Menu

Levoton vatsa hallintaan: paasto ja Molkosan

Edellisessä tekstissä kerroinkin, että käynnissä on muutto ja remontti. Tämän kesän tulen viettämään siellä täällä asustellen, kunnes uusi koti on siinä kunnossa, että voimme muuttaa sisään. Olen henkisesti varautunut olemaan koko heinäkuun kiertolaisena ja nauttimaan mökkeilystä tänä kesänä oikein olan takaa. Teoriassa ajatus on hyvä, mutta käytännössä tiedän, että jossain kohtaa omaa kotia tulee kaipaan varmasti. Rempalla täytyy rampata säännöllisesti, joten vaikka onkin kesäloma ja muutama mökkioptio, ei mieli ole rennossa kesämoodissa samalla tavalla kuin normaalisti. Siksi täytyy koittaa päästä lomamoodiin muutamiksi päiviksi kerrallaan, sen puitteissa, mikä on mahdollista.

Aloitan kesän aina paastolla, niin myös tänä kesänä. Paasto on itselleni ihan parhaita stressintaltutuskeinoja ja koska on pitänyt olla luova aikataulujen suhteen, olen taktikoinut tänä kesänä niin, että saan ainakin pahimman stressiviikon vietettyä mahdollisimman zenisti: paastoan muuttoviikolla. Eli nyt. 😀

(Uusille lukijoille tiedoksi, että olen kirjoittanut paastosta paljon, tästä artikkelista kannattaa lukea siitä, miksi ylipäänsä paastoan.)

 

A. Vogel, A. Vogel Suomi, paasto, nestepaasto, paastoaminen, kesäloma, Molkosan, Molkosan Fruit, vatsavaivat, vatsa tasapainoon

Kuulostaa toki kummalliselta ratkaisulta, paastota muuton keskellä. Normaalissa muutossa en tätä toki tekisikään, sillä muutto vaatii fyysistä ja henkistä ponnistamista ja paasto puolestaan vie ihmiseltä voimia ja lisää levon ja unen tarvetta, mutta tällä kertaa en itse saa toipuvan nilkan vuoksi kantaa muutossa mitään raskasta, joten itselleni urakka on enimmäkseen pakkaamista. Olen lisäksi  sen verran tottunut paastoaja, että tiedän miten oma elimistöni reagoi ja minulle itse asiassa paras tapa paastota on se, että puuhaan jotakin pientä koko ajan niin, etten tavallaan ehdi keskittyä paaston käynnissä oloon. On toki fakta, että paastotessa ei kannata olla tiukkoja aikatauluja ja fyysisesti rankkaa tekemistä, mutta pieni liikunta päinvastoin auttaa paasto-oireisiin ja tärkeintä itselleni on se, että saan nukkua pitkän yön ja suorittaa suolihuuhtelun rauhassa.

A. Vogel, A. Vogel Suomi, paasto, nestepaasto, paastoaminen, kesäloma, Molkosan, Molkosan Fruit, vatsavaivat, vatsa tasapainoon, Biotta, paastomehu

Paasto ei sido aamuisia, kylppäriä vaativia suolihuuhteluita lukuunottamatta, paikkaan. Paastonesteitä pystyy nauttimaan päivän mittaan missä vain, joten voi hyvin olla liikkeessä. Kait se muutto sujuu tässä paastoamisen ohessa — kohta se nähdään! 😀

Paasto rauhoittaa elimistön ja jeesaa itselläni etenkin levottoman vatsan hallintaa. Paaston jälkeen on helppoa olla ruokavalion kanssa skarpimpi ja itselle kesän aloitus on aina ollut mainio ajankohta paastoa ajatellen, kun lämpimällä ilmalla on ylipäänsä tarve nestetankkaukseen, eikä tee mieli samalla tavalla lämmintä ruokaa, kuin talvella. Se, miten elimistö ja mieli kokevat paaston on tosi henkilökohtaista, kaikille paasto ei sovi. Itselleni se on parasta antistressautumista ja kesken käynnissä olevan remontin ja muuton koen, että paasto on hyvä idea.

Tässä postauksessa haluan nostaa esille Vogelin paastopaketissa olevaa tuotetta nimeltä Molkosan. Itse tutustuin tähän vatsan rauhoittajaan ensimmäisen kerran silloin, kun Antioksidanttiklinikan lääkärini laittoi minut kuukaudeksi poikkeusdieetille selittämättömien vatsavaivojeni vuoksi. Opin, että Molkosan on tehokas levottoman vatsan balansoija — ja onneksi tuote maistuu nykyään hyvältä, koska vuonna 2008 se oli ihan kamalaa.

A. Vogel, A. Vogel Suomi, paasto, nestepaasto, paastoaminen, kesäloma, Molkosan, Molkosan Fruit, vatsavaivat, vatsa tasapainoon

Molkosan on maitohappokäytetty heratiiviste, eli valmistettu tuoreesta, Alpeilla laiduntavien lehmien luomumaidosta. Tuote ei toisin sanoen ole vegaaninen, mutta teholehmien tuotantoa se ei ole. En näe itse eettistä ongelmaa Molkosanin käytössä.

Molkosanin valmistuksessa luomumaidosta poistetaan suodattamalla proteiini, hiilihydraatit ja rasva. Hera pastöroidaan niin hellavaraisesti kuin mahdollista, jotta seuraavassa käymisprosessivaiheessa, on mukana vain tarkoitukseen kehitetty, oma maitohappobakteeri (Lactobacillus casei). Tuloksena on kirkas Molkosan, joka sisältää runsaasti L+-maitohappoa ja tämä on hyväksi vatsalle.

Jos vertaa muihin, terveyden nimissä hehkutettuihin, maitohappoisiin elintarvikkeisiin, on Molkosanin L+-pitoisuus ihan omalla levelillä. Esimerkiksi luonnonjogurttiin jos vertaa, on määrä kaksinkertainen ja hapankaaliin verrattuna peräti 3,5-kertainen. Tiedän, että monet nauttivat hapankaalia vatsan vuoksi — kannattaa testata tarkoitukseen myös Molkosan! Etenkin jos et jaksaisi lisätä hapankaalia aterian kylkeen tai jos se ei maun puolesta sovi ruokalautasen muihin komponentteihin, on Molkosanin nauttiminen helppo tapa hoitaa homma.

Molkosanin sisältämä maitohappo luo vatsan hyville bakteereille otolliset olosuhteet ja tukee myös niiden luontaista tuotantoa. Se miten suolisto voi, on suorassa yhteydessä aivojen toimintaan ja myös mielialaamme. Kun suolisto on kunnossa, huolehdit monipuolisesti terveydestäsi kaiken kaikkiaan.

A. Vogel, A. Vogel Suomi, paasto, nestepaasto, paastoaminen, kesäloma, Molkosan, Molkosan Fruit, vatsavaivat, vatsa tasapainoon, Biotta, Biottamehu

 

On jo pidempään tiedetty, että ihmisen hyvinvointi ja esimerkiksi ahdistuneisuus voivat vaikuttaa suolen toimintaan. Sen sijaan bakteerien vaikutus aivoihin ja jopa aivojen kehitykseen on melko uutta tietoa.

– Jos ihminen on esimerkiksi ahdistunut tai masentunut, kyllä hänen suolistonsa mikrobisto on erilainen.

– Voikin olla, että suolistomme bakteeristolla ja ruokavaliolla on aivojen kehitykseen isompi vaikutus kuin on aiemmin tiedetty, integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta toteaa.

Lähde: Yle Akuutti, lue koko juttu täältä >>>

A. Vogel, A. Vogel Suomi, paasto, nestepaasto, paastoaminen, kesäloma, Molkosan, Molkosan Fruit, vatsavaivat, vatsa tasapainoon

Molkosan on yksi, helppo keino ylläpitää suoliston balanssia. Vaikka Molkosanin makua on miedonnettu, saattaa se siltikin olla osalle epämieluisa. Vastauksen dilemmaan tarjoaa Molkosan Fruit, joka saa makunsa granaattiomenamehusta ja musta-aroniasta, tuotteessa on myös steviaa. Tämän vuoksi Molkosanin Fruit-versio ei sovellu paaston aikana käytettäväksi (on liian makeaa), mutta noin muuten se on mainio tuote arkiseen suoliston tasapainon ylläpitoon. Juomaan on lisätty myös kalsiumia, sillä useat ruoansulatusentsyymit tarvitsevat sitä toimiakseen tehokkaammin.

Siinä missä perinteinen Molkosan on kaloriton, on Fruit-versiossa sokereita <3,5 g / 100 ml. Originaali Molkosan ei ehkä uppoa esimerkiksi lapsille, mutta tämä maukkaampi versio varmasti kyllä, kun sen sekoittaa vaan viileään veteen niin, että tuote on raikas janojuoma.

Itse olen laskeutunut paastoon viime viikosta saakka. Käytännössä se tarkoittaa lihan, kahvin ja alkoholin osalta niistä pidättäytymistä, mutta edellämainittuja menee muutenkin niin vähän, että eipä se kummoisia ponnisteluja vaadi. Molkosania olen nauttinut koko viime viikon valmiiksi päivittäin ja paaston jälkeen aion pitää sen ruokavaliossa koko kesän. Fruit-maku on oiva tuote mökin jääkaapissa: tiivisteestä saa raikasta juomaa hetkessä ja vatsa hykertelee, vaikka olisikin vedellyt vähän liikaa, raskasta grilliruokaa. 

Kannattaa lukea aikaisemmat tekstini aiheesta vatsa, mikäli sinulla on levoton yksilö, joka pitäisi taltuttaa:

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.