Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

On aika päästää tonnikala pannasta

Tonnikala on suomalaisten suosikki. Vuonna 2018 tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita syötiin 1,3 kg henkeä kohden (LUKE), mikä on suomalaisten kokonaiskalankulutuksesta noin 10%. Kotipizzan suosituin pizza on tonnikalaa sisältävä Special Opera ja mikäpä olisi klassisempi opiskelijaruoka, kuin pasta ja tonnikala! Ainoastaan kasvatettu lohi ja kirjolohi kiilaavat kaloina tonnikalan ohi suomalaisten lautasilla.

Siitä huolimatta, että tonnari on suosittua, on sillä huono klangi. Osaa tonnikalalajeista kalastetaan liikaa ja ne ovat muuttuneet uhanalaisiksi. Joitakin vuosia takaperin Suomessakin moni sushi-ravintola lopetti tonnikalan käytön kokonaan. WWF suositteli vaihtamaan tonnikalan silakkaan ja YLE:n Uusi Musta -mediamme starttasi tonnikalaboikotti-projektin, josta kirjoitin tuolloin Kempparissakin. (Harmillista, ettei Uusi Mustan artikkeli ole enää luettavissa.)

Tuolloin, vuonna 2012, mm. sushiravintola Sushibar + Wine ja muutamat muut tiedostavat ravintolat luopuivat tonnikalan käytöstä ja siitä saakka ainakin omassa kuplassani on ollut vallalla käsitys, että kaikki tonnikala on pahasta. Moni ei tiedä kalakantojen elpyneen tonnikalan näkökulmasta paremmaksi. Omassakin sivistyksessäni oli ennen tämän postauksen kirjoittamista aukkoja, joten erittäin hyödyllistä tehdä yhteistyöartikkeli vastuullista kalastusta sertifioivan Marine Stewardship Councilin (MSC) kanssa.

MSC, tonnikala, tonnikalaviikot, Tunaful Week, Tunaful, tuna, eettinen kala, kestävä kalastus, Jos haluaa päästä helpolla, senkus tuijottaa ruokakaupassa merkkiä: MSC-sertifikaatti takaa, että kalan pyynti on kestävää. MSC on ainoa mereneläviä koskeva sertifikaatti, joka on YK:n tunnustama. Kaupassa kannattaa olla tarkkana, sillä erilaisia sertifikaatteja ja mainoslauseita on joka lähtöön. Kalatuote-sertifikaateista jos puhutaan: esimerkiksi Friends of the Sea -sertifikaatti ei ole kolmannen osapuolen valvoma ja Dolphin Safe -merkki puolestaan takaa lähinnä sen, ettei delfiinejä ole vahingoitettu kalastusprosessissa.

Parhaillaan käynnissä olevien, MSC:n kansallisten tonnikalaviikkojen hengessä halusin paitsi nostaa esille sen, kuinka kestävästikin kalastettua tonnikalaa on, myös muutaman yllättävän faktan aiheeseen liittyen. Tässä tulee!

VIISI ASIAA, JOITA ET (EHKÄ) TIENNYT TONNIKALASTA:

1. Tonnikala ei ole yksi kalalajike; maailmassa on 15 tonnikalalajiketta. Iso osa suomalaisissa ruokakaupoissa myytävistä tonnikalasäilykkeistä on todellisuudessa boniitti-nimistä kalaa, joka on tonnikalalle sukua, muttei itse asiassa kuulu niin kutsuttuihin aitotonnikaloihin ensinkään.

2. Kaupallinen tonnikalanpyynti keskittyy seitsemään tonnikalalajiin, jotka ovat: Atlantin sinievätonnikala, Tyynenmeren sinievätonnikala ja eteläinen sinievätonnikala, isosilmätonnikala, keltaevätonnikala, valkotonnikala sekä mainittu boniitti. (Sinievätonnikala voi painaa btw 700 kg! Boniitin maksimipaino on noin 35 kg.)

3. Seitsemän kaupallisesti tärkeintä tonnikalalajia jakautuvat 23 kalakantaan. Näistä 15 kantaa on hyvällä tasolla (vihreä), viisi kantaa on keskinkertaisella tasolla (keltainen) ja kolme kalakantaa on luokiteltu ylikalastetuiksi (punainen). Ylikalastettuja ovat Intian valtameren keltaevätonnikala sekä Tyynenmeren ja Länsi-Atlantin sinievätonnikala. Näihin ei tule koskea, eikä näitä löydy MSC-sertikaatin alta.

4. Saadakseen MSC-sertifikaatin, täytyy kalastusyrityksen läpäistä kalataloustieteen ja meribiologian asiantuntijoiden seula. Auditointitiimi, eli kolmas osapuoli ei ole kytköksissä kalastusyritykseen tai MSC:hen. Sertifiointiprosessia hallinnoi puolueeton sertifiointilaitos (englanniksi conformity assessment body, CAB).

  • Ensimmäinen osapuoli: Organisaation arvioi itseään ja sitä täyttääkö sen tuote tai palvelu standardin vaatimukset
  • Toinen osapuoli: Sidosryhmät, kuten alan järjestöt tai ostajat arvioivat täyttääkö organisaation tuote tai palvelu standardin vaatimukset
  • Kolmas osapuoli: Puolueettomalla arvioinnilla osoitetaan, että organisaation tuote tai palvelu täyttää standardin vaatimukset

Tällä kolmannen osapuolen sertifioinnilla varmistetaan, että kuluttaja voi luottaa arvioinnin tuloksiin, eikä arvioitava yritys tai MSC pysty vaikuttamaan niihin.

MSC, tonnikala, tonnikalaviikot, Tunaful Week, Tunaful, tuna, eettinen kala, kestävä kalastus,

 

5. MSC-kalatuotteita on myynissä yli sadassa maassa, tuotteita on huimat 19 230. Suomessa MSC-tuotteita on 223 erilaista. Kun puhutaan tonnikalasäilykkeistä, löytyy Suomen markkinoilta 13 tuotetta. Käytännössä tämä on vain reilu 6% kaikkien suomessa myytyjen tonnikalasäilykkeiden arvosta — parannettavaa on!

MSC, tonnikala, tonnikalaviikot, Tunaful Week, Tunaful, tuna, eettinen kala, kestävä kalastus, Kun seuraavan kerran tilaat tonnikalaa ravintolassa — eli kun tilaat sen tonnari-pizzan) — kysy sertifikaatin perään. Kysy kalan alkuperästä. Tärkeää on saada myös ravintola-alalle signaalia siitä, että kuluttajia kiinnostaa ekologisuus ja eettisyys ulkona syödessäkin. Mm. Kotipizza on mukana MSC:n käynnissä olevassa Tunaful Tomorrow -kampanjassa näyttäen esimerkkiä vastuullisen tonnikalan käytöstä. Se on hienoa,  juuri tällaista esimerkkiä alan toimijoilta tarvitaan.

Yhtä paljon tarvitaan fiksuja kuluttajia, jotka tekevät lompakollaan arvopohjaisia ratkaisuja ja tukevat toiminnallaan vastuullisia vaihtoehtoja. Tehdään niin, eiks je!

 

Lue lisää:

>> 10 syytä valita sininen kalamerkki >>>

>> Sustainable Tuna Handbook >>>

>> Tonnikala — usein kysytyt kysymykset >>>

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.