ovet ovat helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa — tää on vähän kuin operoisi jollain lasten rakennuspalikoilla.  😀 Biokomposiittirungon hiilijalanjälki on yli 50% pienempi kuin yleisimmän käytössä olevan kalustelevyn.

Haluaisin jo kertoa ja havainnollistaa, minkälaiset kaapinovet, tasot ja vetimet olen valinnut, mutta kah, en tee hommaa helpoksi, vaan annan sinulle linkin, jonka takaa voit sukeltaa itse tulevan keittiöni 3D-mallinnukseen katsomaan, millainen keittiö on tulossa. Jokaisesta Puustelli Miinus -keittiöstä tehdään asiakkaan kanssa tällainen vastaava mallinnus, joka helpottaa keittiön suunnittelua ihan hulluna. Itse en ole koskaan aikaisemmin suunnitellut mitään tällä tavalla, oli kiehtova prosessi!

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Sukella keittiöni 3D-malliin täältä >>>

Uuden kodin keittiön suunnittelu lähti liikkeelle siitä, että päätin pitää asunnon nykyisen lattian ja käsitellä sen tummemmaksi. Asunnon merbau-parketti oli hyvässä kunnossa, mutta makuuni liian punertava. Kun kerran Merihaan asunnon ikkunapuut ovat kauniit ja tyypilliset 70-luvun, tummanruskeat karmit (vaikkakin meidän talo on rakennettu -85), päätin mätsätä lattian niihin ja suunnitella keittiön sen mukaan. Yhdessä Mejan kanssa lähdimme liikkeelle Puustellin päämajassa siitä, että valkkasimme sekä kiinnostavimmat tasot ja ovet ja vaihtoehdoista valitsimme sen, minkä ympärille kokonaisuus suunnitellaan.

Tulen seuraavassa postauksessa käsittelemään valitut materiaalit — vähän tällainen cliffhanger siis tähän väliin.

keittiö, keittiöremontti, remontti, remppa, remonttikesä, uusi koti, Puustelli, Puustelli Miinus, Miinus-keittiö, ekologinen keittiö, kemikaaliton keittiö, myrkytön keittiö, ekologisuus, kiertotalous, koti,

Jos seuraat mua Instagramissa, oletkin kartalla remontin uusimmista käänteistä. Kiitos myötäelämisestä; on tosi hauska tehdä tämä oman elämänsä remonttirealitya teille — kiitos kun olette niin innokkaasti mukana! Nostan kaikki remonttisisällöt tilini kohokohtiin, löydät sieltä kaikean itse asunnon pohjaratkaisusta viimeisimpiin käänteisiin (kuten merbauparketin hiomis- ja lakkaamiskriisin).

Kuvassa suunnittelijani Mejan kumppani Matias Juvanen, joka toteuttaa remonttini suurimmilta osin (lattiaa lukuunottamatta). Heillä on hyvä tiimi: Meja suunnittelee, Matias toteuttaa. Tässä meidän projektissa toteuttajana on myös Puustelli Miinuksen väki, joka vastaa keittiön rungon, kaappien ja tasojen rakentamisesta. Matias valmistelee keittiölle puitteet. Itse toimin konkreettisen rempan ulkopuolella projektinjohtajana ja koitan malttaa odottaa lopputulosta — olisipa jo elokuu!

Nyt sulla on hyvä mahdollisuus kysyä mitä tahansa ekologiseen ja siäilmafiksuun keittiöön liittyen. Anna siis palaa kommenttiosiossa tai laita viestiä Kemikaalicocktailin FB-ryhmässä tai IG:n puolella. Tämä projekti on käynnissä muutaman kuukauden ainakin, joten ehdin vastailla hyvin.

Tervetuloa mukaan remppakesään 2021!

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Välitilalevy. Sinä ilmeisesti laitat välitilaan uudet laatat? Jos ei halua repiä vanhoja laattoja pois, niin mikä olisi päästötön levy laitettavaksi päälle? T. Riikka

    Mulle tulee kiviseinä, mutta selvitän sulle levyasian! 🙂

Oman tutkimukseni perusteella päästöttömin levy lienee kivilevy. Tosin, en ole ihan varma millä se pitäisi kiinnittää eli kiinnityksestä riippuen voi tulla jotain alkupäästöjä. Toinen on alumiinikomposiittilevy, jossa kromi+alumiini komposiittilevyt ovat pinnassa ja keskellä oon polyeteeniydin. Tämän levyn voi kiinnittää listoilla, päästöt tulevat tällöin ymmärtääkseni sitten tiivistyksistä (silikoni).
Komposiittilevyt huono puoli on valmistuksen energia intensiivisyys, kivi taas työstetään eri tavalla.

Nooralla lienee asiasta enemmän tietoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.