Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kollageeni: kauneus meni kapseleihin

Ihon, kynsien ja hiusten kuntoon on aina pystynyt vaikuttamaan parhaiten ravinnon avulla, sitä vaan ei ole kosmetiikkamainonnassa juurikaan haluttu korostaa. Eihän se kauneusteollisuutta hyödytä, että kerrotaan niiden todellisten kauneustuotteiden lymyilevän ruokakaupan hevi- ja tuoretiskissä.

Kosmetiikan mainostaminen on perinteisesti keskittynyt ihmisen ulkoiseen kaunistamiseen, mutta vihdoinkin on alettu puhua siitä, mikä imeytyy ja vaikuttaa meihin sisältäpäin. Ravintolisäskene on herännyt ottamaan paikkansa elintarvikkeiden ja kosmetiikan välimaastossa.

Viimeisten vuosien aikana markkinoille on alkanut tupsahdella yhä enemmän jauheita ja kapseleita, jotka on suunniteltu ihonhoitoa, kynsiä tai hiuksia silmälläpitäen. Uusimpana trendinä ovat patukat ja juomat, joihin on lisätty esimerkiksi kollageenia.

kollageeni, puhdasplus, puhdas+, puhdas+ beauty, collagen, lisäravinne, kauneus, ikääntyminen, ikääntyvä iho, puhdas+ puhdas plus puhdas plus kollageeni puhdas plus kollageeni hyaluronihappo puhdas+ kollageeni hyaluroni kokemuksia puhdas+ beauty kollageeni & hyaluron + c kokemuksia puhdas plus kollageeni sport puhdas+ kollageeni sport puhdas+ beauty kollageeni & biotiini kokemuksia puhdas+ kollageeni hyaluroni puhdas+ kollageeni magnesium kollageeni kokemuksia mistä kollageeni valmistetaan mistä saa kollageenia mistä kollageeni valmistetaan kasviperäinen kollageeni kollageenin puutos kollageeni vegaani kollageeni kasvissyöjä kollageeni hyaluronihappo kokemuksia

Ihmisen, eli solujemme vanhetessa, elimistön kollageenivalmistus hidastuu. Iho alkaa rypistyä ja veltostua, hiukset ohentua. Kollageenituotannon hiipumista edistää tupakointi, auringon UV-säteily, sokerin syöminen ja C-vitamiinin puute. Syö terveellisesti ja pysy varjossa onkin aika hyvä muistisääntö nuorekkaamman olemuksen säilyttämiseen. Yhä useampi kuitenkin ottaa kollageenia purkista, varmistaakseen saannin ja taistellakseen ikääntymisen merkkejä vastaan.

Kollageeni-ihonhoitotuotteita on markkinoitu 90-luvun lopusta, mutta nyt proteiinia nautitaan sisäisesti. Kollageenia myydään niin jauheena, kapseleina kuin osana juomia ja patukoitakin.

Haastattelin suomalaisen Puhdas+ -merkin markkinointipäällikkö Piritta Vaarnaa aiheesta, sillä Puhdas+ edustaa itselleni niitä kiinnostavimpia ja luotettavimpia ravintolisätoimijoita: brändin punaisena lankana on lisäaineettomuus. Jos olet koskaan tutkaillut ravintolisien tuoteselosteita, tiedät mistä on kyse. Useimmat sisältävät paljon E-koodeja, joista käyttäjä ei hyödy. Puhdas+ -tuotteissa on tehoaineet, ei juuri muuta.

Vaarna edustaa ravintolisäyritystä, jonka on oltava tuoteselosteissa tarkka. Se mikä itseäni ihmetyttää on markkinointi: elintarvikkeisiin lisätyn kollageenin määrää ei viranomainen vaadi kerrottavaksi, vaikka ravintolisissä data pitää olla. Kuluttajan on mahdotonta tehdä vertailua eri kollageenilähteiden välillä, kun tietoa ei ole ruoassa pakko kertoa. Vaarna totesikin elintarvikkeiden osalta tilanteen olevan haastava ja kehottavan kuluttajia tarkkaavaisuuteen myös kollageenin muodon osalta: etsi sanaa hydrolysoitu.

Hydrolysoitu kollageeni tarkoittaa proteiinin olevan pilkotun muotoon, jossa se imeytyy. Mikäli törmäät tuotteeseen, jossa ei mainita hydrolysointia, kannattaa tsekata erikseen valmistajalta, missä muodossa proteiini on, sillä pilkkomattomana se ei imeydy ja maksat turhasta. Esimerkiksi kollageenia sisältävä proteiinipatukka saattaa olla yhtä tyhjän kanssa, jos kollageenia on a) liian vähän ja b) väärässä muodossa.

kollageeni, puhdasplus, puhdas+, puhdas+ beauty, collagen, lisäravinne, kauneus, ikääntyminen, ikääntyvä iho, puhdas+ puhdas plus puhdas plus kollageeni puhdas plus kollageeni hyaluronihappo puhdas+ kollageeni hyaluroni kokemuksia puhdas+ beauty kollageeni & hyaluron + c kokemuksia puhdas plus kollageeni sport puhdas+ kollageeni sport puhdas+ beauty kollageeni & biotiini kokemuksia puhdas+ kollageeni hyaluroni puhdas+ kollageeni magnesium kollageeni kokemuksia mistä kollageeni valmistetaan mistä saa kollageenia mistä kollageeni valmistetaan kasviperäinen kollageeni kollageenin puutos kollageeni vegaani kollageeni kasvissyöjä kollageeni hyaluronihappo kokemuksiaSkeptikko tietenkin miettii, onko jauheen tai kapselin muodossa oleva kollageeni ylipäätään tarpeen? Tehoaako se todella? Toistaiseksi lisää tutkimustietoa odotellaan, eikä kollageenituotteita vielä saa markkinoida lupauksin sileämmästä tai rypyttömämmästä ihosta, mutta yksittäiset tutkimustulokset ja käyttäjäkokemukset viittaavat siihen, että kollageenin sisäinen nauttminen auttaa ihon ikääntymisen merkkeihin.

Lähipiirissä on käyttäjiä, joilla kieltämättä on ikäisekseen aika uskomaton iho ja he ovat vuosikausia vannoneet juuri kollageenituotteiden nimeen. Toisaalta: omakin ihoni on hyvässä kunnossa, vaikka en ole kollageenituotteita käyttänyt. Mutta sitten taas olen elänyt aina superterveellisesti, en polta, enkä syö paljon sokeria. Mikäli oman ihon tai hiusten kunnon osalta huomaa muutoksia, joihin kaipaa jeesiä, on ravintolisien avulla helppo lisätä kollageenin saantia. Jauheita käyttämällä saa kerralla isompia määriä (suositellut vuorokausiannokset liikkuvat 2,5-10 g välillä).

Puhdas+:lla on repertuaarissaan useita sisäisesti nautittavia kauneustuotteita, Puhdas+ Beauty -nimellä. Merkin suosituin kauneustuote on maustamaton, hydrolysoitu kalakollageeni. 

Ravintolisien kollegaani saadaan pääasiassa naudasta ja kalasta. Puhdas+ -tuotteiden kalakollageeni, jota käytetään sarjan Beauty-tuotteissa, on peräisin etelä-Amerikan ja Islannin vesissä pyydetyistä pangasiuksesta ja tilapiasta. Kyseessä ei ole kasvatettu kala, vaan vapaat ja kestävästi pyydetyt kalalajit, joita pyydetään elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Kollageeni saadaan kalan nahasta, joka on elintarviketeollisuuden sivutuote. Mielestäni kalannahka raaka-aineena on ok ja sen käyttäminen ihan yhtä eettistä (tai epäeettistä, miten sen nyt haluaa ajatella) kuin kalaruoan syöminenkin.

Nautaperäinen kollageeni on itselleni vaikeampi homma. Minä valitsen mielummin kalakollageenin, koska eläintuotanto. Vaikka toiminta olisi kuinka vastuullista, tiedän kuitenkin liikaa lihateollisuuden olosuhteista, voidakseni valita nautaperäisen kollageenin, kun kalakollageeni kerran on hyllyssä vaihtoehtona. Puhdas+ -sarjan nautakollageeni, jota käytetään merkin Sport-tuotteissa, saadaan brasilialaisesta naudasta.

Mikäli puhutaan ruokakaupan valikoimasta ja hevi- ja tuoretiskin tuotteista, löytyy kollageenia luonnostaan liivatteesta, luuliemestä, lihasta ja kalasta, kananmunista, sekä rikkipitoisista ruoista, kuten selleri, oliivit, valkosipuli ja tofu. Myös siemenet, esim. kurpitsansiemenet ja chia-siemenet sisältävät kollageenia. Vegaanista kollageenia saadaan irish mossista.

kollageeni, puhdasplus, puhdas+, puhdas+ beauty, collagen, lisäravinne, kauneus, ikääntyminen, ikääntyvä iho, puhdas+ puhdas plus puhdas plus kollageeni puhdas plus kollageeni hyaluronihappo puhdas+ kollageeni hyaluroni kokemuksia puhdas+ beauty kollageeni & hyaluron + c kokemuksia puhdas plus kollageeni sport puhdas+ kollageeni sport puhdas+ beauty kollageeni & biotiini kokemuksia puhdas+ kollageeni hyaluroni puhdas+ kollageeni magnesium kollageeni kokemuksia mistä kollageeni valmistetaan mistä saa kollageenia mistä kollageeni valmistetaan kasviperäinen kollageeni kollageenin puutos kollageeni vegaani kollageeni kasvissyöjä kollageeni hyaluronihappo kokemuksia

Perinteisesti olen itse käyttänyt purkista lähinnä D- ja C-vitamiinia, sekä nyt talvella sinkkiä. Täytin vastikään 39-vuotta ja täytyy myöntää, että ovat alkaneet kollageenituotteet kiinnostaa, haha! Kukaan meistä ei ole ikuisesti nuori ja vaikka olen ehdottomasti luonnollisen vanhenemisen kannalla, ei se varmasti ole ihme, että minä ja moni muu haluaa koittaa hidastaa kelloa ja pitää lookkinsa mahdollisimman nuorekkaana mahdollisimman pitkään.

kollageeni, puhdasplus, puhdas+, puhdas+ beauty, collagen, lisäravinne, kauneus, ikääntyminen, ikääntyvä iho, puhdas+ puhdas plus puhdas plus kollageeni puhdas plus kollageeni hyaluronihappo puhdas+ kollageeni hyaluroni kokemuksia puhdas+ beauty kollageeni & hyaluron + c kokemuksia puhdas plus kollageeni sport puhdas+ kollageeni sport puhdas+ beauty kollageeni & biotiini kokemuksia puhdas+ kollageeni hyaluroni puhdas+ kollageeni magnesium kollageeni kokemuksia mistä kollageeni valmistetaan mistä saa kollageenia mistä kollageeni valmistetaan kasviperäinen kollageeni kollageenin puutos kollageeni vegaani kollageeni kasvissyöjä kollageeni hyaluronihappo kokemuksiaItse nautin kollageenin mielummin jauheena kuin kapseleina. Parhaan makuinen kollageenijauhe, jota olen testannut, on Puhdas+ Beauty -sarjan tyrnimarjakollageeni. Sitä voi sekoittaa pari ruokalusikallista jogurttiin, smoothieeen tai vaikka veteen, maku on tosi miellyttävä. Monissa kollageenituotteissa maku vaatii totuttelua, mutta toisaalta eipä se sieltä smoothiesta juuri erotu.

Jos tykkäät ennemmin kapseleista, on valikoimassa esimerkiksi Collagen & hyaluron + C, jonka sisältämä biotiini edistää ihon, hiusten ja limakalvojen kuntoa. Sinkki jeesii ihoa ja kynsiä. C-vitamiini puolestaan edistää elimistön normaalia kollageenin muodostumista (tämän vuoksi kannattaa nauttia myös C-vitamiinipitoisia hedelmiä).

Kuten tiedätte, kikkailen aika vähän kapseleilla, pillereillä, jauheilla tai vastaavilla, koska tykkään syödä monipuolisesti ja ravintoni mahdollisimman tuoreessa ja aidossa muodossa. Tämän vuoksi en harrasta esimerkiksi moniakaan vegaaniproteiineja, vaan nautin mielummin kalaa ja kananmunia. Kollageenin osalta olen kuitenkin kiinnostunut ja optimistinen — ja odotan kiinnostuneena lisää tutkimustuloksia.

Ravintolisien suhteen neuvon olemaan tarkka tuoteselosteen osalta, välttämään turhia lisäaineita ja selvittämään tuotteiden raaka-aineiden alkuperän. Mitä tulee elintarvikkeiden lisättyyn kollageeniin, kannattaa tarkistaa määrä, jonka tuote sisältää. Vaikkei määriä vaadita merkattaviksi, laittavat vastuulliset toimijat tiedon tuotteeseen.

Kiinnostaa: käytätkö itse kollageenilisää ja jos, niin mitä ja miksi juuri sitä?

14 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kyllä se pilkkomattomanakin imeytyy, mutta ei välttämättä samoissa määrin. Puhutaan biosaatavuudesta. Vaikka peptidimuodossa oleva kollageeni imeytyisikin paremmin, tarvitsee nekin hajottaa aminohapoiksi, jotta kollageenia voidaan valmistaa. Ja näitä aminohappoja saadaan sitten ihan tavallisesta ruoasta. Pitäisi siis todistaa, että näistä lisäravinteista saadut extramäärät aminohappoja oikeasti lisäävät kollageenin tuotantoa kehossa.

En usko, että kapseleista kunnolla tuota kroppaan imeytyy.

Voiko Puhdas biotiini js kollageeni -kapseleita syödä rraskaana?

Hei. Olen muutaman kuukauden käyttänyt Oslo skin labin kollageenia. Maksaa noin 35€ / kk. Mietin kyllä, että onkohan ihan huuhaata, mutta näin 41-vuotiaana on ”pakko” jotain kokeilla. 😁 Monesti minua kyllään luullaan nuoremmaksi, mutta voi olla ihan geenien ansiota. 😉

En tiedä osaatko vastata mutta voikohan kala-allergikko kkäyttää tuota kalakollageenia? Kalanmaksaöljy kapseleita olen pystynyt ottamaan ilman ongelmia.

Kollageeni on proteiini siinä missä mikä tahansa muukin ravinnosta saatava, vaikka kanamunan ovalbumiini. Ruuansulatuskanavassa se pilkkoutuu yksittäisiksi rakenneosasikseen eli aminohapoiksi. Elimistö ei osaa tunnistaa, mistä aminohapot ovat peräisin, eikä siten osaa koota niistä kollageenia uudelleen tai kohdentaa niitä ihoon, vaan ne käytetään milloinkin tarvittavien elimistön proteiinien rakennusaineina. Näin ollen suun kautta nautittu kollageeni ei todellakaan madalla ryppyjä, vaikka kuinka olisi esipilkottu.

Olen vähän pettynyt siihen, että tämäkin blogi on muuttunut tällaiseksi huuhaaksi. ”Varteenotettavia tieteellisiä tutkimuksia ei ole mutta kaverit jotka käyttää näyttää tosi hyvältä joten pakko toimia.” Näppärä harhautus pois siitä faktasta, että kriittistä tarkastelua kestäviä tuloksia ei ole. Toiseksi, olisiko mahdollista, että tällaiset kollageenin nimeen vannovat kaverit huolehtivat muutenkin ulkonäöstään tunnollisesti (puhdistus, kosteutus & aurinkosuoja) ja iho on sen vuoksi hyvässä kunnossa?

Ylipäätään on huijausta esittää, ettei tiedeyhteisö tietäisi toimiiko syöty kollageeni elimistössä kollageenina, kun se on tiedossa.

No tää on vaikea asia..näitä käytän..olen myynyt paaljon…saanut hyvää palautetta..mutta aina on tämä ”ennenvanhaan” efekti..jos käytettäs kaikkea ja kaikesta kaikesta hyödyksi.sopivasti kaikkea
.niin tuskin näitä tarvittaisiin
.

Hei! Kommentoin keskustelua Puhdas+ edustajana 😊 Jokaisella on tietysti oma vapaus päättää mitä suuhunsa laittaa. Kollageenituotteita on käytetty laajasti jo vuosia sekä Suomessa että maailmalla ja käyttö on kasvanut voimakkaasti. Kollageenitiuotteet ovat meilläkin olleet suosituimpien tuotteiden joukossa heti alusta alkaen ja saamme jatkuvasti positiivista palautetta tuotteiden käyttäjiltä. Käyttämällämme Peptan-kollageenilla on tehty kymmeniä kliinisiä tutkimuksia liittyen ihoon, niveliin ja sarkopeniaan. Kollageeni on proteiini jolla on erilainen aminohappoprofiili verrattuna muihin proteiineihin. Kollageenissa on esimerkiksi hydroxyproliinia, jota ei ole muissa proteiineissa. Se edistää elimistön omaa kollageenintuotantoa.

    Kiitos kommentista, Piritta. Minua kiinnostaisi tietää, että minkä vuoksi yrityksenne mainostaa kollageenia kertomalla sen antavan ”iholle lisävoimaa”, vaikka EU ei ole sallinut näitä väittämiä. On myös suoranaista valettaa väittää, että hydroxyproliinia ei olisi muissa proteiineissa, sillä esimerkiksi kasveista löytyy yleinen proteiiniryhmä nimeltä hydroxyproline rich glycoproteins. Siitä vaan googlaamaan, jos ei ole tuttu.

Kasveissakin on proteiineja – mistä kana ja kala ne muuten saisi? Näin ollen ihminen ei tarvitse erityisiä ”vegaaniproteiineja”, jos niillä viittaat esim. nyhtökauraan, vaan saa kaikki tarvitsemansa aminohapot myös kasveista näiden aidoissa muodoissaan.

Kiitos mielenkiintoisesta ja informoivasta postauksesta kollageenin eduista. Enpä ollutkaan ennen tiennyt, että kollageenia on saatavilla eri muodoissa ja että sillä saattaa olla imeytymisen kannalta merkitystä. Itse olen käyttänyt kollageenia nivelvaivojeni hoitoon, mutta onhan tuo ihon pysyminen kimmoisana ihan mukava lisä myös.

Kollageeni ja nivelten terveys?

Ravintolisinä myydään kalliilla hinnalla erilaisia kollageenivalmisteita. Kapselimuodossa myydään tyypin 2 kollageenia, joihin on lisätty hyvin pieniä määriä muita ravinteita. Näissä kapseleissa tyypin 2 kollageenia on 8 – 100 mg per päiväannos riippuen valmistajasta.

Lisäksi myydään jauheena kollageenihydrolysaattia (tai hydrolysoitu kollageeni), jonka päivittäinen annos on 5 000 – 10 000 mg.

Eli kollageenin määrä on huomattavasti suurempi jauheessa verrattuna kapseleihin.

Osaako kukaan kertoa, mitä eroa on tyypin 2 kollageenilla ja kollageenihydrolysaatilla?

Kollageenihydrolysaatti on ainakin huomattavasti halvempi kuin yksikään kapselivalmiste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.